i ko je sad tu lud?

***Saint***

Buduća legenda
Poruka
33.301
Kako reagujete kad cujete neke stvari i koje je uopste vase misljenje o ljudima koji za ljude drugacijeg mentalnog sklopa od njih samih nemaju razumevanja? Da li su to po default-u osobe sa manjom inteligencijom, emotivnom inteligencijom, manjkom zivotnog iskustva ili nesto deseto? Kako je najbolje ublaziti efekte prepricavanja dezinformacija o necemu o cemu ocigledno nemaju pojma?

Primer je recimo ono sta mi se desilo sad skoro, a to je da cujem kako je par zenskih osoba pitalo moju sestru (njene dve ovako bolje drugarice, ja se i ne druzim sa njima ili ljudima poput njih) 'da li ja nju i dalje maltretiram kao na letovanju?'. Malo sam bila sokirana jer sam ja maltene ignorisala svoju sestru celo letovanje iz razloga sto smo previse razlicite da bi se slagale i htela sam da sto mirnije prodje odmor. Jednom prilikom se desilo samo da ona ode negde uvece, a da se nije javila ni gde je ni s kim je, sve najgore sam pomislila i kad je dosla podviknula da to vise ne sme da joj se desava. Ako su one to smatrale kao maltretiranje, davljenje s moje strane, ne znam stvarno sta da kazem povodom toga. Razumem i to da sam ja kao najstarije dete u mojoj porodici malo odgovornija i zrelija od svoje sestre, kao i to da su i ove dve cure zapravo 'mladje sestre' tj.jedna ima starijeg brata, a druga stariju sestru, pa da donekle i ne razumeju zasto sam pobesnela i podviknula (a ne bih ni vikala da moja sestra cuje uopste kad joj se normalno govori). Ali opet, pogodilo me sto one misle da ja nju maltretiram tako. I kako uopste objasniti i mladjoj sestri da ako joj nesto i kazem nekad, ne radim to iz pakosti, jer mi je zabavno ili dosadno, kao ni zato sto sam zla, nego da sam jednostavno zastitnicki nastrojena prema njoj pogotovo kad smo u drugoj drzavi, a isto tako i pred roditeljima sam ja odgovorna za nju jer sam posla sa njom, pa sestra sam joj, ko ce da brine ako ne ja, bez obzira sto je tek punoletna bila.
Kako promeniti sad njihovo misljenje? Posto se polako prica prepricava i prenaduvava u smislu da ispadam tiranin i ne znam sta sve ne. Dotle ipak nije doslo i ja i sestra smo generalno u sve boljim odnosima, ali ove prosto obozavaju da prepricavaju okolo kako moja sirota sestra ne moze da zivi od mene :roll: a ustvari nista joj niti branim sem da mi uzima odecu, moguce da sam zato zla vestica, posto one medjusobom menjaju odecu, a meni to nimalo nije higijenski. Ili sam prosto glupa sto se raspravljam s decom (od kojih i nisam mnogo starija, od jedne 6meseci od druge godinu i po) :aha:
savet? :)

Pa to su ti tinejdzerski nadrk stavovi da su samostalni i zreli i nikog ne slusaju..dok im se nesto ruzno ne desi nedobog ili ne sazre..shvatice usput sta je zvocanje a sta kad im neko zeli dobro..iskreno i meni je muka od takvih balavica koje misle da su popile svu pamet sveta a bukvalno dupe ne znaju obrisu

Sebi davaš slobodu da ograničavaš tuđu slobodu. Ne mijenjaj druge - mijenjaj sebe! Zbliži se sa sestrom (i njenim drugaricama) da ih gledaš kao sebi ravnim, a ne da im se postavljaš kao zaštitnik, a što je za njih, u stvari, tutor. Međusobno uvažavanje i povjerenje, bez obzira na (malu) razliku u godinama.

Ja stvarno imam razumevanja i da zeli da izadje i da se zeza i sve je to meni ok.Dok se nije preselila kod mene imala je ogranicene izlaske, ovde sad izlazi do kad hoce, jedini uslov sam joj postavila da je uvek neko doprati do zgrade (posto ne izlazimo zajedno). Ali kad smo negde van Srbije moram da znam s kim je i gde je pre nego sto izadje, necu da sanjam uopste da li joj se sta desilo. Ja retko kad odreagujem bez razmisljanja, desavalo mi se do negde 3.srednje, ali stvarno sad kad reagujem imam dovoljno dobar razlog. Rekla sam joj da joj ja nisam majka da joj odredjujem sta i kako, ali da mora bar za toliko da me ispostuje da ne brinem i ja, da kasnije obe (ili ja cak i vise) nemamo probleme sa roditeljima.

Sebi davaš slobodu da ograničavaš tuđu slobodu. Ne mijenjaj druge - mijenjaj sebe! Zbliži se sa sestrom (i njenim drugaricama) da ih gledaš kao sebi ravnim, a ne da im se postavljaš kao zaštitnik, a što je za njih, u stvari, tutor. Međusobno uvažavanje i povjerenje, bez obzira na (malu) razliku u godinama.

Ne ogranicavam ja niciju slobodu. Sve sto meni treba je da znam gde je i s kim. I previse gluposti se desava danas, a bar za toliko moze da mi kaze da znam koga da pitam ako se ne daj boze sta desi. Drugo, ja sam ok sa tim njenim drugaricama, generalno se ne postavljam kao sveznalica ili kontrol frik, njima nista ne zvocam, niti imam namere da im sta pricam. Imaju svoju porodicu za to. Uvazavam i ponasanje moje sestre, ali mora i ona da uvazi moje misljenje da treba da se malo odgovornije postavi prema meni.

Mozda buni ovo sto sam ih nazvala decom, nisam mislila da ih dozivljavam kao decu, nego u figurativnom smislu. Znam mnoge ljude, dosta mladje pa ih ne posmatram kao decu, iako pojedina cak to i jesu. Eto npr.najmladjeg brata ne smatram detetom i sa njim razgovaram najnormalnije kao sa vrsnjakom, a on ima 13 godina. Tako da ne posmatram ljude kroz prizmu godina nego zrelosti.

Ne ogranicavam ja niciju slobodu. Sve sto meni treba je da znam gde je i s kim. I previse gluposti se desava danas, a bar za toliko moze da mi kaze da znam koga da pitam ako se ne daj boze sta desi. Drugo, ja sam ok sa tim njenim drugaricama, generalno se ne postavljam kao sveznalica ili kontrol frik, njima nista ne zvocam, niti imam namere da im sta pricam. Imaju svoju porodicu za to. Uvazavam i ponasanje moje sestre, ali mora i ona da uvazi moje misljenje da treba da se malo odgovornije postavi prema meni.
Samo ti nju kontrolisi . Neka se ona buni koliko hoce .Koliko sam shvatio , sada zivite u stanu odvojeni od roditelja .
Savjetuj se sa roditeljima i vidi sta oni ocekuju od tebe u vezi sestre .Poslusaj roditelje , jer si ti njima na neki
nacin produzena ruka . Ako se sestri nesto lose desi , tebe ce smatrati odgovornom . Kazes da sestri dozvoljavas
da izlazi do kada god hoce .To joj je sasvim dovoljno slobode .Probaj sa sestrom razgovarati na malo meksi nacin ,
pa ce mozda bolje shvatiti da joj zelis dobro .

Kad već "maltretiraš" sestru z:mrgreen: , onda ne bi trebalo da te zanima mišljenje drugih ljudi o tome jer je odlika ljudi kojima se upravlja da pate od toga "šta svet kaže " ;)

Aj malo pojasni, nisam sigurna da sam razumela.
Meni smeta sto one osecaju dovoljno slobode da me blate okolo.. Ljudi koji me jedva znaju sad imaju predrasudu da sam zlostavljac, aman. Nije da mi je obraz djon pa da mi ne smeta :neutral:

Meni smeta sto one osecaju dovoljno slobode da me blate okolo.. Ljudi koji me jedva znaju sad imaju predrasudu da sam zlostavljac, aman. Nije da mi je obraz djon pa da mi ne smeta :neutral:

Tu slobodu im je dala tvoja sestra,da ona ne misli da je maltretiraš,ne bi ni one pričale.
Ja bih predložila kontra stvar,porazgovaraj sa roditeljima da malo počnu nju da zovu i da se "kao brinu za tebe",u dogovoru sa tobom,a ti počni da se vraćaš posle nje iz grada i ne javljaj joj gde si,to je jedini način da shvati vašu brigu o njoj,a i da dobije malo na odgovornosti,često stav roditelja i okoline od mlađe dece pravi večite bebe.
Ovo boldovano je nešto o čemu trebaš da razmisliš,da li je baš važno šta nepoznati ljudi misle o tebi,i kakvi su to ljudi koji donose zaključke o nekom na osnovu rekla-kazala.z:poz:

Tu slobodu im je dala tvoja sestra,da ona ne misli da je maltretiraš,ne bi ni one pričale.
Ja bih predložila kontra stvar,porazgovaraj sa roditeljima da malo počnu nju da zovu i da se "kao brinu za tebe",u dogovoru sa tobom,a ti počni da se vraćaš posle nje iz grada i ne javljaj joj gde si,to je jedini način da shvati vašu brigu o njoj,a i da dobije malo na odgovornosti,često stav roditelja i okoline od mlađe dece pravi večite bebe.
Ovo boldovano je nešto o čemu trebaš da razmisliš,da li je baš važno šta nepoznati ljudi misle o tebi,i kakvi su to ljudi koji donose zaključke o nekom na osnovu rekla-kazala.z:poz:

e tu je problem. što moja majka ima taj neki stav da ja treba svojoj sestri da zamenim nju, a sve zato što su moji sa mnom uvek imali otvorenu komunikaciju, a sestra krije štošta od njih.
i onda ona ima taj trip da ja da se tako postavim prema njoj, da saznajem neke stvari o kojima ona njima ne priča, te da joj postavljam granice i učim je i vaspitavam, a ja to stvarno nemam nameru i kad sam to i rekla otvoreno da je ona rodila te da je njena odgovornost da je vaspitava, ona se čak i naljutila što sam joj ja tako rekla :roll:

Pa, eto, ti opet držiš da si više u pravu nego sestra (i drugarice njene). A ona (one) to ne podnose! Ne daju ti za pravo da si pametnija (ili iskusnija). I pred njima ne trebaš biti. Promijeni taktiku. Uvažavaj ih maksimalno. Samo tako ćeš ih pridobiti da dobrovoljno same rade ono što smatraš da je za njih najbolje. A i ne treba previše da se brineš. Pogotovu ako su punoljtne.

ja ignorišem te njene drugarice (u smislu da me ne zanimaju nepotrebne stvari kojima se bave u životu), baš zato što nisu tip ljudi s kojima bih se družila i svesna sam kako bi protumačile da im bilo šta kažem, da ne kažem 'solim pamet'. znači, ja nemam sa njima taj tip komunikacije niti su one toliko u mom okruženju, ja imam svoje društvo koje je takodje tu negde s godinama kao i one, ali totalno drugačiji tip ljudi. kad su njene drugarice u mojoj okolini, maksimalno sam fina, a obično imam i šta drugo da radim, pa ih i ne ometam u druženju.
a ne mogu da ne brinem za svoju sestru. jeste punoletna, ali ovde nema na koga drugog da se osloni sem na mene, kao i ja na nju. pred mojim roditeljima, ovde sam ja odgovorna za nju, kao starija. očekuju da je zaštitim, otvoreno mi je tako rečeno. pod tim opet, ne smatram ograničavanje bilo čije slobode nego jednostavno da se zna neki red, gde je ko i kad. bar toliko.

Poslednja izmena:

Vrlo jednostavno . Ti hoćeš da upravljaš životom svoje sestre . To ne mora da bude ništa loše , možda je njoj stvarno potrebno da joj neko kaže šta treba da radi jer za to nije sama sposobna (još uvek) . Ali ako već hoćeš da budeš upravljač onda ne smeš da budeš upravljani - odnosno ne možeš da dozvoliš da se drugi ponašaju prema tebi tako kao što se ti ponašaš prema sestri .

Drugim rečima , ne možeš da dozvoliš da te sestrine drugarice upravljaju tobom svojim ogovaranjima i tračevima , jer si preuzela odgovornost ne samo za sebe već i za sestru . z;)

Kako reagujete kad cujete neke stvari i koje je uopste vase misljenje o ljudima koji za ljude drugacijeg mentalnog sklopa od njih samih nemaju razumevanja? Da li su to po default-u osobe sa manjom inteligencijom, emotivnom inteligencijom, manjkom zivotnog iskustva ili nesto deseto? Kako je najbolje ublaziti efekte prepricavanja dezinformacija o necemu o cemu ocigledno nemaju pojma?

Primer je recimo ono sta mi se desilo sad skoro, a to je da cujem kako je par zenskih osoba pitalo moju sestru (njene dve ovako bolje drugarice, ja se i ne druzim sa njima ili ljudima poput njih) 'da li ja nju i dalje maltretiram kao na letovanju?'. Malo sam bila sokirana jer sam ja maltene ignorisala svoju sestru celo letovanje iz razloga sto smo previse razlicite da bi se slagale i htela sam da sto mirnije prodje odmor. Jednom prilikom se desilo samo da ona ode negde uvece, a da se nije javila ni gde je ni s kim je, sve najgore sam pomislila i kad je dosla podviknula da to vise ne sme da joj se desava. Ako su one to smatrale kao maltretiranje, davljenje s moje strane, ne znam stvarno sta da kazem povodom toga. Razumem i to da sam ja kao najstarije dete u mojoj porodici malo odgovornija i zrelija od svoje sestre, kao i to da su i ove dve cure zapravo 'mladje sestre' tj.jedna ima starijeg brata, a druga stariju sestru, pa da donekle i ne razumeju zasto sam pobesnela i podviknula (a ne bih ni vikala da moja sestra cuje uopste kad joj se normalno govori). Ali opet, pogodilo me sto one misle da ja nju maltretiram tako. I kako uopste objasniti i mladjoj sestri da ako joj nesto i kazem nekad, ne radim to iz pakosti, jer mi je zabavno ili dosadno, kao ni zato sto sam zla, nego da sam jednostavno zastitnicki nastrojena prema njoj pogotovo kad smo u drugoj drzavi, a isto tako i pred roditeljima sam ja odgovorna za nju jer sam posla sa njom, pa sestra sam joj, ko ce da brine ako ne ja, bez obzira sto je tek punoletna bila.
Kako promeniti sad njihovo misljenje? Posto se polako prica prepricava i prenaduvava u smislu da ispadam tiranin i ne znam sta sve ne. Dotle ipak nije doslo i ja i sestra smo generalno u sve boljim odnosima, ali ove prosto obozavaju da prepricavaju okolo kako moja sirota sestra ne moze da zivi od mene :roll: a ustvari nista joj niti branim sem da mi uzima odecu, moguce da sam zato zla vestica, posto one medjusobom menjaju odecu, a meni to nimalo nije higijenski. Ili sam prosto glupa sto se raspravljam s decom (od kojih i nisam mnogo starija, od jedne 6meseci od druge godinu i po) :aha:

зрела си за модкрсте

Suvise si, kako da se izrazim, ... posesivno povrsna. Za tebe je ljubav, ocigledno, kada nekog posedujes, ti imas nekontrolisanu strast. Cak i kada znas da nesto ne treba da uradis, ne mozes da izdrzis do kraja, a da to ne uradis (makar u poslednjoj sekundi). Sklona si velikoj zrtvi.
Znam, znam, ti stvari oko sebe posmatras kroz kontrast -- "crno-belo" i zbog toga mozes ocekivati osvetu iz ljubavi.

znao sam da si siledžija :lol:
savet, nek malo sestra maltretira tebe :malav:
i smršaj malo, debela :D

Iz tvoje price sam mislio da nema ni 16 godina. Ne znam, meni se cini da je malo bzvz da joj postavljas uslov da mora neko da je doprati do kuce, i da mora da ti kaze sa kim i gde ide.
Ipak, ti najbolje znas (valjda) kako treba da se ophodis prema svojoj sestri.

bezveze? pa niko ovde (pogotovo žensko) nije lud sam da ide noću kući iz grada, makar mu to bilo i na pet minuta od stana. manijaka koliko hoćeš.
a moram da znam s kim je i gde (ne pravim problem da ide bilo gde sa bilo kim) da bih znala gde da je potražim, ako se recimo ne javlja na mobilni.
mislim, ne zovem je ja da se vrati kući, neka ostane koliko hoće, nego mi je par puta trebalo da vidim jel ponela ključ da me ne budi pošto ionako rano ustajem i jedva sam je dobila.

To da ima manijaka ostaje narodu u mozgu iako se pre 10 god nesto desilo..ne pamtim u kraju kad je nesto bilo ili da se pisalo o nekom spopadanju..aj neke sitne kradje al i to pre 5 god ako je bilo..mozda neki narkos da je oteo torbu..nevredno pomena da bi se neko zento izlazaka

Back