I Hrvati u borbi za srpske turiste: Može i ruska, može i kineska

fortes

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.427
https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2021&mm=03&dd=31&nav_id=1835598

Nakon što je ovakvu odluku ovih dana donela Grčka, svi putnici koji su vakcinisani dvema dozama vakcina za prevenciju kovida 19, nezavisno od toga da li ih je odobrila Evropska agencije za lekove (EMA), od sutra će moći da prelaze i hrvatsku granicu.

Granicu će bez negativnog PCR testa moći da pređu svi s potvrdom o vakcinisanju, nezavisno od toga koju su vakcinu primili, nezvanično saznaje Jutarnji list.

Ipak, kako saznaju, odluka će biti podložna promenama ako se Evropska unija postavi drugačije prema cepivima koja nisu odobrena u Evropi. Takođe, u Odluku o granicama, koju će danas predstaviti, uvrstiće se i mogućnost prelaska granice uz pokazivanje brzog antigenskog testa, ali samo onog koje je validirala i odobrila EMA.

Granicu će bez karantina moći da pređu i osobe koje su prebolele koronavirus pre najviše šest meseci te ako imaju negativan PCR test, ne stariji od 48 sati.

Deca mlađa od sedam godina granicu i dalje mogu prelaziti bez ograničenja.

Vest stiže samo dan ili dva nakon što je šef HZJZ-a Krunoslav Capak Hrvatima poručio kako im ne savetuje da odlaze na vakcinisanje u Srbiju, među ostalim i zato što se u Srbiji primenjuju vakcine koja nije odobrila EMA, ali čini se da je i u hrvatskom slučaju ipak prevagnula prednost koju vakcinisanja imaju za ekonomiju, najpre turizam, od čega ostvaruju 18 odsto BDP-a.

Pre Hrvatske, odluku o tome da će preko granica puštati osobe koje su vakcinisane Sputnikom te kineskim cepivima najavila je njima konkurentska Grčka koja je, i, prihvatanje potvrde o vakcinisanju s te dve vrste vakcina dogovorila sa Srbijom.

Kako je za Jutarnji list objasnio savetnik u turizmu Ivan Pukšar, za Hrvatsku je dobro da se ide u smeru olakšavanja prelaska granica te propuštanja osoba koje su vakcinisane i kineskom i ruskom vakcinom, kako bi se omogućio što veći priliv turista.

Važno je da postoji izbor...Grci i Hrvati malo zaobišli EU propise, Crnogorci i Albanci otvorili potpuni, Turska uvodi direktne komercijalne linije do Antalije, Egipat isto povoljan....obećava da će biti nešto ko s enameračio da ide do mora.
Po svemu viđenom meni je resort u Egiptu ili Turskoj trenutno najmanja stresna opcija.

Od danas na snazi nove mere za ulazak u Hrvatsku

U Hrvatskoj je od danas na snazi nova mera prelaska granice, koja podrazumeva obavezno posedovanje rezultata brzog antigenskog testa na korona virus, potvrde o vakcinaciji, uključujući i rusko i kinesko cepivo, ili potvrde o preležanoj infekciji koja će važiti narednih 180 dana.

S obzirom na predstojeće uskršnje praznike, doneta je i obavezna mera nošenja maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru, gde se očekuje veći protok ljudi, bez obzira na preporučenu fizičku distancu.

Vidiš, dakle, još lakše nego prošle godine. Prošle godine je morao negativan PCR i samo tako se moglo ući. Sada puno opcija.
Prošlog leta nismo mogli u EU, ali Hrvatska bila zaobišla te propise .

Pošto sam išla prošle godine posle dužeg vremena (pre toga 2007), da kažem da smo mi sa negativnim PCR testom bili poželjni gosti, barem u ovom severnijem delu, dakle Istra i Kvarner (ja sam išla u Kvarner, ostrvo Krk). Oni su svi znali da ljudi iz EU dolaze bez ičega, a mi iz Srbije negativni )). Osim toga, u Hrvatskoj Srbi više nisu toliko "popularni" koliko migranti. Sa svima sa kojima sam pričala, zabrinuti šta će sa migrantima, pa im Srbi dođu kao domaći ). Prešla sam autom preko 300 km na Krku za 8 dana, od plaža, marketa, izlazaka uveče, čak sam jednom stajala sa sva četiti na jednom kružnom toku i nisam zaista imala neprijatnosti. Najveći broj auta je iz Hrvatske, ali ima puno Slovenaca koji su tamo pokupovali dosta nekretnina, ima Italijana, Čeha, vrlo malo nemačkih registracija. Moj utisak je bio da smo im važni kao gosti.

E sad, lično moji domaćini su bili neverovatni. Od orahovače, donosili nam roštilj uveče, povrće, masline,... od želje da pričamo iako sam im ja delovala rezervisano, ali smo se posle opustili, neverovatno brižni i predusretljivi. Sledeći put neću preko bukinga već direktno. Da sad ne prepričavam sve.
Dobro, ja se inače ne plašim, nisam ni korone niti Hrvatske, ali zaista mogu da preporučim Krk koji je vrlo blizu, na samo 5,5 sati vožnje: krenuli ujutru u 4, granicu prešli u 5, a na plaži bili već u 11.

Vidiš, dakle, još lakše nego prošle godine. Prošle godine je morao negativan PCR i samo tako se moglo ući. Sada puno opcija.
Prošlog leta nismo mogli u EU, ali Hrvatska bila zaobišla te propise .

Pošto sam išla prošle godine posle dužeg vremena (pre toga 2007), da kažem da smo mi sa negativnim PCR testom bili poželjni gosti, barem u ovom severnijem delu, dakle Istra i Kvarner (ja sam išla u Kvarner, ostrvo Krk). Oni su svi znali da ljudi iz EU dolaze bez ičega, a mi iz Srbije negativni )). Osim toga, u Hrvatskoj Srbi više nisu toliko "popularni" koliko migranti. Sa svima sa kojima sam pričala, zabrinuti šta će sa migrantima, pa im Srbi dođu kao domaći ). Prešla sam autom preko 300 km na Krku za 8 dana, od plaža, marketa, izlazaka uveče, čak sam jednom stajala sa sva četiti na jednom kružnom toku i nisam zaista imala neprijatnosti. Najveći broj auta je iz Hrvatske, ali ima puno Slovenaca koji su tamo pokupovali dosta nekretnina, ima Italijana, Čeha, vrlo malo nemačkih registracija. Moj utisak je bio da smo im važni kao gosti.

E sad, lično moji domaćini su bili neverovatni. Od orahovače, donosili nam roštilj uveče, povrće, masline,... od želje da pričamo iako sam im ja delovala rezervisano, ali smo se posle opustili, neverovatno brižni i predusretljivi. Sledeći put neću preko bukinga već direktno. Da sad ne prepričavam sve.
Dobro, ja se inače ne plašim, nisam ni korone niti Hrvatske, ali zaista mogu da preporučim Krk koji je vrlo blizu, na samo 5,5 sati vožnje: krenuli ujutru u 4, granicu prešli u 5, a na plaži bili već u 11.
Tko god je normalan i normalno se ponaša ne bi trebao imati problema. Nažalost uvijek postoji mogućnost da se naleti na neku našu budalu, ali mislim da je to sad sve manje, kao i bilo gdje drugdje. Plus, kroz Hrvatsku cijelim putem ima autocesta do Krka, a mislim da je sad i besplatno preko krčkog mosta. 🙂

Tko god je normalan i normalno se ponaša ne bi trebao imati problema. Nažalost uvijek postoji mogućnost da se naleti na neku našu budalu, ali mislim da je to sad sve manje, kao i bilo gdje drugdje. Plus, kroz Hrvatsku cijelim putem ima autocesta do Krka, a mislim da je sad i besplatno preko krčkog mosta. 🙂
jeste, besplatno je, nekad samo mala gužva
mala mana autoputa je što je skup, ali je dobar. tamo i nazad oko 50 eura

Biće ih standardnih stotinjak hiljada. Incidenti su jednocifreni na taj broj. Neprijatnosti i dalje niske procentualno. Apsolutno niko nije umro za ovih 20 i kusur godina posle rata,mislim da nije ni bilo nekakvih fizičkih napada,kakvo skraćivanje glava čemu te nebuloze?
Glupo je potencirati i dalje tu priču, mislim ok ti nećeš tvoja stvar, neću ni ja jer mi vrednost ne odgovara ponuđenom, ali ima ljudi koji idu i vole. Nije neki ne znam kakav broj poredeći sa Grčkom,Turskom pa i CG ali više od Španije npr.

Back