I razred osnovne skole, matematika haos

pele27

Primećen član
Poruka
959
I eto..poce matematika vec da pravi probleme. Nismo ni prvo polugodiste zavrsili ali matematika vec postaje nepremostiva prepreka. Kako vi resavate problem te prirode? Licno ne umem detetu da objasnim neke stvari jer nemam taj neki pristup..da li uzimati privatno casove matematike ili kako? Jer ako sada propusti ove neke osnove, za dalje smo pukli..E sad, ili mu je to sve tesko da shvati ili NECE, sto je, mislim, mnogo veci problem..Tuci ga, braniti mu sve i svasta..ne znam da li to icemu vredi..JA svaljujem na uciteljicu da je njeno da mu pojasni, a ona mi da gomilu zadataka za vezbanje preko vikenda..I sad dete umesto da je napolju na snegu, on preplaka pola dana jer ja ludujem sa zenom vec pola sata, sat oko prvog sabirka, drugog sabirka, zagrada..

I eto..poce matematika vec da pravi probleme. Nismo ni prvo polugodiste zavrsili ali matematika vec postaje nepremostiva prepreka. Kako vi resavate problem te prirode? Licno ne umem detetu da objasnim neke stvari jer nemam taj neki pristup..da li uzimati privatno casove matematike ili kako? Jer ako sada propusti ove neke osnove, za dalje smo pukli..E sad, ili mu je to sve tesko da shvati ili NECE, sto je, mislim, mnogo veci problem..Tuci ga, braniti mu sve i svasta..ne znam da li to icemu vredi..JA svaljujem na uciteljicu da je njeno da mu pojasni, a ona mi da gomilu zadataka za vezbanje preko vikenda..I sad dete umesto da je napolju na snegu, on preplaka pola dana jer ja ludujem sa zenom vec pola sata, sat oko prvog sabirka, drugog sabirka, zagrada..

Ti bolje da si seo sa detetom nego što ovde kukaš na učiteljicu, sad što ne znaš matematiku za prvi razred to je problem što su tebe pustili da takav prođeš kroz školski sistem.

kako nemas pristup?
sabiranje i oduzimanje
ako treba crtaj ovcice na papiru da skapira kako to ide
ja se secam da je meni burazerov kum objasnjavao skupove crtajuci ovce i sve sam skapirala :lol:
uzmi jabuke ili neke kockice,igrackice,bilo sta pa pokazi detetu kako to ide,kad dodas ili oduzmes pa ostane toliko i toliko....pa dodaj i zagrade...objasnis da se prvo sabiraju ili oduzimaju igrackice ui zagradi pa onda ostalo
kroz igru ce najlakse nauciti,to su jos mala deca
i motivisi dete da zeli da savlada to...ako treba malo ga potkupi...reci da ces ga odvesti negde ili nesto ako bude dobar i ako bude saradjivao(ako se radi o tome da ne zeli)

ne znam,mene to tek ceka
za godinu i po
i dize mi se kosa na glavi kad pomislim na domaci

Jedan mali debeli iz komslika kod mene ideu 1. razred i dolazi mi nejgova mama na kafu. Super je zena. Apdejtuje me s tracevima iz komsiluka, a mali ponese knjigu i valjda zbirku, pa resavamo zajedno. One zadatke je smislila neka osoba, koja je nepismena, jer zadaci nisu napisani na srpskom, odn. sintaksa recenica je potpuno pogresna, kao da je neko prevodio sa engleskog ili holandskog doslovno. Ja sam mu pomagala jednom i bilo mi je malo neobicno, jer, iako, celog zivot govorim srpski, ponekad imam problem da shvatim sta glupi ljudi hoce da kazu, posto sam odrasla u hebrejskoj govornoj sredini. Pozvala sam bivseg decka, pa mi je on rekao da sam JA u pravu i da je lose napisano, a on je zavrsio knjizevnost. Tako da sam bila srecna, jer sam videla da sam potpuno savladala srpski, kad mogu da shvatim da su budale pisale te knjige. Mali je inace simpa, iako je debeo.

Uprosti što više.
I sabiranje i shvatanje situacije :lol:

Moje mišljenje je da ne treba da objašnjavaš detetu jer može da se desi da samo zbunjuješ dete.
Tvoje kao roditelja je da se pobrineš da dete odradi sve što je učiteljica zadala..da redovno radi domaće itd
pa i ako nije shvatilo odmah, prvog dana,shvatiće drugog...
Privatni časovi u prvom razredu su bacanje para ,po mom mišljenju..
Moguće je da je pažnja detteu u 1. razredu još uvek rasplinuta,
zato je dobro da se vikendom domaći podeli - da subotom radi pola sata - sat i nedeljom isto i ako u ponedeljak ide npr popodne, da i u pon. isto tolko radi
8ili ako je išao u petak pre podne, neka i petkom uradi deo domaćeg.
tako će imati vremena i za igru , a koncentracija će mu biti bolja.

Uh, oplese po meni neki. Ok, mozda ste u pravu. I nije da ja ne znam matematiku vec NE UMEM da objasnim!! Ja mu kazem da prvo sabere ono sto je u zagradi, ali on to ne konta, prosto zaboravi..ili me pita 'a zasto tako?'.. I jesam se ja celo skolovanje provlacio sa losom matematikom, ali ne znaci da ne znam da sabiram ili oduzimam..Podelimo mi domaci, sve kako treba ali to kod njega ne pali..Mada sam prethodni post napisao jutros, do veceras je vec malo bolje posle pauza i igranja..prosto mu ne ide..a sto rece moja supruga, od ovolike matematike ce da zaboravi da cita i pise jer ne stizemo sve da provezbamo :)

a kako da odradi domaci ako mu ne objasni,ako dete ne razume ?

Trebalo bi da učiteljica objasni ono što je bilo nejasno za domaći
na narednom času ili na dopunskoj

dobro..ima i toga da je teorija jedno, a praksa nešto drugo..
u svakom slučaju,pratiti rad i razvoj deteta, i bude na kraju sve ok.

- - - - - - - - - -

Uh, oplese po meni neki. Ok, mozda ste u pravu. I nije da ja ne znam matematiku vec NE UMEM da objasnim!! Ja mu kazem da prvo sabere ono sto je u zagradi, ali on to ne konta, prosto zaboravi..ili me pita 'a zasto tako?'.. I jesam se ja celo skolovanje provlacio sa losom matematikom, ali ne znaci da ne znam da sabiram ili oduzimam..Podelimo mi domaci, sve kako treba ali to kod njega ne pali..Mada sam prethodni post napisao jutros, do veceras je vec malo bolje posle pauza i igranja..prosto mu ne ide..a sto rece moja supruga, od ovolike matematike ce da zaboravi da cita i pise jer ne stizemo sve da provezbamo :)

Biće to kako treba to je sve stvar vežbe.
Posle određenog broja urađenih zadataka, zapamtiće da se prvo sabira ono što je u zagradi..

detetu koje ima kliker za matematiku ne treba skoro nikakva pomoc. onom koje nema dzaba 5 privatnih nastavnika...

e u tom skoro je stvar. kad su mali koliko god da imaju kliker moras malo pogurati. moze biti da su nezainteresovani ili da ne razumeju potrebu da nesto nauce ili puno drugih razloga... nekad kod dece samo nesto "kvrcne", nekako se kockice sloze i posle sve ide lako. kod nekih se to desi ranije kod nekih kasnije, ali u pocetku je deci uvek potrebna pomoc. danas skoro da ne postoje uciteljice koje mogu decu da nauce da uce.

Trebalo bi da učiteljica objasni ono što je bilo nejasno za domaći
na narednom času ili na dopunskoj

E to je najveci problem vidis... sto uciteljice i nastavnici rade kao roboti, nema interesa da deca stvarno nauce nego da se odradi plan i program, danas smo radili ovo sutra vec ide sledeca lekcija, ne sme nista biti nejasno... a u tom uzrastu pogotovo je jako bitno da se nauce te osnove, jer bez toga nista... ako treba i 5 casova da se radi ali da svi nauce.

- - - - - - - - - -

I odeljenja su prevelika, a oni jos smanjuju broj i spajaju odeljenja... kako jedna uciteljica za 45 ili 90 min da objasni tolikoj grupi djaka nesto, u tom uzrastu gde im koncentracija ode posle 15 min... i 25 djaka je previse u odeljenju ako mene pitate.

E to je najveci problem vidis... sto uciteljice i nastavnici rade kao roboti, nema interesa da deca stvarno nauce nego da se odradi plan i program, danas smo radili ovo sutra vec ide sledeca lekcija, ne sme nista biti nejasno... a u tom uzrastu pogotovo je jako bitno da se nauce te osnove, jer bez toga nista... ako treba i 5 casova da se radi ali da svi nauce.

- - - - - - - - - -

I odeljenja su prevelika, a oni jos smanjuju broj i spajaju odeljenja... kako jedna uciteljica za 45 ili 90 min da objasni tolikoj grupi djaka nesto, u tom uzrastu gde im koncentracija ode posle 15 min... i 25 djaka je previse u odeljenju ako mene pitate.

Problem je u nama a ne u deci od sedam godina.Mi nemamo zivaca i strpljenja tu je problem.Uciteljica odradi posao na casu i to je to.Nece ona da se bakce pojedincima to odmah zapamti kao i to da je ona tu da ih nauci.Jeste u teoriji,praksa je drugacija.Ti moras da radis sa detetom.Ti moras da mu priblizis na njegovom nivou i da sve ucinis zanimljivijim.Ti moras da pratis sta se radi u skoli i na tebi ili vama u kuci je da mu se maksimalno pomogne.Ko ce ako nece roditelji???Privatne casove pocni da uzimas onda kad vise stvarno nisi siguran da mozes da pomognes jer si zaboravio gradivo ili nemas pojma.Ja sam od kuce pravila pozoriste ako treba samo da dete skapira.Krila sam ceduljice sa zadacima i odgovorima i igrala se vruce-hladno pa dete itekako hoce da saradjuje.Kad je umorno i nezainteresovano nemoj da insistiras na ucenju,pusti ga napolje sa decom.Hvataj na momente dobrog raspolozenja i napravi igricu u kuci ili na internetu,toliko toga ima za prvi razred i veoma je kreativno i jasno objasnjeno.Ti se podrudi...detet ce te slediti.Tako do 3-4 razreda,uskaci ponekad kad zaskripi sa puno ljubavi,paznje i strpljenja.Posle tog perioda forsiraj samostalnost ili uzmi profesora.

Meni vala niko nikad nista pokazivao nije, jedino sto sam na engleski krenula sa 5 godina. Mozda je do uciteljice, mozda je do deteta. U svakom slucaju, treba roditelj da ima dovoljno strpljenja da mu pomogne. Kroz igru, ne moze se detetu od 7 godina objasnjavati matematika kao lekcija u 8. razredu. Prvo u zagradama-pa uzmi boraniju I pasulj, pa od boranije pravi zagrade a od pasulja sabirke, pa prvo slazi ono sto je u boraniji, pa je skloni, ono sto je bilo u boraniji ostavi ko jedan broj. Tako nesto, ako vec dete nema strpljenja da prati na papiru. A izvini, reklo bi se da nemas ni ti, kad vec na pocetku odustajes I u fazonu si da platim casove, umesto da se pozabavis svojim detetom. Posle kukate koliko skola kosta, koliko su privatni casovi, vidjala sam slucajeve da placaju casove iz istorije. Pozabavite se svojom decom, nadjite I vi neko zadovoljstvo u tome, nije da su ovde sve nuklearni fizicari koji ne mogu na nivo deteta I bez njihovog prisustva ce da se srusi elektrana.

Jedan mali debeli iz komslika kod mene ideu 1. razred i dolazi mi nejgova mama na kafu. Super je zena. Apdejtuje me s tracevima iz komsiluka, a mali ponese knjigu i valjda zbirku, pa resavamo zajedno. One zadatke je smislila neka osoba, koja je nepismena, jer zadaci nisu napisani na srpskom, odn. sintaksa recenica je potpuno pogresna, kao da je neko prevodio sa engleskog ili holandskog doslovno. Ja sam mu pomagala jednom i bilo mi je malo neobicno, jer, iako, celog zivot govorim srpski, ponekad imam problem da shvatim sta glupi ljudi hoce da kazu, posto sam odrasla u hebrejskoj govornoj sredini. Pozvala sam bivseg decka, pa mi je on rekao da sam JA u pravu i da je lose napisano, a on je zavrsio knjizevnost. Tako da sam bila srecna, jer sam videla da sam potpuno savladala srpski, kad mogu da shvatim da su budale pisale te knjige. Mali je inace simpa, iako je debeo.

Jako je bitno da naglasiš da je debeo....strašno!Koja diskriminacija...

Back