Huawei Nova 5T senzor blizine problem

dzentlmensaruzom

Početnik
Poruka
14
Imam problem. U pitanju je Nova 5T. Kupljen je 1.-og ovog meseca i nisam uspeo da ispratim situaciju kako je bilo na Android 9/EMUI 9.1 ili na 10.0 jer je ubrzo stigao i EMUI 10.1! Bukvalno je išao uodate za update! Ne znam ni sam kako sam primetio ali ima problem sa senzorom blizine. Naime, kada je telefon u vodoravnom položaju, npr na stolu, a u toku je poziv senzor blizine ne reaguje tj telefon upali ekran bez obzira na to sto je senzor blizine prekriven i u tom slucaju bi trebalo da drzi ekran ugasenim. U vodoravnom polozaju i malo kada se podigne telefon, nekih par milimetra, senzor kao da nije prekriven prstom, ne reaguje vec ekran stoji upaljen sto svakako nebi trebalo da se desava. Probao sam sa hard resetom ali sve je isto. Mozete li mi reci, kako je kod vas koji imate ovaj telefon? Pitam se, da li je u pitanju neki moguci bag u verziji EMUI 10.1, da li je to normalna funkcija u EMUI 10.1 ili je senzor blizine na telefonu jednostavno pokvaren? U slucaju da isto to ucinim samo obrnuto, znaci ekran telefona okrenem prema podu npr. prekrijem prstom senzor blizine i drzim telefon u vodoravnom polozaju telefon i senzor normalno reaguju i ekran telefona se ne pali u toku trajanja poziva. Da napomenem da senzor blizine u uspravnom polozaju telefona, npr kada se poziv odvija i telefon je na uhu, normalno gasi ekran i sve je u redu. Nije telefon okretan kao sto se ringispil okrece u razlicitim snerovima, pozama 😂 i uglovima da bi se ispitala njegova ispravnost, sasvim slucajno se primetio ovaj problem. Ako neko ima ovaj telefon bilo bi mi od pomoci da napise da li je i kod njega isto ili je problem u mom telefonu! Hvala

Ја мислим да је ОК. Ако је хоризонталан, са екраном навише, онда је нормално да се укључи екран на позив. Када је екран према доле, нема сврхе да пали екран. Важно је да га гаси док нормално обављаш разговор.

Ne nisi razumeo najbolje ili nisam ja dobro objasnio. Ne kada telefon zvoni vec kada je poziv u toku, dok razgovaram. Znaci, razgovor je u toku i ako npr. stavim telefon na sto, samo navodim primer, prekrijem senzor blizine, on ne gasi ekran. To se desava i pod nekim mali uglom, nekih 10-ak stepeni nagiba, prema podu ili navise. Cak i kada u tim polozajima primaknem ruku ili prst senzoru on ugasi ekran na sekundu bukvalno i onda upali opet. U uspravnom polozaju ekrana tj telefona senzor ne pali ekran. Sve ovo u toku razgovora, ne dok telefon zvoni, kada zvoni ekran je upaljen bez obzira na senzor. Ma ne mogu da nadhem nekog ko ima ovaj model telefona da proverim da li je to tako po defaultu ili je neki bag ili je senzor otkazao.

Ukucaj *#*#0588#*#* ovo je kod za dijagnostiku senzora blizine.

Ili skini ovu aplikaciju https://play.google.com/store/apps/details?id=imoblife.androidsensorbox&hl=en i idi i na proximity sensor. Ako se biljka zatvori kada primaknes ruku blize od 5 centimetara ekranu onda je senzor blizine u redu. Takodje proveri i senzor svetlosti, princip je slican. Ako primetis neku anomaliju resetuj telefon a ako to ne pomogne nosi ga na servisiranje, posto tu nema mnogo sta da se cacka kod kuce.

Ili skini ovu aplikaciju https://play.google.com/store/apps/details?id=imoblife.androidsensorbox&hl=en i idi i na proximity sensor. Ako se biljka zatvori kada primaknes ruku blize od 5 centimetara ekranu onda je senzor blizine u redu. Takodje proveri i senzor svetlosti, princip je slican. Ako primetis neku anomaliju resetuj telefon a ako to ne pomogne nosi ga na servisiranje, posto tu nema mnogo sta da se cacka kod kuce.
I nije predviđeno da se čačka po kući! Ako je istekla garancija i crkne, baci to i kupuj novo! Ako si bacio račun pre isteka garancije, bacaj odmah čim crkne! :zcepanje: :zcepanje:

Prvenstveno hvala ti na odgovoru. Skinuo sam aplikaciju i kada primaknem prst senzor reaguje, pokaze 0cm i tu uglavi. Ne vrati na 5cm kada sklonim prst vec ostane na 0cm. Kada malo promenim polozaj telefona senzor vrati na 5cm, kao da se odbaguje,resetuje ili sta vec. Ne znam sta ga uglavi i ata nije u redu. Senzor reaguje u horizontalnom polozaju, sasvim normalno, ali plasi me i da ce to prestati jer u pocetku nije reagovao samo u vodoravnom polozaju a sada i pod raznim uglovima. Senzor svetlosti je sasvim ok. Da li mozda znas sta bi moglo biti u pitanju?

I nije predviđeno da se čačka po kući! Ako je istekla garancija i crkne, baci to i kupuj novo! Ako si bacio račun pre isteka garancije, bacaj odmah čim crkne! :zcepanje: :zcepanje:
Duhovito nema sta. Telefon je kupljen pre 15 dana. Nista nije cackano kod kuce. Nije padao, nije polivan, niti bilo sta drugo. Ako si mislio si duhovit veruj mi nisi. Jedini problem je sto je kupljen u jednoj od malih prodavnica i tesko da cu izvuci povracaj novca ili novi uredjaj. Ali sam sam kriv jer umesto da dam 20-30 € vise ja se zatrcao i kupim kod svercera.

Duhovito nema sta. Telefon je kupljen pre 15 dana. Nista nije cackano kod kuce. Nije padao, nije polivan, niti bilo sta drugo. Ako si mislio si duhovit veruj mi nisi. Jedini problem je sto je kupljen u jednoj od malih prodavnica i tesko da cu izvuci povracaj novca ili novi uredjaj. Ali sam sam kriv jer umesto da dam 20-30 € vise ja se zatrcao i kupim kod svercera.
Još sam pod utiskom iskustva sa Sony Xperia Z3 ( ima tema o tome). Ukratko, kako nije pod garancijom, u nekom 'servisu' bi me lako oderali za novu bateriju, a baterija praktički nova! :super:
Dobro si i prošao, još je upotrebljiv! Znaš li da je danas skuplje PROVERITI da li neki uređaj zadovoljava sve specifikacije, nego sama proizvodnja? Zato sve to treba proveriti pri kupovini! Neki zato i sat vremena 'gnjave' prodavače pre kupovine!

Prvenstveno hvala ti na odgovoru. Skinuo sam aplikaciju i kada primaknem prst senzor reaguje, pokaze 0cm i tu uglavi. Ne vrati na 5cm kada sklonim prst vec ostane na 0cm. Kada malo promenim polozaj telefona senzor vrati na 5cm, kao da se odbaguje,resetuje ili sta vec. Ne znam sta ga uglavi i ata nije u redu. Senzor reaguje u horizontalnom polozaju, sasvim normalno, ali plasi me i da ce to prestati jer u pocetku nije reagovao samo u vodoravnom polozaju a sada i pod raznim uglovima. Senzor svetlosti je sasvim ok. Da li mozda znas sta bi moglo biti u pitanju?

Pretpostavljam posto si skoro kupio telefon da nemas nikakvu prasinu ili prljavstinu koja bi blokirala senzor,
Takodje pretpostavljam da nemas nikakvu zastitnu foliju na staklu, ako imas preporucujem da je skines koliko da se uveris da li je sve kako treba
Najprostije i najefikasnije resenje koje bi eliminisalo sve ostale sumnje jeste da resetujes telefon na fabricka podesavanja, u slucaju da i dalje ne radi ili je u pitanju neki fabricki defekt samog senzora ili je na telefonu neko menjao displej pa mu je svojom nepaznjom ostalo neko parce cestice, lepka i sl. materijala koje blokira senzor.

PS.
inace sto se tice menjanja polozaja telefona, taj senzor mora da radi bilo da je telefon u horizontalnom ili u vertikalnom polozaju, mozda mu nesto zaista blokira svetlosni snop pa proradi samo pod odredjenim uglovima posto je on dosta senzitivniji od senzora za svetlo. . U svakom slucaju odradi hard reset.

Poslednja izmena:
Još sam pod utiskom iskustva sa Sony Xperia Z3 ( ima tema o tome). Ukratko, kako nije pod garancijom, u nekom 'servisu' bi me lako oderali za novu bateriju, a baterija praktički nova! :super:
Dobro si i prošao, još je upotrebljiv! Znaš li da je danas skuplje PROVERITI da li neki uređaj zadovoljava sve specifikacije, nego sama proizvodnja? Zato sve to treba proveriti pri kupovini! Neki zato i sat vremena 'gnjave' prodavače pre kupovine!
Doneo mi tip sasvim nov drugi Nova 5T ispostovao me maksimalno. I ovaj se isto ponasa i to na Android 9.Nisam mu dozvolio azuriranje na 10 i 10.1!Koliko god da sam baksuz nemoguce da je isti kvar i na sasvim novom telefonu. Izgleda da je to tako po defaultu, softverski. Nemam nameru da se akam sa njim izgleda da je i prosli primerak bio ispravan. Samo sam izmucio coveka.

Doneo mi tip sasvim nov drugi Nova 5T ispostovao me maksimalno. I ovaj se isto ponasa i to na Android 9.Nisam mu dozvolio azuriranje na 10 i 10.1!Koliko god da sam baksuz nemoguce da je isti kvar i na sasvim novom telefonu. Izgleda da je to tako po defaultu, softverski. Nemam nameru da se akam sa njim izgleda da je i prosli primerak bio ispravan. Samo sam izmucio coveka.
Lutrija: Možda je uz ostalo, baš to ISPRAVLJENO na novoj verziji 10!?
I Android možda ima sve više istih problema koje (je imao) ima Majkrosoft: Jedan OS koji mora dobro raditi sa svakim hebenim komadom hardvera koji sklepaju razni priučeni projektanti i 'stručnjaci'?

Lutrija: Možda je uz ostalo, baš to ISPRAVLJENO na novoj verziji 10!?
I Android možda ima sve više istih problema koje (je imao) ima Majkrosoft: Jedan OS koji mora dobro raditi sa svakim hebenim komadom hardvera koji sklepaju razni priučeni projektanti i 'stručnjaci'?
Ne, nisam mu dozvolio update na Android 10 i EMUI 10.O i 10.1! Stoji jos uvek verzija Android 9, EMUI 9.1, i isto se ponasa kao i na prethodnom primerku 5T na kome sam odmah azurirao na Android 10 i kasnije 10.1! Apsolutno isto funkcionise kao i predhodni primerak. Izgleda da je tako po defaultu. Ne sumnjam u coveka, iako je bila usmena garancija odmah po zalbi covek mi doneo novi neotpakovani primerak i uzeo stari. Ispostovao me maksimalno. Nisam valjda toliki baksuz da mi zapadnu dva primerka sa istom greskom. Ako i jesam onda ja trebam u tri... da se nosim 😂

Ne, nisam mu dozvolio update na Android 10 i EMUI 10.O i 10.1! Stoji jos uvek verzija Android 9, EMUI 9.1, i isto se ponasa kao i na prethodnom primerku 5T na kome sam odmah azurirao na Android 10 i kasnije 10.1! Apsolutno isto funkcionise kao i predhodni primerak. Izgleda da je tako po defaultu. Ne sumnjam u coveka, iako je bila usmena garancija odmah po zalbi covek mi doneo novi neotpakovani primerak i uzeo stari. Ispostovao me maksimalno. Nisam valjda toliki baksuz da mi zapadnu dva primerka sa istom greskom. Ako i jesam onda ja trebam u tri... da se nosim 😂
Nije strašno! Ja, kao ponosni korisnik Nokia-cigle, iako sam DVA puta pročitao sve tvoje komentare, još uvek nisam shvatio problem! :zcepanje: :zcepanje:

Ako je softverski prijavi negde gde citaju android developeri ili ces cak naci na netu. To onda moze da se ispravi...

Jedino na ovom forumu, clanovi nisu shvatili. Mozda sam zalutao na pogresan forum! Kako god, svako dobro vam zelim.
Izgleda da ni mnogi drugi na drugim forumima nisu shvatili problem? Pa valjda još neko ima slično Android govance pa su ti mogli reći da li je to dobro ili nije!? Često se rad nečega razlikuje od onoga kako to neki korisnik zamišlja da bi trebalo da radi, zašto ne radi tako itd....

Dobro drugari nije toliko ni bitno ako se neki nisu razumeli nemojmo da skrecemo temu u tom pravcu.

U sustini konkluzija bi bila da senzor na Nova 5T ne funkcionise normalno. Pogledao sam malo dizajn telefona, u sustini njemu se senzor nalazi na gornjem obodu telefona gde mahom stoji 3.5 mm jack za slusalice, sto je veoma losa ideja od strane samog proizvodjaca pogotovo ako se nosi zastitna maska kao na slici ispod.

eowfZTa.jpg

Dobro drugari nije toliko ni bitno ako se neki nisu razumeli nemojmo da skrecemo temu u tom pravcu.

U sustini konkluzija bi bila da senzor na Nova 5T ne funkcionise normalno. Pogledao sam malo dizajn telefona, u sustini njemu se senzor nalazi na gornjem obodu telefona gde mahom stoji 3.5 mm jack za slusalice, sto je veoma losa ideja od strane samog proizvodjaca pogotovo ako se nosi zastitna maska kao na slici ispod.

eowfZTa.jpg
Teoretski: Da bi mogao da rešiš neki problem, prvo moraš pravilno da ga detektuješ! Npr. ja sam nekada davno išao da popravim 'svirajuću šolju' jer nije svirala kada sam je dignuo! Kada sam je rasturio, shvatio sam da ne radi pravilno ako nema dovoljno svetla jer nije radila na prekidač, nego preko svetlosnog senzora! :zcepanje:

Shvatali ili ne, dobio sam isti model telefona i potpuno isto funkcioniše kao orosli. Znaci senzor blizine nije ni bio u kvaru, mucio sam coveka uzalud, tako je podesen da funkcionise.
'Tako je podešen' je ponekad samo posledica činjenice da softver za to piskaraju priučeni JEFTINI 'programeri'! Priča se da su se zbog toga srušila i ona dva Boing MAX-a.....

Back