Идеалан калибар

Odavno sam hteo ovo da postavim odavno ali nikako da nadjem sliku u gomili!
Steta sto je Fjodorov pao u nemilost Staljinu ,..

Takodje recimo manlicher-carcano [iz italijanske vojske u 2. sv. ratu] smatram naj-kalibrom u tom pogledu.[kenedi je ubijen istom]
6,5!!! + - [0,5]

6,5mm manlicher-carcano je jedan od naj gorih kalibara na svetu!!!!To sto je iz njega ubijen Kenedi nije bitno.Koristen je od italijanske vojske u ww2 i pokazao se inferiorno u poredjenju sa svim ostalim kalibrima iz tog vremena(8x57,30-06,7,62x54)!!!Neverovatno da se neko jos seca tog nesretnog metka i jos goreg oruzja koje ga je koristilo!!!

Idealan kalibar za sta, koje oruzije , koju namenu ?
9mm para , univerzalan kalibar koji imka dovoljno zaustavne moci a nije prejak i moze sa kontrolisati oruzije pri pucanju pa tako cini prvi izbor za kucnu samoodbranu kao i za sluzbenu uporebu , za ovo drugo posebno jer ima vecu probojnu moc od vecih kalibara , municija je jeftinija za proizvodnju , i kud i kamo laksa od vecih kalibara, a manji gabariti omogucavaju veci kapacitet magacina . Mada bi idealan izbor za samoodbranu bio 45 ACP ( po statistici on u 50% slucajeva potpuno onesposobljava protivnika prvim metkom) , ali je tezak za kontrolu pri pucanju .Dobar izbor za pistoljski kalibar bi bio i 9x21 i 10mm AUTO , mada ovaj drugi po karakteristikama samo malo zaostaje za 45 ACP
7,62x39 je svakako najbolji izbor za automatske puske , metak koji se dokazao u poslednjih 50 godina . Amerikanci polako uvode nov puscani kalibar 6,8 x43 posle zalbi svojih vojnoka na terenu da 223 remington nema dovoljnu zaustavnu moc , interesantno je da su performanse metka 6,8x43 jako slicne performansama 7,62x39 , neko bi mozda rekao da je novi americki metak bolji od starog ruskog , i on to jeste , bar na papiru , ali ne presudno , jer se performanse metaka razlikuju za svega nekoliko procenata
Sto se tice izbora za snjperske puske tu su mane vise svi "srednji"kalibri dobri od 7,62x51 do 300 winchester magnum i slicnih , tu ucinak vise zavisi od kvaliteta oruzija nego samog metka . Ovo se odnosi na daljine do 800 metara , za vece daljine se naravno moraju koristiti veci kalibri koji nose veliku energiju

Prvo 9mm para i 9x21 imaju iste karakteristike,razlike su iste kao i kod istog metka,ali drugog proizvodjaca!!!Drugo 45 acp trza isto,cak i manje nego 7,62tt zbog toga sto je Colt ili drugo oruzje iz koga se puca dosta teze od tt-jca,a pocetna brzina zrna dosta manja te je i trzaj manji bez obzira na tezinu 45acp zrna!!!Trece nikad,bar ne skoro nece biti zamenjen 5,56x45 ili 223 remington,zbog izuzetne brzine(oko 1000m/s na ustima cevi) i odlicne preciznosti.Rusi uvode 5,45x39 i smatram da je to velika glupost.7,62x39 je ok metak,ali je neprecizan zbog loseg kvaliteta municije istocnog bloka i lose izrade kalasnjikova.Poznato je da je kalashnjikov pouzdan,ali neprecizan.

Na kraju ce Ameri da se vrate na 308 Winchester , nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi osecaju potrebu da menjaju stvari koje su provereno dobre . Koliko vidim moda malih kalibara za vojno naoruzanje polako prolazi , tzv srednji puscani metak jeste najbolje i dokazano resenje za naoruzanje najveceg dela vojske . Licno se nikada ne bih odrekao Zastavinog M 70 .

308 winchester se koristi u nato-u.To je standardni metak za snajperske puske(cak i zastava pravi svoju u tom kalibru) i za mitraljeze.Drugo,ako bi taj metak stavio u jurisnu pusku(m-16,kalashnjikov itd)dobio bi puskomitraljez koji ne bi bilo moguce precizno koristiti ili bi bio precizan samo jedinacnom paljbom tj. kao poluautomatska puska,sto se vec koristi.Smatram da je 8x57is ili kako ga je nasa vojska krstila 7,9x57 bolji kalibar od 308 tj. 7,62x51

pa upravo tako...jer pored 6.8 spc tu je i 6.5x39... i cini mi se da je to sve neki put u krug jer svako ko napravi novi metak kaze da je njegov najbolji!

7,62x39 je odlican kalibar.Jeste da nije precizan kao 5,56x45 ali ima mnooogo vecu zaustavnu moc.5,56 sa svojim jadnim i lakim zrnom napravi haos ukoliko pogodi coveka jer je lako i nestabilno pa cim udari u tvrdu prepreku kao sto je kost pocinje da se vrti kao propeler i melje meko tkivo,ali dovoljno je da se sakrijes na 200m iza deblje daske i ne moze ti nista.Dok 7,62x39 rastura!!!Jedino ga je teze koristiti pri rafalnoj paljbi,za razliku od 5,56 koji i pri rafalu moze da grupise bar 2-3 pogotka.Licno sam sa m70 pogadjao mete jedinacnom paljbom na 350 metara bez promasaja!Samo da se puska dobro upuca i precizna je sto ponavljam nije slucaj sa rafalnom paljbom koja moze da se koristi u ciscenju zatvorenih prostorija gde se puca na daljine od par metara.

Na kraju ce Ameri da se vrate na 308 Winchester , nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi osecaju potrebu da menjaju stvari koje su provereno dobre . Koliko vidim moda malih kalibara za vojno naoruzanje polako prolazi , tzv srednji puscani metak jeste najbolje i dokazano resenje za naoruzanje najveceg dela vojske . Licno se nikada ne bih odrekao Zastavinog M 70 .

The receiver of the M70 is 1.6mm thick (compared to 1mm receiver of the AKM) and the barrel is not chrome-lined, making it more accurate than a standard AKM.

Tacno,ali trebali bi malo da poboljsaju kvalitet.Ne volim kada mi se raspadne prazan okvir ili kada mi drvena obloga cevi klapara i raspada se.

Back