Hvatači snova

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
70.627
Verujete li u indijanske hvatače snova? Mnogi, doduše, i ne znaju koja je bila njihova prvobitna namena, ali posle ovih priča - želećete ih u svojim spavaćim sobama.
Hvatači snova (deramcatcher) potiču iz plemena američkih Indijanaca. Originalni indijanski hvatač snova bio je krug prečnika oko desetak centimetara, koji se pravio od grančice vrbe, opleten kanapom ili kožom i ukrašen perjem.

i09ktkqTURBXy9mYmRiZTExOTEwNGY1ZjhmOGUzMTM1OTI2YjhkNTM3Ny5qcGVnkpUCzQMgAMLDlQIAzQPAwsM

Krug simbolizuje dnevno kretanje sunca. Perje simbolizuje "dah života". Vrsta pera takođe ima značenje - pero sove je tzv. žensko pero i predstavlja mudrost, dok pero orla - muško pero, predstavlja hrabrost.

Danas, kad su hvatači snova postali ukras popularan širom sveta, za ukrašavanje mreže koristi se drugo perje, kao i kristali, perlice, školjke... A njihova "moć" je izbledela.

Naime, hvatači snova pravili su se za bebe - kao "visuljci" koji će im privlačiti pažnju, ali i koji će ih čuvati dok spavaju.

Legenda kaže da je na početku vremena Asibikaashi (Žena pauk) plela hvatače snova za svako novorođenče u plemenu, ali kako se pleme širilo na sve četiri strane sveta postalo joj je sve teže da ih sve pronalazi. Zato su buduće mame, bake, sestre preuzele zadatak pletenja hvatača snova. Čim se beba rodi, dobije na poklon hvatač snova koji se okači iznad njene glave. Preko dana, kada je budna, beba posmatra njihanje hvatača snova, zabavlja se i uči o kretanju vazduha. Kada spava, hvatač snova je štiti od ružnih snova, a čuva one dobre, koje će je voditi u životu..

Izvor:noizz.rs

Kako to radi?

Jedno pleme veruje da se loši snovi upliću u mrežu i s prvim jutarnjim zracima sunca bivaju uništeni, dok se lepi snovi spuštaju do spavača niz perje. Drugo pleme veruje da se lepi snovi "hvataju" u mrežu i čuvaju, dok ružni "cure" kroz rupicu u sredini mreži.

Dve legende o nastanku hvatača snova u suštini govore isto - ideja je odbraniti se od ružnih snova i sačuvati one lepe.

Pauk je tiho pleo svoju mrežu pokraj kreveta bake Nokomis. Svakoga dana Nokomis je posmatrala pauka kako radi, a jednog dana u tome ju je prekinuo njen unuk.

"Nokomsi-iya!" viknuo je gledajući u pauka. Poleteo je prema njemu da ga udari.

"NO-Keegwa," prošaputala je starica, "nemoj ga povrediti."

"Nokomis, zašto štitiš pauka?", pitao je mališan.

Starica se nasmešila, ali nije ništa odgovorila. Kada je dečak otišao, pauk se približio starici da bi joj se zahvalio jer mu je spasila život.

"Mnogo dana si me posmatrala kako pletem i predem svoju mrežu. Divila si se mome trudu. Za uzvrat, pošto si mi spasila život, želim ti nešto dati", rekao je pauk i vratio se na mrežu.

Uskoro je izašao mesec i obasjao svojim blagim svetlom srebrnastu mrežu koja se blago njihala na prozoru.

"Vidiš li kako pletem? Gledaj i uči, jer svaka mreža zaustavlja ružne snove. Samo lepi snovi mogu proći kroz malenu rupicu u sredini mreže. Ovo je moj poklon tebi. Koristi ga kako bi uvek upamtila lepe snove. Ružni snovi uplešće se u mrežu i neće te povrediti."

Nekada davno, kada je svet još bio mlad, stari duhovni vođa plemena Lakota je na visokoj planini imao viziju - Iktomi, veliki učitelj mudrosti, pojavio se u obliku pauka.

Iktomi je govorio s njim na svetom jeziku, i dok je govorio, uzeo je vrbin obruč i počeo da plete mrežu.

Govorio je starešini o ciklusima života - o tome kako smo započeli naše živote kao bebe, zatim prešli na detinjstvo i u odraslu dob. Konačno, idemo ka starosti, gde moramo biti zbrinuti poput beba, čime na kraju završavamo svoj životni ciklus.

"Ali, u svakom trenutku života postoje mnoge sile, neke dobre i neke loše. Ako slušate dobre sile, one će vas usmeravati u pravom smeru, ali, ako slušate loše sile, oni će vas povrediti i usmeriti vas u pogrešnom smeru", istakao je Iktomi. "Postoje mnoge sile i različiti smerovi koji mogu pomoći ili ometati sklad prirode i Velikog Duha i sva njegova učenja."

Kada je Iktomi završio govor, dao je starešini plemena Lakota mrežu i rekao: "Vidi, mreža je savršeni krug, ali postoji rupa u središtu kruga. Koristi mrežu kako bi pomogao sebi i svojim ljudima da postignete svoje ciljeve i iskoristie ideje, snove i vizije. Ako verujete u Velikog Duha, mreža će uhvatiti i zadržati vaše dobre ideje, a one loše će otići kroz rupicu."

Starešina plemena Lakota podelio je viziju sa svojim narodom. Sada, Sioux indijanci koriste hvatače snova kao mrežu svog života. Tradicionalno, kače se iznad kreveta ili negde u domu kako bi prosejavala snove i vizije. Dobri snovi se uhvate u mrežu života i postaju deo njega, a zli snovi beže kroz rupicu u centru i više nisu deo njih.

Veruje se da indijanski hvatač snova osobi koja spava pod njim prenosi samo dobre snove, dok košmare hvata u mrežu kako bi bili "spaljeni" zracima sunca. Izaberite jedan hvatač snova i saznajte nešto interesantno o sebi.

Izaberi jedan hvatač snova.

317ktkqTURBXy80ZDZjZGYzNTEyMGJjODRjNjkyM2M4ZmNmN2RiOTVlMi5qcGVnkpUCzQFeAMLDlQIAzQFKwsM

skreni ste i pravedni, ali pomalo konzervativni - to su neke od osobina koje vam se pripisuju. Druželjubivi ste, a nakon što dobro upoznate neku osobu, potpuno joj verujete. Dešava vam se da budete previše emocionalni, a s druge strane i potpuno indiferentni. Kada je reč o osećanjima, dobro razmislite pre nego što im se prepustite. sanjate o bezuslovnoj ljubavi i posvećenosti jednoj osobi - ako već nije, taj san postaće stvarnost.
Uzdržani ste, suptilni, a motivišete sve oko sebe. Tešenje drugih vas teši, a ako vam nešto pođe naopako u životu, osećate se izolovano, ali ne brinite - to je zato što ste naviknuti na savršen život. Ali čak i tada, uspete da zasenite haos. Ukoliko je vaš san porodična idila u kućici iz bajke, imate dobre šanse da ga ostvarite.
Optimizam i ekstrovertnost vas definišu. Toliko volite da budete među ljudima toliko da kada ste previše dugo sami počnete da se osećate depresivno. Vi ste najpričljivija osoba u društvu. Prihvatate ljude upravo onakvima kakvi jesu. Pomaganje drugima vas zadovoljava i oni vas vole zbog vaše optimistične energije. Sanjate o slavi? Čudno da je već niste dostigli.
Osetljivi, saosećajni i puni podrške za druge – tako vas ljudi doživljavaju. Stavljate druge ispred sebe. Iako ste introvertni, ljudi dolaze kod vas kada im je potrebna pomoć. To vas motiviše, ali pazite da vas ne iskoriste. Uvredljive reči drugih vas dotiču više nego što bi trebalo, ali vi to nikada ne pokazujete. Zadržavate svoje dostojanstvo u svakoj situaciji i volite individualnost. Vaš san bi bio neko umno dostignuće zbog kojeg će ljudi prepoznati vaše kvalitete. Posvetite mu se.
Nezavisni, jake volje i distancirani. Volite da držite stvari pod kontrolom i održavate distancu od drugih. Čak i izgledate naglašeno sofisticirano kako biste stvorili utisak tajanstvenosti. Poričete bilo kakvo zadovoljstvo i zadržavate svoja osećanja za sebe jer ne želite da vas osuđuju. Ipak, duboko u sebi, sanjate o bezgraničnoj povezanosti s nekom osobom. A taj san možete da ostvarite samo ako se malo opustite i dozvolite ljudima da vas bliže upoznaju.

od cega?

ja ih nisam pravila...ali su mi se uvek dopadali i imala sam ih kada sam bila mala :)
Nekako su mi ostali u simpaticnom secanju :)
od čega sam stigao,neke sam pravio od brezog ili vrbinog pruća(znam da tradicionalno ide od crvene vrbe),neke od žice pa sam na nju motao oputu ili rafiuju...zavisi :D a mrežica isto ili od opute ili od rafije :D Ovaj što sam slikao je na osnovi od žice pa namotana oputa na nju,mrežica od rafije i keramičke neke perle,nije baš onaj tradicionalni ali nema veze :D

od čega sam stigao,neke sam pravio od brezog ili vrbinog pruća(znam da tradicionalno ide od crvene vrbe),neke od žice pa sam na nju motao oputu ili rafiuju...zavisi :D a mrežica isto ili od opute ili od rafije :D Ovaj što sam slikao je na osnovi od žice pa namotana oputa na nju,mrežica od rafije i keramičke neke perle,nije baš onaj tradicionalni ali nema veze :D
Odlican :ok: 🌹

Back