I ljubi,ljubi...

3l4c67l.jpg

:super:

...čudno je to , kako nas danas ne prepoznaje - jer nas juče brzo zaboravlja.....ima od toga nečeg i u nama...naročito kod starih....od jutra očekuju čudu !?....a ono ništa! :think:...čovek se probudi još stariji !:roll: :confused: :(

Hvala za ovo sliko pisanije o bunarima , životu i ljudskosti !
....moj zaseok , bio je nekoć iskićen javnim bunarima , koji su po ukazu Knjaževa dinastije obrenović , pravljeni na svakom koraku - i ako beše u svakom dvorištu po bar jedan bunar , mada su mnoga bogatija imala bar po dva , kućevni i baštenski ! Ovi javni bunari , bili su izuzetno veliki po prečniku , i duboki sa velikom vodom , bistrom i pitkom ! Građeni su solidno , za dugu upotrebu ! Svaki je imao pored sebe alov , kameni , dubok , širok i podosta dugačak ! U njemu se pojila glata marva , prale a naročito ispirale žene vunu , veliki veš - a kad nisu bili zauzeti deca se kupala uz ciku i pisku celog leta ! Iz njih su i vinogradari vukli vodu za prskanje okolnih vinograda ! Od svih se po lepoti , solidnosti gradnje i veličini isticao takozvani "rimski bunar" . Dođoši i dan dani veruju , a mnogi i pišu da je taj bunar iz vremena rimljanja , jer u mom zaseoku rimljani su imali vile , plantaže i slične objekte - to kazuju brojni nađeni predmeti u atarima naše zemlje ! Sam bunar je impozantan , smešten u zidanom ubjekti sa velikim doksatima , pokriven i tako tehnički izveden , da na vitlu sa jednim brebačenim lancem koji ima na krajevima po kofu pa prazna ide dole a puna gore , kad se vitlo kolskim točkom okreće . Reklo bi se , pobeđena sila zemljine teže - lakša ide dole a teža strana gore ! Dolazio svet da gleda to čudo , mnogi prepisivali na svoj način tu napravu - ali svako resavljenje bilo je neuspešno . Da stvar nije za zezanje , nova komunistička vlast uze da renovira jedan sličan bunar , ali nikako kap ovde da izvade. Lomatali se neko vreme i posle zbog urbanističkih navodno propisa , koji su tražili dozvolu za gradnju , koju bunar nije imao , sruše ga ponavljači i zatrpaju . Oću da kažem , nije im uspelo prepisivanje.
Nekako šezdesetih , kad su kolonisti iz vojvodine i sa kosova prodavali imanja dobijena od ********* , moj zaseok posta atraktivan za naseljavanje ! Kolonistima , opština dade nacionalizovana imanja ( uzgred , tu nacionalizaciju - otadžbinsku otimačinu počeli su još karađorđevići posle beogradskih ide u kojima genocidiraše sve obrenovičko ) da grade urbano naselje ! Para ko blata , niču kuće kao kule ! No dođoši ko dođoši , uboga pamet , ne vidoše prednost bunara , pa umesto da kopaju septičke jame kao velike nepropustive jame , oni napraviše rešetkaste iz kojih je zemlja revnosno upijala sav gad . i Tako se sistemom podzemnih voda raširi boleština - podmuklo , ništački ! Kasnije je ustanovljeno da su neki i u same bunare turali kanalizacione cevi ! Za nepunu deceniju , ni jedan bunar nije imao pitku vodu ! Udari moda da se zatrpaju ! I tako bi ! U zatrpavanju revnosno učestvova sav naseljeničko dođoški svet , koji zatrpa svoje dvorišne pa i sve javne - čak i onaj čuveni rimski . Nekako se desi , da većinskidođoški svet omaši u izboru mesnog rukovodstva , i izaberu čoveka domoroca ! A taj nesretnik , zapuca da očisti starinu , rimski bunar i vratimu miloševićki sjaj ! Kad su ga očistili , obnovili i sredili , resavci opet omaše kod lanca sa dve kofe i stvar ne radi ! Opštinska vlast , seti se urbanističkih fora sa bunarom od pre neku deceniju , i reši stvar da okonča ( da sakrije mentalnu bruku ) totalnim brisanjem bunara , Ali , stvar se otegnu , beogradski slobodančići počeše da zveckaju glupostima i silom - probudi se lokal patriotizam kod svih , bez razlike u domorodočkoj ili pak dođoškoj pameti , i poče bunt koji dođoški opštinarima zapreti opako . Oni manuše bunar , izmisliše i proglasiše ga lokalnom baštinom , pa se dadoše u ratno profiterstvo i razbojnički patriotizam ! Okuraženi lokalci , dođoši i domoroci završe obnavljanje bunara , te nađoše jednog veselnika koji im opet uspostavi sistem lanca sa dve kofe . Tako bunar proradi , ali voda i dalje bi zagađena ! Zbog dece staviše katanac , jer beše zaista opasan , i tako on osta tu gdeje , u ime silnih bunara , da nas podseća na vremena kad su neki pametnjakovići gradili bunare i kad su neki ponavljači uništvali bunare !

Mi danas kuburimo sa vodom , naročito u takozvanoj centralnoj srbiji ! Siguran sam i tamo, gde ljudima cisterne donose vodu , da su bunari izgrađivani po ukazima obrenovićke pa i kasnijih vlasti - ali apsolutno sam siguran da je do trovanja njihovih došlo , zahvaljujući ponavljačkoj pameti dominantnog doseljeničkog stanovništva !

Da se zna , u mom zaseoku i ja sam preko predaka dođoš , ali imadosmo nekog pretka bunardžiju rašljara , pa smo svi nekako za vodu , bunare i život duboko emotivno vezani . Volimo da pešačimo po pustarama i nedođijama , da blagosiljamo javne česme , bunare , izvore i sva pojila za ljude - zbog života ! Samo da se zna !

...znaš Sibirski , vremena su izuzetno napeta , čovek je iznuren , prestravljen , zabrinut za sebe , porodicu , komšije i u opšte sa svim i svačim ....svako ga dana bombardovan je nesrećama drugih , i bespomoćno , kao da čeka svoj red - kao da baksuzira sam sebi , pa zbog toga pomalo i mrzi sebe u toj sveprisutnoj bespomoćnosti i neizvesnosti ....tako da ova tvoja oslikana poruka , asocira čoveka na životne bunare i vrela / na bunare sreće i vrela ljubavi - čovečnosti...a voda je život ...naš odnos prema vodi je naša ljudskost ...mi kao bića , gotovo u celosti smo sazdani od vode ....tako da mi je odjednom buknulo sećanje i sama priča o bunarima , koja je istinita ...na kvadratnom kilometru gde sam ja , sećam se dobro , bilo je oko 20 bunara ...moje brdo , bogato je vodom - tlo je stabilno i sunčano , milina za život ...na tom kilomtru , ostao je rimski bunar , koji samo fingira svoju svrhu , i nekoliko zatvorenih dvorišnih bunara , koje domaćini drže tako da ne navuku zlo na kuću , kako kažu....

...ovo sam ispričao sve , samo da skrenem pažnju da ima nečeg u našoj kolektivnoj svesti , nečeg što nam čini život ovakvim kakav je - a gotovo nema čoveka iz mnoštva običnih , da ne misli da smo posrnuli u svakom pogledu - te da izuzetno loše živimo ....

...još jednom hvala što si me probudio u vezi bunara - života i porodičnog ogledala , koje kazuje ko je ko u kući , a i od onih iz komšiluka , što na bunar dolaze ! Pozdrav !

Back