Horrible History

Battlecat

Iskusan
Poruka
6.977
Evo ja sam ovo citao i puko od smeha. Dame i gospodo, Bitka na Karansebes-u 1788, kad je Austrijska vojska napala samu sebe i izgubila oko 10,000 ljudi.

http://bloodoverithaca.wordpress.com/2013/03/18/epic-failures-of-history-the-battle-of-karansebes/

Wikipedia:

Different portions of an Austrian army, which was scouting for forces of the Ottoman Empire, fired on each other by mistake, causing a self-inflicted decimation. The battle took place on the evening of 17 September 1788. Ottomans were victorious and captured the city.

The army of Austria, approximately 100,000 strong, was setting up camp around the town of Karánsebes (now Caransebeş, in modern Romania). The army's vanguard, a contingent of hussars, crossed the Timiş River nearby to scout for the presence of the Ottoman Turks. There was no sign of the Ottoman army, but the hussars did run into a group of gypsies, who offered to sell schnapps to the war-weary soldiers. The cavalrymen bought the schnapps and started to drink.

Soon afterwards, some infantry crossed the river. When they saw the party going on, the infantry demanded alcohol for themselves. The hussars refused to give them any of the schnapps, and while still drunk, they set up makeshift fortifications around the barrels. A heated argument ensued, and one soldier fired a shot.

Immediately, the hussars and infantry engaged in combat with one another. During the conflict, some infantry began shouting "Turci! Turci!" ("Turks! Turks!"). The hussars fled the scene, thinking that the Ottoman army’s attack was imminent. Most of the infantry also ran away; the army comprised Italians from Lombardy, Slavs from the Balkans, and Austrians, plus other minorities, many of whom could not understand each other. While it is not clear which one of these groups did so, they gave the false warning without telling the others, who promptly fled. The situation was made worse when officers, in an attempt to restore order, shouted "Halt! Halt!" which was misheard by soldiers with no knowledge of German as "Allah! Allah!".

As the cavalry ran through the camps, a corps commander reasoned that it was a cavalry charge by the Ottoman army, and ordered artillery fire. Meanwhile, the entire camp awoke to the sound of battle and, rather than waiting to see what the situation was, everyone fled. The troops fired at every shadow, thinking the Ottomans were everywhere; in reality they were shooting fellow Austrian soldiers. The incident escalated to the point where the whole army retreated from the imaginary enemy, and Holy Roman Emperor Joseph II was pushed off his horse into a small creek.

Two days later, the Ottoman army arrived. They discovered 10,000 dead and wounded soldiers and easily took Caransebeş.

:rotf:

Inace evo tema za istorijske gluposti i neverovatne stvari...

Evo ja sam ovo citao i puko od smeha. Dame i gospodo, Bitka na Karansebes-u 1788, kad je Austrijska vojska napala samu sebe i izgubila oko 10,000 ljudi.

http://bloodoverithaca.wordpress.com/2013/03/18/epic-failures-of-history-the-battle-of-karansebes/

Wikipedia:

Different portions of an Austrian army, which was scouting for forces of the Ottoman Empire, fired on each other by mistake, causing a self-inflicted decimation. The battle took place on the evening of 17 September 1788. Ottomans were victorious and captured the city.

The army of Austria, approximately 100,000 strong, was setting up camp around the town of Karánsebes (now Caransebeş, in modern Romania). The army's vanguard, a contingent of hussars, crossed the Timiş River nearby to scout for the presence of the Ottoman Turks. There was no sign of the Ottoman army, but the hussars did run into a group of gypsies, who offered to sell schnapps to the war-weary soldiers. The cavalrymen bought the schnapps and started to drink.

Soon afterwards, some infantry crossed the river. When they saw the party going on, the infantry demanded alcohol for themselves. The hussars refused to give them any of the schnapps, and while still drunk, they set up makeshift fortifications around the barrels. A heated argument ensued, and one soldier fired a shot.

Immediately, the hussars and infantry engaged in combat with one another. During the conflict, some infantry began shouting "Turci! Turci!" ("Turks! Turks!"). The hussars fled the scene, thinking that the Ottoman army’s attack was imminent. Most of the infantry also ran away; the army comprised Italians from Lombardy, Slavs from the Balkans, and Austrians, plus other minorities, many of whom could not understand each other. While it is not clear which one of these groups did so, they gave the false warning without telling the others, who promptly fled. The situation was made worse when officers, in an attempt to restore order, shouted "Halt! Halt!" which was misheard by soldiers with no knowledge of German as "Allah! Allah!".

As the cavalry ran through the camps, a corps commander reasoned that it was a cavalry charge by the Ottoman army, and ordered artillery fire. Meanwhile, the entire camp awoke to the sound of battle and, rather than waiting to see what the situation was, everyone fled. The troops fired at every shadow, thinking the Ottomans were everywhere; in reality they were shooting fellow Austrian soldiers. The incident escalated to the point where the whole army retreated from the imaginary enemy, and Holy Roman Emperor Joseph II was pushed off his horse into a small creek.

Two days later, the Ottoman army arrived. They discovered 10,000 dead and wounded soldiers and easily took Caransebeş.

:rotf:

Inace evo tema za istorijske gluposti i neverovatne stvari...

Оуу :super:

Pa da, sluzili su Hrvati, Bosanci, Srbi iz Vojvodine.... Austrijska vojska je bila dosta mesovita. MIslim da mi neko od starijih pricao da oni u vojsci Austrije tada izmedju jedinica cesto nisu mogli da se razumeju :D

Mislim da je ubedljivo najveca glupost za koju sam cuo Emu rat. Rat koji je 1932. objavila australijska vlada pticama emu, kao odgovor na zabrinutost stanovnistva njihovim prevelikim prisustvom u jednoj oblasti - sto se dogodilo kao posledica pretoplog leta itd. Australijska vojska sa dva Lewis mitraljeza osula je rafalnu paljbu na ptice, medjutim pticu koja trci 50km na sat nije bilo tako lako pogoditi kao sto su Australijanci mislili, a neke ptice su nastavile da trce cak i pogodjene. Nakon nesto vise od nedelju dana, ptice su imale jedva primetne gubitke od procenjenih 20.000 i tako je komandant australijskih trupa naredio povlacenje. Tako je, vojno, Australija izgubila rat protiv ptica.

Мени је интересантна била она офанзива коалиционих снага против Наполеонове Француске 1805 године, када су војске Енглеске, Аустрије, Пруске и Русије пробале да сломе Наполеона у једној великој одлучној офанзиви.Наравно приликом планирања неко је заборавио чињеницу да Руси рачунају време по јулијанском календару, тако да су ови кренули са 12 дана закашњења, таман док Наполеон среди ове остале.Ипак су стигли да учествују у дебаклу код Аустерлица исте године.

Henry I je preminuo tako sto je pojeo previse jegulja ( lampreys ) i toliko mu je bilo lose da mu je doktor dao neki laksativ koji je prouzrokovao toliku dijareju da je od toga i preminuo na kraju.... :D Stupid deaths :D

Henry I je preminuo tako sto je pojeo previse jegulja ( lampreys ) i toliko mu je bilo lose da mu je doktor dao neki laksativ koji je prouzrokovao toliku dijareju da je od toga i preminuo na kraju.... :D Stupid deaths :D

Šampion je valjda Tiho Brahe. Prilikom večere kod lokalnog plemića, Tiho je, pošto se dobro najeo i napio, u skladu sa etiketom tog vremena, odlučno odbijao da odlaskom u toalet barona liši svog društva. Po dolasku kući nije više bio u stanju da mokri i ubrzo je umro od mokraćne infekcije.

Pade mi na pamet još jedna bizarna smrt... Plinije je u Naturalis Historia zabeležio da je grčki tragičar Eshil umro tako što je orao na njegovu glavu ispustio kornjaču, jer je pogrešno držao da je to prikladan kamen da se razlupa kornjačin oklop. Od svega je najcrnje što je Eshil, navodno, boravio na otvorenom kako bi izbegao predskazanu smrt od padajućeg objekta.

Poslednja izmena:
Šampion je valjda Tiho Brahe. Prilikom večere kod lokalnog plemića, Tiho je, pošto se dobro najeo i napio, u skladu sa etiketom tog vremena, odlučno odbijao da odlaskom u toalet barona liši svog društva. Po dolasku kući nije više bio u stanju da mokri i ubrzo je umro od mokraćne infekcije.

Pade mi na pamet još jedna bizarna smrt... Plinije je u Naturalis Historia zabeležio da je grčki tragičar Eshil umro tako što je orao na njegovu glavu ispustio kornjaču, jer je pogrešno držao da je to prikladan kamen da se razlupa kornjačin oklop. Od svega je najcrnje što je Eshil, navodno, boravio na otvorenom kako bi izbegao predskazanu smrt od padajućeg objekta.

To za Eshila je naravno mit. Bio je ćelav za su ga i posthumno zaebavali "orao pomešao njegovu glavu sa kamenom".

Maltene za svakoga u antici postoji neko predanje vezano za način na koji je umro. Arhimed "ne diraj moje krugove", Arsitotel se navodno bacio u talase jer "nije mogao da ih objasni", Empedoklu vulkan izbacio sandalu... Za nekoga, ne mogu sad da se setim za koga (možda isto za Aristotela), ima priča da su ga rastrgle životinje, a ustvari je samo bio neomiljen Atinjanima pa su poverovali u to...

Diogen je navodno umro istog dana kada i Aleksandar Veliki, a meni je i to sumnjivo. Temistokle se navodno otrovao, mada u stvarnosti po svemu sudeći nije.

Bastiani, nemoj da si partybreaker, tema je Horrible History. :D

Ako su kornjača i orao scenarijo bili dobri Pliniju i Teriju Pračetu, ko smo mi da dižemo glas protiv toga? :mrgreen:

Ono što je stvarno horrible, to je da je Stevan Sremac, umro od sepse izazvane hemoroidima. Kako kaže Matoš, glave mu je došla "znamenita nečistoća srbijanskih klozeta".

Poslednja izmena:
Ono što je stvarno horrible, to je da je Stevan Sremac, according Matoš, umro od sepse izazvane hemoroidima. Kako kaže Matoš, glave mu je došla "znamenita nečistoća srbijanskih klozeta".

Da, generalno je interesantna istorija onoga što danas podrazumevamo pod elementarnom higijenom, a svest o njoj i istorijska praksa u pojedinim razdobljima iz savremene perspektive zaista deluju horrible. :D

Hrišćanstvu je čistoća oduvek neobično smetala i vrlo rano je nastala čudna tradicija poistovećivanja prljavštine sa pobožnošću. Kada je Tomas Beket umro 1170. godine, oni koji su ga sahranjivali sa odobravanjem su klimali glavom što mu je donji veš vrveo vašima. Poštovanje zaveta nepranja bio je kroz dobar deo srednjeg veka siguran način da se zasluži trajna počast. :D Širenje kuge u poznom srednjem veku nateralo je ljude da još jednom preispitaju svoj stav o higijeni. Nažalost, ljudi su svuda došli do istog pogrešnog zaključka. Svi najveći umovi saglasili su se da kupanje otvara pore epiderma i podstiče smrtonosna isparenja da ulaze u telo. :lol: Za francuskog kralja Luja XIII zabeleženo je da je prvi put okupan za svoj sedmi rođendan 1608. godine. Tomas Pejn i Džejms Bozvel, između ostalog, bili su slavni i kao veliki štrokavci, jer im je koža uvek bila prekrivena neprekidnim naslagama prljavštine. Tek od početka 18 veka kupanje ulazi u modu, monarsi i plemići počinju češće da odlaze u banje, a hladne kupke da se preporučuju u medicinske svrhe. No, pranje da se bude čist i mirisan pojavilo se tek krajem 18. veka.

Problem toaleta je takođe imao nepojmljivu razvojnu putanju za savremene standarde. Kazanova je u svojim pustolovnim beleškama zapisao kako je prilikom posete Londonu primetio veliki broj ljudi koji se bez ustezanja lišavaju svojih telesnih tečnosti na javnim mestima, pred očima prolaznika. Francuzi su se zgražavali nad noćnim posudama Engleza koje su ovi držali u slučaju nužde u ormarima svojih spavaćih soba, a stranci su se iščuđavali francuskoj praksi olakšavanja na stepeništima, što je pojava koje je u 18. veku još bila prisutna u Versaju. Versaj se, inače, hvalisao velikim brojem kupatila koja su se ipak neobično malo koristila, pa su jednim ukazom iz 1715. posetioci uveravani da će se ubuduće hodnici jednom nedeljno čistiti od fekalija. :D Ulice gotovo svih većih britanskih gradova u vreme kada je Stevan Sremac rođen plivale su u glibu i bile su preplavljene kanalizacionim fekalijama, pa su epidemije kolere od 1830-ih od 1860-ih odnele na desetine hiljada života. Opšte uvrenje je ipak bilo da koleru izazivaju nečisti vazduh, otrovna isparenja i da ona uglavnom pogađa siromašne i pijane Irce, sve dok Džon Snou nije zaključio i teškom mukom uverio svoje neistomišljenike da se njen uzročnik krije u apokaliptički zagađenoj Temzi iz koje su se napajali gradski vodovodi. Londonski Tajms pisao je tim povodom o Velikom londonskom smradu. Problem je suštinski rešen tek karejm 1860-ih godina moćnim drenažnim sistemom, koji i danas drenira London...

Poslednja izmena:
Da, cuo sam za to sa kornjacom i sa prorocistem /oracle koje mu je reklo da ce nesto da mu padne na glavu... LOL Stupid deaths :D Ima ta emisija, pogledajte na youtube...

- - - - - - - - - -

Ima i ona prica kad su krstasi napravili iznenadni napad na muslimane tokom noci i dok su se sunjali jedan od njih je upao u septicku jamu i bukom je razbudio ceo kamp pospanih muslimana i tako im uspesno upropastio napad :D

Negde sam procitao u knjizi "Karadjordje vestina ratovanja" da su krenuli preko noci u napad na Turke negde kod Beograda, Karadjordje i jos neki poznati knezovi i vojvode, i da je u toku puta doslo do svadje izmedju dvojice, i to zbog neke devojke :) Tada je jedan od njih potegao kuburu i ovog pogodio ali ga nije ubio, onda je pratnja "tog" krenula na "ovog" pa je i njegova pratnja izvadila jatagane i medjusobno se potukli. Tada je Karadjordje obustavio napad. Mrzi me sad da kopam po knjizi i fusnotama i trazim imena, ali sve se to dogodilo zbog zene :)

tu si cini mi se malo pogresio ili su ti koji koji su to pisali pogresili jer se nisu pobili oko zene vec oko neke sekire koju je neki valjevac nosio za pojasom, ta epizoda se nalazi kod prote mateje nenadovica cini mi se, okrsaj se desio u nekom lagumu beogradske tvrdjave.

tu si cini mi se malo pogresio ili su ti koji koji su to pisali pogresili jer se nisu pobili oko zene vec oko neke sekire koju je neki valjevac nosio za pojasom, ta epizoda se nalazi kod prote mateje nenadovica cini mi se, okrsaj se desio u nekom lagumu beogradske tvrdjave.

Ako nadjem, stavicu ovde. Siguran sam da je zena bila u pitanju, jer se secam da smo komentarisali koliko "Srbin" moze da bude osetljiv na p.... :)

Back