Vidi,Cedo..

Stvar vezana za ljudsku mastu, ne mislim samo na kreativnost i produktivnost, apropo i usmerenost, vec i na onu obicnu, relaksiranu ljudsku mastu.. je sto cesto ume da bude....neobuzdana.

Sta tada prosacan covek radi, cesto i sa sebi objasnjivom teznjom da mu bude zabavnije?

Izmisli branu, prepreku toj masti.

Jer, boze moj, sta je herojska, junacka masta ako nema barem nekog neprijatelja da savlada, jel tako?

....Tako da je cesto zanimljivo posmatrati sta ce neko da ustavi kao prvu prepreku svojoj neobuzdanoj masti.

Ovde, recimo, imamo primer sirove, nadahnute ideje o "ovozemaljskom vecnom zivotu", prilicno siroke u svojoj spekulaciji,... duboko u SF zanru.

To bi predstavljalo jednu vrstu Utopije, je li, Raja na Zemlji?

E sad, posto su svi vuci siti i sve ovce na broju, sta mozemo da smislimo da pokvarimo ovaj raj?

Kako cemo, Cedo, sta cemo, sta cemo, Cedo kako cemo? .....

Ma ko ga sisa, kad je vec dosadno svudje, daj da odma` pokvarimo Utopiju, daj da je okrenemo u Anti-Utopiju.

Nema veze sto i tu u startu odmah upadamo u vec razradjeni, dobro poznati svet podzanra SF-a, tkz. Cyber-Punk....u koji spada i pom. Alt.Carbon!
Sta je kod njega pretpostavka: ne moze sve da izgleda civilizacijski, makar neka civilizacija i postojala. Kopaj odmah najdublje zamislive drustvene jazove i suprotstavljaj ih na najbizarnije zamisliviji nacin, jer i prljava masta jos uvek je masta.

Odmah izmisli totalnu kontru svemu:

Anti-civilizaciju, uz svu tehniku, nespojive socijalne kaste maltene, izori sve sto se izorati po Utopiji moze!

Uh, valjda ce se prljava masta time zadovoljiti?

Get the picture?

Kako to, majka mu stara, da se niko ne pita zar bas mora odmah da bude tako? Prvo dete,pa - `crno dete`.

Vidis, Cedo, antropoloskom nihilizmu su dugo i 20. i 21. vek (kako je krenuo), bili taoci, da je on vec postao svojstveni klishe....A nije bio, niti mu je to sudbina. Njegovo mesto prvenstvno je u umovima vizionara, velikih naucnika, pisaca i umetnika, koji ga nikad, ali NIKAD ne uzimaju zdravo za gotovo, vec ga uvek RASCLANJUJU, zapravo - ISPITUJU, uz mnostvo malih, ali vitalnih detalja, sadrzanih i imanentih najdubljim slojevima ljudskog bica i egzistencije.

Jedan pamflet ili manifestacija tog nihilizma van te njegove `duboke obrade` - vise ili manje ..... ne menja po pravilu nikad nista ni u svetu ni u pojedincu.

Licno sam takvih `pisanja i brisanja`, izmisljanja i razaranja svega procitao, cuo , ne mogao izbeci da ne cujem .... jedno milijardu puta.

Takve vrste spekulacija jesu sam talog one specificne tezine koja je sadrzana upravo na onim registrima gde im je po prirodi stvari i mesto - medju plodonosnim, vrednim umovima danasnjice i prethodnog covecanstva.

Pitanje je samo imamo li dovoljno klikera da takve ljude i danas prepoznamo, a da se ne zanosimo puno time da smo to odmah bas mi.

...I to noseni jednom takvim dronjkom od prave maste, koja se svela na ukliseirani antropoloski nihilizam.

Sta mi to ovde imamo danas, u poglednu na juce, prema tome, sta cemo zaista moci imati sutra, u odnosu na danas?

Jesmo li imali jednog naseg a svetskog?

Nikolu Teslu.

Nego sta?

Sta imamo danas zahvaljujuci njemu? Ima li struju i onaj bogatas i onaj manje imucan? Ima.

Imaju li svi internet, pa da gledamo,slusamo svasta i da se dopisujemo tako zivo danas?

Imamo, vecina skoro!

Imamo li prenosne uredjaje za komunikaciju, stavise? Zvane mob.telefone,tablete,itd. Koliko su skupi bili u pocetku, danas skoro nema ko ih nema?

Zar ne?

Sta ce se desiti u buducnosti?.. "Na krilima maste" - recimo da se rodi neki novi Genije koji ce da izmisli spravu za besmrtnost, k`o sto je Tesla bezicni prenos.

Moze se pretpostaviti da bi takvu napravu zaista u pocetku malo ko imao. To si i ti rekao, sve dok na moje oci, po milioniti i prvi put - nisi ponudio primer prosto jednog lenjog skliznuca u vec tipicni ukliseirani paket antropoloskog nihilizma, kako sam ti ga vec opisao.

Ponavljam: ima li ceo svet danas struju, kablovsku, net, prevozna sredstva, pametne kuce, itd... samo sto ne poletimo?

Ima. Zasto bi i tehnologija "beskonacnog zivota" bila u buducnosti uskracena?

U seriji "Altered Carbon" vidimo da - nije.

Svako moze da se tumba kroz vekove i vreme kako hoce i kako mu se cefne, ko danas da surfuje internetom.

Ali je upravo tamo, bas kao za inat - u Svedostupnosti te tehnologije kljuc za lociranje njenog specificnog antropoloskog nihilizma koji se tamo rasclanjuje i razmatra - samo da coveka opet vrati njemu samom.

Samo tamo i tako to ima smisla.

Sad se verovatno pitas otkud mi fore za ovoliki post?

Cedo, zelim da ti pokazem da nije poenta u pisanju beskrajno dugih postova, jer licno umem da budem i lapidaran i nenormalno sirok, ali uz nadu da sam svojim tekstom zapravo doprineo razmisljanju, unosenju nekih novih cinjenica, podataka, fakata, ideja, sasvim drugacijih i unosnijih predstava od onih koje uveliko i kao po fabrickoj stazi vec cirkulisu....

Naucen njihovom nemogucom hiperprodukcijom medju `pismenicima neta` i jos zanosnijom i unosnijom povratnim reakcijom `veoma radoznalih` koji ih nazalost samo uvecavaju, gabaritno, ali sustinski - vrlo malo.

Cedo, gledaj da ti se ne ponavljaju ovako dugi tekstovi u replikama na kratke obzervacije forumasa, pojesce te antr.nihilizam, jer voli da apa za guzu kao ker.