Hoće li se ikada električni automobili zapatiti u Srbiji?

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.628
Znajući sve probleme vezane za njih, šta mislite, hoće li se ikada električni automobili zapatiti u Srbiji?

AA19vltB.img

Nikada jer je to neopisiva glupost i prevara. Svako je imao u životu nešto na punjive baterije i to ne može da poživi duže od 3-4 godine.

Hibrid je dobra fora i može da posluži svrsi uz smanjenu potrošnju. Jedino japancima verujem na reč ovim evropskim pajserima što prave automobile nema šanse.

Napišu jedno u brošuri a kada kupiš shvatiš da troši duplo više.

Prius je prava stvar vozio sam se u njemu pre 10 god kada je bio nov. Kada daš gas ide ko raketa sa oba motora a kada jajariš troši ko upaljač. Idealno za narednih 10-20 godina za koje će valjda da naprave baterije kako treba.

Pod hibride ne smatram lažne hibride sa start stop sklepotinu gde su jeep, fijat, suzuki i mnogi drugi.

Hibrid se po gradu tj gužvama kreće isključivo na električni pogon.

Slušao sam iz prve ruke iskustva dvojice koji poseduju hibride ali bez nekog posebnog obrazloženja.

Prvi ima Tuareg 3.0, kaže da na baterije ide samo po parkingu, u suštini nekih desetak kilometara baš lagane vožnje.
Ne zanima ga mnogo kako funkcioniše, uzeo ga je samo zbog jeftine registracije.

Drugi ima RAV4 2.5, totalno nezadovoljan, kaže da zna da potroši i do 12 litara benzina.

To je samo ukratko, ne znam da li su u pitanju plug-in, obični ili mild hibridi.
Reči drugih ljudi, ne osuđujte mene za dezinformacije.

Inače lično ne vidim neku posebnu svrhu tih vozila, slobodno me razuverite.
Da li je potrošnja stvarno drastično manja, koliko, i kod kog tipa hibrida?

Ono što mene brine je sus motor.
Recimo krenete ujutru na posao, baterija je puna i krećete se do određene brzine, npr 50 km/h.
Tad se pali sus motor.
Koliko je zdravo da motor na hladan start odjednom krene u konstantne obrtaje?

Što se tiče električnih modela, postali su veliki trend, kao osobe bez morala i poštenja.
Da li će se ugasiti naftni giganti?
Porsche već uveliko razvija sintetičko gorivo (benzin) sa 0% emisije, postoji verovatnoća da će uspeti.
Onda se ponovo postavlja pitanje iznad.
Koliko bi bilo zagađenje od prerade litijuma kad bi ceo svet vozio električna auta u poređenju sa zagađenjem danas?
Ko se uopšte pita?

Što se tiče Srbije, biće kao i u svetu, sa "nekoliko" godina zakašnjenja.

Електрика ће имати највише смисла када ми више не будемо возили него када аутомобили буду сами ишли...

Да бисмо озбиљно користили струју, мораћемо прво довољно да је произведемо - са тренутним капацитетима не можемо много да постигнемо.

За "нешто" кашњења - вероватно слично попут чекања за ЕУ.

Back