Hraniteljke

kami83

Legenda
Banovan
Poruka
62.443
Razmisljam nesto pored ove aktuelne vesti, kako je biti hranitelj u principu emotivno i teze nego biti roditelj...

Mislim kod normalnih ljudi, koji su nazalost manjina, ali hajde da uzmemo hipoteticku situaciju da govorimo o normalnim ljudima :think:

Ono, preskocicemo cinjenicu da vecina hraniteljskih porodica to radi zbog kinte, nego uzmemo hipoteticki da su svi ljudi na svetu normalni.

Da li biste mogli da budete hraniteljka?:think:

Ili bi vam pretesko da se rastajete od klinca kada treba da krene dalje, u drugu porodicu:think:

Razmisljam nesto pored ove aktuelne vesti, kako je biti hranitelj u principu emotivno i teze nego biti roditelj...

Mislim kod normalnih ljudi, koji su nazalost manjina, ali hajde da uzmemo hipoteticku situaciju da govorimo o normalnim ljudima :think:

Ono, preskocicemo cinjenicu da vecina hraniteljskih porodica to radi zbog kinte, nego uzmemo hipoteticki da su svi ljudi na svetu normalni.

Ili bi vam pretesko da se rastajete od klinca kada treba da krene dalje, u drugu porodicu:think:

Ja poznajem zenu koja nije mogla da ima svoju decu, pa je zbog komplikovane procedure usvajanja postala sa muzem hranitelj decaku i devojcici koji su rodjeni brat i sestr, posle je uspela da ih legalno usvoji a onda je dobila jos dvoje svoje dece. Bas divna prica.

Pa ne znam...mislim da bih mnogo patila za detetom. Bolje usvojiti ako moze. Ja sam razmisljala o tome da jednog dana usvojim dete ali da imam i svoju. Ali to bih uradila onako bas kad naidjem na dete koje bih usvojila, tipa da me neka okolnost zivotna spoji sa tim detetom.

Ja poznajem zenu koja nije mogla da ima svoju decu, pa je zbog komplikovane procedure usvajanja postala sa muzem hranitelj decaku i devojcici koji su rodjeni brat i sestr, posle je uspela da ih legalno usvoji a onda je dobila jos dvoje svoje dece. Bas divna prica.

Pa ne znam...mislim da bih mnogo patila za detetom. Bolje usvojiti ako moze. Ja sam razmisljala o tome da jednog dana usvojim dete ali da imam i svoju. Ali to bih uradila onako bas kad naidjem na dete koje bih usvojila, tipa da me neka okolnost zivotna spoji sa tim detetom.

Nemaju svi mogucnosti za usvojenje zbog finansijske situacije.

Postoje cak i mesta sa tradicijom hraniteljstva, bas u tom kulturoloskom smislu.

- - - - - - - - - -

A fora je u tome sto je to i teze od usvojenja, u emotivnom smislu, jer kako i gde i kako jbeno da postavljas emotivne granice, jer je jako lose i za tebe i dete da se ono previse veze, i da se ti previse vezes, itd.

- - - - - - - - - -

Zamisli tu decu koja se celog zivota smucaju po hraniteljskim porodicama, to su emotivni samari samo takvi; a ljudi generalno pojma nemaju, a i zabole ih da se potrude da im sve lepo objasne, pripreme, stalno pricaju sa njima, itd.

Mogla bih, u smislu da volim klince i odgovorna sam, znači umela bih da izvedem - i da ga volim, a i da se rastanem sa njim.
Ali ne bih to nikada radila kao dobrovoljac, nego samo ako nema niko drugi, npr. neko dete kmeči na mom pragu, pa nećemo valjda da ga šaljemo u instituciju... Ogroman je to uticaj na tuđ život, ili moć nad tuđim životom, a ipak nisi roditelj... tako da bi mi u tom filozofskom smislu bila frka.

Postoje cak i mesta sa tradicijom hraniteljstva, bas u tom kulturoloskom smislu.

- - - - - - - - - -

A fora je u tome sto je to i teze od usvojenja, u emotivnom smislu, jer kako i gde i kako jbeno da postavljas emotivne granice, jer je jako lose i za tebe i dete da se ono previse veze, i da se ti previse vezes, itd.

- - - - - - - - - -

Zamisli tu decu koja se celog zivota smucaju po hraniteljskim porodicama, to su emotivni samari samo takvi; a ljudi generalno pojma nemaju, a i zabole ih da se potrude da im sve lepo objasne, pripreme, stalno pricaju sa njima, itd.

Verovatno su znatno blazi uslovi za hranitelje. Kao ova zena sto joj uzimaju malog, ima 60 godina. Sa 55 godina zivota, ne bi mogla da usvoji dete, ne bi joj dali.

Da, bas je nezgodno. Ne smes da se vezujes, da ti ne bi patio, a sta onda pruzas tom detetu, neku polu-ljubav. Mada, bolje ista nego nista. Kazu da usvojitelji takodje uglavnom traze bele, zdrave bebe, niko nece starije dete i jos da je cigance, a ne daj boze da mu nesto fali. Onda su hranitelji bolja opcija od doma.

Zajeeeebi pa da se vezem za nekog pa posle da ga uzmu..Usvajanje je ok al sa hraniteljstvom se ne bi zezala...

- - - - - - - - - -

- - - - - - - - - -

pa ne moras postavit nikakve emotivne granice
samo moras biti svjestan da ce to dijete jednog dana vjerojatno dobiti novi dom
znaci, da ce otici u bolje
to ti je zapravo isto kao i sa vlastitim djetetom - ono odraste i napusti roditeljski dom
kad tako pogledas svi smo mi zapravo hranitelji
dijete nije nase vlasnistvo, nije objekat, ni kucni ljubimac, ni statusni simbol
ono je mali covjek koji odraste u velikog i nastavi sa svojim zivotom, zasnuje vlastitu porodicu
sistem hraniteljstva, u teoriji barem, sigurno je humaniji od odgajanja djece po institucijama
samo je bitno da to dijete odgojis tako da zna da pored tvoje ljubavi, uz malo, srece ima nade da ce jednog dana
dobiti i vlastite roditelje

pa ne moras postavit nikakve emotivne granice
samo moras biti svjestan da ce to dijete jednog dana vjerojatno dobiti novi dom
znaci, da ce otici u bolje
to ti je zapravo isto kao i sa vlastitim djetetom - ono odraste i napusti roditeljski dom
kad tako pogledas svi smo mi zapravo hranitelji
dijete nije nase vlasnistvo, nije objekat, ni kucni ljubimac, ni statusni simbol
ono je mali covjek koji odraste u velikog i nastavi sa svojim zivotom, zasnuje vlastitu porodicu
sistem hraniteljstva, u teoriji barem, sigurno je humaniji od odgajanja djece po institucijama
samo je bitno da to dijete odgojis tako da zna da pored tvoje ljubavi, uz malo, srece ima nade da ce jednog dana
dobiti i vlastite roditelje

To :ok:

Verovatno su znatno blazi uslovi za hranitelje. Kao ova zena sto joj uzimaju malog, ima 60 godina. Sa 55 godina zivota, ne bi mogla da usvoji dete, ne bi joj dali.

Da, bas je nezgodno. Ne smes da se vezujes, da ti ne bi patio, a sta onda pruzas tom detetu, neku polu-ljubav. Mada, bolje ista nego nista. Kazu da usvojitelji takodje uglavnom traze bele, zdrave bebe, niko nece starije dete i jos da je cigance, a ne daj boze da mu nesto fali. Onda su hranitelji bolja opcija od doma.

ima jako puno roditelja koji se ne odricu roditeljskog prava
njihova djeca ne mogu biti usvojena
to je kod nas jedan od sistemskih problema
al opet...tesko je tu biti pametan; koja ke prava mjera za lisavanje roditeljskog prava...
sta ako se sistem zloupotrijebi
slaba materijalna situacija nije trajna
sta ako se sutra popravi...ne moze drzava ljudima oduzimati djecu samo zato sto su npr siromasni

ima jako puno roditelja koji se ne odricu roditeljskog prava
njihova djeca ne mogu biti usvojena
to je kod nas jedan od sistemskih problema
al opet...tesko je tu biti pametan; koja ke prava mjera za lisavanje roditeljskog prava...
sta ako se sistem zloupotrijebi
slaba materijalna situacija nije trajna
sta ako se sutra popravi...ne moze drzava ljudima oduzimati djecu samo zato sto su npr siromasni

al ja ne kapiram isto zasto takvu decu setaju od hranitelja do hranitelja umesto da ih ostave u jendoj porodici kad i onako ne mogu da budu usvojena.

Zato sto ne mogu sva deca da udu usvojena i ne moze svako da ispuni te uslove a kroz hraniteljstvo se pruza bar privremeni privid porodicnih uslova...
Ovo onako iz glave msm vidi na netu ako te bas zanima sta i kako vazi...

Zato sto ne mogu sva deca da udu usvojena i ne moze svako da ispuni te uslove a kroz hraniteljstvo se pruza bar privremeni privid porodicnih uslova...
Ovo onako iz glave msm vidi na netu ako te bas zanima sta i kako vazi...

kazes meni? nisam ni mislila na usvajanje, nego na selidbu iz jedne u drugu porodicu umesto da ih ostave u jednoj hraniteljskoj, kad vec ne mogu da budu usvojena.

Ljubav je sloboda. I nema tu volim te, stežem te, gušim te...
Svoje dete volim najviše na svetu, ali ne bih bila pava majka nego običan sebičnjak da ga vezujem za sebe, sputavam,... pravdajući to ljubavlju.
Naše je da ih volimo, da budemo podrška, vetar u leđa, da se osamostale i otisnu. Da sami idu gde im je bolje. Rodimo dete, koje ima život i budućnost a ne kucnog ljubimca da nam bude uz nogu.
Tako je i sa situacijom iz teme. I to ne mora znaciti prekid svakog kontakta.

mogla bi kad bi preticalo
i uzela bi dete zato što želim da čuvam dete a ne zbog para
uzimanje deteta zbog para mi je vrlo ogavna pojava...a imam komšiju koji je tri tako usvojio...misim uzeo na čuvanje...ili kako se to već kaže, vi znate već
i ona mu dođu ko služinčad...prostiru veš, idu u kupovinu...a njegova deca ko mali bogovi

Back