Posle detekcije IDE uredjaja pri podizanju sistema izlazi mi obavestenje:
Primary IDE channel no 80 conductor instaled.
Sta to znaci?
Sta to znaci?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
IDE uređaji mogu se s matičnom pločpm povezati kablom (široki pljosnati) s 40 i s 80 žica. Ako se koristi kabl s 80 žica postižu se nešto veće brzine prenosa nego s 40, pa se na današnjim pločama obično primarni kanal povezuje kablom od 80 žica na HD. Za optičke uređaje dovoljan je i kabl od 40 žica, i obično se povezuje na sekundarni IDE. Zbog toga se obično konektor primarnog kanala razlikuje po boji od konektora sekundarnog kanala (obično je primarni plavi a sekundarni crni, ali ne mora biti tako).infor:Posle detekcije IDE uredjaja pri podizanju sistema izlazi mi obavestenje:
Sta to znaci?
MGordan:IDE uređaji mogu se s matičnom pločpm povezati kablom (široki pljosnati) s 40 i s 80 žica. Ako se koristi kabl s 80 žica postižu se nešto veće brzine prenosa nego s 40, pa se na današnjim pločama obično primarni kanal povezuje kablom od 80 žica na HD. Za optičke uređaje dovoljan je i kabl od 40 žica, i obično se povezuje na sekundarni IDE. Zbog toga se obično konektor primarnog kanala razlikuje po boji od konektora sekundarnog kanala (obično je primarni plavi a sekundarni crni, ali ne mora biti tako).
Gornja poruka znači da si na primarni IDE stavio kabl od 40 žica. Kompjuter će raditi, to je sigurno, samo HD prenosi podatke do ploče manjom brzinom.
(DLXI)
Znam ja dobro kako se koji kabl zove, ugradio sam ih do sada na stotine. Samo, tem s pitanjem je otvorio neko ko ne zna šta je šta, i njemu treba objasniti o čemu se radi. A što se tiče Pionira, taj model RW111 nisam imao u rukama pa ne znam šta će javiti ali nije u redu da se odgovor na jedno uopšteno pitanje bazira na nekoj pretpostavci. Ja sam čovjeku lijepo rekao šta treba uraditi i to navodeći - obično se tako radi. A od obično uvijek ima izuzetaka koji onda zahtijevaju dodatna objašnjenja. Inicijalnai post je bio:nikodim:OK care... dacuti Pioneer RW 111 pa ga povezi preko 33-jke da vidim d ali ce ti raditi a da ti ne prikazuje gresku, a slozicemo se da je u pitanju opticki uredjaj.
I ti kablovi se ne zovu pljosnati od 40 i pljosnati od 80 zica, vec IDE Ultra DMA 66 ili IDE Ultra DMA 33.
Istaknuo sam ono Primary. Jel' kontaš.Posle detekcije IDE uredjaja pri podizanju sistema izlazi mi obavestenje:
Sta to znaci?
snejks:Oftopic: tema bi mogla da ide u Hardver gde mu je i mesto.