Identifikacija

• Začetnik teme Začetnik teme divlja
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mozda nekim ljudima nije sudjeno da zauvek budu u nasim zivotima.
Mozda su neki ljudi samo u prolazu...mozda oni sve rade brze nego mi ostali.
To je kao da neki ljudi samo prodju kroz nase zivote da nam donesu nesto;dar,blagoslov,lekciju koju treba da naucimo i to je ono zasto su ovde.
Neki ostaju.Neki ne ostaju.
Neki ne mogu.
Treba samo da ih volimo dok mozemo i da naucimo od njih sve sto mozemo.
Nista nije vecno,ali postoji neprekidna bujica ljudi prolaze kroz nase zivote i nastavljaju sa nama...
samo se nista ne zaustavlja i ne ostaje...ali plovi dalje..kao reka.

Dar-danijela Stil

Posle nekog vremena

Posle nekog vremena naucis onu finu razliku izmedju drzanja za ruke i okivanja duse,
i naucis da ljubav ne znaci oslanjanje a drustvo ne znaci bezbednost,
i pocnes da ucis da poljupci nisu ugovor i da pokloni nisu obecanja,
i pocnes da prihvatas poraze podignute glave i otvorenih ociju,smireno kao odrasli a ne ocajno kao dete,
i naucis da gradis sve svoje puteve u sadasnjosti,jer je tlo sutrasnjice suvise nesigurno za planiranje.
Posle nekog vremena naucis da i sunceva svetlost opece ako je ima previse.
Zato sadi svoju bastu,ukrasavaj svoju dusu umesto da cekas da ti neko drugi donese cvece.... i naucis da zaista mozes da izdrzis....I DA ZAISTA VREDIS!!!!

Osim toga,znala sam to dobro,ova igra-ako bi tu bilo igre,ako igre moze biti izmedju dva lica koja se jedno drugom svidjaju i koji moguy jedna pomocu drugog da primete pukotinu,cak i privremenu,u svojoj usamljenosti-ova igra bila je opasna.Nije bilo potrebno da se glupo pravim jaca nego sto sam.

Izvestan osmex-Fransoaz Sagan

Kada baciš u vodu kamen, on najbržim putem pluta da stigne do dna. Tako je to i kad Sidarta ima neki cilj, neku namjeru. Sidarta ne preduzima ništa, on čeka, on razmišlja, on posti, ali istovremeno prolazi kroz svijet kao kamen kroz vodu, a da ništas ne radi, a da se ne pomakne; on biva privučen, on se opušta i pada. Njegov cilj ga privlači, on ne dopušta da mu u dušu prodre bilo šta što bi bilo suprotno cilju. To je ono što je Sidarta naučio kod samana. To je ono što neznalice nazivaju činima, misleći da to izvode demoni. Ali, demoni ništa ne izvode, demoni ne postoje. Svako može da baca čini, svako može da postigne clj ako umije da misli, ako umije da čeka, ako umije da posti.

Hese - Sidarta

Setih se citajuci ovu temu (koja je stvarno dobra, u svakoj knjizi koju citamo otkrivamo sebe, a to je zaista privlacno)... dakle, setila sam se da je pre nekoliko godina jedan decko mene identifikovao sa opisom iz neke knjige (jos cuvam taj odlomak) :

"... neobicno lepa prema svojoj mladosti, u svojim pokretima uljudna i vrlo privlacna,
u postupcima i recima mnogo dostojanstvenija i skromnija nego je to njena nejaka dob zahtevala;
a osim toga imala je crte lica vrlo nezne i izvanredno rasporedjene, pune osim lepote takve casne pristalosti,
da su je mnogi smatrali gotovo za andjela..."

Zanima me da li neko zna iz kog je romana (pripovetke) ovaj odlomak?

I, jedno offtopic pitanje, sta se desilo sa pokretacem ove teme? Koliko traje kad te banuju?... ja sam citala svakojaka dopisivanja ovde po forumu i simpaticna mi je divlja...

Divlju su banovali?! Ja sam samo primetila da nema moderatora na ovom pdf-u zbog toga sto se postavilo 'milion' tema o Tolkinu. A i ljudi ovde koriste takve uvrede i recnik kao da su na pdf-u Politika. Neka se javi neko drugi da bude moderator

Odlomak je lep, ali ne znam odakle je :)

"Patnja zadaje bol samo zato što je se bojiš. Ona te proganja zato što bježiš od nje. Ne moraš bježati, ne moraš je se bojati. Moraš voljeti...
Dakle, voli patnju. Nemoj joj se odupirati, nemoj bježati od nje. Okusi kako je ona u dubini slatka, predaj joj se i nemoj je primati s mržnjom. Tvoja mržnja je to što ti nanosi bol i ništa drugo. Patnja nije patnja, smrt nije smrt, ako ih ti ne učiniš time...

(Herman Hesse)"

Visa sila verovatno. Vidim da su i sa drugih pdf-a nestali moderatori. To su verovatno neke njihove interne stvari. Mislim da je divlja radila dobar posao ovde na knjizevnosti. Ako slucajno cita ovo, samo bih da je pozdravim.

"... neobicno lepa prema svojoj mladosti, u svojim pokretima uljudna i vrlo privlacna,
u postupcima i recima mnogo dostojanstvenija i skromnija nego je to njena nejaka dob zahtevala;
a osim toga imala je crte lica vrlo nezne i izvanredno rasporedjene, pune osim lepote takve casne pristalosti,
da su je mnogi smatrali gotovo za andjela..."

Zanima me da li neko zna iz kog je romana (pripovetke) ovaj odlomak?

Lici mi na opis kraljice Simonide ali ne mogu da se setim ni knjige ni pisca. Sorry

Lici mi na opis kraljice Simonide ali ne mogu da se setim ni knjige ni pisca. Sorry

Nema veze... to je neki trag :). Bas mi je drago da bar neko ima nekakvu ideju... hvala Beth!

A, sto se divlje tice, i meni je krivo sto je nema... citala sam razne teme na knjizevnosti i bas mi se dopada sto ima ljudi koji znaju o cemu pisu i koji citaju knjige koje su i meni interesantne....(mada sam tek skoro pocela da postujem)...
Vecina tema koje su me privukle su bile njene ili je vrlo aktivno ucestvovala.
Dobro je kad neko ima energije i pokrece diskusije, narocito na ovakvim -virtuelnim mestima.
Eto, pozdrav za divlju i od mene!

Sveštenici, profesori, gospodari, vi se varate predajuci me pravdi. Ja nikad nisam pripadao ovom narodu; nikad nisam bio hrišcanin, pripadam rasi koja je pevala u mukama; ne razumem zakone; nemam osecanja za moral, ja sam životinja: vi se varate...
Da, moje oci su zatvorene za vašu svetlost.

A. Rembo

Čovjek nije drvo i vezanost je njegova nesreća, oduzima mu hrabrost, umanjuje sigurnost. Verući se za jedno mjesto, čovjek prihvata sve uslove, čak i nepovoljne i sam sebe plasi neizvjesnosću koja ga čeka. Promjena mu liči na napustanje, na gubitak ulozenog, neko drugi će zaposjesti njegov osvojeni prostor i on će počinjati iznova. Ukopavanje je pravi početak starenja, jer je čovjek mlad sve dok se ne boji da započinje. Ostajući, čovjek trpi ili napada. Odlazeći, čuva slobodu, spreman je da promijeni mjesto i nametnute uslove. Kuda i kako da ode? Nemoj da se smijesis, znam da nemamo kud. Ali mozemo ponekad stvarajući privid slobode. Toboze odlazimo, toboze mijenjamo. I opet se vraćamo, smireni, utjesljivo prevareni.
Ako je vraćanje cilj, čemu onda odlazenje?
Pa u tome i jeste sve: vraćati se. S jedne tačke na zemlji čeznuti, polaziti i ponovo stizati. Bez te tačke za koju si vezan, ne bi volio ni nju ni drugi svijet, ne bi imao odakle da pođes, jer ne bi bio nigdje. A nisi nigdje ni ako imas samo nju. Jer tada ne mislis o njoj, ne čeznes, ne volis. A to nije dobro. Treba da mislis, da čeznes, da volis.

Mesa Selimović
Dervis i Smrt

Back