Hoću da se udam/oženim – šta to stvarno znači?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Dok sam kao dete (takoreći juče!:rotf:) živeo u selu, razvod braka nije bio uobičajen. Bilo je udovica i udovaca. U to vreme, živeti sam, bilo je mnogo teže nego danas. Zato su, najčešće, čim bi ožalili pokojnika/pokojnicu, gledali da ponovo stupe u brak.
Pošto su, po pravilu, već bili u godinama, jednostavno bi se dogovorili i nastavili život zajednički. Nije mi poznato da je ijedan takav par ponovo ozvaničio svoj (novi) brak.
Koliko se sećam čak se ni seoske bogomoljke nisu zgražavale što se ti parovi ne venčavaju nego „žive u grehu“. Danas to više nije nešto posebno ni među mladima. Verujem da svaki forumaš zna bar jedan, relativno mlad, par koji nije venčan.
U takvim okolnostima kada su dvoje već bliži kraju nego početku života, ako hoće da otpočnu zajednički život, ima li smisla venčavati se?
Mislim da nema!
Jednostavno: ili im je bolje da budu zajedno (bez obzira na formalizaciju) ili im je bolje da budu sami. Ako im je bolje zajedno – otpočnu zajednički život. Ako nije – ostaju kako su bili.
Molim one koji bi da dokazuju da je to „život u grehu“ da otvore drugu temu. Prihvatam da je za teiste to greh ali ovde nije reč o tome.
Pitanje je ima li ozakonjenje te zajednice bilo kakvu svrhu? (Da neće možda mlada od 60 i kusur godina da traži odštetu zbog izgubljenog devičanstva?:rotf:)

Tja.... na prvi pogled čovek bi od toliko reči pomislio da je neka suština u pitanju, kad ono samo forma :mrgreen:

Elem, kako su bračna i vanbračna zajednica izjednačene, smisao ozakonjenja leži u dve stvari:
1. lakša administracija po pitanju zajedničke dece
2. romantični doživljaj potpisivanja

Ako jedan par od 60+ godina još uvek ima u sebi dozu romantike kojom bi da zaokruži svoj zajednički život, zašto da ne.

naravno da ozakonjenje nema svrhu jer pravna nauka izmisljotina od pamtiveka
tu covek manevrise i frlja u skladu sa time kako pojedincu odgovara i kako se vremena menjaju
ljudima prosto nista nije sveto
od vremena kada krenu da pupe pocinju veruju u veze u pokusaje u individualni samorazvitak kroz takva iskustva i onda se kao stariji nadju pametni da izjednace vezu sa brakom
ako dodje do eventualnog kraja zemaljskog zivota supruznika naravno da to ne znaci da se i brak gasi

Dok sam kao dete (takoreći juče!:rotf:) živeo u selu, razvod braka nije bio uobičajen. Bilo je udovica i udovaca. U to vreme, živeti sam, bilo je mnogo teže nego danas. Zato su, najčešće, čim bi ožalili pokojnika/pokojnicu, gledali da ponovo stupe u brak.
Pošto su, po pravilu, već bili u godinama, jednostavno bi se dogovorili i nastavili život zajednički. Nije mi poznato da je ijedan takav par ponovo ozvaničio svoj (novi) brak.
Koliko se sećam čak se ni seoske bogomoljke nisu zgražavale što se ti parovi ne venčavaju nego „žive u grehu“. Danas to više nije nešto posebno ni među mladima. Verujem da svaki forumaš zna bar jedan, relativno mlad, par koji nije venčan.
U takvim okolnostima kada su dvoje već bliži kraju nego početku života, ako hoće da otpočnu zajednički život, ima li smisla venčavati se?
Mislim da nema!
Jednostavno: ili im je bolje da budu zajedno (bez obzira na formalizaciju) ili im je bolje da budu sami. Ako im je bolje zajedno – otpočnu zajednički život. Ako nije – ostaju kako su bili.
Molim one koji bi da dokazuju da je to „život u grehu“ da otvore drugu temu. Prihvatam da je za teiste to greh ali ovde nije reč o tome.
Pitanje je ima li ozakonjenje te zajednice bilo kakvu svrhu? (Da neće možda mlada od 60 i kusur godina da traži odštetu zbog izgubljenog devičanstva?:rotf:)

Za zene razumem ovo - brak je vrhunski kompliment. Zaista, sve reci, lazi itd ne znace nista ako ih muskarac nije zaprosio.
Brak nije siguran dokaz ( 90% zena se uda tek na pun stomak ) ali opet znaci vise nego "super si keve mi aj te vodim te na pice/letovanje".

Ili ukratko - hebes cero sve to sto su te lagali da bi te imali ( dok se ne izigraju ) ako te nisu zaprosili.

sto se mene tice vencanje samo olaksava situaciju kad se skupljaju papiri za decije dodatke i tako to :lol: ....treba ti dva tri(ili vise)papira manje :lol:
mm i ja smo vise od 4 godine ziveli zajedno i vencali se kad sam bila u sedmom mesecu jer su roditelji navalili zbog bebe...lakse je zbog papira blabla ...i mi kao ajde dobro
al samo u opstini...jel to znaci da i dalje zivimo u grehu? :lol:

- - - - - - - - - -

ko ce jos da stoji u crkvi 3 sata?

sto se mene tice vencanje samo olaksava situaciju kad se skupljaju papiri za decije dodatke i tako to :lol: ....treba ti dva tri(ili vise)papira manje :lol:
mm i ja smo vise od 4 godine ziveli zajedno i vencali se kad sam bila u sedmom mesecu jer su roditelji navalili zbog bebe...lakse je zbog papira blabla ...i mi kao ajde dobro
al samo u opstini...
jel to znaci da i dalje zivimo u grehu? :lol:

- - - - - - - - - -

ko ce jos da stoji u crkvi 3 sata?

Исто. Каква просидба, какви бакрачи.

Za zene razumem ovo - brak je vrhunski kompliment. Zaista, sve reci, lazi itd ne znace nista ako ih muskarac nije zaprosio.
Brak nije siguran dokaz ( 90% zena se uda tek na pun stomak ) ali opet znaci vise nego "super si keve mi aj te vodim te na pice/letovanje".

Ili ukratko - hebes cero sve to sto su te lagali da bi te imali ( dok se ne izigraju ) ako te nisu zaprosili.
Jao bre hajlenderu ne sserunjaj...kakav bre kompliment,ništa te ne razumem...pa zar nije i za muškarca tj,zenka je bas njega odabrala da pravi potomke i taj fazon:manikir:

Ima i nema smisla, šta znam. Neke stvari su olakšane, a neke ne znam ni da li su moguće (i dalje) ako dvoje nisu u braku, uglavnom se radi o tužnim ili morbidnim stvarima (od bolničke garderobe, poseta, ovlašćenja u slučaju gašenja aparata do preuzimanja leša...) partner tu ostaje bez ikakvih prava, a možda je proveo život sa čovekom koji je sve vreme tvrdio da hoće kremaciju, onda tragično poginuo i njegovi ga sahranili kako dolikuje dobrom hrišćaninu..... eto takvi neki detalji... a i sa decom je lakše i ako dođe do raskrinkavanja a jedna strana je mnogo oštećena, ne može da se podeli imovina osim procesom koji strana sama započinje a to je daleko mučnije i skuplje..... zamislite da baš okrenem situaciju, da on dođe kod svoje devojke da živi i ostanu zajedno 7-8 godina i on ulaže u stan, nema ništa iza sebe drugo, ulaže u njen auto, registruje ga, popravlja, na kraju se raskantaju i ona mu kaže da može da se pokupi i u hotel..... ne znam kako je sa bankama i zajmovima i kreditima i sl..... eto tako nekako praktično.

A ovako, nije to tako bitno al' nekome je možda garancija da druga strana makar želi da pokuša život zajedno do kraja. Ovako ta stvar ostaje neiskazano obećanje, a to nije obećanje. I ceo život vam se nekako nadgrađuje na to ne-obećanje pa ne možete baš da se opustite i planirate predaleko. A neki ljudi vole da planiraju.

Poslednja izmena:
Ako jedno od njih prima penziju obavezno vjencanje :) , u mom komsiluku se zena ( udovica) oko 45 godina udala za djedicu od 60+ koji ima deviznu penziju, dogovor je bio da se on preseli kod nje, da ga "gleda" do smrti a njoj ostaje ( bogami ljepa ) devizna penzija kada njega ne bude bilo, a i ovako oni zive od njegove penzije. Cikica ok lik, potpuno joj renovirao kucu, sredio dvoriste, pomaze njenu djecu.... Kada su se vjencali bili su potpuni stranci i to je bilo samo forme radi, sada mi svaki put kada ih vidim djeljuju sve zaljubljenije :)

Jao bre hajlenderu ne sserunjaj...kakav bre kompliment,ništa te ne razumem...pa zar nije i za muškarca tj,zenka je bas njega odabrala da pravi potomke i taj fazon:manikir:

Nein.
Primetili smo da vama nije bitan kvalitet DNK i valjanost licnosti oca, tako da to ne pije vodu.
Zene se razmnozavaju i sa garavim Arapima jer mozak u pogledu DNK ne koriste, vodjene su hormonima a ne stvaranjem neceg Lepog.

Od vas je kompliment kad se bacate pod noge, nudeci sve a ne trazeci nikakve uslove, samo da budete pored nas...tjst mene. :cool: To je prava (luda) zena sa iskrenom zeljom a ostalo ( biranje Korisnog, brak, porodica itd ) je pokusaj popravnog nakon sto ih je Pravi&StvarnoZeljeni otkacio

Poslednja izmena:
Nein.
Primetili smo da vama nije bitan kvalitet DNK i valjanost licnosti oca, tako da to ne pije vodu.
Zene se razmnozavaju i sa garavim Arapima jer mozak u pogledu DNK ne koriste, vodjene su hormonima a ne stvaranjem neceg Lepog.

Od vas je kompliment kad se bacate pod noge, nudeci sve a ne trazeci nikakve uslove, samo da budete pored nas...tjst mene. :cool: To je prava (luda) zena sa iskrenom zeljom a ostalo ( biranje Korisnog, brak, porodica itd ) je pokusaj popravnog nakon sto ih je Pravi&StvarnoZeljeni otkacio
Zene se razmnozavaju i sa garavim Arapima jer mozak u pogledu DNK ne koriste, vodjene su hormonima a ne stvaranjem neceg Lepog.Moguce,ali nisu sve zene takve bar ne velika vecina...što ce reci manjina se mozda tako ponaša, a ona ne moze da odredi ponašanje ostalih osim sebe i slicnih...daklem, ko se baca i gde se baca pitanje je sad:lol:koliko se secam nisam se bacala ni onda nego još i birala jer mi se moglo:manikir:i odabrala:whistling:..e da ja sam u onoj vecini koja je uz hormone koristila i još koristi mozak:lol:

p.s.šta arapima fali osim što su garavi:lol:nemo bre da si rasista, to nije lepo:rtfm:

- - - - - - - - - -

...sad vido da sam ovo malo zgurala, ali snacices se ti vec:mrgreen:

Ako jedno od njih prima penziju obavezno vjencanje :) , u mom komsiluku se zena ( udovica) oko 45 godina udala za djedicu od 60+ koji ima deviznu penziju, dogovor je bio da se on preseli kod nje, da ga "gleda" do smrti a njoj ostaje ( bogami ljepa ) devizna penzija kada njega ne bude bilo, a i ovako oni zive od njegove penzije. Cikica ok lik, potpuno joj renovirao kucu, sredio dvoriste, pomaze njenu djecu.... Kada su se vjencali bili su potpuni stranci i to je bilo samo forme radi, sada mi svaki put kada ih vidim djeljuju sve zaljubljenije :)
Veza iz računa može uspeti samo ako obe strane pristaju na takvu vezu.
Ja bih hteo da živim sa ženom zato što nam je oboma tako bolje a ne zato da bi ona ili ja imali neku materijalnu korist.

Ne želim da trpim nekoga zbog bilo kakvih i bilo čijih materijalnih interesa, niti želim da neko trpi mene!

Veza iz računa može uspeti samo ako obe strane pristaju na takvu vezu.
Ja bih hteo da živim sa ženom zato što nam je oboma tako bolje a ne zato da bi ona ili ja imali neku materijalnu korist.

Ne želim da trpim nekoga zbog bilo kakvih i bilo čijih materijalnih interesa, niti želim da neko trpi mene!

i kad ljudi zive zajedno iz ljubavi i ako je oboma tako bolje - ponesto moraju da trpe. zavisi ustvari sta se podrazumeva pod "trpeti".

Mislim da nema!

Nije li to malo igranje na sigurnu kartu? Ako uspe super, ako ne opet super.
Bez papira je to onda lakši put za prekid ''braka/veze'' kako god se nazvalo.
Sa papirom druga priča. Pogotovo ako obe strane imaju decu. Eto frke, eto incidenta.
Nekako nisam sigurna da su tu osećanja u pitanju, budimo iskreni. Nisu to
više godine mladalačke ushićenosti, pa uskači u reku i plivaj. Neka korist
ipak postoji, koja god bila, iako je možda to teško priznati.

Back