humanitarna pomoc..

Imam dve humanitarne akcije iza sebe.
Direktan kontakt, sa onima kojima je pomoć potrebna, je jedini način da budeš sigurna da pomoć ide u prave ruke. Tako sam ja uradila.
Drago mi je što imaš volju za takvu odluku.Puno je ljudi oko nas kojima je pomoć potrebna.

Jel moze malo detalja... kako si uspostavila direktan kontakt? :)

Ne dajem novac "esnafu prosjaka", ne otvaram vrata "humanitarcima", ne verujem u priče o oboleloj deci, muževima, rođacima...
I smatram da ako zaista želiš pomoći čoveku u nevolji, nema razloga da ideš dalje od svoje zgrade ili ulice. Osvrni se oko sebe. Sigurno u tvom ulazu živi bar jedna bakuta kojoj bi značilo da neko umesto nje ode u kupovinu ili joj pospremi po kući. Sigurno u tvojoj blizini živi porodica čija su deca željna slatkiša ili da odu na klizanje ili u bioskop.

Ili počni od svoje familije, uže ili šire rodbine. Ne verujem da nemaš ni jednog rođaka kome ne bi dobro došle nove cipele ili školske knjige za klince.

Postoje razni načini da učiniš dobro delo i nisu svi materijalni i ne zahtevaju odlazak u Crveni krst.

Ok, ja sam pitala ono sto me zanima. Nisam ni rekla da samo zelim da uradim dobro delo po svaku cenu i da nije materijalno. Pitala sam za nacine, posto ih ne znam.

Palo mi na pamet, da li je moguce otici u Tirsovu i ostaviti deci igracke i nesto tog tipa ili...? Zna li neko?

Ok, ja sam pitala ono sto me zanima. Nisam ni rekla da samo zelim da uradim dobro delo po svaku cenu i da nije materijalno. Pitala sam za nacine, posto ih ne znam.

Palo mi na pamet, da li je moguce otici u Tirsovu i ostaviti deci igracke i nesto tog tipa ili...? Zna li neko?

Žao mi je ako je moj post zazvučao grubo. Nije mi bila namera. Samo sam konstatovala tužnu ali istinitu činjenicu da mnogi od nas imaju siromašne pojedince ili porodice u neposrednoj okolini, među prijateljima i rodbinom. A kako je krenulo da se kotrlja, uskoro ćemo svi na kazan Crvenog krsta.

Nije opasno, al koliko sam primetila, i sama ideja udara o zidove kobajagi humanitaraca. :(

Medijima bi bilo zanimljivo u zavisnosti od toga kako se predstavi. Sa medijima je lako, vazna je formulacija saopstenja i pristup dogadjaju kao i da dogadjaj nema politicku logistiku.

Inace, problem sumnjivog rada organizacije je jako tesko reshiti ukoliko se organizacija rashiri. Ako se napravi samo fiktivno, bez bilo kakve strukture i ako se proberu ljudi volonteri, ali ne veliki broj, onda nema mesta muljazi.

Не знам, идеја је заиста одлична.
Мислим, то са хуманитарном организацијом је мањи проблем.
Ако не желе постојеће да прихвате такав предлог, увек се може основати нова.
Медији су много већи проблем јер код нас не постоји реално назависни медиј који би у почетку испратио ту причу и дао јој публицитет, па да остали касније то просто морају да прихвате и извештавају о томе. А без публицитета нема ништа.
Једини начин који би у садашњим условима можда могао да упали јесте да носилац кампање буде неко аполитично лице са довољним утицајем у друштву. Ја не знам за таквог.
Но, опет, ако постоји довољно воље и спремност да се не одустане у тим почетним негативним условима, можда би се и могло прогурати.
Ја мислим да мора да постоји озбиљна структура и транспарентност у раду, то јест да се објављују извештаји о трошковима на свака три месеца, рецимо. Организације без строге структуре су подложније злоупотреби чим се мало рашире...

И треба озбиљно размотрити ово што је Лекса рекла о бацању флаша кроз прозор...

Može ...
1,Videla sam da je jednoj porodici potrebna pomoć,našla broj telefona te porodice i stupila u kontakt.Zatim sam direktno otišla kod njih i iz razgovora saznala šta im treba.
Udružila se sa kolegama sa posla i obezbedili im ono što je potrebno.Sama ne bih mogla dovoljno da sakupim.

Druga akcija se odigrala ovako...videla sam link na jednom forumu...i ponovo stupila direktno u kontakt sa onima kojima je pomoć potrebna.Evo linka:

braći Kocić je potrebna pomoć

ili ovako...https://www.facebook.com/album.php?fbid=319215747665&id=210680537665&aid=147076

Ovaj sto je po meri , prilagođen invalidskim kolicima.

Poslednja izmena:
..kad god se govori o humanitarnoj pomoci, ljudima prvo na pamet padaju
deca bez roditeljskog staranja smeshtena u domove..oni nemaju puno, ali imaju osnovno..

..koliko ljudi i dece gladuje van institucija?
..na jedan ovako drastichan i vidljiv sluchaj dodje..koliko?..desetine, stotine..?

..kako pomoci onima koje niko ne vidi..?

Ne znam.
Problem je što se za većinu njih ne zna. Možda da postoji neka organizacija ili sajt na kojem bi bile okačene adrese porodica kojima je potrebna pomoć, pa ako su neke u tvom gradu možeš ih posetiti. Pa čak i da ne možeš pomoći materijalno, što kaže moja komšinica, skuvaš im ručak i odneseš. I to im znači.

Izvinjavam se na grubosti ali kad se povede tema o humanosti i siromaštvu i gladnoj deci, pobesnim od priča na tv-u i u štampi o porodicama koje su naštancovale po desetoro dece u tri kvadrata a ni on ni ona nemaju stalni posao, i onda krene priča kako im treba pomoći jer eto poboljšavaju nam natalitet, šta će jadni ljudi kad vole decu (umesto da ih oglobe za nemar i idiotluk udele im stan ili naprave kuću), a po Srbiji zilion porodica na rubu egzistencije, porodica u kojima se roditelji trude da prehrane decu i omoguće im kakav-takav normalan život ali ih okolnosti sprečavaju (radili su u državnoj firmi koja je pala pod stečaj, ili su tehnološki višak ili...), ali ne stižu da dođu na red (a često ih je i sramota da potraže pomoć) od tih što se kote ko zečevi i čekaju "garnjoseru na čpijunku" od države!

Izvinjavam se na grubosti ali kad se povede tema o humanosti i siromaštvu i gladnoj deci, pobesnim od priča na tv-u i u štampi o porodicama koje su naštancovale po desetoro dece u tri kvadrata a ni on ni ona nemaju stalni posao, i onda krene priča kako im treba pomoći jer eto poboljšavaju nam natalitet, šta će jadni ljudi kad vole decu (umesto da ih oglobe za nemar i idiotluk udele im stan ili naprave kuću), a po Srbiji zilion porodica na rubu egzistencije, porodica u kojima se roditelji trude da prehrane decu i omoguće im kakav-takav normalan život ali ih okolnosti sprečavaju (radili su u državnoj firmi koja je pala pod stečaj, ili su tehnološki višak ili...), ali ne stižu da dođu na red (a često ih je i sramota da potraže pomoć) od tih što se kote ko zečevi i čekaju "garnjoseru na čpijunku" od države!

Gledala Gavrilovice sinoc na pinku? :roll:
Htela cimerka da me bije kad sam rekla da su za zatvor roditelji jer toliku decu nastancali a ne rade ni on ni ona a imaju po 30, 35 god a radno sposobni :eek:

Gledala Gavrilovice sinoc na pinku? :roll:
Htela cimerka da me bije kad sam rekla da su za zatvor roditelji jer toliku decu nastancali a ne rade ni on ni ona a imaju po 30, 35 god a radno sposobni :eek:

Ne gledam Pink. Idu mi na nerve. Koji su ti Gavrilovići?

I slažem se. Za zatvor su. Kontrola rađanja je osmišljena da bi se svakom detetu pružili koliko-toliko normalni uslovi za život.
Sa jedne strane mladi parovi odlažu roditeljstvo dok ne postanu materijalno sposobni da izdržavaju dete. Mnogi se svesno odlučuju za jedno dete, baš iz razloga neizvesne egzistencije u zemljici nam Srbiji a onda dođe neko poput tih Gavrilovića sa buljukom izgladnele dece i sad su oni nacionalni heroji jer su izrodili fudbalski tim (bez golmana). Cvrc, svaka šuša može da napravi/rodi dete. Al budi dobar roditelj pa toj deci omogući školovanje, pristojan život, ljubav, pažnju, punu trpezu, daj mu šansu da razvija svoje talente a ne da tavori u stanu veličine špajza, bez struje i vode i guli tvrdu koru hleba.

Ne gledam Pink. Idu mi na nerve. Koji su ti Gavrilovići?

I slažem se. Za zatvor su. Kontrola rađanja je osmišljena da bi se svakom detetu pružili koliko-toliko normalni uslovi za život.
Sa jedne strane mladi parovi odlažu roditeljstvo dok ne postanu materijalno sposobni da izdržavaju dete. Mnogi se svesno odlučuju za jedno dete, baš iz razloga neizvesne egzistencije u zemljici nam Srbiji a onda dođe neko poput tih Gavrilovića sa buljukom izgladnele dece i sad su oni nacionalni heroji jer su izrodili fudbalski tim (bez golmana). Cvrc, svaka šuša može da napravi/rodi dete. Al budi dobar roditelj pa toj deci omogući školovanje, pristojan život, ljubav, pažnju, punu trpezu, daj mu šansu da razvija svoje talente a ne da tavori u stanu veličine špajza, bez struje i vode i guli tvrdu koru hleba.

Pa ti su takvi iako ih nisi videla, dobro si ih opisala.
I veceras u 20h ide prica o njima, pa pogledaj, edukativno je .
8 sinova, on 35, ona cini mi se 33, najstariji sin 16, najmladji 3, 4 god :roll:
Nemaju uvek sta da jedu, deca su gladna, bosa, nemaju patike, struju, dovoljno kreveta, masinu za vesh and co.

Pa ti su takvi iako ih nisi videla, dobro si ih opisala.
I veceras u 20h ide prica o njima, pa pogledaj, edukativno je .
8 sinova, on 35, ona cini mi se 33, najstariji sin 16, najmladji 3, 4 god :roll:
Nemaju uvek sta da jedu, deca su gladna, bosa, nemaju patike, struju, dovoljno kreveta, masinu za vesh and co.

Odlično! Blago njima! Sigurno im je srce puno kad neko od te dece zavapi "Mama, ja sam gladan!", bezmozgaši imbecilni, sve bih ja to u zatvor, a pre toga kastracija da se ne kote ko nezdravi!:dash:
Bog svakom da decu!
Iznervirah se ljudski!

..kad god se govori o humanitarnoj pomoci, ljudima prvo na pamet padaju
deca bez roditeljskog staranja smeshtena u domove..oni nemaju puno, ali imaju osnovno..

..koliko ljudi i dece gladuje van institucija?
..na jedan ovako drastichan i vidljiv sluchaj dodje..koliko?..desetine, stotine..?

..kako pomoci onima koje niko ne vidi..?

Pomognes onima kojima mozes - slozicu se sa pile, u okolini svakoga od nas postoji bar jedna dusa, bar jedna porodica kojoj nasa pomoc znaci. Nakon velikog spremanja ormana, tu su se zatekle prnje koje su letele ispred kontejnera, i namenjene su da ih uzme neko ako mu trebaju.
Drugi deo stvari koje su dobre i ocuvane ali ih mi vise ne nosimo smo hteli da odnesemo u CK, pa mi je receno da ipak mozda bolje ne. Decije stvari smo potom dali porodici koja u ovom momentu jako tesko zivi sa jednim malim detetom u ulazu pored naseg. Njihove zivotne teskoce nisu rezultat njihovog nemara, vec trenutne objektivno teske situacije. Nase stvari smo dali takodje porodici kojoj su potrebne. Nije nesto, ali je mnogo vise nego sto su ti ljudi imali. Meni je mnogo znacilo, njima mnogo znaci
Ja priznajem da za institucionalnu pomoc nemam vremena, bar ne dovoljno da to radim kako treba. Prosjacima ne dajem. Nisam bas neki primer al se trudim koliko mogu

Back