Hrvatske granice kroz povijest

hm, hoces reci da cete se siriti ili necete postojati?

Hrvatska dok još postoji može se samo proširiti, nikako se više smanjiti, jer je ovo stvarno minimum. A naravno da ne će vječno postojati. Država ne može postojati više od 1 000 godina. Maksimum maksimuma je 1 000 godina. Bizantsko Carstvo je bilo moćna država, pa opet nije izdržalo više od 1 000 godina. Ništa nije vječno. Narodi će nestati, države će nestati, ljudska vrsta će nestati, život na Zemlji će nestati, Zemlja će nestati, Sunce će nestati, Mliječna staza će nestati... Sve će jednom nestati. Pri proglašenju neovisnosti hrvatski je saborski zastupnik rekao: "Rođena je država Hrvatska. Neka joj sretan i dug život. " Dug, ne vječan, ništa nije vječno. Ja mislim i osjećam da će Hrvatska postojat još do 350 godina i da će se još širiti.

Hrvatska dok još postoji može se samo proširiti, nikako se više smanjiti, jer je ovo stvarno minimum. A naravno da ne će vječno postojati. Država ne može postojati više od 1 000 godina. Maksimum maksimuma je 1 000 godina. Bizantsko Carstvo je bilo moćna država, pa opet nije izdržalo više od 1 000 godina. Ništa nije vječno. Narodi će nestati, države će nestati, ljudska vrsta će nestati, život na Zemlji će nestati, Zemlja će nestati, Sunce će nestati, Mliječna staza će nestati... Sve će jednom nestati. Pri proglašenju neovisnosti hrvatski je saborski zastupnik rekao: "Rođena je država Hrvatska. Neka joj sretan i dug život. " Dug, ne vječan, ništa nije vječno. Ja mislim i osjećam da će Hrvatska postojat još do 350 godina i da će se još širiti.

Osećaj ti je vrlo vrlo varljiv....pazi da se ne buš iznenadil

Koliko će se još provlačiti, samo li se pitam, mitologizovana karta zemlje kralja Tomislava...

:dash:

?

Iz tog vremena su apsolutno sve karte i "granice" mitološke. Nacrtana karta Hrvatske u granicama do Drine je jednako nesigurna/sigurna kao i da je netko nacrtao kartu Hrvatske za Tomislava recimo od Splita do Zadra širine 20km. Podatke imamo samo za sredinu 10.st., a ostali periodi, pogotovo raniji su podložni različitim mitovima. Slažem se, bolje je u tom slučaju ne tvrditi NIŠTA, nego kategorički tvrditi da je granica do Drine bila za Tomislava, no isto tako vrijedi da je granica recimo do Une identičan nonsens kao i do Drine jer podataka naprosto NEMA. O nekakvim "granicama" za Tomislava sam postavio link na ovom forumu, gdje se demistificiraju nekakvi ideološki imperativi. Potražit ću ga pa ga opet postaviti.

Raukar "granice" (namjerno stavljam taj pojam pod navodnike, jer je u ono vrijeme o nekakvim striknim granicama retardirano govoriti, pogotovo za recimo Hrvatsku) Tomislavove države stavlja između Bosne i Drine, e sada je i bila 10,20,40km istočnije/zapadnije, sjevernije/južnije, mislim da je bespredmetno i nekonstruktivno govoriti.

Znam ja gdje je problem, zapravo, tu je najveći mit i problem hrvatskog i srpskog srednjovjekovlja u neakademskim krugovima, a to se pogotovo može vidjeti i na forumima- "Gdje prestaje Hrvatska, počinje Srbija, suprotno, gdje prestaje Srbija počinje Hrvatska", što naravno nije točno.

Evo, našao sam obećani link.

http://povijest.net/sadrzaj/hrvatsk...di-i-granice-hrvatske-u-tomislavovo-doba.html

svatko tko ikada pomisli na "crtanje" zemljovida u srednjem vijeku bez ikakvih egzaktnih podataka, neka prvo pročita ovaj članak pa će mu sve biti jasno.

napisao velebit, 16.12.2009. - 13:08:27
Zar takve polupismene tekstove još nepismenijih novinara uopće treba komentirati?

* palac dolje
* palac dolje

...
napisao fabijan, 07.01.2010. - 14:27:50
Mislim da ovaj Santin komentar, odnosno isječak iz Jutarnjeg lista ne treba previše komentirati jer se radi više o članku koji je napisan iz mržnje. Tako da takav članak ne može biti objekivan, već samo dio nečije predrasude i cinizma.

napisao velebit, 16.12.2009. - 13:08:27
Zar takve polupismene tekstove još nepismenijih novinara uopće treba komentirati?

* palac dolje
* palac dolje

...
napisao fabijan, 07.01.2010. - 14:27:50
Mislim da ovaj Santin komentar, odnosno isječak iz Jutarnjeg lista ne treba previše komentirati jer se radi više o članku koji je napisan iz mržnje. Tako da takav članak ne može biti objekivan, već samo dio nečije predrasude i cinizma.

?

Kakve to veze ima s autorom ovog teksta?! Čovjek je povijesničar, a ne novinar jutarnjeg lista. Čitaj.

He heee Nemogu nasa severna braca bez SRBA pa da j..e rak raka hehehehehehe,nemogu da nam oproste sto su PREKO SRPSKIH LEDJA DOBILI KIFLA REPUBLIKU jer inace bi Madjari danas imali MORNARICU zajedno sa Austrijom he he. Ovaj koji je postavio ove karte ovde,da je to neko ucinio tamo kod njuh na nekoj od njihovih stranica,pa to bi bilo hladno iskljuceno,demantovano,sa uvredama ispraceno! Sovim se dokazuje koliko su OPSEDNUTI SVOJOM DRZAVOM,koliko su opsednuti Hrvatstvom da im je preslo u bolest sve ovo i ono u njihovoj drzavi sto se doigadja! Braco severna,nekitite se tudjim teritorijama,nemoj te jer bili ste AUSTROUGARSKA kao i Srbi sto su bili pod otomanskim carstvom al se NEKITE TERITORIJAMA tudjim nego svojim dansasnjim,a opet trebao je ovaj koji je postavio sve ovo da postavi i karte pre AUSTRUGARSKOG ULASKA na toboze njihove teritorije da vidimo kolika bese drzava njihova!!! Tuzno je gledati sve ovo izlaganje neistine,tuzno i jadno kao sve steceno dosad! Pitanje cu postaviti,GDE ZIVE HRVATI u Hrvatskoj kad se izuzmu teritorije koje su joj pripojene u novije doba, Slavonija,Istra,Dalmacija,i sta ostade na kraju? Hrvatska kao zrno graska! Al ne Hrvatska je i Slovacka,Ceska,deo Madjarske,Austrije,Srbije pa i Rumunije,Slovenija itd.Sve je Hrvatska odavde dovde,odande donde-smesno citati pa nesmogoh snage da zaobidjem,pa sam prokomentarisati morao nazalost. Zao mi je ako neko smatra za uvredu ovo sto sam napisao,al nema sta da se vredjate jer na SRPSKOJ stranici je pisano,pa imam pravo kao gradjanin drzave Srbije i da komentarisem ULJEZA.Trebao si sve ovo negde na Austrijskom forumu da postavis,izbacili bi sve JER NIJE NJIHOIVO,al eto,kod nas moze sve,jer DEMOKRATIJA je kod nas VECA nego tamo preko dunava. Hvala na razumevanju.

Poslednja izmena:

Back