idealna porodica

• Začetnik teme Začetnik teme dive
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

dive

Legenda
Poruka
61.225
par dobije dete
na zalost sa dijagnozom cerbralne paralize
dete sa posebnim potrebama
dobiju i drugo, zdravo
onda se odluce da starije sa dijagnozom smeste po savetu lekara u dom za decu sa posebnim potrebama, da bi oni mogli da zive normalnim zivotom

pitanje znate, a sada vi

Niko ko nije prošao takvo iskustvo ne može da zamisli sa kojim sve problemima živi ta porodica. Zahvalna sam što nisam imala prilike da vidim šta sve mogu i šta sve ne mogu.

Poslednja izmena:
Tuzic tuzic tuzic place place place place

Ljudi misle da je smrt najgora,neki andrak se plase toga a fizicka smrt znaci blagoslov,mir.
Prava smrt je ovakva i sve slicne situacije.

Treba da se takva osoba smesti u adekvatnu ustanovu da ima strucnu negu kako bi joj bilo dobro koliko moze biti a ostali ukucani sacuvali svoje zdravlje i ziveli normalne zivote.

Inace svaki dan imaju licni pakao,agoniju - znaju da tu nmg nista,kidaju se,urusavaju sami sebe,postaju senke.

par dobije dete
na zalost sa dijagnozom cerbralne paralize
dete sa posebnim potrebama
dobiju i drugo, zdravo
onda se odluce da starije sa dijagnozom smeste po savetu lekara u dom za decu sa posebnim potrebama, da bi oni mogli da zive normalnim zivotom

pitanje znate, a sada vi

Koju god odluku da donesu, nije za osudu jer dok se covek ne nadje u toj situaciji, ne moze da zna koliko moze zaista da podnese i kako to moze da utice na njega. Mnogi ce reci da ne bi nikada ostavili bolesnog partnera ili dete ili da bi ostavili a kada dodje situacija, postupe totalno suprotno.

Niko od nas ne zna kako se neko oseca, kroz kakvu dramu prolazi, da li je na granici pucanja. Neko ima snage da se nosi sa tim, neko nema. Da li ce okolina biti srecna da svi popucaju i odlepe? Da li neko misli da je nekome lako da zivi sa tim da je dete tamo negde? Jer ovde se samo radi o tome da izaberes manje zlo, a dobar izbor ne postoji. Nazalost.

Ja mislim da ne bih dala svoje dete, ali stvarno to ne mogu da znam unapred i ne osudjujem one koji su doneli takvu odluku.

kome se tema ne svidja, ne mora da pise.

a tema je teska, jer je pitanje zapravo koje biste dete zrtvovali. ako bolesno stavim u dom, njega vec zrtvovanog zrtvujem jos vise. ako ga ostavim u kuci, ono zdravo ce biti zrtva zivota u bolesnoj atmosferi u kojoj ne moze da se razvija kako treba i ukojoj je sve podredjeno bolesnom detetu.
drugo pitanje je koliki je moj kapacitet da sve uskladjujem. iz ove perspektive smestila bih bolesno dete u dom i dala sansu onom zdravom i sebi.

Ljudi misle da je smrt najgora,neki andrak se plase toga a fizicka smrt znaci blagoslov,mir.
Prava smrt je ovakva i sve slicne situacije.

Treba da se takva osoba smesti u adekvatnu ustanovu da ima strucnu negu kako bi joj bilo dobro koliko moze biti a ostali ukucani sacuvali svoje zdravlje i ziveli normalne zivote.

Inace svaki dan imaju licni pakao,agoniju - znaju da tu nmg nista,kidaju se,urusavaju sami sebe,postaju senke.
Koju god odluku da donesu, nije za osudu jer dok se covek ne nadje u toj situaciji, ne moze da zna
Tačno tako! Važi za sva iskušenja u životu.
iz ove perspektive smestila bih bolesno dete u dom i dala sansu onom zdravom i sebi.
Ne mislim da je dete žrtvovano ako je u odgovarajućoj ustanovi. Ali ako nije, onda zdravo dete jeste žrtvovano jer svakako ne odrasta u normalnim uslovima a pogotovu ne u idealnoj porodici.

Štaviše i tzv. inkluzija predstavlja svesno žrtvovanje dece standardnih sposobnosti u korist dece sa posebnim potrebama. Što je najgore, deca sa posebnim potrebama u okviru inkluzije neće značajno napredovati, ali će deca standardnih sposobnosti (a pogotovu nadarena!) značajno zaostajati.

Tačno tako! Važi za sva iskušenja u životu.Ne mislim da je dete žrtvovano ako je u odgovarajućoj ustanovi. Ali ako nije, onda zdravo dete jeste žrtvovano jer svakako ne odrasta u normalnim uslovima a pogotovu ne u idealnoj porodici.

Štaviše i tzv. inkluzija predstavlja svesno žrtvovanje dece standardnih sposobnosti u korist dece sa posebnim potrebama. Što je najgore, deca sa posebnim potrebama u okviru inkluzije neće značajno napredovati, ali će deca standardnih sposobnosti (a pogotovu nadarena!) značajno zaostajati.

porodice iz mog okruzenja koje su se nasle u situaciji da imaju dete sa posebnim potrebama, odlucile su da porodica ostanu na okupu
moj drug je kad mu je zena bila trudna sa drugim detetom bio u strahu zbog nekog nalaza od mogucih posledica
i vec tada je doneo cvrstu odluku da ukoliko nesto ne bude kako treba, odluka je na odgajanju tog deteta u instituciji specijalizovanoj za rad sa takvom decom, a da ostatak porodice moze da zivi zivotom koji nije ometen ustupcima koje bi morali da prave
tema nije postavljena da bi se osudjivao bilo ko zbog odluke koju donese

Tačno tako! Važi za sva iskušenja u životu.Ne mislim da je dete žrtvovano ako je u odgovarajućoj ustanovi. Ali ako nije, onda zdravo dete jeste žrtvovano jer svakako ne odrasta u normalnim uslovima a pogotovu ne u idealnoj porodici.

pa sta znam..opet bolesno dete ce se osecati odbaceno, zato posmatram to kao zrtvovanje deteta.

uvek zaboravim na tu inkluziju..to je vec cist bezobrazluk. ko ima pravo bilo cije dete da uklapa u bolesnu sredinu?

- - - - - - - - - -

Ja imam takvu porodicu u blizem komsiluku.Vrlo fina i skladna familija i imaju kucnu pomocnicu koja se brine o djetetu sa Daunovim sindromom.

novac je u takvim slucajevima najbitniji. ko ima novca lakse ce resiti i taj problem ili stavljanjem detata u specijalizovanu ustanovu ili kucnom pomocnicom. najgori slucaj je za onbe koji nemaju para, pa ni jedno, ni drugo ne mogu.

ttu je zdravo dete zrtvovano, a i njegova deca...kolektivna zrtva radi jednog bolesnog clana.

- - - - - - - - - -

iz pozicije zdravog deteta, ne bih preuzela tu zrtvu da brinem o bolesnom bratu/sestri...jednostavno bih otisla od kuce.

porodice iz mog okruzenja koje su se nasle u situaciji da imaju dete sa posebnim potrebama, odlucile su da porodica ostanu na okupu
moj drug je kad mu je zena bila trudna sa drugim detetom bio u strahu zbog nekog nalaza od mogucih posledica
i vec tada je doneo cvrstu odluku da ukoliko nesto ne bude kako treba, odluka je na odgajanju tog deteta u instituciji specijalizovanoj za rad sa takvom decom, a da ostatak porodice moze da zivi zivotom koji nije ometen ustupcima koje bi morali da prave
tema nije postavljena da bi se osudjivao bilo ko zbog odluke koju donese

...izvini ako je vec sumnjao da moze da bude kako ne treba onda bolje da je otisla na abortus nego sto su planirali da ga rode pa da ga cusnu negde....znaci katastrofa...

...izvini ako je vec sumnjao da moze da bude kako ne treba onda bolje da je otisla na abortus nego sto su planirali da ga rode pa da ga cusnu negde....znaci katastrofa...

nije bilo sigurno da ce biti posledice
na srecu, dete je rodjeno zdravo i pravo

njegova sestra je zbog problema u trudnoci i bebinog nerazvijenog mozga abortirala u sedmom mesecu, ali je pre toga mesec dana bila u paklu i posle toga tri godine nije mogla da se oporvi zbog odluke koju je donela

nije bilo sigurno da ce biti posledice
na srecu, dete je rodjeno zdravo i pravo

njegova sestra je zbog problema u trudnoci i bebinog nerazvijenog mozga abortirala u sedmom mesecu, ali je pre toga mesec dana bila u paklu i posle toga tri godine nije mogla da se oporvi zbog odluke koju je donela

..ma ajde molim te, od cega nije mogla da se oporavi od saznanja da je jedno dete koje nece biti sposobno za zivot i koje ce biti osudjeno na muku dok je zivo??? ne razumem...

...imam brata koji je paralizovan rodjen, drugi je zdrav,nikad nije bilo price o tome da bude negde smesten..ali oni nisu tad ni mogli znati da ce on biti paralizovan, on je greska
med sestara koje su ga silom donele na svet, umesto da se radi carski...to je dugo....

...ali donositi na svet, SVESNO, bolesnu decu koja dnas sutra nece moci da zive sama....dok su roditelji zivi i nekako...posle njih nikako....cemu to, koja je tu ljudskos tu pitanju,
tu nema ni LJ od ljudskosti....to su unapred osudjena deca/ljudi na muku i jad....čemu to nije mi jasno...???

....pa da se bar brinu o njima, dok mogu i ajde neako da razumem, ali kad ih rode i strpaju u neki dom, u koji kasnije sve redje i redje idu....izvini to mi je bas dno...totalno dno...kome
i cemu se ti ljudi dokazuju....izvini ja bi to zakonom kaznjavala...ako znas da nece biti zdravo i rodis ga....jadno malo nesrecno stvorenje....tuga jedna ....

..ma ajde molim te, od cega nije mogla da se oporavi od saznanja da je jedno dete koje nece biti sposobno za zivot i koje ce biti osudjeno na muku dok je zivo??? ne razumem...

...imam brata koji je paralizovan rodjen, drugi je zdrav,nikad nije bilo price o tome da bude negde smesten..ali oni nisu tad ni mogli znati da ce on biti paralizovan, on je greska
med sestara koje su ga silom donele na svet, umesto da se radi carski...to je dugo....

...ali donositi na svet, SVESNO, bolesnu decu koja dnas sutra nece moci da zive sama....dok su roditelji zivi i nekako...posle njih nikako....cemu to, koja je tu ljudskos tu pitanju,
tu nema ni LJ od ljudskosti....to su unapred osudjena deca/ljudi na muku i jad....čemu to nije mi jasno...???

....pa da se bar brinu o njima, dok mogu i ajde neako da razumem, ali kad ih rode i strpaju u neki dom, u koji kasnije sve redje i redje idu....izvini to mi je bas dno...totalno dno...kome
i cemu se ti ljudi dokazuju....izvini ja bi to zakonom kaznjavala...ako znas da nece biti zdravo i rodis ga....jadno malo nesrecno stvorenje....tuga jedna ....

Nije to baš tako, gde je crta, ko sme da kaže ko ima pravo da živi, ko ne. Aj i starije koji su bolesni da uklanjamo da se ne bi zlopatili, za njihovo dobro.
To kada se žena u kasnoj, a željenoj trudnoći odluči na abortus zbog bolesti deteta je jedno od većih užasa koje može da je snađe.

Poslednja izmena:
Nije to baš tako, gde je crta, ko sme da kaže ko ima pravo da živi, ko ne. Aj i starije koji su bolesni da uklanjamo da se ne bi zlopatili, za njihovo dobro.
To kada se žena u kasnoj, a željenoj trudnoći odluči na abortus zbog bolesti deteta je jedno od većih užasa koje može da je snađe.

...jeste, nije lako ali sta posle, ko ima pravo da rodi dete koje nije sposobno ni da govori ni da hoda, da ne pricam da se danas sutra stara o sebi....?
...ako se vec zna da je dete bolesno i da je bolest takva da joj nema leka, onda je humanije da ga ne rodi, nego da ga rodi i da se pati prvenstvneo ono samo,
plus roditelji, i sto je najgore od svega jednog dana i ako pozivi, a roditelji u medjuvremenu odluce da su se pokajali, a toga ima, sta onda....ili poumiru ili se
eto samo razvedu...ko ce da se stara o takvom detetu, u nasem drustvu kakvo je i sa sredstvima koje imamo realno....a takvom detetu treba bar 5x vise nego
zdravom...

Afro pa ne mozes da budes tako sikljuciva, to je jako teska odluka pre svega za majku a i celu porodicu da uradi abortus u poodmakloj trudnoci. Cak ni ti testovi nisu uvek pouzdani, desava se da kazu da je dete sa nekim defektom a ono se rodi zdravo. Zamisli da se celog zivota posle pitas da li si abortirala zdravo dete, mada ni za bolesno ne znam koliko je laksa odluka, meni isto deluje strasno.

Znam za slicnu pricu kao sto je Rebeka navela, jedno dete potpuno zapostavljeno na racun bolesnog, i sad posle mnogo godina razveli su se, zdravo dete ni blizu nije iskoristilo svoje kapacitete a bolesno je preko dana u ustanovi (posebna skola) a posle sa okrnjenom porodicom. Ne zna covek sta je bolje, svako ko na zalost dospe u takvu situaciju mora sam da promisli i odluci.

...rekoh da imam to u porodici....i znam sta ej to za porodicu, a pritom on je takav greskom zdravstvenog osoblja, ne bi bio takav da su uradili carski kad se radjao....pa je strasno...i
znam koliko se mladji brat sada muci sa njim i koliko mu je tesko, a pritom je jako vezan za njega i nikad ga ni slucajno ne bi smestio u bilo kakvu ustanovu....

...nisam iskljuciva, ja imam svoj stav o tome, jer sam se nagledala takve dece koja ne mogu da se staraju o sebi, ni da nauce osnovne stvari, o samostalnom zivotu ni S..i sta njima
sutra preostaje kad ostanu bez roditelja, a recimo ni nemaju ni brata ni sestru da se o njima stara? sta? ustanova, koja ce da se brine o njima, kako....pa ne brinu se valjano ni kad
ima ko da ih kontrolise...a ne kad nema niko....

....moje misljenje je da koliko god ta odluka bila strasna, laksa je i lakse ce se preboleti, nego svakodnevno gledanje muka i jada tog svog deteta...plus sto bi me unistila briga, sta posle....

....znam koliko boli kad se izgubi beba ma na koji nacin, ja sam jednu svoju izgubila u punih 7 meseci trudnoce....boli, ai se na sve boli ziv covek navikne, samo se ne mozes navici da
svoje dete, svoje meso, svoju krv, gledas svakodnevno kako se pati nemocno i bez nade da bude bolje....

...naravno da mora da se promisli, i da se konsultuje i sve, sve se slazem ali kao mora da se bira....onda vec rekoh sta bih izabrala...

...ma tema je strasna i prica o tome je takodje strasna....ko nema u porodici takve osobe moze samo da prica u prazno jer ne zna kakve su to muke i tuge....
...daleko bilo, pa to ni najcrnjem neprijatelju ne bih pozelela...kakva je to tuga i kako je tesko toj osobi koja je osudjena na takvu muku pre nego sto je i rodjena.....

...jeste, nije lako ali sta posle, ko ima pravo da rodi dete koje nije sposobno ni da govori ni da hoda, da ne pricam da se danas sutra stara o sebi....?
...ako se vec zna da je dete bolesno i da je bolest takva da joj nema leka, onda je humanije da ga ne rodi, nego da ga rodi i da se pati prvenstvneo ono samo,
plus roditelji, i sto je najgore od svega jednog dana i ako pozivi, a roditelji u medjuvremenu odluce da su se pokajali, a toga ima, sta onda....ili poumiru ili se
eto samo razvedu...ko ce da se stara o takvom detetu, u nasem drustvu kakvo je i sa sredstvima koje imamo realno....a takvom detetu treba bar 5x vise nego
zdravom...

Sve stoji... osim te formulacije ko ima pravo. Niko nema pravo da odlučuje umesto drugog da li treba da živi ili ne, koliko god raznim racionalizacijama ti to osporavaš.
Mogućnosti su već druga stvar, koliko ko proceni da može da se nosi emotivno, psihički, finansijski, zavisi dosta i od podrške društva i neposrednog okruženja. Uglavnom si prepušten sam sebi i to je ono što odlučuje.

Ovde ste dotaknuli temu eugenike i moderne eugenike koja je nastala iz nacističke eugenike. Ugl, ljudi se ne bi smeli igrati bogova, s druge strane da li je humano sterilisati mentalno retardirane? Malo je off, ali je vezano za vašu diskusiju

Mene je zbunilo kada sam među dozvoljene razloge za prekid trudnoće nakon 10 . nedelje kod nas pročitala da stoji eugenični, kod genetskih abnormalnosti. Zbunjuje jer bih rekla, možda termin ne razumem najbolje, da je reč o projektu u cilju poboljšanja gena, a onda i raznih ušteda u budžetu. Dakle nije podveden pod neki human motiv, ni pro forme.

Uopšte sve to oko abortusa je klizav teren, jer si pun očekivanja da se zakon donosi u skladu sa medicinskim činjenicama koje mogu da posluže kao jasne granice kad je nešto opravdano, kad nije. A onda kad vidiš kako se zakon razlikuje od zemlje do zemlje, vidiš da to nema nikakve veze, da se donosi u skladu sa ideologijama i da onda takav kroji svest masi.

Back