Hočemo li se ikada vratiti???

Miladinče

Zainteresovan član
Poruka
272
Zagazioo sam debelo u 50 godine, jedinna zelja koju ja imam je vratiti se na svoje vekovno ognjiste u svojoj drzavi, mojoj RSK. Lepa je Srbija, mnogo je lepa, ali nije ko moja Krajina, moja dusa, moje oko..
Sta mislite, da li cemo za svoga zivota imati sansu da obnovimo RSK, da se vratimo, makar na bilo malo ali da je nase. Istorija ce se jednom pobrinuti da to opet bude nase, ima li sanse da to bude za naseg zivota? Sta bi se moralo desit doa dode do toga?

Ништа те и данас не спречава да се вратиш у Лику (осим ако против тебе не постоји оптужница у Хрватској).

Али питање је шта тиме добијаш.

Живот је тамо где су деца, омладина, будућност.

И део моје породице је морао због усташа да напусти просторе преко Дрине, па су бацили камен иза себе и доживели дубоку старост у Крагујевцу.

Оно тамо нису ни спомињали, осим 1980тих када су им деца добила прилику да раде у Сарајеву, то лудило су онда веома успешно млађој генерацији избили из главе.

На срећу.

Zagazioo sam debelo u 50 godine, jedinna zelja koju ja imam je vratiti se na svoje vekovno ognjiste u svojoj drzavi, mojoj RSK. Lepa je Srbija, mnogo je lepa, ali nije ko moja Krajina, moja dusa, moje oko..
Sta mislite, da li cemo za svoga zivota imati sansu da obnovimo RSK, da se vratimo, makar na bilo malo ali da je nase. Istorija ce se jednom pobrinuti da to opet bude nase, ima li sanse da to bude za naseg zivota? Sta bi se moralo desit doa dode do toga?

Pa imas onu reportazu RTS-a o Srbima koji su se vratili negdje u Dalmaciji. Ljudi proizvode vino. Sami su rekli da im je Hrvatska dala subvencije da pokrenu proizvodnju i da dobro zive

A zašto bi se vraćali?

Moja prababa i pradeda su rodom sa Banije, baba i deda se rodili i živeli u Zagrebu skoro ceo život, otac mi se rodio u Zagrebu i živeo do fakulteta u njemu, ali na svu sreću studirao u Beogradu. I dobro se sećam kada se dešavala Oluja da je deda vikao ovo je trebalo da se desi pre 100 godina. Ako onda nismo uspeli ili nismo znali ili nismo hteli da te krajeve uključimo u maticu, onda šta se očekivalo 100 godina kasnije. I šta sad neko da se vraća, da za 50 godina opet izbije neko zlo.

Granice su se uvek menjale i menjace se i u buducnosti. Naivan je onaj koji misli da vise nece biti ratova, ....pola planete gori a neki jos lelemude o nekoj "politici mira". Tek kad nigde vise na svetu ne bude ratova onda mozemo pricati o nemenjanju granica.

Ti bi da se vratis ali da to bude Krajina?

Nema sanse da ce se to desiti, ko zna sta donosi neka daleka buducnost ali skoro to sigurno nece biti, ne verujem ni da ce ti se unuci vratiti u RSK, taj voz je prosao, nesto ste mogli ali jbga..Martic Milosevicevo kerce vam je i tu zadnju sansu zeznio

Srbima mlađim od 40 se praktično zabranjuje da se dolje ikad vrate, kroz raznorazne perfidne političke manipulacije već nekih 20tak godina. Sad kad je čitava generacija potomaka rođena po bijelom svijetu, šta mislite ko bi od njih ikad htio da se vrati. Pa na Balkan ko god ode skoro se niko ne vrati, procentualno veoma mali ili nikakav presudni broj ljudi. I sistem je tako dizajniran da te više tjera nego da te zadrži jer ili nisi politički podoban ili koristan političarima.

Back