Ideja boga

fisherman1

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.583
Može li čovek imati ideju boga i kontemplirati je ili bi to moralo moći samo svemudro biće kao što je bog?
(Ideja o božijem samostvaranju)
P.s. Smatram ovo čisto filozofskom temom latencije ili čisto teološko-ontološkom
temom koja je ,pre svega,stvar filozofije...

Слика Бога, како каже Јунг или архетип Бога је одувек био метафорички израз за најсиловитије, најнепосредније, најнеусловљеније испољавање животне силе у материји.

Слика Бога, како каже Јунг или архетип Бога је одувек био метафорички израз за најсиловитије, најнепосредније, најнеусловљеније испољавање животне силе у материји.
Valjda u "ideji materije"...:hahaha:

Može li čovek imati ideju boga i kontemplirati je ili bi to moralo moći samo svemudro biće kao što je bog?
P.s. Smatram ovo čisto filozofskom temom latencije ili čisto teološko-ontološkom

Bog je ljudski naziv za osobinu materije kojom diferencira dinamičnost od statičnosti u makrokosmosu...U mikrokosmosu mu već propada priča.

Ako je Berkli u pravu,taj baštovan ipak bi morao da je negde van našeg uma...
A kao onda da mislimo o njemu-to je nemoguće! ! !
E,jesu ti filozofi bili isprepadani,keve mi...:mrgreen:
Ili...Ako je Kant dobro izkategorisao ,onda je sud koji sve sintetizuje apriori,ali samo u našem umu
-bog i ideja boga je tada sve šta uopšte možemo misliti,a nije u pojavnom svetu koji mislimo...
Tek to je karambol-takav nered u mojoj glavi ne bih podneo i odmah bih transendirao u Lazu...:hahaha:

Ako je Berkli u pravu,taj baštovan ipak bi morao da je negde van našeg uma...
A kao onda da mislimo o njemu-to je nemoguće! ! !
E,jesu ti filozofi bili isprepadani,keve mi...:mrgreen:
Ili...Ako je Kant dobro izkategorisao ,onda je sud koji sve sintetizuje apriori,ali samo u našem umu
-bog i ideja boga je tada sve šta uopšte možemo misliti,a nije u pojavnom svetu koji mislimo...
Tek to je karambol-takav nered u mojoj glavi ne bih podneo i odmah bih transendirao u Lazu...:hahaha:

Kant je na istrazivanim pojavama samo navukao kondom razuma po kategoriji zakona prava i iz te perspektive ih definisao. Srz ili Stvar po sebi je ostala nepoznanica.
Cini se ispalo je dobro a ostalo lose. (Da je napisa„Kritika necistog razuma“ interpretiranje bi bilo razumnije)

„Karambol-nered“ je odsjaj (nesvjesnog?) ukaza na klicu duhovnog zacetka Adama, citaj covjeka (Tora, Bereschit - בְּרֵאשִׁית) gdje pise da je na zemlji vladao „tohu vavohu“ (וְהָאָרֶץ הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ)
odnosno haos odnosno „karambol-nered“, duhovna praznina dok nije posija sjeme svijetla kao izvor bolje buducnosti.
Jel to pocetak kraja tohu vavohu ili kraj pocetka kreiranja nase duhvonsti o tome ce filosi mudrosti i nadalje vodit mejdan.

Ako je po Elohejnu, on trazi istinsku ljubav i zivot po etickim principima „Ten Commandments“-aseret ha-dibberot- עשרת הדיברות
Ideja implicira moc predstave praslike, praizgleda ili prapojave a to je Adonai u Dekalogu zabranio. Ako stvarno ne mozemo da stvorimo tu ideju mozda je ipak mocan.

“Boze, bolje da te nema pa da dodjes no sto te ima pa ne dolazis” iz „Rece mi jedan co´ek”.

Jes da je pdf Filozofija al posto je danas Schabbat a tema nedje okolo

poz. i shabbat shalom

Kant je na istrazivanim pojavama samo navukao kondom razuma po kategoriji zakona prava i iz te perspektive ih definisao. Srz ili Stvar po sebi je ostala nepoznanica.
Cini se ispalo je dobro a ostalo lose. (Da je napisa„Kritika necistog razuma“ interpretiranje bi bilo razumnije)

„Karambol-nered“ je odsjaj (nesvjesnog?) ukaza na klicu duhovnog zacetka Adama, citaj covjeka (Tora, Bereschit - בְּרֵאשִׁית) gdje pise da je na zemlji vladao „tohu vavohu“ (וְהָאָרֶץ הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ)
odnosno haos odnosno „karambol-nered“, duhovna praznina dok nije posija sjeme svijetla kao izvor bolje buducnosti.
Jel to pocetak kraja tohu vavohu ili kraj pocetka kreiranja nase duhvonsti o tome ce filosi mudrosti i nadalje vodit mejdan.

Ako je po Elohejnu, on trazi istinsku ljubav i zivot po etickim principima „Ten Commandments“-aseret ha-dibberot- עשרת הדיברות
Ideja implicira moc predstave praslike, praizgleda ili prapojave a to je Adonai u Dekalogu zabranio. Ako stvarno ne mozemo da stvorimo tu ideju mozda je ipak mocan.

“Boze, bolje da te nema pa da dodjes no sto te ima pa ne dolazis” iz „Rece mi jedan co´ek”.

Jes da je pdf Filozofija al posto je danas Schabbat a tema nedje okolo

poz. i shabbat shalom
Šabat šalom prijatelju i lepo se odmori...
U vezi reči o bogu-ja ću bez njega -dok ga nema...
A zahvalan sam za svaku mudrost ko mi je kaže...

'Čovjek' je ideja (Božija) u kontemlaciji, stoga, kao takav 'čovjek' ne može imati Ideju Boga i kontemplirati je.
'Čovjek' uistinu ne kontemplira išta. Uvijek je to biće-koje-jesmo a koje je centrirano u sopstvenom iskustvu-u čovjeku, koje nešto kontemlira a odatle, iz projekcije jedino šta može da kontemplira jeste ideja-'O'-Sebi-Bogu.

A kada se pročita ovo objašnjenje (Ideja o božijem samostvaranju) koje si u zagradi dodao izvan same upitne rečenice, onda se više ne zna da li si, to što je u zagradi, pripisao čitavom sklopu rečenice ili je to sasvim novo pitanje??? Ako bi bilo dio pitanja kojeg si postavio u prvoj rečenioci, ovaj kontent, zajedno sa zagradom bi trebao da se postavi prije upitnika.

Ideja o božijem samoostvarenju je u samom 'Bogu'.
Ideja o Ideji 'Božijeg samostvarenja' može biti i u projekciji zvanoj 'čovjek'.

Ideja je inicijator projekcije, ali kao takva tokom projekcije (kroz percepciju razumom) može da doživljava svoje iskrivljenje što stvara pojavu 'nove Ideje', uistinu bazirane na razumijevanju ili radije ne-razumijevanju originalne, inicijalne.

Poslednja izmena:
Šefe...Kad ja kažem :Bog postoji-ja imam ideju da bog postoji ,a ne neko drugi...:mrgreen:
(Nećemo da varamo majkumu...:lol:)
Prvi koji se tog setio-stvorio je boga kakvog je zamislio-kao ideju!
Drugo ništa nisam ni pitao...:smeker:

pa ideja o bogu je ideja, kako ću obrlatiti svog bližnjeg i nastupati kao da nosim sunce i mjesec iznad glave.
smiley_emoticons_blog-messias.gif

Šefe...Kad ja kažem :Bog postoji-ja imam ideju da bog postoji ,a ne neko drugi...:mrgreen:
(Nećemo da varamo majkumu...:lol:)
Prvi koji se tog setio-stvorio je boga kakvog je zamislio-kao ideju!
Drugo ništa nisam ni pitao...:smeker:

Jedno je imati Ideju da BOG postoji a drugo ZNATI da BOG postoji.
ZNATI možeš jedino ako si iskusio BOG-a u SEBI (u biću-koje-jesi) a Ideju možeš dobiti i posrednim saznanjem, kroz dijalog.

Jedno je imati Ideju da BOG postoji a drugo ZNATI da BOG postoji.
ZNATI možeš jedino ako si iskusio BOG-a u SEBI (u biću-koje-jesi) a Ideju možeš dobiti i posrednim saznanjem, kroz dijalog.

Baš me interesuje kako možeš ZNATI tog hipotetičkog boga koji je SVEZNAJUĆ! ! ! Tada si,šefe,yebiga i ti SVEZNAJUĆ...:(
Pa što nas ovde onda zamlaćuješ-što nam ne objasniš SVE???

Baš me interesuje kako možeš ZNATI tog hipotetičkog boga koji je SVEZNAJUĆ! ! ! Tada si,šefe,yebiga i ti SVEZNAJUĆ...:(

Ja-čovjek nisam sveznajuć, ja Znanja prosleđujem iz Sebe-BOG-a, koji to jeste, a kroz mene se ona (Znanja) manifestuju. Stoga, sve ono što istinski želim da ZNAM...ulazi u moj domen neposredno, putem bića. A i samo Znanje o tome kako proslijediti i dopustiti Znanjima da transendiraju iz Sebe-Boga meni-čovjeku je već 'dato' upravo povratkom pažnje bića-koje-jesam na aspekt postojanja (dakle na aspekt bića-SEBE) na Sebe-Boga. Tu vezu održavam otvorenom. Portal je uvijek otvoren.
Pa što nas ovde onda zamlaćuješ-što nam ne objasniš SVE???

'SVE' nije moguće objesniti u JEDNOM. SVE možeš samo ZNATI u Sebi kada SVE JESI...kada JESI SVIJEST ili SVEST-o-Sebi. Ni jedan čovjek to nije. 'Čovjek' je Svjesnost, dakle odraz stanja, duh projekcije u ovom momentu.
Ja vam objašnjavam ono što po Sebi mislim da je neophodno objasniti, ali vi (mnogi od vas, ne govorim o svima) to moje objašnjenje ne shvatate i čak ga 'tobož' ismijavate...:) Nije do mene i da, to što vam nudim, za vas i shvatim. Shvatanje je vaše izričito pravo. Ja samo dajem Sebe...BEZUSLOVNO, ne pitajući ni da li to tražite. Dakle, ne sudim da li ćeš ti-'Fisherman' da me shvatiš ili nećeš...Ja ZNAM da možeš...ako hoćeš. Treba samo da hoćeš. :)

Poslednja izmena:
Pa njegov Bog je nesvestan sebe....on sebe spoznaje kroz nove projekcije i time prosiruje svoje znanje o sebi....:roll:

Ne postoji 'njegov' i 'moj' Bog...Bog je ISTI-JEDAN ali NJEGOVE manifestacije su različite.
BOG je SVIJEST a ne Svjesnost. Njegove manifestacije su Svjesnost.

BOG = apsolut + SVIJEST-o-Sebi-apsolutu, dakle BOG je biće (postojanje) + Znanje-o-Sebi-biću (postojanju) u JEDNOM.

Božija manifestacija = projekcija duše-razum-tijela + Znanje (Svjesnost)-o-Sebi-projekciji.

I u jednom i u drugom aspektu postojanja biće je ono koje doživljava Sebe...Bogom ili pak manifestacijom.

Bog je neko ko moze i sme da te natera milom ili silom na sta god hoce,
neko ko upravlja i niko mu ne moze stati na put, ono sto nameri to i uradi.
Ovde naravno ne mora biti u pitanju nesto apstraktno, cinjenica je ipak da "nesto" postoji sto sprovodi svoju volju nad svima nama.

Ne postoji 'njegov' i 'moj' Bog...Bog je ISTI-JEDAN ali NJEGOVE manifestacije su različite.
BOG je SVIJEST a ne Svjesnost. Njegove manifestacije su Svjesnost.

BOG = apsolut + SVIJEST-o-Sebi-apsolutu, dakle BOG je biće (postojanje) + Znanje-o-Sebi-biću (postojanju) u JEDNOM.

Božija manifestacija = projekcija duše-razum-tijela + Znanje (Svjesnost)-o-Sebi-projekciji.

I u jednom i u drugom aspektu postojanja biće je ono koje doživljava Sebe...Bogom ili pak manifestacijom.

Da li je Bog svestan svih svojih svesnosti,manifestacija?Sta si ti Bog ili manifestacija?Ako si manefestacija ti onda imas samo svest o svojoj projekciji bicu koje jesi,coveku?Al to je obican covek svestan svoje prirode i blage veze nema sa Bogom kao bicem koje je nepojmljivo za ljudski razum.Ti si positovetio Boga sa svescu?Znanjem o sebi?Pa mnogi ljudi su imali znanje o sebi ali ih to nikako nije cinilo Bogom...tvoj Bog je covek svestan sebe....a ti budi svestan da kao bice koje jesi svojom svescu ne mozes da prevazidjes svoju prirodu...i ako imas svest o svojoj smrti ne mozes je nadvladati njome...ti si rob svoje prirode....ti se manifestujes kroz svoju prirodu....ne mozes mimo nje.....a to je ogranicenost....a Bog nije nicim ogranicen.....cim ga nesto ogranicava ne moze se nazvati Bogom.....to sto si ti isprojektovao u svojoj glavi da si bog je u redu....ali ja mogu da uzmem palicu i da te opalim u lobanju i da ti pokazem da si bice koje jesi...covek....bice ograniceno svojim culima i prirodnom datoscu....bice koje umire bez obzira na svoju svest ili nesvest.....tek kada prevazidjes svoju prirodu moz da se se ovde hvalis o nekome bicu koje jeste....ovako ces ostati akutna projekcija na filmskom platnu zivota kao i svi drugi ljudi....:lol:

У Седам проповеди мртвима (Seven Sermons to the Dead; Latin: Septem Sermones ad Mortuos), мртви Јунгу описују бога

http://search.***********/postDownload/sWrz6ynh/k_g_jung_-_sedam_propovedi_mrt.html

Back