Identifikacija zidnog sata

Gost 389991

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
166
Imam veliki zidni sat ,na njemu pise ,Mijo Eregović,Bosanski Brod,sa klatnom i dva ključa,trebam zamjeniti feder na mehanizmu
Ali nemam drugih podataka ,dali je neko upucen
Prilog i slika
Volio bi neke detalje o satu,upuceujem na njemackog proizvodaca Gustav Blecker ,ali nije potvrda

Prilozi

• 20210711_113848.jpg
    20210711_113848.jpg
    88,5 KB · Pregleda: 16
Satovi su sami po sebi specifični i ne vjerujem da neko ko nije majstor za satove ima neka iskustva o njima pogotovo kad ih treba popravljati.
Potreban je poseban alat za to, kao i dijelovi.. Sajdžija po modelu može znati unaprijed da li ga može osposobiti i da li ima rezervne dijelove za njega.

Pogreska ,tacno je Mijo Ergović,Bosanski Brod ,bogati trgovac ,draguljar,sajđija,umro 1933,sat datira 1910,1930,po slikama na web ,sat je njemacki,ali tacno oznake ne znam,da bi trazio feder na ebayu
Sat je za nevjerovat ,po radu ,tacnosti ,izgledu i kvalitetu,ali se mora stalno navijat ,zbog federa,ja ga kupio na buvljaku u gurbeta .

Imam veliki zidni sat ,na njemu pise ,Mijo Eregović,Bosanski Brod,sa klatnom i dva ključa,trebam zamjeniti feder na mehanizmu
Ali nemam drugih podataka ,dali je neko upucen
Prilog i slika
Volio bi neke detalje o satu,upuceujem na njemackog proizvodaca Gustav Blecker ,ali nije potvrda
Veoma lep sat.To treba da odneses u neku stariju sajdzinicu,gde su mladji nasledili,moguce je da ima i delova za njega.Steta je da stoji,a ne radi.

Da,imao sam nekih ponuda,od nasih u inostranstvu za prodaju,ali nisam htjeo prodat,da imam alat ja bi probo,volim to radit,našao sam neke mehanizme na ebay ,ali nece da šalje na ove prostore,kao da smo negdje u pustinji ili dungli,ili on i ne zna gdje smo mi,
Za nevjerovat da sat nije napadnut od crva,nakon sto godina ,daska za ormar ko nova,
Zivot je kao moj sat ,ne propada

Nista tu ne fali,samo daj feder za rad sata,ako sam dobro zapamtio i da se malo svi kontakti podmazu uljem.To bi trebalo po kap ulja za svaki oslonac,ili leziste.Ima to ulje za satove,a mislim da je istog viskozitete kao i ulje za sivace masine.
Da ,ne shvatam,samo daj feder za rad sata,sta se misli stim
Sat radi ali se mora malo naget donji dio 3,4 stepena udesno
I mora se navijat svako jutro ,inače se navija jednom nedeljno

Back