10x10
Zainteresovan član
- Poruka
- 301
Mislim da je malo neozbiljno voditi ovakve rasprave. Spada u domen dal su bolje plavuse ili crnke.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mislim da je malo neozbiljno voditi ovakve rasprave. Spada u domen dal su bolje plavuse ili crnke.
Idealan kalibar za sta, koje oruzije , koju namenu ?
9mm para , univerzalan kalibar koji imka dovoljno zaustavne moci a nije prejak i moze sa kontrolisati oruzije pri pucanju pa tako cini prvi izbor za kucnu samoodbranu kao i za sluzbenu uporebu , za ovo drugo posebno jer ima vecu probojnu moc od vecih kalibara , municija je jeftinija za proizvodnju , i kud i kamo laksa od vecih kalibara, a manji gabariti omogucavaju veci kapacitet magacina . Mada bi idealan izbor za samoodbranu bio 45 ACP ( po statistici on u 50% slucajeva potpuno onesposobljava protivnika prvim metkom) , ali je tezak za kontrolu pri pucanju .Dobar izbor za pistoljski kalibar bi bio i 9x21 i 10mm AUTO , mada ovaj drugi po karakteristikama samo malo zaostaje za 45 ACP
7,62x39 je svakako najbolji izbor za automatske puske , metak koji se dokazao u poslednjih 50 godina . Amerikanci polako uvode nov puscani kalibar 6,8 x43 posle zalbi svojih vojnoka na terenu da 223 remington nema dovoljnu zaustavnu moc , interesantno je da su performanse metka 6,8x43 jako slicne performansama 7,62x39 , neko bi mozda rekao da je novi americki metak bolji od starog ruskog , i on to jeste , bar na papiru , ali ne presudno , jer se performanse metaka razlikuju za svega nekoliko procenata
Sto se tice izbora za snjperske puske tu su mane vise svi "srednji"kalibri dobri od 7,62x51 do 300 winchester magnum i slicnih , tu ucinak vise zavisi od kvaliteta oruzija nego samog metka . Ovo se odnosi na daljine do 800 metara , za vece daljine se naravno moraju koristiti veci kalibri koji nose veliku energiju
Na kraju ce Ameri da se vrate na 308 Winchester , nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi osecaju potrebu da menjaju stvari koje su provereno dobre . Koliko vidim moda malih kalibara za vojno naoruzanje polako prolazi , tzv srednji puscani metak jeste najbolje i dokazano resenje za naoruzanje najveceg dela vojske . Licno se nikada ne bih odrekao Zastavinog M 70 .
pa upravo tako...jer pored 6.8 spc tu je i 6.5x39... i cini mi se da je to sve neki put u krug jer svako ko napravi novi metak kaze da je njegov najbolji!
Na kraju ce Ameri da se vrate na 308 Winchester , nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi osecaju potrebu da menjaju stvari koje su provereno dobre . Koliko vidim moda malih kalibara za vojno naoruzanje polako prolazi , tzv srednji puscani metak jeste najbolje i dokazano resenje za naoruzanje najveceg dela vojske . Licno se nikada ne bih odrekao Zastavinog M 70 .