humanitarna pomoc..

Sally_Solomon

Poznat
Poruka
9.492
Recimo da zelite da pomognete siromasnima koliko mozete, koji su sve nacini da to ucinite? Jel znate?
Ja iskreno i ne znam, osim sto udelim cigi na ulici nesto sitno kad prodjem pored (Inace i za ovo me ubedjuju kako to nikad ne ode njima, nego makrou koji ih salje po gradu da prose i pokupi im sve pare..) ili da dam odecu koju ne nosim u crveni krst..

Nesto razmisljam danas, i stvarno ne znam koji su jos nacini...a sto se tice kupovine onih razlgednica i knjizica na ulici kobajagi za decije selo, tu sam skepticna da li bilo sta uopste ode toj deci?
Znate li neke proverene nacine kako pomoci a da vas ne namagarche neki posrednici?

Uvek postoji šansa da budeš namagarčena, takav ti je ljudski rod, ne prezaju da potkradaju ni sirotinju.
Zavisi na koji način želiš da pomogneš, ali uvek je bolje davati konkretnu pomoć nego novac jer su tako manje šanse da završi gde ne treba.
Još jedna stvar koja je kod nas potpuno zanemarena (nepravedno) je pomoć u vidu volontiranja. Za neke institucije, ili ugrožene grupe su mnogo potrebniji volonteri nego materijalna pomoć.
Ja lično ne dajem novac prosjacima, ne kupujem razglednice niti časopise (jer znam kad spominju konkretan Dom da oni ne dobijaju ni dinara!), skoro pola svog života volontiram i organizujem kojekakve akcije i smatram da je to dovoljno da zadovolji moju želju da nekom pomognem i korisno provedem slobodno vreme.

Recimo da zelite da pomognete siromasnima koliko mozete, koji su sve nacini da to ucinite? Jel znate?
Ja iskreno i ne znam, osim sto udelim cigi na ulici nesto sitno kad prodjem pored (Inace i za ovo me ubedjuju kako to nikad ne ode njima, nego makrou koji ih salje po gradu da prose i pokupi im sve pare..) ili da dam odecu koju ne nosim u crveni krst..

Nesto razmisljam danas, i stvarno ne znam koji su jos nacini...a sto se tice kupovine onih razlgednica i knjizica na ulici kobajagi za decije selo, tu sam skepticna da li bilo sta uopste ode toj deci?
Znate li neke proverene nacine kako pomoci a da vas ne namagarche neki posrednici?

Pa das im licno pomoc a tim cigojnerima na ulici ako bi vec da im pomognes umesto para kupis im nesto da jedu.

Ovo za makroe je tacno 100 %..Ja im ne dam pare nego odem pa im kupim nesto,cokoladu,sendvic..Bas sam pre neki dan jednom klincu kupio cokoladu i zafale mi pare kada sam trebao da kupim kartu u autobusu tako da sam na posao isao peske..Al dobro ne kajem,vratice mi se to u zivotu,bitno je da si ispunjen zato sto si pomogao nekome. (a taj osecaj da sam pomogao nekome ne moze nista da zameni). A sto se tice garderobe mislio sam da nosim u crveni krst ali kad sam cuo da prvo zene koje tamo rade odaberu najbolje "komade" za svoju decu a ono sto ostane daju deci bez roditelja zeludac mi se okrenuo...

Што се тиче волонтирања, слажем се са Пусикет.
То је најбољи начин да се изађе у сусрет потребама људи.
Постоје групе људи којима је на првом месту потребна помоћ и пажња, а то је оно што би требало да најлакше издвајамо.
Но, изгледа да је много лакше дати 100-200 дин негде него одвојити сат-два месечно.
С друге стране, у овој земљи волонтирање је и институционално занемарено, тако да и то треба узети у обзир...

Наравно, није на одмет дати ни новчани прилог некој институцији, ако је неко у таквој могућности.

Што се тиче просјака на улици, они сви раде за некога. Нико не проси само за себе.
Лично имам принцип да не дајем новац просјацима али некад се преварим.

А што се тиче продаје тих часописа и разгледница, и ту највећи део новца не стиже до оних за које се прикупља. Ово поуздано знам.

ja najcesce dajem prosjacima,ali naravno ne onima koji sede sa cigarom i flasom piva pored sebe.
uvek cu dati rado nekoj baki ili dedi,njima stvarno treba.a u kolima vecito vucem neke kese sa vocem i povrcem i na semaforima kad me zaustave cigancici obicno im uvalim jabuku.
ne dajem nikada onima koji zvone na vrata sa nekim papirima u fascikli,jer mislim da je to prevara.
mada,ko zna,neko mozda i stvarno skuplja pomoc za nekog obolelog.

muslimanima davanje siromasnima spada u jedno od pet stubova vere

Ovo za makroe je tacno 100 %..Ja im ne dam pare nego odem pa im kupim nesto,cokoladu,sendvic..Bas sam pre neki dan jednom klincu kupio cokoladu i zafale mi pare kada sam trebao da kupim kartu u autobusu tako da sam na posao isao peske..Al dobro ne kajem,vratice mi se to u zivotu,bitno je da si ispunjen zato sto si pomogao nekome. (a taj osecaj da sam pomogao nekome ne moze nista da zameni). A sto se tice garderobe mislio sam da nosim u crveni krst ali kad sam cuo da prvo zene koje tamo rade odaberu najbolje "komade" za svoju decu a ono sto ostane daju deci bez roditelja zeludac mi se okrenuo...

Hahahahha, izvini ali ne mogu da se ne nasmejem :lol: Kada bi znao kakvu garderobu donose ljudi u Crveni krst, jasno bi ti bilo da nema šanse da zaposlene žene probiraju :lol:
Drugo, istina je da Romi probiraju, ali da bi odneli na buvljak i prodali a ne da bi nosili. U trenutku kada postoje kineske radnje i ''Sve za X'' radnje, priče sa polovnom garderobom su prošle, jer malo je ljudi kojima ona stvarno treba i koji žele da je nose.
Uostalom, ako sam odlučila da garderobu poklonim i nekome kome treba pomognem - boli me uvo šta će ko raditi sa njom, ja bih je svakako bacila.

Hahahahha, izvini ali ne mogu da se ne nasmejem :lol: Kada bi znao kakvu garderobu donose ljudi u Crveni krst, jasno bi ti bilo da nema šanse da zaposlene žene probiraju :lol:
Drugo, istina je da Romi probiraju, ali da bi odneli na buvljak i prodali a ne da bi nosili. U trenutku kada postoje kineske radnje i ''Sve za X'' radnje, priče sa polovnom garderobom su prošle, jer malo je ljudi kojima ona stvarno treba i koji žele da je nose.
Uostalom, ako sam odlučila da garderobu poklonim i nekome kome treba pomognem - boli me uvo šta će ko raditi sa njom, ja bih je svakako bacila.

pusika,to nije tacno
moja svekrva je radila dugo godina kao volonter u crvenom krstu i uzimala je i za nju i za muza garderobu i to lepu i novu.bile su to devedesete.donosila je i meni,ali nije mi trebala.znaci ipak one odaberu nesto za sebe.
ne vidim tu nista lose.ne prodaju one to

pusika,to nije tacno
moja svekrva je radila dugo godina kao volonter u crvenom krstu i uzimala je i za nju i za muza garderobu i to lepu i novu.bile su to devedesete.donosila je i meni,ali nije mi trebala.znaci ipak one odaberu nesto za sebe.
ne vidim tu nista lose.ne prodaju one to

Devedesetih su stizale donacije sa svih strana. Od negde 2000. otprilike nikakve donacije, pogotovo u garderobi na stižu (navedoh gore razlog). Sva garderoba koja stiže u CK je dobra volja pojedinca, i ta garderoba je polovna i često neupotrebljiva (navela sam razloge).
A drugo, navela sam i svoj stav o tome, ako uzme neko ko će da nosi - moj cilj je opet ispunjen, kod mene bi stajale u ormanu. To što je neko ciganin ne znači da je u goroj materijalnoj situaciji od nekoga ko nije.

Dobro, dakle volontiranje.
Sta jos?

Pa kaži šta te zanima, pa ćemo da ti kažemo gde da ideš :)
Ako želiš da zaobiđeš bilo kakvu organizaciju, na TV skoro svaki dan imaš neku tužnu priču, kontaktiraj ljude, pitaj šta im konkretno treba i to im pošalji. Hrana i sredstva za higijenu su uvek potrebni za socijalno ugrožene.
Mnogo ti je široko pitanje, možeš da pomogneš na milion načina, samo je pitanje koji ti najviše odgovara.

tacno tako.
a i nisam bas upoznata kakve osobe volontiraju u ck,mislim kakvog materijalnog stanja,ali ono sto sam videla na sahrani moje svekrve,grupu zena iz crvenog krsta,delovale su i same siromasno

Pa kad volontiraju znači da to rade besplatno. Tako da mogu biti i doktori nauka, penzioneri sa stranim penzijama, budžovani sa viškom slobodnog vremena, studenti, srednjoškolci, bla bla bla...

Meni je najstrasnije kada mi dodje na vrata, pa jos vucara dete. Uh.......Prosto , znas da su 98% laznjaci, ali kako mozemo da procenimo ona 2%
Prosle godine je zvonio tip (28- 33 god) moja pretpostavka, i kaze da je kum detea koje treba da se operise i da zivi u ulzu do nas. Stvarno nisam imala kod sebe nista. Posle par dana , sretnem komsinicu iz tog susednog ulaza i pitam za to dete i tog coveka. Kada je pocela da se smeje i isprical ami je da je taj isti dan on bio i kod njih i rekao da je iz naseg ulaza!!!

Ja sam ranije ostavljala garderobu pored kontejnera, kada bi kucali na vrata dala bih ili novac ili nešto od garderobe... i onda su me jednom, pa slobodno mogu reći uvrijedili i naljutili... ja sam studirala i živjela skromno, i dođe čovjek sa kćerkicom na vrata tražeći bilo šta... nisu to bili oni prljavi cigani, samo je bio pohaban i neuhranjen, i ja maloj dam svoje patike... učinilo mi se da će joj odgovarati... imala sam ja i pohabane patike, ali me je bilo sramota dati nešto šta meni ne valja, nego sam dala one koje sama nosim... i ciga njih baci... njega nije zanimalo ništa nego novac, a sve one suze su samo bile predstava za glupe ljude, kao ja. Od tada ne dajem ništa.

Svu pomoć koju prižam usmjerena je na ljude koje volim. A dajem šta imam i koliko imam, u pažnji, lijepoj riječi.
Neka o prosjacima brinu bolji od mene, ja brinem jedino o svojima.

Meni je najstrasnije kada mi dodje na vrata, pa jos vucara dete. Uh.......Prosto , znas da su 98% laznjaci, ali kako mozemo da procenimo ona 2%
Prosle godine je zvonio tip (28- 33 god) moja pretpostavka, i kaze da je kum detea koje treba da se operise i da zivi u ulzu do nas. Stvarno nisam imala kod sebe nista. Posle par dana , sretnem komsinicu iz tog susednog ulaza i pitam za to dete i tog coveka. Kada je pocela da se smeje i isprical ami je da je taj isti dan on bio i kod njih i rekao da je iz naseg ulaza!!!

Ма, да...
То су стандардне форе...
Ако нема на себи званичне ознаке неке организације типа ЦК и ако нема овлашћење и легитимацију, не треба дати ни динара.
То што дође у цивилу и носи неки налаз са печатом... Па, бар данас на компу може све да се одради...

Ма, да...
То су стандардне форе...
Ако нема на себи званичне ознаке неке организације типа ЦК и ако нема овлашћење и легитимацију, не треба дати ни динара.
То што дође у цивилу и носи неки налаз са печатом... Па, бар данас на компу може све да се одради...

A, da. CK bar u Beogradu dugo ne skuplja novac od vrata do vrata, baš iz tog razloga što se odjednom pojavilo još 100 ''crvenih krstova'', a to svakako utiče na ugled organizacije.

Ne znam kakva je situacija sada što se tiče Crvenog krsta, ali se sećam da je devedesetih dobro funkcionisao.Više puta smo davali garderobu, a za ovo da žene koje tamo rade proberu za njih, pa ostalima šta ostane-to je apsolutno tačno! U mom komšiluku je živela žena koja je radila za Crveni krst, sećam se da je i sama pričala da je uzimala humanitarne pakete, uglavnom hranu, a daleko od toga da je bila siromašna.Nikada je nisam podnosila, bila mi je odvratna upravo zbog te činjenice da je možda nekom uzimala od usta, a ona je živela neverovatno dobro, u vreme one najveće krize je bila zaposlena,muž je bio strani penzioner i sl.

Što se tiče prosjaka na ulici, novac im ne dajem ili vrlo retko dam neki sitniš, ali to ne cene, nego te i dalje vuku za rukav i komentarišu: Pa daj još neki dinar, samo 5 dinara si mi dala ... Tako da ih uglavnom izbegavam.Većina njih neće pristati da im se kupi nešto od hrane, znam to zasigurno, videla sam situaciju kad im neko ponudi neko pecivo i sl. nema šanse da uzmu, nego se deru i pljuju tu osobu.Tako da znam da oni nisu gladni!

Na vrata mi dolaze razne "humanitarne" organizacije, u to jednostavno ne verujem, naročito posle onih sms prevara sa donacijama za Kosovo.Danas je najlakše registrovati neko udruženje i skupljati novac od naivnih budala.Jedino koga nikad ne vraćam sa vrata su Cigani iz naselja tu u blizini, znam ih i iz viđenja, čini mi se da već godinama dolazi jedna ista porodica, ali nisu dosadni, ponekad prođu, ali ih moje komšije najure.Njih nikad nisam vratila, a da im nešto ne dam, ne traže pare, nego nešto od hrane i jako su zahvalni, pa šta god da imam, spakujem i dam im, ne odbijaju.Za njih jedino verujem da su gladni i da im treba pomoći konkretno, sve ostalo ne priznajem.

Ne znam samo kako neko moze da uzme garderobu koje je namenjeno detetu koje nema roditelje ni krov nad glavom jer ustanove u kojima oni zive su sve samo ne dom...

Ne znam samo kako neko moze da uzme garderobu koje je namenjeno detetu koje nema roditelje ni krov nad glavom jer ustanove u kojima oni zive su sve samo ne dom...

Ne znam ni ja, veruj mi. Ali u prvom postu na ovoj temi sam navela da ološa postoji svuda, i među bogatima i siromašnima.
Drugo, deca u domovima retko nose garderobu koja je već nošena, garderoba im nije problem, bar od 2000. godine do sad se situacija drastično promenila.

Слажем се с тобом везано око тога како неко може да узме нешто што је намењено неком другом и потребитом.

Имаш предрасуду према домовима за децу без родитељског старања.
Тачно је да то нису домови у смислу породица али за многе од њих тамо су далеко бољи услови него што би били у њиховој породици.
Веруј ми да знам о чему говорим.

Мада, морам да се оградим, не знам какво је стање у домовима за децу с посебним потребама ван Београда.
Сећам се да је 2002-3. било паклено.

moj muz je sa nekoliko svojih prijatelja oformio humanitarnu organizaciju koja iskljucivo pomaze deci,bolesnoj ili slabijeg mat. stanja.... a novac sami clanovi daju po 1000 din mesecno.....poceli su pre godinu dana...bilo ih je 10-ak clanova,sad ih je preko 30. akcije su svakog meseca i uvek se kupuje konkretna stvar nikada ne daju novac kao pomoc.clanovi su "obicni"ljudi raznih zanimanja,od advokata do stolara.....ali njima je lepo da se dva puta mesecno okupe i dogovore o sledecoj akciji,niko od njih nema previse ali svako moze da izdvoji 1000 din i da zna da je nekome pomogao i da se oseca lepo i humano!!!

Možda bi mogla da se raspitaš da li postoji neko udruženje u tvom okruženju koje organizuje prodajne izložbe svojih radova. Tad je sasvim ok uzeti im materijal za izradu tih radova /npr. glina, materijal za šivenje, vunica, karton u boji za čestitke ili nešto slično. Naravno možeš im i ponuditi ako imaš nešto od svojih zaliha za hobi kojim se već dugo ne baviš, ne moraš nužno da kupuješ materijal. I bilo bi dobro da požuriš, obzirom da se bliži Uskrs, a to je dan kad vrlo često organizuju prodajne izložbe.

Poslednja izmena:

Back