Howard Philips Lovecraft

Truman

Elita
Poruka
23.792
Pokušah preko pretraživača da nađem temu o njemu, čudi me da je izgleda još niko nije otvorio.
Možda i najveći horor pisac 20. veka. Karakterističan po tome što je izgradio čitav svet strave sa specifičnim pojmovima ( često nazvan ''Ktulu mit''). Sva njegova dela imaju isti motiv - susret čoveka sa tajanstvenim svetom ''kosmičke strave'' nakon čega obično sledi smrt ili gubljenje razuma.
Poslednje izdanje Lavkrafta na srpskom je NEKRONOMIKON, zbirka njegovih ponajboljih priča u kojima trenutno uživam.
Vaši utisci o Lavkraftu? A za ljubitelje strave i užasa koji ga se još nisu dotakli toplo preporučujem.:mrgreen:

Postoji više tema na forumu Naučne i epske fantastike. :)
Ali dobro, krajnje je vreme da ga prozovemo ozbiljnim piscem, a ne samo čudakom koji piše o uvrnutim snovima.

Juče sam kupio Gradac, časopis za kulturu i umetnost koji je dvobroj u potpunosti posvetio ovom piscu.

http://1.***************/_8lK2el5pnbU/S0c0QxuIj1I/AAAAAAAAEfQ/lHxnfGhaJ2Y/s320/lavkraft_GRADAC.jpg

Nisam ga još uvek isčitao, ali ima interesantan sadržaj. Tu su neke kraće priče koje nikada ranije nisu objavljivane kod nas. Zatim, kraća priča Borhesa u stilu Lavkrafta sa neizbežnim ogledalima i nepoznatim vrstama. Govori se o njegovim snovima, poeziji, istaknuti su delovi njegovih pisama...

Ne mogu da se odlučim da li se ovaj broj može preporučiti početnicima ili će ga prvenstveno voleti fanovi, ali kako je reč o časopisu neograničenog sadržaja, verovatno je namenjen svima.

Uff ja njega obožavam, kupujem sve na šta naiđem. Za Nekronomikon mi je krivo što se jako brzo rasprodao u Delfima npr, a ja nisam imala odmah para da ga kupim, but one day...
Iako je jako prisutan taj Poov uticaj, uspeo je da izgradi potpuno neki svoj svet, koji je podjednako ubedljiv. Uvek se jako uživim kad ga čitam, i narednih nekoliko dana ne mogu da prestanem da se tripujem.
Omiljene priče ubedljivo - Snovi u veštičjoj kući i Stvorenje na pragu :heart:

Gde može da se kupi Gradac?
Inače, iako poštujem i njegove priče više volim romane. Do sada sam pročitao Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda, Srebrni ključi i U planinama ludila. Možda zato što me priče malo podsećaju na Poa...

Nisam siguran gde se sve prodaje. Zamolio bih te da sam malo istražiš po netu. Ja sam ga kupio u beogradskoj knjižari Beopolis. Imaju ga još neke u ovom gradu u to sam siguran. Redakcija je inače iz Čačka.
P. S. Beopolis me ne plaća da ih reklamiram, činim to samovoljno. :)

Ajd sad ti pomozi meni... jer nikako ne mogu da nadjem nishta osim Nekronomikona.... Izdavach za "u planinama ludila" ko je? Dje to da nadjem... poshto i ja preferiram romane...

http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?NaslovID=4254

ovo je ono na šta sam ja nailazila po Delfima u SKCu...tražila sam Tabernakl ove godine na sajmu ne bih li se ogrebala za neki popust kao prošle godine, ali nije ih bilo, ili ih ja bar nisam videla...

Tabernakl, koliko znam, nije do sada izlagao na sajmu knjiga u Domu Sindikata. Ali na njemu će kao i uvek izlagati Logos, a on ima "Slučaj Čarlsa Dekstera Vorda". Izdanje košta koliko i ovo od Tabernakla, ali je po mom mišljenju lepše.

Back