Hordašenje

cave man

Buduća legenda
Banovan
Poruka
29.314
“Hordašenje” je zapravo manifestacija psihijatrijskog poremećaja koji je poznat kao “Diogenov sindrom”. Radi se o sakupljanju životinja do broja koji ugrožava njihovu dobrobit, a često i život. Takvi ljudi ih sabijaju u velikom broju na malom prostoru, bez dovoljno hrane i vode, u prljavštini i bez dovoljno nege, bez veterinarskog nadzora i lečenja. Ovo je zapravo posebna vrsta zlostavljanja životinja.

Sta mislite o ovom vidu odnosa prema zivotinjama?

Treba pomoc i jednima i drugima. Zato i postoje propisi koji ogranicavaju broj ljubimaca. Ti ljudi mozda vole zivotinje ali su te sakupljene zivotinje u stvari samo simptom nekog drugog problema. Bas danas je na TLC bila epizoda Confessions of an animal hoarder, vredi pogledati.

Ako ne mogu po Zakonu o veterinarstvu i Zakonu o dobrobiti zivotinja, mogu da udju po krivicnom zakonu, sigurno mogu da nadju model, samo ako se potrude. Toj osobi treba psihijatrijska pomoc. Uz izjave svedoka o pretnjama ljudima i o tome da tuce pse, ne bi trebalo da (ako se izuzme koliko su traljavi i lenji nasi mastiljari) bude problema.

Hordasenje je psihijatrijsko oboljenje o kojem se malo zna u javnosti. Nazalost ova bolest je sve prisutnija i o njoj se malo zna, nju niko ne sprecava. Drustva za zastitu zivotinja znajuci kako i koliko je ova bolest opasna ukazuju na pojavu, simptome stanja i posledice.

STA JE HORDASENJE?
"Hordasenje" je manifestacija psihijatrijskog poremecaja koji je poznat kao "Diogenov sindrom". Radi se o udomljavanju zivotinja do broja koji ugrozava njihovu dobrobit i zivot, zivotinje prikupljaju osobe koje ih drze u malom i neadekvatnom prostoru (stanovi, zgrade...)

To je ustvari, poseban oblik zlostavljanja zivotinja koji nema nista zajednicko sa nacinom rada drustva za zastitu zivotinja koja upravo zele ukazati na ove nezeljene pojave i sve veci broj grupa ljudi koje nude takva resenja.

Najuznemirujuci aspekt hordasenja je psiholosko slepilo - neuvidjajnost, nesposobnost sagledavanja realnosti onoga, sta i kako rade i u kojim uslovima zive. Generalno gledano "hordasi" nemaju nameru da budu svirepi i ako su uslovi u kojima drze zivotinje ponekad i gori od same svireposti. Ovaj oblik mucenja zivotinja "ljubavlju" vremenski ubija svoje zrtve iz tzv. ljubavi.

Milion_Heart.jpg

Vas komentar, da li se i na ovom primeru dokazuje tacnost izreke: "Put do Pakla poplocan je dobrim namerama"....

"Kada mi je prva mačka uginula, stavila sam je u zamrzivač jer sam planirala da je kremiram. Posle nje su uginule još tri, a ja tada nisam imala novca za kremiranje", ispričala je Teri. "Znam da treba sahraniti mrtve, ali jednostavno nisam mogla da se odvojim od njih. Volim svoje mačke"

drzala 75 mrtvih macaka u zamrzivacu

Donosenjem Zakona o zastiti i dobrobiti zivotinja upravo su sirom otvorena vrata profitnom obliku hordasenja pojedinaca i to na najgori nacin, jer u pozadini nastojanja jednog broja ljudi za otvaranjem i odrzavanjem azila za nezbrinute zivotinje krije se upravo taj psihijatrijski poremecaj. Daleko od toga da se svim ljudima koji imaju vec postojece azile ili imaju nameru da ih otvore moze pripisati ova dijagnoza - ali u tom slucaju valja nam biti na oprezu.

Ono sto mozemo i sto trebamo uraditi po principu "Misli globalno-deluj lokalno". Uradicemo, postavljajuci sebi pitanje a i vama. U stvari pokusajte odgovoriti: Da li i Vi spadate u osobe obolele od Diogenovog sindroma?

Back