Htenje

Nice: „Čovek će radije hteti ništavilo nego odsustvo svakog htenja.“

-Da li je odsustvo svakog htenja, uopšte, moguće? Htenje se ne može odvojiti od izbora. Uvek se mora izabrati ili opredeliti za nešto. Ako čovek neće ništa ili neće da bira znači da hoće neizbor. Opredeli se za neizbor naspram izbora. Isto kao i neko ko neće ništavilo i ko hoće da bira. I u jednom i u drugom slučaju postoji izbor i htenje.

————

Danica Miletić: „Ko ima mogucnost izbora neka izabere da bude čovek.“

-Svako ima tu mogućnost. Problem nije u mogucnosti izbora, vec u opredeljenju za izbor.

————————————-

„Ne možes živeti pozitivan život s negativnim umom.“

-Bez uma ne možeš biti svestan ni pozitivnog, ni negativnog. Nije um taj koji je negativan, već misli. Promeni misli, pa će se i život promeniti.

———————

-Želja je pokretačka snaga progresa, ali i destrukcije. Sve zavisi kakva je i da li gospodari čovekom ili čovek njom.

————————-

Ruso: „Laž raspolaže s beskonačno mnogo kombinacija, ali istina ima samo jedan oblik postojanja.“

– Istina je temelj svega. Na njoj se sve zasniva. Da nema nje ne bi bilo ni različitih kombinacija laži. Laži su nadgradnja koja se može srušiti, ali ne i istina. Ona ostaje.

Poslednja izmena:
Ne slazem se s tim. Istina se nalazi u presjeku vise slicnih dogadjaja ako je ona filozofska, odnosno objasnjava neku drustvenu pojavu, a laz se obicno odnosi samo na jedan slucaj koji se pokusava zataskati.
No, zene obicno mijesaju uzrok i posledicu, pa sve gledaju kroz iskrivljenu dioptriju.

Pozdrav Thucydides i hvala za iznosenje misljenja. Tvoja poslednja izjava o zenama je veoma diskutabilna posto nije zasnovana na neposrednom iskustvu, s obzirom da si muskarac. Jedino svaka zena, sama za sebe, moze znati kroz kakvu dioptriju gleda. To se takodje odnosi na svako ljudsko bice na ovoj planeti. Tako da tvrdjenje da zene obicno mesaju uzrok i posledicu dobija izrazito subjektivan karakter i time gubi na validnosti, jer nije objektivno ili realno.

Sto se tice kratke izjave o istini ona je veoma konfuzna. Prosek vise slicnih dogadjaja predstavlja statisticki podatak, pa se proucava u statistici, a ne u filozofiji. Isto tako, objasnjavanje drustvenih pojava je predmet proucavanja drustvenih nauka. Zato mi nije jasno sta si sa svim tim nastojao da kazes? Slazem se s tim da se laz moze odnositi na jedan slucaj. To upravo govori u prilog onom sto sam i ja rekla. Slucaj je istina koja sluzi kao polazna osnova lazi.

Istina je ono sto jeste. Ona ne moze biti ono sto nije. Ono sto nije to je laz ili iluzija. Prema tome, ono sto nije, odnosno laz se samo moze nadodati/nadgraditi na ono sto jeste ili istinu. Zbog toga svaka laz u sebi sadzi zrnce istine da bi bila uverljiva, tj. da bi odavala utisak da je istina ili ono sto jeste. Istini ne treba laz da bi bila ono sto jeste. Ona uvek jeste ono sto jeste, bez obzira da li se na nju nadovezuje laz ili ne. Drugim recima, laz ne moze postojati bez istine, dok istina postoji nezavisno od lazi, zato sto je stvarana ili zato sto je ono sto jeste.

Poslednja izmena:
"Ne mozes ziveti pozitivan zivot s negativnim umom."

-Bez uma ne mozes biti svestan ni pozitivnog, ni negativnog. Nije um taj koji je negativan, vec misli. Opredeli se za pozitivne misli, pa ce i zivot biti pozitivniji.

A ko će da mi kaže šta je pozitivno a šta negativno :confused:

-Zelja je pokretacka snaga progresa, ali isto tako, pada i destrukcije. Sve zavisi od njenog karaktera, kao i toga da li gospodari s tobom ili ti s njom?

Znači od mene ne zavisi ništa :(

Hvala za tako interesantna pitanja Atlas. Da podjemo redom.
Zar nije ništavilo upravo to,odsustvo svakog htenja
Sam pojam nistavila je diskutabilan. Sta je nistavilo? Da li ziv ili svestan covek uopste moze znati nistavilo? Da li moze imati odsustvo svakog htenja?

Kada covek HOCE nistavilo, to je htenje. Ako NECE odsustvo svakog htenja, onda opet ima htenje kojim je napravio takav izbor. Svestan covek uvek mora praviti izbor, odnosno mora se opredeljivati za nesto.

Opredeljene ne moze biti bez htenja, jer se njime uvek daje prednost necem i time se ispolji htenje. U ovom slucaju je napravljena razlika izmedju nistavila i odsustva svakog htenja, cime se nametnuo izbor, pa je htenje neizbezno. Ako neko odustaje od izbora, ili ako nece da se opredeli ni za jedno, ni za drugo, to je opet ono sto hoce, ili sto bira.

Odsustvo svakog htenja ne moze postojati bez htenja. Ako nema htenja, tada ne moze postojati ni mogucnost njegovog odsustva.Sto znaci da uvek postoji suprotnost koja prisiljava na izbor, samim tim i na htenje. Covek uvek ima htenje. I kada nece da hoce, i kada hoce da nece, i kada nece da nece, i kada hoce da hoce. Kada je neodlucan tada balansira izmedju dva suprotna htenja.

A ko će da mi kaže šta je pozitivno a šta negativno
Pozitvno je sve ono sto stvara blagostanje ili sto doprinosi miru i harmoniji, kako samom coveku, tako i njegovoj okolini. Negativno je sve ono sto narusava taj sklad ili sto stvara nesrecu, patnju i bol.

Znači od mene ne zavisi ništa
Naprotiv. Od tebe uvek zavisi sta sam sebi dopustas ili za sta se opredeljujes. Da li za visa, plemenita osecanja humanosti ili za niske, sebicne nagone? S prvima postizes integralnost kojom dobijas dubje duhovno razumevanje i samokontrolu. Na taj nacin ostvaris unutrasnji mir i duhovnu ravnotezu. S drugim stvatras stalni unutrasnji nemir ili haos koji te navodi na nepromisljeno, destruktivno ponasanje s poraznim posledicama, i po tebe i po okolinu.

"Istina šta je"-pitao se Pontije Pilata a pitam se i ja,mada sramota me je zbog toga
Istina je percepcija koja nastaje kroz interakciju subjektivno-objektivnog odnosa. Njen kvalitet uvek zavisi od proporcije subjektivno-objektivnih elemenata. Ukoliko su ljudi suvise pristrasni ili ukoliko posmatraju objektivnost kroz prizmu niskih nagona i pobuda, za njih je karakteristicna preterana subjektivnost. Njihova percepcija objektivnosti ili tumacenje istine obiluje zabludama.

Da bi neko bio u stanju da ima objektivniju percepciju (istinu) neophodno je da prevazilazi pristrasnost ili niske strasti. Time svoju subjektivnost stavlja u proporcionalnu srazmeru s objektivnoscu. Sto znaci da ostvari trezveno, neutralno stanje svesti kojim dobija dublji uvid u sebe, a time i o necem izvan sebe i tako sagledava ono sto jeste.

Poslednja izmena:

Back