Humus

Jugoslav Čvarak

Buduća legenda
Poruka
31.855
Zanima me kako pravite ovaj umak/namaz.
Razmišljam započeti s izraelskom verzijom, pa nakon toga probati s arapskom.
Već sam malo eksperimentirao ali mislim da nije bilo dovoljno limunovog soka.
U svakom slučaju, izraelska verzija koristi slanutak i tahini u omjeru 1:1.
Ono što nigdje na netu ne piše je da li je u pitanju omjer 1:1 suhog slanutka i tahinija ili 1:1 kuhanog slanutka i tahinija.
Samim kuhanjem, slanutak više nego duplo dobije na masi.
Isto tako me zanima omjer limunovog soka i češnjaka.
Znam da na jedan veći limun ide 1-2 režnja češnjaka, ali kolika bi količina slanutka i tahinija išla u takvoj kombinaciji?

sounds interesting
Chris Pratt Oh Snap GIF

Ono što nigdje na netu ne piše je da li je u pitanju omjer 1:1 suhog slanutka i tahinija ili 1:1 kuhanog slanutka i tahinija.
Znam da na jedan veći limun ide 1-2 režnja češnjaka, ali kolika bi količina slanutka i tahinija išla u takvoj kombinaciji?
Moraš malo da eksperimentišeš, ne svidja se svakome ista receptura

Moraš malo da eksperimentišeš, ne svidja se svakome ista receptura
Da, stvar ukusa. Ja sam eksperimentisanjem doterala do onog odnosa. U prvobitnom receptu je išlo više leblebiija, npr. 2:1 i dosta belog luka od koga mi je bilo muka.
Ja sam pre za srpsku verziju pasirane mahunarke, zove se papula. Skuva se pasulj sa slaninom isto kao i obično, samo se ispasira da bude kaša i doda se u to zaprška na masti, luk, aleva.
Nema jela koje duže drži sitost i daje energiju, lično sam isprobao
Ovo je posebno u smislu jer je vegansko/posno, a dosta kvalitetno.

Ja sam pre za srpsku verziju pasirane mahunarke, zove se papula. Skuva se pasulj sa slaninom isto kao i obično, samo se ispasira da bude kaša i doda se u to zaprška na masti, luk, aleva.
Nema jela koje duže drži sitost i daje energiju, lično sam isprobao
Ovo prvi put čujem, zvuči dobro.
Austrijanci imaju mislim sličan namaz.

Ovo je posebno u smislu jer je vegansko/posno, a dosta kvalitetno.
Pa da na prvom mestu dobro je za vegane ali ja spremam sa slaninom ili suvim mesom, tako da kalorijski i hranjivo bude još bolje.
Dobro je kad idem na neke outdoor aktivnosti pa ponesem ovo spakovano u vakum posudi

Lule ti dade recept ali ja mislim da je to sve stvar ukusa ..koliko ceš cega da staviš

100 g sirove leblebije
100 g susama/tahinija
1/2 srednjeg limuna
1 srednje do veće čene belog luka
biber
so
Ovo zapravo zvuči dobro, jedino što ja još eksperimentiram i mislim se zadržati na četiri osnovna sastojka - slanutak, tahini, češnjak, limunov sok.
Po netu se piše da 100 gr. sezama daje upola toliko tahinija, po kojoj logici ne znam, ali sutra sameljem pa javim.

Ovo zapravo zvuči dobro, jedino što ja još eksperimentiram i mislim se zadržati na četiri osnovna sastojka - slanutak, tahini, češnjak, limunov sok.
Po netu se piše da 100 gr. sezama daje upola toliko tahinija, po kojoj logici ne znam, ali sutra sameljem pa javim.

Ne zazireš valjda od bibera. Ne, stvarno, mora biber. Ne oseća se a ubija otužnost leblebija i masnoću susama. Čak ni oni što ga ne vole ne provale da ima pa kažu kako je super.

A kako bez soli. Osim ako si je izbacio.

I ipak smanji limun pa docedi po ukusu.

dok sam bio na medireranu leblebije sam kupovao u rastvoru (razmeksane) - tako da osim ispiranja i laganog mrvljenja nije bilo potrebno puno pripreme. Kod nas su leblebije suve, e sad da li cete da ih kuvate da omeksaju, da ih meljete, ili stagod da budu mekane to je sad stvar malo snalazenja. Nikako da probam da napravim tahini ovde zato sto me mrzi da se drndam sa leblebijama, mislio sam da ih potopim kao pasulj, ali cini mi se da tesko hvataju vlagu - za razliku odo ovih koje poduze stoje u rastvoru.

Tahnini je obicno u teglicama i kad malo odstoji razdvoji se susamovo ulje od suve materije. Posto su mi leblebije vec vlazne onda ne koristim tahini ulje za namaz jer suva materija vec ima jak ukus susama, nego tahini ulje koristim za neko drugo kuvanje (to je prilicno tesko i sito ulje) tako da uzmem samo 'suvu materiju' iz tahnija za humus.

A masnocu postizem devicanskim maslinovim uljem, nekako mi je laganije.

Beli luk, so, biber, limun i bilo koji drugi zacin koji volite da se dobije nekakav drugaciji ukus - sve to po zelji i potrebama i kako volite.

Na primer ja ne stavljam limun uopste. Hocu da kazem da humus ako je kiseo smatram pokvarenim (industrijski humus na mediteranu moze da se ustanovi da je pokvaren od loseg drzanja/hladjenja ako postane kiseo) ako je kiseo - pokvario se. Ovde vidim da je industrijski humus uvek malo kiseo. Valjda se to tako shvata ovde da je normalno.

A beli luk stavljam onoliko da ne preovladava. I taman onoliko soli da ne bude bljutavo (uglavnom morsku so) - najvise volim tako naj osnovnije - uvek mogu da stavim i nesto drugo preko humusa ili da napravim neki drugi umak za kombinovanje.

Obicno pravim jedno 300-400g, to pojedem leti za dan - dva. Humus je za mene iskljucivo letnja hrana (kad su velike vrucine) - dovoljno sit i ne mnogo tezak za varenje. Naravno na mediteranu ima dobar deo godine kad je jako vruce i humus je idealna hrana.

Poslednja izmena:

Back