Holesterin, muke, nevolje, zablude

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Odavno zelim da postavim temu o holesterinu, ali tu nekako nema
ni pocetka ni kraja, dozvoljene se vrednosti na svakih desetak godina
smanjuju, lekari prepisuju statine kao da su bombone, pacijenti su
izguljeni u svemiru, neki imaju uzasnih posledica od statina pa i prestaju da
ih uzimaju. Ja licno imam povisen holesterin i to ihihihi, pre godinu dana sam
konacno i pocela te statine da uzimam, ali sam ih batalila posle recimo mesec
dana kada su poceli uzasni bolovi u misicima, a koje nisam do tada nikada
imala.
U neke biljke i spcijalnu hranu za smanjenje holesterina ne verujem jer ga
i ne dobijam iz hrane nego ga organizam sam stvara. Genetika je takva.
Sta vi radite za smanjenje, da li uopste i razmisljate o tome?

Ako je genetski onda si u velikom problemu. Moja majka je to imala, nikad nije imala visak kilograma, ali povisen holesterol. S tim da to nisu tako velike vrednosti iznad.
Kod tebe je verovatno i hrana u pitanju. Zavisi i kakvi su trigliceridi. Ako su oni poviseni hrana, ako su i trigliceridi i holesterol hrana, ako je samo holesterol onda je problem.
Imas vise vrsta statina, raznih generacija. U sustini su znacajni jer organizuju plak u arterijama. Sto smanjuje sansu za okluziju arterije ili prskanje plaka i mozdani ili srcani udar.
Snimi arterije (vrat, noge) vidi kakva je situacija.

Ako je genetski onda si u velikom problemu. Moja majka je to imala, nikad nije imala visak kilograma, ali povisen holesterol. S tim da to nisu tako velike vrednosti iznad.
Kod tebe je verovatno i hrana u pitanju. Zavisi i kakvi su trigliceridi. Ako su oni poviseni hrana, ako su i trigliceridi i holesterol hrana, ako je samo holesterol onda je problem.
Imas vise vrsta statina, raznih generacija. U sustini su znacajni jer organizuju plak u arterijama. Sto smanjuje sansu za okluziju arterije ili prskanje plaka i mozdani ili srcani udar.
Snimi arterije (vrat, noge) vidi kakva je situacija.
Ja skoro i da nemam trigliceride, a i odnos HDL i LDL je idealan,
al su visoki i jedan i drugi.Sa hranom nema veze jer zbog lepote
izbegavam i secer i masti, a jedina mi je uteha nizak pritisak.
Imam ja zakrecenje jedne arterije ( karotis), ali kardiolozi
kod kojih sam bila kazu da nema potrebe za sekiracijom
jer je srce zdravo. Prepisu normalno statin, ali ja to ne mogu da uzimam.

Stati i su, po mom mišljenju, za zaobilaženje.
Oni laički rečeno 'razlože' holesterol i gde treba i gde ne treba. A holesterol je sastavni deo svih ćelijskih membrana i omotača nerava.
Tako da, ishrana, neki biljni preparati proverenih proizvođača, ali stati e ne bih nikad uzimala.

Ima vise generacija statina. Kod nekog drugog mozda neces imati smetnje.
Pretpostavljam da nisi iz Srbije. Ovde se statini ne dobijaju na recept nego ih sam kupujes, sem u slucaju da si vec imao slog.
Tako da onda kupis noviji, uz konsultacije sa lekarom. Ima razlike u ceni, noviji su duplo skuplji.
Karotida je najvaznija arterija jer napaja mozak. Kad dodje do 50% mora da se operise. Proveravaj stanje redovno.

Odavno zelim da postavim temu o holesterinu, ali tu nekako nema
ni pocetka ni kraja, dozvoljene se vrednosti na svakih desetak godina
smanjuju, lekari prepisuju statine kao da su bombone, pacijenti su
izguljeni u svemiru, neki imaju uzasnih posledica od statina pa i prestaju da
ih uzimaju. Ja licno imam povisen holesterin i to ihihihi, pre godinu dana sam
konacno i pocela te statine da uzimam, ali sam ih batalila posle recimo mesec
dana kada su poceli uzasni bolovi u misicima, a koje nisam do tada nikada
imala.
U neke biljke i spcijalnu hranu za smanjenje holesterina ne verujem jer ga
i ne dobijam iz hrane nego ga organizam sam stvara. Genetika je takva.
Sta vi radite za smanjenje, da li uopste i razmisljate o tome?

Ne radim ništa, godinama mi je holesterol na istom nivou, nekada je bio normalan,
ali pošto farmaceuti non-stop smanjuju referentne vrednosti, onda je on sada navodno povišen.
Za mene nije, ne obraćam pažnju i ne pijem ništa.
Nemam zdravstevene probleme pa ne moram da idem kod lekara da bi mi solio pamet sa statinima.

Ne radim ništa, godinama mi je holesterol na istom nivou, nekada je bio normalan,
ali pošto farmaceuti non-stop smanjuju referentne vrednosti, onda je on sada navodno povišen.
Za mene nije, ne obraćam pažnju i ne pijem ništa.
Nemam zdravstevene probleme pa ne moram da idem kod lekara da bi mi solio pamet sa statinima.
Meni je recimo pre 25 godina rekao jedan matori internista,
moj kao kucni lekar ( Nemacka) da uopste ne obracam paznju
na holesterin jer je to em relativno novo, em niko ne zna i nece
znati nikada koje su vrednosti prave, a koje nisu jer je to sve
savrseno individualno, a i da farma stalno smanjuje vrednosti
jer na statinima zaradjuje milijarde i milijarde.

Firma Bayer je osamdesetih i devedsetih kreirala statin
Cerivastatin koji je dug prepisivan ljudima, kasnije su platili
odstetu preko jedne milijarde jer su ljudi i umirali, ali i dobijali
Rhabdomyolyse , raspad misicne mase. Tek je 2001 povucen
iz proizvodnje i prodaje, ali i ovi novi mozda su malo bezopasniji,
ali kad covek samo pomisli na raspadanje misica, onda batali
i pomisao na statine.

Upisala sam se, a sacu se ispisujem :D
Ne, ovo je stvarno zestok otrov, a nije da nisam znala,
ali nada umire poslednja i tako. Posle skoro (valjda ) i pet meseci
pocinje s oprostenjem picvajz i to u misicima na nogama
i vec tri dana ne mogu da hodam, ali kao da sam u stanju neke decje
paralize. Jednostavno od danas na sutra uzasni bolovi u listovima
na nogama sa osecajem kao da sam bila u teretani 3 sata i iskljucivo
radila vezbe za noge ili da sam osvajala Kilimandzaro.
Ne, po drugi put sam pokusala, zaista je LDL spao na minmum, ali
to sve nije vredno unistavanja svakdnevnih aktivnosti coveka.

Da, statini daju manje ili više intenzivan miozitis i rabdomiolizu, kod jedne grupe korisnika. Kod drugih, pak, ništa.

Jesi li probala tzv. smole, holestiramin npr? 😉
To nisam, a pravo da ti kazem i necu vise nista da isprobavam jer
je taj visok holesterin kod mene genetika, nemam nikakvih problema,
uzimam neka alternativna sredstva ( glog i artishoku visoko doziranu)
i sad, sta je tu je.

Ja skoro i da nemam trigliceride, a i odnos HDL i LDL je idealan,
al su visoki i jedan i drugi.Sa hranom nema veze jer zbog lepote
izbegavam i secer i masti, a jedina mi je uteha nizak pritisak.
...
Ovo je isto stanje kao i kod mene. Nemam trigliceride, HDL mi je dobar, ali je kolesterol i LDL visok. Ukupni 7,1 a ovaj LDL mislim 4,6, tako nekako.
Mršava sam, čak sam i smršala zadnja 2 mjeseca - i baš sam dosta korigirala prehranu. Masno nikad nisam niti jela - a sad sam smanjila i šećer. Jedem dosta povrća, bijelo meso, voće... Isto nije vezano toliko niti uz genetiku, nisu mi roditelji imali problema s kolesterolom, kod majke je najviši negdje oko 6,2. I meni je bio 6,1 priije godinu dana - i sad je u godinu dana skočio na 7,1. Rekla bih - stres. Ne znam šta drugo, nema stvarno šta biti.

Doktor mi za sada samo kaže dan ponovimo za 3 mjeseca nalaz - i da ćemo onda vidjeti.

Možda da ga onda tražim to snimanje arterija, pa da vidim situaciju?

Ovo je isto stanje kao i kod mene. Nemam trigliceride, HDL mi je dobar, ali je kolesterol i LDL visok. Ukupni 7,1 a ovaj LDL mislim 4,6, tako nekako.
Mršava sam, čak sam i smršala zadnja 2 mjeseca - i baš sam dosta korigirala prehranu. Masno nikad nisam niti jela - a sad sam smanjila i šećer. Jedem dosta povrća, bijelo meso, voće... Isto nije vezano toliko niti uz genetiku, nisu mi roditelji imali problema s kolesterolom, kod majke je najviši negdje oko 6,2. I meni je bio 6,1 priije godinu dana - i sad je u godinu dana skočio na 7,1. Rekla bih - stres. Ne znam šta drugo, nema stvarno šta biti.

Doktor mi za sada samo kaže dan ponovimo za 3 mjeseca nalaz - i da ćemo onda vidjeti.

Možda da ga onda tražim to snimanje arterija, pa da vidim situaciju?
Visoka je ta vrednost LDL-a, nema veze sa dijetama i besmislenim
jedenjem belog mesa. ipak je to genetika jer je i kod tvoje majke
taj holesterol bio povisen. Ja bih da sam na tvom mestu isla na snimanje
krvnih sudova pa ako nista nije "zacepljeno" ne bih obracala mnogo paznje, ali ako jeste, onda bih pokusala sa lekom ja zapravo i sama to radim vec godinu dana, sada sam opet u fazi uzimanja leka jer su me
bolovi u misicima prosli. Rosuvastatin, najniza moguca doza ( 5mg)
smanjuje stvarno i za 50% LDL. Ali , ako ti nije nista, cuti i plivaj.

Poslednja izmena:
Najpre konsultacija interniste koji će sigurno preporučiti neki od lekova protiv hiperlipidemije, kakav je npr. rosuvastatin koji Rayela pominje. :)
Ne rade to tako u zemlji gdje živim. Ovdje nakon prvog nalaza kad je Cholesterol iznad 7 ponavljaju nalaz nakon 3 mjeseca - uz savjet da se korigira prehrana, smršavi - međutim kod mene to vjerojatno nema veze s prehranom, jer meni su trigliceridi skroz normalni, mršava sam i ne jedem baš toliko nezdravo.
Ali naravno - vidjet ćemo za 3 mjeseca. Ako bude isto - vjerojatno idu medikamenti. Pokušat ću smanjiti stres i probati s nekim prirodnim preparatima, ali ne znam ni sama sa čime da počnem.... neki lijekovi, biljke... ?

Ne rade to tako u zemlji gdje živim. Ovdje nakon prvog nalaza kad je Cholesterol iznad 7 ponavljaju nalaz nakon 3 mjeseca - uz savjet da se korigira prehrana, smršavi - međutim kod mene to vjerojatno nema veze s prehranom, jer meni su trigliceridi skroz normalni, mršava sam i ne jedem baš toliko nezdravo.
Ali naravno - vidjet ćemo za 3 mjeseca. Ako bude isto - vjerojatno idu medikamenti. Pokušat ću smanjiti stres i probati s nekim prirodnim preparatima, ali ne znam ni sama sa čime da počnem.... neki lijekovi, biljke... ?
A doktori cekaju da se ti za ta 3 meseca ugojis da bi ti dali lekove.Dobri neki doktori.

Ma stres nema veze, a ja sam specijalista i za biljne preparate:)
Artishoka visoko dozirana i glog takodje visoko doziran.
Ima ih u DM drogerijama, ima ih zapravo i u apotekama, u
onlajn apotekama, ali zaista visoko dozirane jer ne moras
onda da uzimas tri puta po tri kapsule nego po 1-2 dnevno.
To ne smanji holesterol za recimo 50% kao sto to radi statin
i to najniza doza ovog Rosuvostatina ( 5 mg) ali smanji za
15-20% sto pa opet za tvoju vrednost i nije neki ucinak.

Niko ne moze da me ubedi da nije od hrane ,sve kao potaman zdravo se hrane a ne pomenu jednu namirnicu koja moze da pravi problem ili neku namirnicu koja resava problem koju ne unose nikad
naravno da je hrana , neispavanost , stres, glavni faktori... sve je puno aditiva ,toksina, gmo, neorganskog smeca, koji nagrizaju creva pa jetra pumpa lipoprotein LDL koji nosi holesterol ka celijama da se obnove. ovde ljudi nemaju pojma sta su cemu sluze kako rade hdl i ldl a hoce da se lece? ma...

Back