Hrkanju doprinosi i položaj u kome spavate

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Hrkanju doprinosi i položaj u kome spavate

1609099303748.png

Položaj u kome svake noći spavate može da utiče na sve, od disanja do držanja tela, pa čak i na kvalitet sna koji dobijate u celini.

Jedan od glavnih ciljeva kada legnete noću trebao bi da bude održavanje pravilnog poravnanja vrata i kičme, ali ljudima koji hrču je i ublažavanje hrkanja veliki prioritet. Ipak, postoji jedan položaj koji bi trebalo da izbegavate ako hrkanje muči vas ili vašeg partnera.

Položaj spavanja koji prouzrokuje hrkanje
Prema psihijatru i stručnjaku za spavanje Niši Bopal, spavanje na leđima uvelike doprinosi hrkanju. Razlog je taj što se, kada ležite na leđima, vaš jezik i meko nepce opuštaju na zadnjem delu grla, uzrokujući vibracije , to je zvuk hrkanja koji čujete. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih rešenja ako želite da prestanete da hrčete.

Zadržavanje položaja tela
Kao što Bopal objašnjava, ako primetite da hrčete dok ste na leđima, najbolje je da ostanete da ležati na boku koliko god možete. Najbolje bi bilo da izbegavate spavanje na stomaju, mada to ne mora nužno da prouzrokuje hrkanje, ali je veoma teško za vrat.

"Možete postaviti čvrsti jastuk ili neki drugi jastuk iza sebe kako biste ostali na boku", predlaže Bopal.

Ostali načini za olakšavanje hrkanja
Osim samog položaja spavanja, koji je verovatno najveći uzročnik koji treba imati na umu, neki drugi načini ublažavanja hrkanja uključuju izbegavanje hrane koja prouzrokuje upale, kao i izbegavanje konzumiranja hrane i alkohola pre spavanja. Sve ove stvari mogu u velikoj meri doprineti otežanom disanju.

Pre spavanja možete da naparite lice, obavite toaleti nosa i grla, odnosno ispirate ih kako biste otvorili disajne puteve.

Korišćenje magneujuma pre spavanja takođe može da pomogne. On će smanjiti pojavu grčeva tokom noći i pomoći da postignete bolji i kvalitetniji san. I naravno, ostanite hidirani jer i to može biti uzrok hrkanja, piše Mind Body Green.

Sve što otkrijete da vam pomaže kod zaustavljanja hrkanja - primenjujte.

Ne samo da hrkanje utiče na vaše disanje noću, već to znači i manje energije tokom dana.

Kada možemo dobro da dišemo tokom cele noći, probudimo se osećajući se odmorno i spremno za taj dan, a to i jeste ono što predstavlja dobar san.

У ком положају спавате и да ли је у питању бучно спавање :)

Или је боље питање... да ли су вам комшије толерантне и да ли сте ви толерантни :)

Претпостављам да су се партнери и укућани навикли :lol:

У ком положају спавате и да ли је у питању бучно спавање :)

Или је боље питање... да ли су вам комшије толерантне и да ли сте ви толерантни :)

Претпостављам да су се партнери и укућани навикли :lol:
Umem tako kad legnem da legnem na ledja i poturim ruke pod glavu,da bi malo odmorio kicmu,ali mi se nekada desi da zaspim i probudi me svoje hrkanje.Inace spavam na strani.Mnogo dugo pre povrede kicme sam spavao na stomaku i kako legnem tako se i probudim.Od kad imam problema sa ledjima,sam na strani spavam.Medjutim probude me bolovi u kicmi,pa se okrenem na drugu stranu i tako nocu vise puta.

Umem tako kad legnem da legnem na ledja i poturim ruke pod glavu,da bi malo odmorio kicmu,ali mi se nekada desi da zaspim i probudi me svoje hrkanje.Inace spavam na strani.Mnogo dugo pre povrede kicme sam spavao na stomaku i kako legnem tako se i probudim.Od kad imam problema sa ledjima,sam na strani spavam.Medjutim probude me bolovi u kicmi,pa se okrenem na drugu stranu i tako nocu vise puta.
Treba posetiti nekog dobrog kiropraktičara.

Treba posetiti nekog dobrog kiropraktičara.
Nema vise 'leba od toga.Treba da mi rade implantate od L1 do S1,ali su rizicni L1 i L2.Tako da neurohirurzi odbijaju to za sad da rade.Pi lekove i primaj injekcije i blokade i to je to.Pre 63-ce godine nece to da mi rade,nisam daleko od toga,ali od bolova,ne znam da li cu izdrzati.Mozak je vecna najvisoj tacki izdrzavanja.

Pa, jesi li probao?
Jesam biosamna dosta mesta.Ima dana kada je pomagalo,a imaopet kad mi je bilo gore.Kasnije sam saznao kod jednog postenog coveka,da niposto ne smem raditi nista oko kicme dok je pod jakom upalom.Znaci kad najmanje boli,onda treba ici na terapije,ali sada kad im odnesem snimak magnetne i opipaju palcevima duz cele kicme,svi odbijaju da rade bilo sta.Samo me blago namazu Hemelovim uljem.Nema svaki Reumatolog gde sam bio,Neurolog,Ortoped,Fizijatar se pitaju zasto se ovo ne operise.Ja im posle kazem sta mije rekao jedan Ortoped Hirurg,da to ne treba dirati,dokle god mogu da se krecem na stakam i dok ne padnem u kolica.Kada se to desi,onda ce verovatno raditi nesto jer nema sta da se izgubi vise.Rekao mi je ako budem vise mirovao,da ce to vreme kasnije doci i kontra,ako budem aktivniji da ce doco do operacije pre.Problem je sto ja vec i ne mogu dugo da hodam na stakama.Sta ce bit ne znam.

Srce podrške, dragi @jolemisa , toliko si pozitivan i drag na Forumu da moram da poverujem da će ti biti samo bolje!
Ja doktore konvencionalne medicine ne bih slušala nikad ništa, mada za sad nemam šta da ih pitam i slušam.
Na sistematskim pregledima mi se i dan-danas dive iako nisam uvek vodila baš uredan život kao sad.
Hvala na lepim zeljama.Takodje i tebi sve najbolje u zivotu.

Srce podrške, dragi @jolemisa , toliko si pozitivan i drag na Forumu da moram da poverujem da će ti biti samo bolje!
Ja doktore konvencionalne medicine ne bih slušala nikad ništa, mada za sad nemam šta da ih pitam i slušam.
Na sistematskim pregledima mi se i dan-danas dive iako nisam uvek vodila baš uredan život kao sad.
Sa kicmom se nije igrati...Kiroprakticar ako nije iskusan moze da napravi jos gore...

Kada legnem, znam da uvek zaspim na levom boku.
Isto tako, pretpostavljam da spavam nemirno jer mi je ćebe ćaš gore čas dole.
Nisu mi još prijavili da hrčem.
Ja spavam na boku,na oba prakticno...I hrcem samo kad mi je nos zapusen,ili ako je neudoban krevet.Ali ume da bude prilicno glasno....
Ali cebe i kad se pokrivam nalazim i na podu,i ispod sebe,i zguzvano na raznim stranama kreveta....Izgleda da i ja spavam nemirno :D

Sertifikat ili diploma?Oni imaju medicinsko obrazovanje (fakultet) ili kurseve? (ne znam,pitam iz radoznalosti)
Ali fizijatar i ortoped se razlikuju...

Ne, medicinski fakultet nemaju.
Doktor fizikalne medicine i ortoped se razlikuju, ali ne bas mnogo,
i jedni i drugi umeju da ocitavaju snimke, a ortoped te salje kod fizijatra
da ti ovaj prepise i propise fizikalnu terapiju. Fizijatar je naroCki receno
banjski lekar, a i oni, fizijatri idu na dodatne specilajizacije i kurseve
pa valjda dobijaju certifikate, mozda i diplome da recimo smeju
da koriste i akupunkturu.

Kiroprakticari su u nekoj cudnoj sivoj zoni medicine, ali ih ima
genijalnih koji kad zakaze cela medicinska nauka ipak pomognu coveku.

Ne, medicinski fakultet nemaju.
Doktor fizikalne medicine i ortoped se razlikuju, ali ne bas mnogo,
i jedni i drugi umeju da ocitavaju snimke, a ortoped te salje kod fizijatra
da ti ovaj prepise i propise fizikalnu terapiju. Fizijatar je naroCki receno
banjski lekar, a i oni, fizijatri idu na dodatne specilajizacije i kurseve
pa valjda dobijaju certifikate, mozda i diplome da recimo smeju
da koriste i akupunkturu.

Kiroprakticari su u nekoj cudnoj sivoj zoni medicine, ali ih ima
genijalnih koji kad zakaze cela medicinska nauka ipak pomognu coveku.
Meni je ledja namestio samouk covek ali imao je dar za to...Jes' da me pomalo boli konstantno ali nemam vise ona kocenja po dve nedelje kao ranije.
Verujem da ih ima sjajnih,ali i da ih je jako malo.Na svakom cosku ih ima a samo njihovo obrazovanje je diskutabilno,nije isto kad imas 10ili 1000 kurseva...gubi se kvalitet a idu samo na zaradu.Zato i kazem da se sa kicmom i vratom nije saliti..

Kad je covek bolestan ( ti hvala Bogu nisi pa zato ovako pises)
on mora da slusa medicinare ( nekonvencionalna medicina i ne
postoji) jer su oni za njegov problem i jedini iscelitelji.
Tebi se dive kolko si zdrav, a na osnovu cega ti se dive?
Kad pogledaju krvnu sliku, a i to je nauka, konvencionalna medicina.

Meni je ledja namestio samouk covek ali imao je dar za to...Jes' da me pomalo boli konstantno ali nemam vise ona kocenja po dve nedelje kao ranije.
Verujem da ih ima sjajnih,ali i da ih je jako malo.Na svakom cosku ih ima a samo njihovo obrazovanje je diskutabilno,nije isto kad imas 10ili 1000 kurseva...gubi se kvalitet a idu samo na zaradu.Zato i kazem da se sa kicmom i vratom nije saliti..

Ima ih sa nekim zlatnim rukama da tako kazem, onda se to procuje,
danas i citas sta su pacijenti dozivljavali kod ovog ili onog pa onda
kad standardna medicina ne moze nista vise da ti ponudi odlazis
kod njih. Vrat je jako komplikovana prica, to ne bi smeo i ne bi
trebalo niko da radi. A neka obicna masaza za ledja svakome pomogne.

Back