i šta onda?

Leviathan889

Početnik
Poruka
18
Zdravo,

Ne znam odakle bih počeo. Samo bih želeo da podelim neko moje vidjenje i muku.

Prvo bih predstavio sebe. Ukratko - punim 22 godine, studiram, radim već 5-6 godina online.
Skoro sam dobio posao ovde u Beogradu, za inostranu firmu.

Ali evo već ko zna koliko ja slušam ćala, kevu, sestru, brata, strinu, ujaka, komšiju, mačku, pljuju vlast , slušam celu ovu zemlju kako pljuje vlast.
A on je kao Voldemort , samo mu svi namerno ime izgovaraju. I tako AVAVAVAV u nedogled.

Moj san je da jednog dana postanem preduzetnik , ovde u Srbiji.
Medjutim , što više vreme odmiče , to više napredujem, edukujem se i stvaram nove prilike meni se to sve manje realnim čini.

Nema smisla, zar ne?

A evo i zašto , recite Vi meni da li su to bajke , da li su to laži.

Navodno , celom Beogradu se udara reket. Naime , sve što je ikada profitabilno u ovoj zemlji bilo je pokradeno.
Navodno , svako ko je napravio ime za sebe je pao pod kontrolu mafije.
Navodno je oduvek ta mafija vlast.
Naovdno ta ista mafija držim monopol u svakoj industriji u ovoj zemlji.

I to je nešto što ja već slušam dugo. To mi sve više izgleda kao istina.
Kada vidim sve drugare iz srednje, prodali su glasove. Ali nisu samo oni. Već njihovi roditelji, babe , dede , rodjaci.
Samo da bi oni dobili državne poslove, stranačko zapošljavanje klasika već koliko dugo.

Naravno , to oduvek postoji. Pa nije svet pošten , to svi znamo.
Ali ima li uopšte svrhe ostajati u ovoj zemlji ako ste iole ambiciozni?

Osećam se kao da ako krenete da napredujete i da se ostvarujete , da će Vas primetiti i onda je to kraj , pokrašće Vas ili ograničiti koliko mogu , nekako će od Vas zaraditi.

I šta onda? Ostati ili pobeći, i da li se to više zove bekstvo ili jedna racionalna odluka?

Hvala Vam na vremenu :)

Tу си близу, али није толико страшно.

Добро можеш зарадити ако, на пример, радиш информациони систем за неко јавно предузеће (тамо су паре). Ово је само пример, па се ти оријентиши.

Ако је солидна пара, расписаће се тендер, а онда ће доћи код тебе љубазан човек из фирме "ташна и машна" и објаснити да не можеш да прођеш на тендеру, али он сигурно пролази. Такође ће те тешити да се не секираш јер ће ти он великодушно дати да ти радиш за њега и тако зарадиш. Њему само треба мала накнада да и он заради нешто, затим да покрије гаранцију банке (јер он гарантује уместо тебе) па ће подићи кредит ако нема аванса, а углавном нема, па и то кошта. Све у свему добар си ако поделите добит на једнаке делове.

Tу си близу, али није толико страшно.

Добро можеш зарадити ако, на пример, радиш информациони систем за неко јавно предузеће (тамо су паре). Ово је само пример, па се ти оријентиши.

Ако је солидна пара, расписаће се тендер, а онда ће доћи код тебе љубазан човек из фирме "ташна и машна" и објаснити да не можеш да прођеш на тендеру, али он сигурно пролази. Такође ће те тешити да се не секираш јер ће ти он великодушно дати да ти радиш за њега и тако зарадиш. Њему само треба мала накнада да и он заради нешто, затим да покрије гаранцију банке (јер он гарантује уместо тебе) па ће подићи кредит ако нема аванса, а углавном нема, па и то кошта. Све у свему добар си ако поделите добит на једнаке делове.

Upravo to i studiram , informacione sisteme.
Gledao sam na to kao jednostavniji posao od programiranja , a odlično plaćen.
Takodje kao i korisnu stvar ako jednog dana i postanem preduzetnik.

E pa to je baš ono o čemu pričam. Da li je stvarno tako u ovoj državi da šta god Vam krene , da bi ste išli dalje neko će morati da Vam uzima 10% , 20% , 50% pa i skoro sve? Da li stvarno imaju toliku kontrolu nad svim tržištima?

E pa to je baš ono o čemu pričam. Da li je stvarno tako u ovoj državi da šta god Vam krene , da bi ste išli dalje neko će morati da Vam uzima 10% , 20% , 50% pa i skoro sve? Da li stvarno imaju toliku kontrolu nad svim tržištima?
Само ако су у питању веће паре. Знам за једну фирму која своје информационе системе извози од Новог Зеланда до Канаде, али када је требало то урадити на једном великом објекту у свом граду, нису били директни извођачи радова, већ подизвођачи фирме "ташна и машна".

На какав рекет мислиш да ти неко узима?

На порез? порез мора да се плаћа.

На криминалце који ће да те рекетирају? на власт? како то ради и ко то ради?

У Србији има 279 000 предузетника. Ко рекетира толике предузетнике?

На какав рекет мислиш да ти неко узима?

На порез? порез мора да се плаћа.

На криминалце који ће да те рекетирају? на власт? како то ради и ко то ради?

У Србији има 279 000 предузетника. Ко рекетира толике предузетнике?

Ne mislim naravno da udaraju reket svakom preduzetniku , to bi bilo bizarno.
Zato i jesam rekao kada odredjeni ljudi dodju do odredjene granice , oni žele još gore pa se pojavljuju razni iz tašna i mašna firmi kao što rekoše ljudi gore.

A vrste pritiska kakve vrše , osim kriminalaca , što i jeste sama vlast oni koriste i zakon.

Inspekcije svih mogućih vrsta , pa Vas zatvaraju pa Vam traže ovo , pa ono , pa fali porez pa šta sve ne.

Vaš rad ometaju , Vašu opremu uzimaju , radnike plaše. Ne daju da radite.
Dok njihovi prijatelji braća i sestre , rade isti taj posao kao Vi.

Medjutim oni rade na crno skroz , porez ne plaćaju , ili ga plaćaju , ali ni približno koliko bi trebalo itd itd.

Ukratko oni do kojih je dosla vlast , ili im plaćaju procenat i glasaju ili vlast vrši pritisak dok i njih ne uzme.
Naravno , napominjem to nije slučaj sa svima.

Ne mislim naravno da udaraju reket svakom preduzetniku , to bi bilo bizarno.
Zato i jesam rekao kada odredjeni ljudi dodju do odredjene granice , oni žele još gore pa se pojavljuju razni iz tašna i mašna firmi kao što rekoše ljudi gore.

A vrste pritiska kakve vrše , osim kriminalaca , što i jeste sama vlast oni koriste i zakon.

Inspekcije svih mogućih vrsta , pa Vas zatvaraju pa Vam traže ovo , pa ono , pa fali porez pa šta sve ne.

Vaš rad ometaju , Vašu opremu uzimaju , radnike plaše. Ne daju da radite.
Dok njihovi prijatelji braća i sestre , rade isti taj posao kao Vi.

Medjutim oni rade na crno skroz , porez ne plaćaju , ili ga plaćaju , ali ni približno koliko bi trebalo itd itd.

Ukratko oni do kojih je dosla vlast , ili im plaćaju procenat i glasaju ili vlast vrši pritisak dok i njih ne uzme.
Naravno , napominjem to nije slučaj sa svima.

Региструј се као предузетник, почни да радиш, па ћемо да видимо да ли то постоји о чему причаш.

Региструј се као предузетник, почни да радиш, па ћемо да видимо да ли то постоји о чему причаш.

Pa ja to i kažem baš zato što znam da postoji. Nisam na svojoj koži osetio , ali recimo kao da jeste.

Takodje jedna zanimljivost , poslednji put kada sam bio na Adi , 2020. godine na leto. Bio sam u jednom restoranu.
Komentarisali smo nešto baš oko toga ko drži , koja se kinta obrće , ipak je lokal preko 700 mesta.

Gospodin tu koji radi kao konobar, ima oko 50ak godina se ubacio u konverzaciju i rekao kako 3 osobe od skoro drže lokal.
Prethodni vlasnik tu nema više učinka. I restoran je u više navrata radio uveliko posle ponoći za vreme pandemije.
Možda im je samo prodao ko zna. Ali su neposredno pre promene vlasništva kafića imali baš problema sa inspekcijom. Čudno malo zar ne?

Naravno , možda je on lagao i pričao strašne priče, možda i ja to radim sada ko zna.
Ali za tim potrebe nemam , samo govorim o onome što sam video.

ija tako krenuo s 22 udarnicki firma nove tehnologije al dvojica usli na tendere i pokupili kajmak sad diktiraju triziste na stranu kineski mega upliv
i tako poslje ces gajit pechurke namesto kovati zeljezo to bjese anegdotom i to stvarnom u 90te u smederevo

ija tako krenuo s 22 udarnicki firma nove tehnologije al dvojica usli na tendere i pokupili kajmak sad diktiraju triziste na stranu kineski mega upliv
i tako poslje ces gajit pechurke namesto kovati zeljezo to bjese anegdotom i to stvarnom u 90te u smederevo

Ne kažem ja da je nemoguće uspeti u ovoj zemlji i biti preduzetnik. Daleko od toga.
Samo mi je sve previše tužno , to je još jedna stvar koja ubija ambicije u mojim vršnjacima.

Meni je najtužnije što su moji drugari iz detinjstva se opredelili da prodaje svoje glasove i još sve glasove članova porodice za državni posao od 50k
I to je plafon , tu se udara glavom u plafon. Ne vide dalje od toga jer im okruženje nameće to kao jedini izbor.

Ne kažem ja da je nemoguće uspeti u ovoj zemlji i biti preduzetnik. Daleko od toga.
Samo mi je sve previše tužno , to je još jedna stvar koja ubija ambicije u mojim vršnjacima.

Meni je najtužnije što su moji drugari iz detinjstva se opredelili da samo glasaju za Vučka da bi dobili posao u državnoj firmi.
I to je plafon , tu se udara glavom u plafon. Ne vide dalje od toga jer im okruženje nameće to kao jedini izbor.
aj da ti kazem ti sto su se tomu opredelili uzevsi u obzir kredit i dozvoljeni minus misle da su na konju
a znas li sto? pa opet su u vecinu ovi sto nisu ni ajti banking sektor a ni drzavna prica nego gule na crno kod isto tako prosecnih privatnika ili tajkuna i kumova vlasti
kad se ti izmestis iz svega toga odmoris mozak i budes nekim prosekom ili malo ispod u njemacku itd. i zivis svoj zivot

Glup narod bira glupu vlast, to ti je začaran krug iz koga ne može da se pobegne a tu demokratija jednostavno nema leba.
Kupljene diplome i šarlatani na vlasti.
Šarena laža.

Pa ja to i kažem baš zato što znam da postoji. Nisam na svojoj koži osetio , ali recimo kao da jeste.

Takodje jedna zanimljivost , poslednji put kada sam bio na Adi , 2020. godine na leto. Bio sam u jednom restoranu.
Komentarisali smo nešto baš oko toga ko drži , koja se kinta obrće , ipak je lokal preko 700 mesta.

Gospodin tu koji radi kao konobar, ima oko 50ak godina se ubacio u konverzaciju i rekao kako 3 osobe od skoro drže lokal.
Prethodni vlasnik tu nema više učinka. I restoran je u više navrata radio uveliko posle ponoći za vreme pandemije.
Možda im je samo prodao ko zna. Ali su neposredno pre promene vlasništva kafića imali baš problema sa inspekcijom. Čudno malo zar ne?

Naravno , možda je on lagao i pričao strašne priče, možda i ja to radim sada ko zna.
Ali za tim potrebe nemam , samo govorim o onome što sam video.

Дакле, ти би да будеш предузетник, али ипак нећеш, јер си за пример узео вишемилионкси кафански посао, локал од 700 места на ади?

не знам. Ти ћеш прво да кренеш скромније, не милионски бизнис, већ нешто од пар хиљада евради. А док дођеш до вишемилионског бизниса, као што је тај локал на Ади, дотле ћеш већ да имаш 45 година, а то је тамо негде 2043. година, па мислим да ће до тада, можда, евентуално, Србија да буде мало уређенија земља па неће да ти шаљу инспекције само да би те натерали да продаш вишемилионски бизнис.

konkurencija je majka i nemoj se osjetiti inferiornim ako je zdrava
e sad sto se tice nezdravu konkurenciju i monopoli tu ti vec nemam sto reci ti monopoli cuvaju dobro obuceni odredi i mehanizmi odbrane pa ti okushaj srecu

aj da ti kazem ti sto su se tomu opredelili uzevsi u obzir kredit i dozvoljeni minus misle da su na konju
a znas li sto? pa opet su u vecinu ovi sto nisu ni ajti banking sektor a ni drzavna prica nego gule na crno kod isto tako prosecnih privatnika ili tajkuna i kumova vlasti
kad se ti izmestis iz svega toga odmoris mozak i budes nekim prosekom ili malo ispod u njemacku itd. i zivis svoj zivot

Ma meni samo smeta jer se vode mentalitetom ,cela familija glasa za Vučka to je win win situacija. Meni posao , njemu mandat.
Ovako bi bilo njemu mandat , meni nema posla. Tako oni to vide.
Ali za to i ne mogu toliko da ih krivim.

konkurencija je majka i nemoj se osjetiti inferiornim ako je zdrava
e sad sto se tice nezdravu konkurenciju i monopoli tu ti vec nemam sto reci ti monopoli cuvaju dobro obuceni odredi i mehanizmi odbrane pa ti okushaj srecu

Apsolutno , ne kažem ja da je konkurencija loša stvar. Koji preduzetnik ne bi voleo da ima monopol na tržištu. Ali kao što znamo to je ekstremno retko.
Kažem ekstremno retko , barem sam ja tako učio u školi da je ekstremno retko.

Samo mi se ne svidja taj monopol koji drži vlast i čime se sve služi , da smrvi legitimne konkurente.

Дакле, ти би да будеш предузетник, али ипак нећеш, јер си за пример узео вишемилионкси кафански посао, локал од 700 места на ади?

не знам. Ти ћеш прво да кренеш скромније, не милионски бизнис, већ нешто од пар хиљада евради. А док дођеш до вишемилионског бизниса, као што је тај локал на Ади, дотле ћеш већ да имаш 45 година, а то је тамо негде 2043. година, па мислим да ће до тада, можда, евентуално, Србија да буде мало уређенија земља па неће да ти шаљу инспекције само да би те натерали да продаш вишемилионски бизнис.

To sam čisto naveo kao zanimljivost , jednu konverzaciju koju sam imao. Apsolutno , naravno se slažem sa tim da se mora krenuti skromno.Osim ako mi neki Saudijski princ ne pošalje nekoliko stotina miliona. Ali nešto kontam da su mi tu šanse male.

E pa nadam se ja da će tako biti , da će to biti jedna lepa zemlja , uredjena , gde će biti poštenja barem malo.
Jer ja bih želeo ovde da ostanem.

Poslednja izmena:
Zdravo,

Ne znam odakle bih počeo. Samo bih želeo da podelim neko moje vidjenje i muku.

Prvo bih predstavio sebe. Ukratko - punim 22 godine, studiram, radim već 5-6 godina online.
Skoro sam dobio posao ovde u Beogradu, za inostranu firmu.

Ali evo već ko zna koliko ja slušam ćala, kevu, sestru, brata, strinu, ujaka, komšiju, mačku, pljuju vlast , slušam celu ovu zemlju kako pljuje vlast.
A on je kao Voldemort , samo mu svi namerno ime izgovaraju. I tako AVAVAVAV u nedogled.

Moj san je da jednog dana postanem preduzetnik , ovde u Srbiji.
Medjutim , što više vreme odmiče , to više napredujem, edukujem se i stvaram nove prilike meni se to sve manje realnim čini.

Nema smisla, zar ne?

A evo i zašto , recite Vi meni da li su to bajke , da li su to laži.

Navodno , celom Beogradu se udara reket. Naime , sve što je ikada profitabilno u ovoj zemlji bilo je pokradeno.
Navodno , svako ko je napravio ime za sebe je pao pod kontrolu mafije.
Navodno je oduvek ta mafija vlast.
Naovdno ta ista mafija držim monopol u svakoj industriji u ovoj zemlji.

I to je nešto što ja već slušam dugo. To mi sve više izgleda kao istina.
Kada vidim sve drugare iz srednje, prodali su glasove. Ali nisu samo oni. Već njihovi roditelji, babe , dede , rodjaci.
Samo da bi oni dobili državne poslove, stranačko zapošljavanje klasika već koliko dugo.

Naravno , to oduvek postoji. Pa nije svet pošten , to svi znamo.
Ali ima li uopšte svrhe ostajati u ovoj zemlji ako ste iole ambiciozni?

Osećam se kao da ako krenete da napredujete i da se ostvarujete , da će Vas primetiti i onda je to kraj , pokrašće Vas ili ograničiti koliko mogu , nekako će od Vas zaraditi.

I šta onda? Ostati ili pobeći, i da li se to više zove bekstvo ili jedna racionalna odluka?

Hvala Vam na vremenu :)
Pa milijarde da zaradjujem ne bih ovde to radio da dinar ne dam tim lopovima

Ma meni samo smeta jer se vode mentalitetom ,cela familija glasa za Vučka to je win win situacija. Meni posao , njemu mandat.
Ovako bi bilo njemu mandat , meni nema posla. Tako oni to vide.
Ali za to i ne mogu toliko da ih krivim.
preslikano od Tite al ni priblizno u praksu
ovako to ide u praksu njima mandat meni mozda poso njima cela pogaca meni mozda mrvice

preslikano od Tite al ni priblizno u praksu
ovako to ide u praksu njima mandat meni mozda poso njima cela pogaca meni mozda mrvice

Tako je , niko od njih ne sme ni da pomisli na ideju, ***** njegov mandat , nema ništa od toga. Daj nekoga drugog ,nema posla sada ,ali za 10-20-30 godina biće bolje.

Ali opet kako i očekivati to od ljudi. To je ono što sam rekao , jednostavno ostavljaju narod , da prodaju svoje glasove za mrvice.
Na to su nas navikli.

Nema potrebe da jedeš parizer preko samo nemoj da kupuješ ono što ti ne treba i uzimaš kredite. Nemoj ni da planiraš povratak jer nema smisla tj opljačkaće te Srbija u nekom trenutku, izmisliće neki retroaktivan zakon da platiš porez 100 godina unazad.
Trenutno ne poznajem nikoga ko je preko a da uopšte planira nešto u vezi Srbije.
Kažu besmislena država.

Back