HR: Zar Srbija da nam bude primer?

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
Izvor: Večernji list

Zagreb -- Predsednik Hrvatskog udruženja zanatlija i preduzetnika (HOP) Zoran Žic pita se zašto hrvatski loklani političari ne rade kao oni u Srbiji, piše Večernji list.Jesmo li došli do toga da Srbija treba da nam bude primer u ekonomiji, pita se Zoran Žic, predsednik udruženja Hrvatske zanatlije i preduzetnici (HOP) u saopštenju u kojem poredi investicionu klimu Srbije i Hrvatske.

Žic podseća kako je ovih dana iz Srbije prema Sjedinjenim Državama krenulo 3.000 automobila fijat 500L, te kako je BDP naše zemlje u prvom kvartalu porastao za 1,9 odsto, čime je Srbija i formalno izašla iz recesije.

"Naši čelnici stalno nešto pokušavaju i obećavaju, no godinama nema rezultata, radnje i preduzeća se zatvaraju, raste nelikvidnost, standard građana pada, nezaposlenost raste i uvek slušamo jedne te iste priče kako je za lokalnu ekonomiju kriva Vlada", smatra Žic.

On navodi primer male vojvođanske opštine Inđija koja je privukla pola milijarde evra investicija i za koju direktor kompanije IGB Automotiv tvrdi da je u samom evropskom vrhu po privlačenju stranih investitora.

"Čelnici Inđije kako bi svoju opšinu (pazite, reč je o opštini!) učinili pogodnom za ulaganje, prvo su pojednostavili administrativne procedure koje sada traju tek jedan dan, stoga je zanimljivo da u njihovim industrijskim zonama koje se prostiru na hiljadu hektara, investitori zapravo mogu gotovo odmah da počnu s realizacijom projekata", navodi Žic, pitajući se "Gde su naši župani, gradonačelnici i načelnici? Čime se oni bave?"

Stvarno mi nije jasno,a izgleda nece mi nikada ni biti,zasto misle da Srbi nemaju ekonomiste koji imaju znanja???To je jako uvredljivo i ponizavajuce,a istina stoji sasvim suprotno.Najvece ekonomiste znam,osim nekih spolja koji su usli u istoriju ekonomije,bas koji su Srbi po nacionalnosti.Od Hrvata samo priznajem po znanju prof.dr.Slavka Kulica,ali ga zato tamo skoro niko niti priznaje niti postuje kao vrhunskog strucnjaka.

Izvor: Večernji list

Zagreb -- Predsednik Hrvatskog udruženja zanatlija i preduzetnika (HOP) Zoran Žic pita se zašto hrvatski loklani političari ne rade kao oni u Srbiji, piše Večernji list.Jesmo li došli do toga da Srbija treba da nam bude primer u ekonomiji, pita se Zoran Žic, predsednik udruženja Hrvatske zanatlije i preduzetnici (HOP) u saopštenju u kojem poredi investicionu klimu Srbije i Hrvatske.

Žic podseća kako je ovih dana iz Srbije prema Sjedinjenim Državama krenulo 3.000 automobila fijat 500L, te kako je BDP naše zemlje u prvom kvartalu porastao za 1,9 odsto, čime je Srbija i formalno izašla iz recesije.

"Naši čelnici stalno nešto pokušavaju i obećavaju, no godinama nema rezultata, radnje i preduzeća se zatvaraju, raste nelikvidnost, standard građana pada, nezaposlenost raste i uvek slušamo jedne te iste priče kako je za lokalnu ekonomiju kriva Vlada", smatra Žic.

On navodi primer male vojvođanske opštine Inđija koja je privukla pola milijarde evra investicija i za koju direktor kompanije IGB Automotiv tvrdi da je u samom evropskom vrhu po privlačenju stranih investitora.

"Čelnici Inđije kako bi svoju opšinu (pazite, reč je o opštini!) učinili pogodnom za ulaganje, prvo su pojednostavili administrativne procedure koje sada traju tek jedan dan, stoga je zanimljivo da u njihovim industrijskim zonama koje se prostiru na hiljadu hektara, investitori zapravo mogu gotovo odmah da počnu s realizacijom projekata", navodi Žic, pitajući se "Gde su naši župani, gradonačelnici i načelnici? Čime se oni bave?"

Stvarno mi nije jasno,a izgleda nece mi nikada ni biti,zasto misle da Srbi nemaju ekonomiste koji imaju znanja???To je jako uvredljivo i ponizavajuce,a istina stoji sasvim suprotno.Najvece ekonomiste znam,osim nekih spolja koji su usli u istoriju ekonomije,bas koji su Srbi po nacionalnosti.Od Hrvata samo priznajem po znanju prof.dr.Slavka Kulica,ali ga zato tamo skoro niko niti priznaje niti postuje kao vrhunskog strucnjaka.

kad je čovik zlurad onda ga je lipo slušat, teoretičar katastrofe, u praksi ga nema nigdi.

Da nije Rusima ili Saudijskoj Arabiji sirovina, i oni bi bili kao Kosovo.
Znas li o cemu se tu radi?Oni su jos,taj ustaski HDZ sa Tudjmanom i njegovom pokvarenom bratijom,davne 90-te u predizbornoj kampanji(izbori su bili krajem maja,mislim za vikend ,20-ti i 21-vi maja)citave mesece pred stotinama hiljada ljudi po mitinzima sirom hrvatske pricali kako bi oni bili ko zna gde do sada razvijeni da nije bilo srpske pljacke i lopovskog BG.Znaci,samo da nema Srba i da se odvoje od Yuge i oni ce prestici Svajcarsku,Japan i USA zajedno.To je ljudima uslo u mozak,pa se npr. u Splitu desilo da na poslednjem mitingu pred izbore jedan njihov turbo-zvekan Sime Djodan kaze ,,da Ante Markovic ide menjati osigurace,a ekonomiju ostavi kad je ne razume" te da ce,,cim HDZ pobedi uci u Hrvatsku 20 milijardi dolara".To su takve gluposti koje se ne mogu nicim izmeriti,a ljudi danas se toga ne secaju,jer ne zele da se podsecaju koliko su bili glupi pa su na sve to naseli.To je nesto slicno DOS-ovskoj prici kako ce ovde poteci med i mleko,samo da Milosevic ode.Da bi se ekonomska situacija popravila te da bi se ekonomija ucinila stabilnom,mora se decenijam raditi planski,pa da ne kazem vekovima moras imati konstantan progres.Mnoge stvari se moraju gurati non-stop napred,moraju se,,sloziti kockice".Srba u njihovoj fasistickoj zemlji nema vec 20 godina,a oni su doziveli ekonomski kolaps u sushtini.Ono imovine na Jadranu pokupovali su stranci,pa se moze slobodno reci da su im to dali kao protuslugu za priznanje nezavisnosti i blagoslov kada su rukama pokrili ochi kada su etnicki ocistili hrvatsku.Gde su sada ti uspesi ekonomski kada nas Srba nema tamo?Ko je sada pokrao sve te pare?Ko je unistio privatizacijom firme koje su radile toliko godina u ,,losoj Yugoslaviji"???.Znaci,da su prevarili i nas i svoje.Ispada da je sve to bilo planski uradjeno,tj.smisljeno.Sada se cude sto mi nekako se batrgamo i zelimo pokrenuti se.Zasto nas porede sa nekom africkom ekonomijom i smatraju nas neznalicama?Imamo li mi ovde neke ljude koji znaju znanje,a ne mogu do funkcije,jer se ne bave politikom???

Poslednja izmena:
Zvanicno ima 1,7 miliona penzionera a 1,75 miliona prijavljenih radnika.
Danasnji broj penzionera i broj zaposlenih(mada on nije nikada tacan i verodostojan-rad na crno ne broji broj angazovanih)kaze da i tu lezi jedan od razloga zasto postoji osnovan pesimizam kod svih koji tvrde da necemo se skoro izvuci iz krize.Broj opadajuce populacije kod nas i danasnji broj nezaposlenih kazuje nam nesto jos gore: u buducnosti broj radnika nece moci nikako zaraditi i za penzije,pa ce se sve ono sto se placa iz drzavnog budzeta naci pod velikim problemom; problemom samog funkcionisanja drzave.Sigurno je da ce se drzava zaduzivati,ali do kada je kljucno pitanje.Nece moci doveka.Mislim da ce sadasnji osnovci u tim godinama kao roditelji,morati svojoj deci preporucivati zanate od kojih ce moci biti samozaposleni.Inace,problem penzija je problem skoro svugde u svetu.Mislim da ce se taj vid davanja morati ukinuti i da ce Zpad najverovatnije izmisliti neku drugu socijalnu alternativu.

Back