"Hotel" Slavija

dualcore

Ističe se
Banovan
Poruka
2.855
Prolazim juče Slavijom,trgom koji ionako ne liči na ništa ali mi je pažnju privukao prizor ispred hotela:betonske žardinjere totalno zapuštene sa nekim korovom,ispred tri stare polomljene klupe i propali asfalt.

A stakla od onoga što je hotelu bio restoran su izlepili sa folijama za reklamu Casina Havana.

Pređem ulicu,stanem pored parkinga i gledam na šta to sve liči:nekakav hotel sa socijalističkom,propalom fasadom,u prizemlju kockarnica,ogroman,drečavi,žuto-crveni znak sa natpisom "Havana",žardinjere u kojima je nekakva travuljina i korov.

Pa ja koji sam rođen u ovome gradu sam se zgrozio,šta stranac pomisli kada ono vidi?

Prolazim juče Slavijom,trgom koji ionako ne liči na ništa ali mi je pažnju privukao prizor ispred hotela:betonske žardinjere totalno zapuštene sa nekim korovom,ispred tri stare polomljene klupe i propali asfalt.

A stakla od onoga što je hotelu bio restoran su izlepili sa folijama za reklamu Casina Havana.

Pređem ulicu,stanem pored parkinga i gledam na šta to sve liči:nekakav hotel sa socijalističkom,propalom fasadom,u prizemlju kockarnica,ogroman,drečavi,žuto-crveni znak sa natpisom "Havana",žardinjere u kojima je nekakva travuljina i korov.

Pa ja koji sam rođen u ovome gradu sam se zgrozio,šta stranac pomisli kada ono vidi?

Ма ОГАВНО, најблажа реч, и још неки клошари заузели те клупе па дозивају пролазнике....Човече!

Бламажа како нам град изгледа.

Hotel "Slavija" je valjda Jatov, a obzirom u kakvom su stanju (bili), dobro je i da radi hotel.
ok za hotel,ali zanima me ko je uspeo da dobije lokaciju tu pored,u svetog save za trafiku.
inace,cula sam da staro `zdanje` hotela nudi sobe za 100 euroa mesecno,pa ima slucajeva da sami,stariji ljudi izdaju svoje stanove,a stanuju tu u hotelu.snasli se ljudi,sto da ne.olaksali sebi zivot.
samo je malo neukusno kada se vidi pojava da iz tog starog zdanja iznose m.kovceg :pop:

Slavija hoteli pružaju uslugu iznajmljivanja soba na mesečnom nivou, u okviru hotela Slavija I ** (B deo - Kula), kao i mogućnost zakupa poslovnog prostora, u oba hotela.

CENE SOBA ZA NAJAM:

JEDNOKREVETNA SOBA.............................19.700.00 DIN
DVOKREVETNA SOBA..................................24.500.00 DIN

Sobe su bez TV i frizidera(postoji mogucnost unosenja sopstvenog TV).U cenu sobe nije uracunata hrana,parking,internet i kablovska.

Informacije i rezervacije:

Tel: +381 11 308 48 15
Fax: +381 11 244 13 78
E mail: jaksicn@slavijahotel.com
panics@slavijahotel.com

Ево, кога занима смештај у "Славији"

Прво, Славија и није трг, већ кружни саобраћајни ток. Пре би се звало то "чежња за тргом".

Друго, здање хотела, овога старога небодера из 1962, је архитектонски сасвим у реду, (пројектовао Богдан Игњатовић, за Европско првенство у атлетици) а појам "социјалистичка фасада" заправо ни не постоји.

Данашње стање је последица комбинација увиђења "демократије" и нашега може се већ слободно рећи вековнога немара, недовршених и нереализованих идеја...

Највећи грех је рушење историјски важних зграда, према Београдској и на њеном почетку, а о "Митићевој рупи" да се и не говори.

Нешто више о Славији и њеној историји има и на моме блогу:
http://beogradska.blog.rs/blog/beogradska/arhiva/2009/01/

Споменик и гроб Димитрија Туцовића би свакако требало изместити са средишта кружнога тока.

Не само зато што је један од ретких које сам фотографисала само из даљине, зумом, у немогућности да савладам захуктали саобраћај, већ и што нечијим земним остацима није тамо место, а и сам споменик је тешко доступан уопште.

А, ево и ко је још све Славијом пролазио:

2349slavijaslonovi0985432sf4.jpg

Nije jedini objekat u gradu koji kuka za rekonstrukcijom i obnovom
kao i sam trg Slavija.za koji vec godinama kazu da treba da se radi
u nekom futuristickom izdanju..skroz fensi..

Hotel Slavija se sada izdaje (pre svega) studentima. Cena - 22.000 mesečno (toliko je barem koštalo u Decembru prošle godine) U cenu je uključen i internet i spremanje sobe, menjanje posteljine .
Takođe, u hotelu Slavija ima mnogo izbeglica.

Poslednja izmena:
Прво, Славија и није трг, већ кружни саобраћајни ток. Пре би се звало то "чежња за тргом".

Друго, здање хотела, овога старога небодера из 1962, је архитектонски сасвим у реду, (пројектовао Богдан Игњатовић, за Европско првенство у атлетици) а појам "социјалистичка фасада" заправо ни не постоји.

Prvo je tačno-Beograd nema nijedan pravi trg što je poražavajuće-mogao bi to "Trg" Republike da postane,zatvaranjem Kolarčeve,dela Makedonske i ulaza/izlaza iz Francuske ulice,još da se makne "staklenac i tu napravi Beogradska opera.Kako bi se rešio trolejbuski i autobuski saobraćaj to je pitanje veliko,mada je bilo nekih predloga,da sada ne tražim.

Drugo-postoji pojam socrealizam u arhitekturi i graditeljstvu a fasada hotela je upravo takva i ta zgrada će ličiti na nešto kada se fasada skine i uradi kao današnji PC "Ušće",bivša zgrada CK SKJ.

To se sada radi upravo sa bivšom zgradom Beobanke na Zelenom vencu koja će dobiti novu fasadu.

Споменик и гроб Димитрија Туцовића би свакако требало изместити са средишта кружнога тока.

Не само зато што је један од ретких које сам фотографисала само из даљине, зумом, у немогућности да савладам захуктали саобраћај, већ и што нечијим земним остацима није тамо место, а и сам споменик је тешко доступан уопште.

Да. Држање било чијих земних остатака на том месту је обесвећивање успомене на ту особу. А посебно је нејасно због чега специјално Димитрије Туцовић заслужује такав такорећи олтарски простор у граду. Разлози су идеолошки и брзо су нестали па то представља на неки начин посебну увреду успомени на покојника.

Најзад, сам споменик је апсолутно непримерен таквом простору, то није споменик који је предвиђен да буде изложен са све 4 стране. Све у свему, естетска, урбанистичка и духовна катастрофа.

А што се тиче, "социјалистичке архитектуре", не видим у хотелу "Славија" ништа специјално социјалистичко. Чак напротив. Креиран је у тренутку нашег приближавања Западу.

Да. Држање било чијих земних остатака на том месту је обесвећивање успомене на ту особу. А посебно је нејасно због чега специјално Димитрије Туцовић заслужује такав такорећи олтарски простор у граду. Разлози су идеолошки и брзо су нестали па то представља на неки начин посебну увреду успомени на покојника.

Најзад, сам споменик је апсолутно непримерен таквом простору, то није споменик који је предвиђен да буде изложен са све 4 стране. Све у свему, естетска, урбанистичка и духовна катастрофа.

А што се тиче, "социјалистичке архитектуре", не видим у хотелу "Славија" ништа специјално социјалистичко. Чак напротив. Креиран је у тренутку нашег приближавања Западу.
Од времена после Великог рата било је идеја и планова да се ту направи нека врста Тријумфалне капије, али је то, као и много другог, остало неостварено.

Иако, с неким његовим ставовима можемо полемисати, Димитрије Туцовић јесте српски родољуб и погинуо је за Србију, но, један је од оних које је титоистичка власт "киднаповала", китећи се туђим перјем, а у сваком случају и без обзира на то, и споменику, и земним му остацима на сред Славије није место.

Иначе, идеја је тада била да се споменик њему постави у близини места историјски везаног за њега и његову ССДП, али је испало да за онако велики споменик физички ту нема погодније локације него средина кружнога тока, и тако, настаде све то...

Сад су опет у плану реконструкције Славије, видећемо шта ће и како од премештања и свега тога бити.

Back