Hrišćanski post

• Začetnik teme Začetnik teme Jasna
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jasna

Stara legenda
Banovan
Poruka
89.439
U mnogim se religijama praktikuje post. Doduše, na drugačiji način, ali sa
istim ciljem. Cilj posta je dvostruk. Zato sveti Vasilije kaže ''Korist od posta
ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje
od zlih dela.''

Osim redovnog posta sredom i petkom, kada se još posti i po kakvim pravilima?

Kako vi doživljavate post i da li ga praktikujete? Šta vam daje snage da
istrajete?
Da li je moguće da post pređe u rutinu i da se semisao izgubi?

Дужина поста је променљива сваке године, с обзиром да пост пред празник Св. Петра и Павла може да траје две недеље, а може да траје и више од месец дана. Зависно од периода када се слави Васкрс, односно зависи од почетка Васкршњег поста. Васкршњи пост најраније почиње у фебруару, тада је пост пред празник Св. Петра и Павла најдужи.

istrajete?
Пост среде и петка је мало комплексан јер је четвртак мрсан дан, па треба спремити различиту храну. Али када се навикне, није тешко.
Пост доживљавам тако што не мислим пуно о храни. Тј. мислим данас за сутра, а не колико сам дана постио и колико је још остало.
Правила поста су разна, од једења једном дневно на води (типик појединих светогорских манастира), до једења сваког дана са рибом (пост по благослову за болесне и децу).
Субота и недеља се увек посте на уљу, осим једне Велике суботе, пред Васкрс.
Монаси посте понедељак - среда - петак, за разлику од људи који живе у свету који посте среду и петак.
Истрајавам тако што сматрам да је пост минимум онога што Богу могу да дам. Рачунам да се ми изговарамо, да немамо довољно новца да дамо за добра дела. Онда можемо да зовнемо неког, да га питамо како је ако ништа друго. Треба ли му помоћ.
А сама храна није по себи зла, већ је пост начин припреме за празник. Када је пост, боље се припремим за неки празник, него када би одлучио да постим неколико дана. Тј. када би велики пост скратио на пар дана.
Рачунам да је телесни део поста најлакши, па се орјентишем да пазим на духовни део поста јер ми то теже иде.
Но све је везано за богослужења, па некако као да богослужења другачије доживљавам за време поста. Не увек, али понекад ми се то дешава.

Poslednja izmena:
Cilj posta je dvostruk. Zato sveti Vasilije kaže ''Korist od posta
ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje
od zlih dela.''
ko posti samo stomakom a ljuti se i besni i čini zlo na te dane taj zapravo i ne zna šta je post. Suština posta je jačanje samokontrole i posebno vežbanje u vrlinama. Ne znači da ostalim danima možemo činiti zlo nego da u dane posta naročito preispitujemo svoje misli, osećanja i dela.

istrajete?
Ja postim sredom i petkom. Ne postim velike postove. Uglavnom se moj post svodi na jedenje posne hrane bez nekog posebnog praktikovanja vrlina pa mi i nije neki izazov jer mi nije previše važno šta jedem (nemam neku žudnju za mrsnom hranom).Tako da taj moj post i nema neki smisao, više je tu forme radi. Možda bi imalo smisla da u dane kad postim ne pušim i da izdvojim posebno vreme za analizu svojih misli, osećanja i dela tog dana. To bi već bilo od koristi za moj duhovni razvoj.

U mnogim se religijama praktikuje post. Doduše, na drugačiji način, ali sa
istim ciljem. Cilj posta je dvostruk. Zato sveti Vasilije kaže ''Korist od posta
od zlih dela.''

istrajete?
Rekao bih da je post smisljen radi jacanja karaktera. Medjutim, ja kao hedonista smatram da je to bespotrebno mucenje svoje duse i tijela. Stvoreni smo da bismo lijepo prozivjeli na Zemlji.

Rekao bih da je post smisljen radi jacanja karaktera. Medjutim, ja kao hedonista smatram da je to bespotrebno mucenje svoje duse i tijela. Stvoreni smo da bismo lijepo prozivjeli na Zemlji.
Управо као што си малопре писао, везано за просветљење. Пост је једно од коцкица за просветљење. Није све, али јесте један битан елемент.

Da li je moguće da post pređe u rutinu i da se smisao izgubi?
Хришћански гледано, сваки пост губи смисао ако није припрема за оно главно - причешће Телом Христовим на литургији, јер пост није циљ самом себи, већ пут ка циљу... неодвојан је од причешћа и немогућ без причешћа јер не даје плод, нити добија чврстину од плода

Стога, сваки пост који не изврши тај циљ, сматра се промашеним смислено...

Иначе, пост и треба да пређе у рутину, јер је тако лакши пут ка циљу, а не да се од пошћења човек надима као да је бољи од других

Tako je, zato se pricestis kada mislis da si zasluzio.
Не кад сам мислиш, него кад ти кажу да смеш, као дете кад пита тату...

увек питаш свештеника да ли или не причестити се кад си постио, јер тако умањујеш значај самом себи и поред тога што си се трудио... то се зове смирење и основ је приласка Причешћу

Zar cilj nije da postaneš svestan svojih misli, reči i dela? Rutina je suprotno od toga,
kada sve radiš mehanički.
Зависи код кога, код извежбаних рутина не води површности и офрљавању поста... од учесталости, прелази у навику, рутину, чак се ни не питаш да ли да постиш и којом снагом, јер по дифолту знаш да мора савесно

Иначе за почетнике си у праву, треба што савесније калупити себе у старту, код искусних то калупљење у сврсисходно постаје некако рутинско а да није површно...

Ал мој је циљ био не само о путу разглабати, тј. посту да причам, него о циљу причешћа и са којим степенима спознаје вредности свог поста да му прилазиш...

Poslednja izmena:
Tako je svestenik mi je odobrio ali moram da postim pre toga po propisu, ne mogu ako ne ispostujem proceduru,
mada Crkva daje olaksavajucu okolnost za secerase kao ja.
Па онда кажи унапред да си болестан, јер пост није код сваког исти, јер ни снага тела није иста...

Снажни телом посте врло сурово, јер нит једну нит пију ишта пар дана или недеља, док остали могу само да смање дозе хране или световних интересовања и брига које мућкају душу, јер им тако живот диктира границе

Па онда кажи унапред да си болестан, јер пост није код сваког исти, јер ни снага тела није иста...

Снажни телом посте врло сурово, јер нит једну нит пију ишта пар дана или недеља, док остали могу само да смање дозе хране или световних интересовања и брига које мућкају душу, јер им тако живот диктира границе
Endokrinolog mi je napravio post, bez brige, postim od februara imam 65 kila. Samo da se pripremim.

Постојао је од најранијих дана. Христос је постио у пустињи. Пророка Илију је хранио гавран. Први пост који настаје у време хришћанства је пост среде и петка.

Постојао је од најранијих дана. Христос је постио у пустињи. Пророка Илију је хранио гавран. Први пост који настаје у време хришћанства је пост среде и петка.
Pa to pitam, kada je uveden taj post koji se praktikuje sredom i petkom, recimo?
I kada su ovi duži periodi posta uvedeni?

Back