HPV vakcinacija kod adolescenata

Da li je neodgovorno ne vakcinisati mlade protiv HPV-a?

  • Da

    glasova: 6 75,0%
  • Ne

    glasova: 2 25,0%

  • Ukupno glasova
    8

RužnaKoLopov

Buduća legenda
Moderator
Poruka
36.970
Humani papiloma virusi (HPV) su među najčešćim spolno prenosivim patogenima. HPV infekcija može izazvati dugotrajan rak. Za najbolju moguću zaštitu, mlade ljude treba vakcinisati protiv HPV-a pre prvog seksualnog kontakta.

Infekcija humanim papiloma virusima (HPV) se uglavnom javlja seksualnim kontaktom. Patogeni ulaze u telo kroz najmanje povrede kože ili sluzokože. U retkim slučajevima, papiloma virusi se mogu preneti putem mrlja na predmetima. Pored toga, moguć je prenos sa majke na novorođenče tokom porođaja.


Tok bolesti

Poznato je više od 200 različitih tipova HPV-a. Većina ljudi se inficira HPV-om barem jednom u životu, često ubrzo nakon početka seksualne aktivnosti.

Većina HPV infekcija se javlja bez ikakvih simptoma i stoga ostaje neprimećena. U većini slučajeva infekcija prolazi sama od sebe i bez ikakvih posledica. Ali telo nije uvek u stanju da se bori protiv virusa. Ako infekcija potraje, neke vrste HPV-a mogu izazvati genitalne bradavice (genitalne bradavice, kondilomi).

Genitalne bradavice su šiljaste bradavice veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara, koje se najčešće javljaju u predelu genitalija (labije, međice, penis, prepone), na i u anusu, a kod žena i u vagini i na grliću materice. Iako su ove bradavice generalno bezopasne, često se doživljavaju kao dosadne.

Drugi tipovi HPV-a mogu izazvati promene ćelija koje se tokom godina mogu razviti u rak grlića materice, spoljašnjih genitalija, anusa i orofarinksa. Većinu karcinoma izazivaju dva visokorizična tipa HPV 16 i 18. Postoje i drugi tipovi HPV-a koji mogu izazvati rak.


Svake godine u Nemačkoj oko 6.250 žena i oko 1.600 muškaraca oboli od raka izazvanog HPV infekcijom. Svake godine ima oko 4.600 novih slučajeva raka grlića materice kod žena, a svake godine od njega umre oko 1.500 žena. Desetine hiljada žena moraju svake godine da uklone prekancerozne lezije povezane sa HPV-om iz grlića materice. Kod muškaraca, infekcije sa visokorizičnim tipovima HPV-a uglavnom izazivaju rak usta i grla, kao i anusa i penisa.

Rak grlića materice je skoro isključivo uzrokovan HPV-om. Tipovi 16 i 18 uzrokuju oko 70 procenata svih HPV infekcija, koje su odgovorne za rak grlića materice. HPV tipovi 31, 33, 45, 52 i 58 uzrokuju još 20 procenata svih karcinoma grlića materice. Ako se rak ili njegovi prekursori otkriju na vreme kao deo testa za rano otkrivanje raka, obično se mogu dobro lečiti.

HPV: vakcinacija

Vakcinacija protiv HPV-a pruža skoro 100 posto zaštitu od infekcije HPV tipovima sadržanim u vakcinama. Međutim, ako već postoji infekcija HPV tipom, vakcinacija više ne nudi zaštitu od ovog patogena. Pošto se infekcija HPV-om javlja brzo kada počne seksualna aktivnost, vakcinaciju protiv HPV-a treba sprovesti pre prvog seksualnog kontakta.

Devojčice i dečaci treba da se vakcinišu protiv HPV-a u dobi od 9 do 14 godina. U ovom uzrastu su neophodne dve vakcinacije protiv HPV-a. Interval između dve vakcinacije treba da bude najmanje 5 meseci. Ako je interval vakcinacije manji od pet meseci, potrebne su tri vakcinacije.

Propuštene vakcinacije protiv HPV-a treba nadoknaditi što je pre moguće, a pre 18. rođendana deteta. Ako se prvi put vakcinišete sa 15 godina, neophodne su tri vakcinacije. U zavisnosti od vakcine, preporučeni intervali između nadoknađivanja vakcinacija malo variraju. O tačnim datumima vakcinacije možete razgovarati sa lekarom za prvu vakcinaciju.


1715961336025.jpeg
 
Prvo i osnovno , nijedna vakcina unazad od kako postoje vakcine na ovom celom svetu ne štiti sto posto.
Kada se kaže 50, to je odlično a sve preko fenomenalno.
Da se krene od toga za početak
Ali dolaze neznalice da trabunjaju o koječemu a radi trabunjanja 😡
Nije loše da štiti 50% , a da li ima negativnih posledica je ono što mnoge drži na odstojanju.
 
Nije loše da štiti 50% , a da li ima negativnih posledica je ono što mnoge drži na odstojanju.
Vakcinacija protiv HPV-a se dobro toleriše i veoma je bezbedna. Međutim, kao i kod svih vakcinacija, neželjeni efekti se mogu javiti nakon HPV vakcinacije.

Veoma česte reakcije na vakcinaciju (javljaju se kod najmanje 1 od 10 osoba) uključuju bol, crvenilo ili otok na mestu injekcije i glavobolju. Mogu se javiti i bol u mišićima, groznica, gastrointestinalni problemi, vrtoglavica i umor. Ovi simptomi su obično kratkotrajni i pokazuju da se telo pomiruje sa vakcinom.

Još uvek nije utvrđeno da su ozbiljne nuspojave koje imaju trajni uticaj na zdravlje uzročno povezane sa HPV vakcinacijom. Dodatne informacije mogu se naći na veb stranici Instituta Robert Koch (RKI).

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi sa vakcinacijom, najbolje je da se obratite lekarskoj ordinaciji. Lekar će vas obavestiti o prednostima i mogućim rizicima pre vakcinacije
 
Prestani da lupetaš. Da je pre desetak godina postojala vakcina protiv HPV virusa moj brat, verovatno, ne bi ni oboleo od kancera grla izazvanog tim istim virusom. Da ne pominjem bolesti karakteristične za žensku populaciju.
HPV ima puno sojeva kancerogenih. Žao mi je.
HPV je uzrok br 1 što se tiče karcinoma grlića materice.
 
Evo konkretno , TBC vakcina ( protiv tuberkuloze) . Kada se neko inficira TBC om najveći broj savlada infekciju , 2/3. A dovoljno je SAMO da prodre 1 do 5 bakerija kod dece!
Daje se zato odmah u porodilištu a efikasnost od milijarne ili tbc meningitisa je 50 do 80 posto( komplikacije infekcije).
Od same infekcije od 10( u nerazvijenim zemljama) do 80 posto u razvijenim.
Ne postoji nigde 100-100 jer je imunitet strogo specifična individalna stvar , podložan varijacijama i raznim uticajima.
 
Prestani da lupetaš. Da je pre desetak godina postojala vakcina protiv HPV virusa moj brat, verovatno, ne bi ni oboleo od kancera grla izazvanog tim istim virusom. Da ne pominjem bolesti karakteristične za žensku populaciju.

lično poznajem dve ženske osobe koje su posle te vakcine dobile grlić materice
na sreću, izvukle su se zahvaljujući operaciji
 

Back
Top