Hrkanje

Sensei

Master
Moderator
Poruka
93.477
Zašto hrčemo?

Lekari kažu:

"Ako hrčete, to je zato što opuštena tkiva u grlu vibriraju dok vazduh koji udišete struji pored njih. Stvari kao što su vaša težina, zdravlje i oblik usta mogu učiniti da zvučite kao da tokom noći stružete balvane."

Ja povremeno imam taj problem. Osetim da su mi usta i grlo potpuno suvi, a i kažu mi ;)

Znam da postoje pomagala. Probao sam nešto ovako i delimično pomaže

dow4qx-snorerx-original-features_100000000000000000001o.jpg

Kakva su vaša iskustva?

Mogu bilo kako da spavam osim na leđima, a mislim da oni koji spavaju na leđima najčešće imaju problem sa hrkanjem.
Da li je takav i vaš slučaj, @Mita Komita ?
Delila sam nekad sobu sa cimerkama, i utvrdila da je to tačno. Ako spavaju na leđima, proizvode taj specifičan zvuk koji je meni kao krkljanje.
Leti kad je vrućina mi se desi da se raširim na sve strane sveta na leđima i samu sebe probudim hrkanjem, ali inače stvarno nisam doživela da mi neko kaže da hrčem ili proizvodim bilo kakve zvuke dok spavam.

Mogu bilo kako da spavam osim na leđima, a mislim da oni koji spavaju na leđima najčešće imaju problem sa hrkanjem.
Da li je takav i vaš slučaj, @Mita Komita ?
Delila sam nekad sobu sa cimerkama, i utvrdila da je to tačno. Ako spavaju na leđima, proizvode taj specifičan zvuk koji je meni kao krkljanje.
Leti kad je vrućina mi se desi da se raširim na sve strane sveta na leđima i samu sebe probudim hrkanjem, ali inače stvarno nisam doživela da mi neko kaže da hrčem ili proizvodim bilo kakve zvuke dok spavam.
Da, mislim da je uvek na ledjima.

Hrkanje kako tako. Ali kada neko škripi zubima dok spava... To je strašno iritantno.
A pa to gore i služi prvenstveno da speči škrgutanje zubima što je jako loše. Zubi mogu da se oštete a boli i vilica ujutru a da nismo svesni zbog čega. Mislim da zubari mogu da prepišu taj zaštitnik za zube? Verovatno ima po apotekama?

Da, mislim da je uvek na ledjima.
U tom slučaju ne podržavam bilo kakva ''pomagala'' jer je disanje u ovim slučajevima već otežano. Ako se nešto stavi na usta ili nos, ono može dodatno da oteža disanje koje je u toku sna krucijalno za odmor.
Možda je bolje voditi računa da se ležanje na leđima vremenom izopšti iz navike.
Lako reći-teže sprovesti u delo, kao što je i za mene spavanje na leđima čudo među čudima, nešto izuzetno retko, tako je i za nekog ko ceo život to radi mnogo teško da stvar reguliše.

U tom slučaju ne podržavam bilo kakva ''pomagala'' jer je disanje u ovim slučajevima već otežano. Ako se nešto stavi na usta ili nos, ono može dodatno da oteža disanje koje je u toku sna krucijalno za odmor.
Možda je bolje voditi računa da se ležanje na leđima vremenom izopšti iz navike.
Lako reći-teže sprovesti u delo, kao što je i za mene spavanje na leđima čudo među čudima, nešto izuzetno retko, tako je i za nekog ko ceo život to radi mnogo teško da stvar reguliše.
ako je veliki krevet i ima se dosta mesta, ljudi teže da legnu na ledja. Ja imam ogroman krevet što mi u ovom slučaju ustvari odmaže. Možda radi testiranja spavam neko vreme na neotvorenom kauču da vidim ako mogu da se naučim da ne spavam na ledjima?

ako je veliki krevet i ima se dosta mesta, ljudi teže da legnu na ledja. Ja imam ogroman krevet što mi u ovom slučaju ustvari odmaže. Možda radi testiranja spavam neko vreme na neotvorenom kauču da vidim ako mogu da se naučim da ne spavam na ledjima?
Ma, to ti je od malena 100% ostalo da se rastegneš na sve strane, nije jer je krevet veliki.
Ja od malena volim da sam ka zidu, ali u međuvremenu sam postala ambivalentna pa čas levo-čas desno, malo na stomaku, ali najreće na leđima.
Laka sam na snu pa se svakih pola sata-sat obrćem i okrećem.
Pitanje je da li je korisnije spavati u kontinuitetu 5-6 sati bez prevrtanja na leđima sa sve hrkanjem (što sam videla u datim slučajevima),
ili se buditi na svakih pola sata-sat i okretati kao na ražnju! :zcepanje:

Dok sam bio mladji ponekad zateknem sebe,jer se brzo probudim,a to obicno,ka dodjem iz prve,pa pre jela legnem na ledja i poturim ruke pod glavu.Eto gde god sam procitao nije dobro i da suzi disajne organe i dodje do hrkanja.Sad mi zena kaze da struzem dobro,a spavam.Ne osetim tu promenu.

gledam sad šta doktori pričaju

Oblik nosa

493ss_nucleus_medical_rf_deviated_septum_illustration.jpg

Ako se tanak zid između nozdrva nije formirao sasvim kako treba, jedna strana može biti manja od druge - to se zove devijantni septum. To vam može otežati disanje i naterati vas da hrčete. Isto se može desiti ako vam je nos povređen u nesreći. Razgovarajte sa svojim lekarom ako mislite da se ovako nešto dešava sa vama - operacija to ponekad može da popravi.

Oblik usta
493ss_getty_rf_snoring_diagram.jpg

Ako je gornji deo vaših usta prema grlu -- vaše meko nepce -- nizak i debeo, može da suzi vaš vazdušni put i natera vas da hrčete. To se takođe može desiti ako je mali komad tkiva koji visi sa vašeg mekog nepca -- uvula -- duži nego obično. Možda ste rođeni sa ovim stvarima, ali one mogu da se pogoršaju ako ste gojazni. Hirurgija ponekad može da pomogne i u ovome.

Sigurno je da kvalitet sna utiče na našu svakodnevnicu.
Nekad sam pokušavala silom da zaspim na leđima jer sam negde pročitala da je tako najbolje, ali je uvek bilo bezuspešno.
Otkuca 1,2,3,4,5... jutro!
Frustracija nemerljiva!
Okrenem se na desno-u roku od 10min obavezno zaspim.
Navika.
ja ne mogu da spavam samo u jednom položaju. Jastuk muljam na sve strane, a često ga ni ne koristim.
Meni jastuk ima prvobitnu poziciju pod glavom, a obično kroz 5-6 sati završava pod nogama :eek:
Ne d'o Bog da delim krevet sa nekim, ma koliko veliki, sve odguram, pa i mačka!
Mačak me mnogo voli, ali je zaključio da je najbolje ako se drži tačke do zida ili tačke na kraj kreveta pod mojim nogama.

Sigurno je da kvalitet sna utiče na našu svakodnevnicu.
Nekad sam pokušavala silom da zaspim na leđima jer sam negde pročitala da je tako najbolje, ali je uvek bilo bezuspešno.
Otkuca 1,2,3,4,5... jutro!
Frustracija nemerljiva!
Okrenem se na desno-u roku od 10min obavezno zaspim.
Navika.

Meni jastuk ima prvobitnu poziciju pod glavom, a obično kroz 5-6 sati završava pod nogama :eek:
Ne d'o Bog da delim krevet sa nekim, ma koliko veliki, sve odguram, pa i mačka!
Mačak me mnogo voli, ali je zaključio da je najbolje ako se drži tačke do zida ili tačke na kraj kreveta pod mojim nogama.
sto puta mi je palo na pamet da se snimim kako spavam. Jednog dana ću to stvarno i da uradim ...

Jednog dana ću to stvarno i da uradim ...

Ja svakako mislim da u idealnim uslovima supružnici treba da imaju zasebne sobe pa da se na taj način očuva dignitet svakog od njih.
Ako neko hrče-zbog toga ne treba da se oseća loše. Bože moj!
Ali mislim da svako treba da ima svoj kutak za spavanje.
Da li hrkanje ugrožava život hrkača, imate li o tome bilo kakav podatak?

Ja svakako mislim da u idealnim uslovima supružnici treba da imaju zasebne sobe pa da se na taj način očuva dignitet svakog od njih.
Ako neko hrče-zbog toga ne treba da se oseća loše. Bože moj!
Ali mislim da svako treba da ima svoj kutak za spavanje.
Da li hrkanje ugrožava život hrkača, imate li o tome bilo kakav podatak?
kako je hrkanje prouzrokovano (delimičnom) blokadom disajnog puta koje u najmanju ruku utiče na zdrav san to bi trebalo voditi računa da pronadjemo način da ga sprečimo ili barem umanjimo. Ne verujem da hrkanje samo po sebi može da nam ugrozi život.

A pa to gore i služi prvenstveno da speči škrgutanje zubima što je jako loše. Zubi mogu da se oštete a boli i vilica ujutru a da nismo svesni zbog čega. Mislim da zubari mogu da prepišu taj zaštitnik za zube? Verovatno ima po apotekama?
To je bila neka cimerka na moru. Probudila sam se u sred noći i nisam znala šta se dešava 🤣

Zašto hrčemo?

Lekari kažu:

"Ako hrčete, to je zato što opuštena tkiva u grlu vibriraju dok vazduh koji udišete struji pored njih. Stvari kao što su vaša težina, zdravlje i oblik usta mogu učiniti da zvučite kao da tokom noći stružete balvane."

Ja povremeno imam taj problem. Osetim da su mi usta i grlo potpuno suvi, a i kažu mi ;)

Pogledajte prilog 901419

Kakva su vaša iskustva?
Poznajem mnogo ljudi koji hrču dok spavaju,ali ja lično nikada nisam hrkala u životu.Pitala sam roditelje nekoliko puta i rekli su da nikada nisu čuli kako hrčem. A ova spravica sa slike je savršen poklon za mog ujaka. :hahaha:

Zašto hrčemo?

Lekari kažu:

Pogledajte prilog 901419

Kakva su vaša iskustva?
stavi nogar od stolice u usta i prodje sigurno

Back