Idena - Pridružite se kopanju prve kripto valute u kojoj je osnova čovek

Kakashi Hatake

Početnik
Poruka
26
Možda će nekom biti zanimljivo i korisno.
dedica.gif

Radi se o projektu Idena (www.idena.io). Projekat je open-source i internacionalan.

Jako je teško na jednostavan način objasniti generalnoj publici ovako nešto. Postavlja se pitanje, koliko se već razumete u blokčejn tehnologije?

Šta je Idena?

Idena je prvi blokčejn gde svaka osoba dokazuje da je čovek i gde je svaki nod povezan sa jednim unikatnim kriptoidentitetom - jednom jedinicom sa jednakom glasačkom snagom u Idena mreži. Idena je jedna od najdecentralizovanijih blokčejn mreža.

Ako ste čuli za bitkoin ili ethereum, njihovo kopanje, sigurno ste saznali do sad da bi počeli da učestvujete u tako nečemu, potrebna vam je određena investicija. Najčešće se radi o ulaganju novca u skupu opremu, najčešće, grafičke kartice, koje se koriste da vrše matematičke operacije za koje vi dobijate nagradu.
Dakle tu je potrebno da uložite neki novac u opremu, održavate te mašine dok rade, plaćate struju, čekajući par meseci da vam se isplati uložena investicija ako se sve zvezde poklope.

U ovakvim sistemima dolazi do ne-fer koncentracije moći. Iz razloga što vam je potrebna investicija da bi počeli sa kopanjem, ljudi koji imaju više para od vas su u prilici da kupe više opreme i dobijaju više nagrada od vas do momenta kada ta trka, ko ima više opreme, dostigne nivo gde običan čovek ne može da se priključi toj ne-fer trci.
paranoia.gif

Na stranu što takvi sistemi, blokčejn mreže koriste suludo velike količine električne energije, koja je protraćena uludo. Ništa tu nije pametno izračunato, uglavnom traže nasumičan hash koji će da počinje sa određenim brojem nula na početku u zavisnosti od težine kopanja. Suludo.
boodala.gif

Idena ima totalno originalan i drugačiji pristup. Kako bi postao deo Idena mreže, potrebno je da dokažeš da si čovek na Idena validacijama koje se održavaju, trenutno, jednom u 16 dana.

Nakon što se validiraš rešavajući jednostavan logički zadatak, dobijaš mogućnost da pokreneš idena program na svom računaru. Držanjem upaljenog Idena programa učestvujete u održavanju Idena mreže i zauzvrat dobijate nagradu u vidu Idena novčića.

Potrebni su vam:
- Flat rate internet
- Računar sa najmanje 4 GB ram memorije

Kopanje ne zavisi od jačine procesora ili grafičke kartice. Kopanje ne troši struju preterano više, najlakše ga je uporediti sa p2p torrent deljenjem podataka.

Napisao sam poduži tekst koji dodatno objašnjava zasebne aspekte Idena mreže, možete da pročitate na sledećem linku:
https://idena.site/uvod-u-idenu/

Sledeća validacija je 19. januara, tačno u 14:30, ko želi da proba, ima dosta vremena da se informiše, pripremi i nabavi pozivnicu od već postojećih Idena članova.

Možda će nekom biti zanimljivo i korisno.
dedica.gif

Radi se o projektu Idena (www.idena.io). Projekat je open-source i internacionalan.

Jako je teško na jednostavan način objasniti generalnoj publici ovako nešto. Postavlja se pitanje, koliko se već razumete u blokčejn tehnologije?

Šta je Idena?

Idena je prvi blokčejn gde svaka osoba dokazuje da je čovek i gde je svaki nod povezan sa jednim unikatnim kriptoidentitetom - jednom jedinicom sa jednakom glasačkom snagom u Idena mreži. Idena je jedna od najdecentralizovanijih blokčejn mreža.

Ako ste čuli za bitkoin ili ethereum, njihovo kopanje, sigurno ste saznali do sad da bi počeli da učestvujete u tako nečemu, potrebna vam je određena investicija. Najčešće se radi o ulaganju novca u skupu opremu, najčešće, grafičke kartice, koje se koriste da vrše matematičke operacije za koje vi dobijate nagradu.
Dakle tu je potrebno da uložite neki novac u opremu, održavate te mašine dok rade, plaćate struju, čekajući par meseci da vam se isplati uložena investicija ako se sve zvezde poklope.

U ovakvim sistemima dolazi do ne-fer koncentracije moći. Iz razloga što vam je potrebna investicija da bi počeli sa kopanjem, ljudi koji imaju više para od vas su u prilici da kupe više opreme i dobijaju više nagrada od vas do momenta kada ta trka, ko ima više opreme, dostigne nivo gde običan čovek ne može da se priključi toj ne-fer trci.
paranoia.gif

Na stranu što takvi sistemi, blokčejn mreže koriste suludo velike količine električne energije, koja je protraćena uludo. Ništa tu nije pametno izračunato, uglavnom traže nasumičan hash koji će da počinje sa određenim brojem nula na početku u zavisnosti od težine kopanja. Suludo.
boodala.gif

Idena ima totalno originalan i drugačiji pristup. Kako bi postao deo Idena mreže, potrebno je da dokažeš da si čovek na Idena validacijama koje se održavaju, trenutno, jednom u 16 dana.

Nakon što se validiraš rešavajući jednostavan logički zadatak, dobijaš mogućnost da pokreneš idena program na svom računaru. Držanjem upaljenog Idena programa učestvujete u održavanju Idena mreže i zauzvrat dobijate nagradu u vidu Idena novčića.

Potrebni su vam:
- Flat rate internet
- Računar sa najmanje 4 GB ram memorije

Kopanje ne zavisi od jačine procesora ili grafičke kartice. Kopanje ne troši struju preterano više, najlakše ga je uporediti sa p2p torrent deljenjem podataka.

Napisao sam poduži tekst koji dodatno objašnjava zasebne aspekte Idena mreže, možete da pročitate na sledećem linku:
https://idena.site/uvod-u-idenu/

Sledeća validacija je 19. januara, tačno u 14:30, ko želi da proba, ima dosta vremena da se informiše, pripremi i nabavi pozivnicu od već postojećih Idena članova.
Zašto je ne-fer da više zaradi onaj koji više ulaže u jače, ili u više grafičkih kartica? Zašto je fer da isto zaradiš, bez obzira koliko uložio? :zbanana: :zbanana: :zbanana:

Zašto je ne-fer da više zaradi onaj koji više ulaže u jače, ili u više grafičkih kartica? Zašto je fer da isto zaradiš, bez obzira koliko uložio? :zbanana: :zbanana: :zbanana:
Meni ovo smrdi na prevaru iskreno, vrtis neciji program i kopas za njega :P
Zna se da ako hoces ti da zaradis da moras da ulozis dobru lovu, osim ako radis za nekog drugog....

Meni ovo smrdi na prevaru iskreno, vrtis neciji program i kopas za njega :P
Zna se da ako hoces ti da zaradis da moras da ulozis dobru lovu, osim ako radis za nekog drugog....
Ma neda mi se uopšte razmišljati o čemu se ovde radi! Za bitcoine se iz aviona vidilo da se radi o prodaji besnih grafičkih kartica! :zbanana: :zbanana: :zbanana:

Ma neda mi se uopšte razmišljati o čemu se ovde radi! Za bitcoine se iz aviona vidilo da se radi o prodaji besnih grafičkih kartica! :zbanana: :zbanana: :zbanana:
Ima dosta tih fora da te ubede da kopas za njih, ovo deluje malo bolje organizovano i navodno open source. E sad uopste ne vidim poentu, vidjao
sam CPU minera koji su radjeni u asembleru u kombinaciji sa C-om , al ovo bre Go koji uopste nije jezik za kopanje ;)

I koja bi bila fora sa online igricama za virtuelnu valutu? Prvo uskačeš sa 'živom i tvrdom' valutom, a ako odeš u minus, onda to opet nadoknađuješ sa tvrdom valutom ako želiš da igraš dalje! Lova do krova! :zbanana: :zbanana:
Online igre nude zabavu u zamenu za novac, ovo nije zabava, tj trosis struju da bi nekome doneo zaradu, a uz to i ti nesto zaradis....

Koja je poenta kripto valuta? Da se uradi fer preraspodela novca i napravi nezavisnost od banaka.
Kako je bitcoin i bilo koji drugi fer ako tamo neki Somalijanac koji nema ni digitron cuje za to onda kada su vec beli gingeri vec postali milioneri.
Hoces fer? Jednostavno je. Svaki stanovnik ove planete dobije podjednaku kolicinu x valute.
A ove fore, pozuri dok je vruce, zaobilazim u sirokom luku, kao i bitcoin. I dokazalo se da je prevara kao sto sam i pricao godinama u nazad. Nacin da se peru pare.

Pa ne znam, ovo je fork ethereum-a, tj developeri ethereuma ucestvuju u ovome navodno...
Pozdrav drugari,
Nije fork, deo koda je uzet od projekta algorand, ostalo je sve velika nadogradnja, adrese su zasnovane tako da budu eth kompatibilne.
Video si možda kod Igora Rakocije, Balkan Tech-a malo vise verovatno u video klipu.

Kao što sam napisao u uvodnom tekstu, informišite se i sami procenite da li je prevara. Odgovaraću samo na inteligentna pitanja.
Ko razume GO, Javascript, sam će moći da proveri source kod na github-u.

POW sistem koncenzusa je nešto što vam je poznato, kopaš sa hardverom. Ovo je POP, proof of person. Treba malo vremena da se skapira, komplikovanije je od bitkoina. Nov i originalan koncept.

Jednostavno je. Svaki stanovnik ove planete dobije podjednaku kolicinu x valute.
Bravo! To je upravo poenta ovog projekta, da svako ko dokaže da je čovek, dobije podjednaku kolicinu valute. Trenutno ima samo 4500 hiljade ljudi u ovom projektu i dnevno se deli 25,920 novčića podjednako na ovih 4500 članova. Svako dobija oko 5.76 novčića.
Na žalost Somalijanac ni sad ne može da se uključi u ovaj projekat ako nema internet i mobilni telefon. To je apsolutni minimum, i to nije za "kopanje", u ovom projektu ne govorimo o tradicionalnom "kopanju", više je "minting" poput u POS sistemima. Ali opet ovo nije POS sistem, koji je opet korumpiran, bogati mogu da založe veći stejk i da mintuju više.
Ovo je POP, proof of person, 1 osoba, 1 količina mintovanog.

Bravo! To je upravo poenta ovog projekta, da svako ko dokaže da je čovek, dobije podjednaku kolicinu valute. Trenutno ima samo 4500 hiljade ljudi u ovom projektu i dnevno se deli 25,920 novčića podjednako na ovih 4500 članova. Svako dobija oko 5.76 novčića.
Na žalost Somalijanac ni sad ne može da se uključi u ovaj projekat ako nema internet i mobilni telefon. To je apsolutni minimum, i to nije za "kopanje", u ovom projektu ne govorimo o tradicionalnom "kopanju", više je "minting" poput u POS sistemima. Ali opet ovo nije POS sistem, koji je opet korumpiran, bogati mogu da založe veći stejk i da mintuju više.
Ovo je POP, proof of person, 1 osoba, 1 količina mintovanog.
Jel moze taj Somalijanac kad dobije internet, za recimo 10 godina da trazi svoj jednak deo, ili je to sad navali dok je vruce?

U ovom projektu sam već godinu dana, u kripto valutama od 2017-te. Do sad nisam naišao na bolji projekat. Viđao sam i znam na šta mislite, pokreneš "nešto" i to nešto kopa za nekog drugog, obično je to monero kopanje jer cryptonite algoritam moze da se pokrene na procesoru. To je opet klasičan POW.
Sećate se u 2017-oj onih igrica na pirate bay-u koje su ogromne, imale duge instalere, da isto su imale majnere koji su kopali monero u pozadini, a loading se vuce i kao treba mu mnogo dugo da se instalira.

Ovde, vi "mintujete" za sebe a cpu, videcete i sami od 2% do 15%, na dan validacije 80% jer je tad cela zabava.

Jel moze taj Somalijanac kad dobije internet, za recimo 10 godina da trazi svoj jednak deo, ili je to sad navali dok je vruce?
Razumem tvoju poentu, ne može. Ali sve mora da počne na neki način. Do sad, u istoriji čovečanstva, ne vidim da je neko osmislio bolji način.
Ja sam krenuo sad da širim informaciju zato što sam tek sada stigao da izdvojim vreme i napišem uputstva na našem jeziku. Jednostavno, previše je komplikovano. Program je u ranom razvoju, bile su greške koje su ispravljene, sad je koliko toliko stabilnije za dalje širenje.

Razumem tvoju poentu, ne može. Ali sve mora da počne na neki način. Do sad, u istoriji čovečanstva, ne vidim da je neko osmislio bolji način.
Ja sam krenuo sad da širim informaciju zato što sam tek sada stigao da izdvojim vreme i napišem uputstva na našem jeziku. Jednostavno, previše je komplikovano. Program je u ranom razvoju, bile su greške koje su ispravljene, sad je koliko toliko stabilnije za dalje širenje.
Ja samo kazem da ne vidim poentu za neku grupu koja pokusava da navuce ljude na svoju stranu obecavajuci pravednu raspodelu, a fundamentalno im je nepravedna raspodela. Nista ne obecava da ce oni koji se budu nafatirali na taj nacin, a to ce biti oni koji su to smislili i njihovi pajtosi, biti nesto bolji od danasnjih banaka. Nece. Isti ako ne i gori.

Postoje projekti zasnovani recimo na pasošima, gde ti pošalješ sliku svog pasoša i tako dokažeš da si osoba. E sad, maali problem sa tim je recimo privatnost 😬.
Drugi problem sa tim konceptom su prevare organizacija koje poseduju velik broj pasoša poput putničkih agencija, i opet dolazimo do ne-fer situacija. Za idenu, nikom ne otkrivaš svoj identitet.

Pa evo ti vidi ko kod nas sada kopa bitkoin. Sve je jasno. Obican i posten covek nece profitirati od toga. A ja odbijam da budem deo toga.

Apsolutno se slažem sa tobom. Niko ne tera nikoga da bude deo nečega što ne želi. To je osnovno ugrožavanje slobode čoveka. Druga je stvar, da li će neko da bude obavešten šta sve postoji na ovom svetu, i svojom slobodnom voljom da odluči da li to želi ili ne.

Apsolutno se slažem sa tobom. Niko ne tera nikoga da bude deo nečega što ne želi. To je osnovno ugrožavanje slobode čoveka. Druga je stvar, da li će neko da bude obavešten šta sve postoji na ovom svetu, i svojom slobodnom voljom da odluči da li to želi ili ne.
Tako je, kao sto je i sloboda da neko u javnosti i kritikuje negativno tokove i novine u svetu.

Da, zaboravih, programeri nisu iz Ethereum tima. Programeri su anonimni. Objasnili su da su 2015 radili na razvoju bitkojn drugog sloja mreže, Lightning mreže koja bi trebala da poveća broj transakcija i smanji proviziju na mreži, ali kao što možda znate to niko nije uspeo da razvije. Uvidevši da ne mogu da razviju tako nešto, osmislili su dugi način. Tako je nastala Idena.
Ethereum takođe obećava POS godinama i mlati praznu slamu. Jednostavno, ne može da se napravi bezbedan, decentralizovan POS sistem na pow principu.

Back