hrvati sami sebi pucali u nogu: zbog alavosti im propao jun i deo jula, turisti ih zaobilaze, sad obaraju cene da sasvim ne puknu!

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.851
Visoke cene gotovo svih usluga na Jadranu godinama su malo po malo "terale" strane, visoko platežne, turiste. S početka ove sezone mnoge su i oterale sa hrvatskih plaža, pa su tamošnji ugostitelji, ne bi li spasili bar drugi deo sezone, okrenuli strategiju naglavačke.

Cene po elitnim hrvatskim ostrvima, gradovima i letovalištima ovih dana nisu ništa mnoge veće nego po Beogradu, ako jesu nisu mnogo, a neke su neretko i niže. Posle Nemaca, sa hrvatskih plaža "pobegli" su i Česi, Poljaci, Italijani. I to je bila slika sa gotovo celog Jadrana s početka ovogodišnje sezone. Po hrvatskim plažama sada je dosta Slovenaca, Bosanaca i Srba. Ima i Austrijanaca, nađe se i Nemaca, ali mnogo manje nego ranijih godina.

Marija se juče vratila sa Brača, obišla je i Šibenik, Murter i Split, bila na takozvanim "elitnim" hrvatskim plažama i ono u šta se uverila, kako kaže, i više je nego pozitivno iznenadilo.

- Spremila sam se na skupo da skuplje ne može biti. Tako se pričalo, a nisam ni sumnjala zbog dva faktora: inflacije, koja je u Hrvatskoj visoka, ali i činjenice da su Jadran i Hrvatska, posebno tamošnja ostrva i veliki gradovi na moru, oduvek važili za skupa i "mondenska". Ali ono što me je zateklo nije imamo mnogo veze sa očekivanjima. U "srcu Splita" na šetalištu kugla sladoleda koja izgleda kao dve, tačno 2 evra. Tu odmah na pijaci, nektarine 2 evra, tikvice evro. Riba morska sveža - i za manje od 10 evra - orada 6 evra, mol pet - priča nam Marija govoreći o cenama u Hrvatskoj.

U Splitu kaže, odmah u centru, sat vremena parkinga 1,5 evra.

izvor
3526022_split_ls.jpg

Cene na Braču kao u "srcu" Beograda

Na Braču, kako kaže, cene iste kao i u Splitu, možda i povoljnije. Cene po restoranima kao u "srcu" Beograda".

- Na Braču na šetalištu, bilo na Bolu ili Mirnoj, u restoranima pristojno, kaže Marija. Očekivana cena za uslugu, mesto i kvalitet. Lignje 14 evra, crni rižoto 15 evra, ćevapi 12, morska riba porcija oko 25 evra. Pivo pola litra oko 2,5 evra u proseku, a usluga vrhunska. Pica parče na ulici od 2 do 2,5 evra, cela velika pica 15 evra, kugla sladoleda veličine dve od 2 do 2,5 evra".

- NIsam mogla da ne pitam ljude tamo otkud ovo, a odgovor me prilično i iznenadio. "Sami smo sebi pucali u nogu", rekao mi jedan meštanin. Digli cene i za inflaciju i za veću maržu i za Jadran. Nakarikali sve što su mogli. Zbog alavosti im propao i jun i prvi deo jula, pa su sada okrenuli ćurak. Polovinom pošlog meseca spustili cene i sad su resotrani puni, ljudi kupuju i ne šetaju praznih ruku - kaže nam Marija govoreći o cenama u Hrvatskoj.

1692121440079.png

Zato Srbija prepuna turista koji doprinose zlatnom dobu.
Čim Marija ide za Šibenik i Split naša nije
A ti prestani sa logikama "ako proliv nije iz Demokratske Stranke onda bazdi a ako jeste onda meni dve čaše pune do vrha"

Zato Srbija prepuna turista koji doprinose zlatnom dobu.
To stoji da su Hrvatska i Srbija kao turističke destinacije nebo i zemlja, ali isto tako stoji činjenica da je sezona u odnosu na prošlu podbacila.
Znam iz prve ruke, prijateljica mi radi u turizmu i kaže da se točno vidi razlika između ove i prošle godine.
Nazvala je to "beskrajnom pohlepom iznajmljivača" koji ne samo da su podigli cijene da bi ispratili inflaciju, već pokvareno iskoristili priliku da još nategnu koliko mogu.
Njoj kao rođenoj Splićanki se njeni Dalmoši zbog toga gade, mogu misliti šta tek turisti pomišljaju.
Moja tetka npr. je cijenu apartmana digla 10 eura, zbog inflacije je na gubitku, ali ima uhodane, stalne goste i ne želi si to kvariti, međutim, neki nisu normalni.
Iako, vratit će se turisti i iduće godine, ali u manjem broju.
Ili će domaći iznajmljivači prestati biti stoka, ili će turista biti sve manje.

I Grčka i Crna gora su dosta skuplje ove godine
meni je, kad letujem, kupatilo najbitnije

1692131053639.jpeg

1692131077880.jpeg

1692131120773.jpeg

Bili smo 500 godina zajedno pa u Kušadasiju ZNAJU srBski, tako da NE SERITE TAMO LOKAL PATRIJOTIZAM
Da ne bude - Stojko što nam ne reče da pričaju srBski bolje nego unutrašnjost po Beogradu?

Back