Холестерол

Van_Helsing

Elita
Poruka
24.007
Био сам прекјуче на систематском прегледу ( фирма платила :) ), и све ми је, хвала богу, добро, осим што ми је холестерол повишен. Тачније, 6,8. Знам да ми је то бољка, надао сам се нижем, али нећу рећи ни да га нисам очекивао, али није то тема. Претходни пут кад сам радио анализе био је 6,4. У питању је била друга лабораторија, и на њиховом извештају ризична категорија креће тек преко осам. У овој сад ризична креће од 6,2. Да ли се заиста може одредити граница кад холестерол прелази из средње ризичног у ризичан? И ко је овлашћен да то одреди? И колико је стварно ризичан холестерол од 6,8?

Био сам прекјуче на систематском прегледу ( фирма платила :) ), и све ми је, хвала богу, добро, осим што ми је холестерол повишен. Тачније, 6,8. Знам да ми је то бољка, надао сам се нижем, али нећу рећи ни да га нисам очекивао, али није то тема. Претходни пут кад сам радио анализе био је 6,4. У питању је била друга лабораторија, и на њиховом извештају ризична категорија креће тек преко осам. У овој сад ризична креће од 6,2. Да ли се заиста може одредити граница кад холестерол прелази из средње ризичног у ризичан? И ко је овлашћен да то одреди? И колико је стварно ризичан холестерол од 6,8?
Једно знам, док људи о холестеролу нису знали било шта, нису ни имали проблема са њиме!
Галенска медицина наметнула нам је гомилу лажи у циљу стицања све већег профита!

Једно знам, док људи о холестеролу нису знали било шта, нису ни имали проблема са њиме!
Галенска медицина наметнула нам је гомилу лажи у циљу стицања све већег профита!
Са тиме ћу се, али само донекле, сложити. Наравно да је висок холестерол штетан за организам, али колико је то 'висок' холестерол?!

Притом, не мислим да сам у проблему, мало ћу искороговати исхрану, првенствено слаткише, јер мислим да је у мом случају управо то проблем, али се питам да ли сам са холестеролом од 6,4 или 6,8 болестан?!

Elle, o ком холестеролу је реч? Ајде, објасни нам стучно о чему је реч па да ти поставим још неко питање, пошто си компетентна, а ја би волео исто да знам?

Пази сад, изађеш до реке неке, узмеш пуно листова од коприве,пијеш свеже и осушиш листове. Кад се сетиш попијеш једну шољу хладног напитка и немаш бриге

Притом, не мислим да сам у проблему, мало ћу искороговати исхрану, првенствено слаткише, јер мислим да је у мом случају управо то проблем, али се питам да ли сам са холестеролом од 6,4 или 6,8 болестан?!
Ако исто димиш цигаре и то батали

Nisi bolestan nego je to stanje koje povećava rizik od drugih bolesti. Problemi sa cirkulacijom pre svega, srčani, moždani udar itd. pošto utiče na krvne sudove.

Treba cela krvna slika tj. svi lipidi u krvi da se analiziraju, i uopšte kompletan pregled interniste ako te zanima koliko si zaista pod rizikom za neke ozbiljnije probleme. Ovo što si rekao generalno ne znači mnogo, osim da treba korigovati nivo holesterola u krvi.

Брате прикочи са цугом и хранима пуним транс масти, цепај природно и биће све у реду осим ако није у питању неки тешки генетски дефект, што се надам да није случај

Pa ono jeste ti malo povisen malo i trebalo bi malo da obratis paznju ali kapiram nista sad tako alarmantno, recimo visoki trigliceridi ako imas to je opasno, dosta opasnije od holestetola.
Recimo moja mama je nedavno vadila krv i isto ima holestetol oko 6,8 ali s obzirom da je pre imala preko 8 ovo je jos dobro i svakako napredak i olaksavajuca okolnost joj je sto nema trigliceride i sto su oni ispod 1,5 tj. u granicama normale,recimo moj cale kad je pre 13 godina bio u predinfarktnom stanju i operisao srce imao je bas ogromne trigliceride, mislim oko 15 negde, negde oko 10 puta vise od normalnih vrednosti sto je bas ono bilo abnormalno.

Ево овако. Поделићу своје искуство, ко жели нека прочита, некоме може помоћи.
Дакле, као што сам написао у уводном посту, радио сам лабораторијске анализе на холестерол, и вредност је била 6,8. То је било пре два месеца. У међувремену сам почео пити зелени чај, две шоље дневно. Слаткише сам скоро потпуно избацио. Значи шећер, скоро никако. Појачао сам рибу у исхрани, што свежу, што сардину и туњевину. Пекару преполовио. И једну, две јабуке дневно. Изгледа као да сам урадио много ствари, али нисам. Ни око чега од овога се нисам посебно трудио, једноставно сам то увео у редован режим. И након два месеца, резултат 5,96.
Настављам овако, па ћемо за два месеца видети где сам. Оптималан ниво холестерола је испод 5,17.
И, да, триглицериде сам увео у оптимални ниво, 1,61.

Ево овако. Поделићу своје искуство, ко жели нека прочита, некоме може помоћи.
Дакле, као што сам написао у уводном посту, радио сам лабораторијске анализе на холестерол, и вредност је била 6,8. То је било пре два месеца. У међувремену сам почео пити зелени чај, две шоље дневно. Слаткише сам скоро потпуно избацио. Значи шећер, скоро никако. Појачао сам рибу у исхрани, што свежу, што сардину и туњевину. Пекару преполовио. И једну, две јабуке дневно. Изгледа као да сам урадио много ствари, али нисам. Ни око чега од овога се нисам посебно трудио, једноставно сам то увео у редован режим. И након два месеца, резултат 5,96.
Настављам овако, па ћемо за два месеца видети где сам. Оптималан ниво холестерола је испод 5,17.
И, да, триглицериде сам увео у оптимални ниво, 1,61.
Možeš i bademe i sl. orašasto da ubaciš

Читао сам и о њима. Ради се у ствари о повећању доброг холестерола, који 'поништава' лош. И, слатко не садржи холестерол, али га везује.

Hrana za snižavanje holesterola

Dugotrajnom promenom ishrane može se pozitivno uticati na nivo lipida u krvi. Postoje čak i određene namirnice koje prirodno snižavaju holesterol. Naime, neko povrće i djeluje kao biljna sredstva za snižavanje kolesterola. Ispod je lista namirnica za snižavanje holesterola koje dodaju vrednost svakom planu obroka.

Đumbir: Koren đumbira ne samo da ima antiinflamatorno dejstvo, već i snižava nivo holesterola. Nije uzalud što se đumbir smatra "superhranom" sa bezbrojnim zdravstvenim prednostima. Oštre tvari koje sadrži (gingeroli) uzrokuju da se kolesterol sve više pretvara u žučnu kiselinu i tako izlučuje. Dva grama đumbira u prahu ili komad svježeg đumbira veličine palca dnevno dovoljni su za postizanje opisanog efekta.

Jabuka: Jabuka nije samo omiljeno voće, već se može dokazati i da snižava nivo holesterola. Budući da su jabuke bogate vlaknima (pektini), one takođe vezuju žučne kiseline u crijevima. Kada tijelo želi proizvoditi žučnu kiselinu, jetra prvo koristi kolesterol u krvi, uzrokujući pad nivoa kolesterola. Ako pojedete jednu ili dvije jabuke dnevno, možete smanjiti visok nivo holesterola.

Avokado: Popularna superhrana je bogata zdravim (mononezasićenim) mastima koje pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Avokado dnevno može imati pozitivan učinak na nivo lipida u krvi kod gojaznih osoba. Pažnja: Budući da avokado ima veliku količinu masti, treba uzeti u obzir i dnevnu potrebu za kalorijama.

Zeleni čaj: Osim tanina, zeleni čaj sadrži i takozvane saponine. Oni vezuju holesterol i tako utiču na nivo holesterola u krvi. Tanini takođe inhibiraju apsorpciju masti iz hrane.

Maslinovo ulje: Maslinovo ulje se sastoji od mnogih nezasićenih masnih kiselina i sekundarnih biljnih supstanci. Oni mogu prirodno smanjiti problematične nivoe holesterola. Međutim, maslinovo ulje treba biti hladno ceđeno, a ne zagrijano, inače će se izgubiti važne zdrave hranjive tvari.

Orasi: Orasi ne samo da poboljšavaju metabolizam masti, već i snižavaju nivo štetnog holesterola u krvi. Jer orašasti plodovi su bogati i nezasićenim masnim kiselinama. Šaka orašastih plodova dnevno je dovoljna da pozitivno utiče na nivo holesterola.

Paradajz: Boja koja je odgovorna za crvenu boju paradajza naziva se likopen. Ovo sprečava nakupljanje holesterola u zidovima krvnih sudova. Ako paradajz zagrijavate prije nego što ga pojedete, osiguravate da tijelo može bolje apsorbirati likopen. Nije bitno da li je paradajz svež ili iz konzerve.

Tamna čokolada: Iako je čokolada bogata kalorijama i zasićenim mastima, sama po sebi nije nezdrava. Iznad svega, tamna čokolada sa visokim sadržajem kakaa ne samo da ima pozitivan učinak na mentalno zdravlje, već i na nivo holesterola. Što je veći sadržaj kakaa, to je više sekundarnih biljnih supstanci (flavonoida). Oni mogu smanjiti nivo holesterola. Čokolada treba da ima najmanje 70 posto kakaa.

Beli luk: Lukovica belog luka sadrži aktivni sastojak aliin, koji ima pozitivan efekat na kardiovaskularni sistem. U isto vrijeme, bijeli luk pomaže u inhibiciji stvaranja kolesterola. U našem članku ćete saznati što pomaže protiv mirisa bijelog luka.

Back