Hobotnice_vanzemaljci

Manga Hilux

Buduća legenda
Moderator
Poruka
44.915

TEST GRANICA ZNANOSTI Jesu li hobotnice zapravo vanzemaljci, stigli iz svemira?​

Hobotnice su iz svemira. Iako to zvuči kao uvodna rečenica nekog bezobraznog znanstveno-fantastičnog filma iz crno-bijelih dana Hollywooda, to je zapravo glavni dio argumenta koji stoji iza istraživačkog rada objavljenog u stvarnom recenziranom znanstvenom časopisu!

Rad je objavljen u časopisu Progress in Biophysics and Molecular Biology . Pod naslovom Uzrok kambrijske eksplozije – zemaljski ili kozmički?, rad duboko zadire u nastanak života na Zemlji, piše BGR.

Kao rezultat toga, tvrdi se da je život počeo zahvaljujući kiši retrovirusa, koja je doslovno pala iz svemira. Ti su retrovirusi zatim dodali nove sekvence DNK zemaljskim genomima, za koje se navodi da su dodatno potaknule mutagene promjene.

Međutim, ono što počinje biti jako zanimljivo je kada se počne raspravljati o dolasku glavonožaca. Sam rad tvrdi da su određeni glavonošci poput hobotnica i lignji, dospjeli na planet padom iz svemira, zamrznuti u svojevrsnom zastoju razvoja.

Foto-Danijel-Frka-2-e1582188082197.jpg
Foto Danijel Frka
“Stoga ne treba zanemariti mogućnost da su duboko zamrznuta jaja lignje i/ili hobotnice stigla u ledenim bolidima prije nekoliko stotina milijuna godina”, piše u članku. Autori ovog znanstvenog rada kažu da hobotnica i druga stvorenja imaju obilježja bioloških značajki za koje se čini da su proizašle iz “neke vrste prethodnog postojanja”.

Ideja da je život nastao izvan Zemlje nije baš nova. Kako dr. Stephen Fleischfresser ističe u svom znanstvenom radu iz 2018. godine, teorija panspermije postoji još od antičke Grčke. Međutim, ovo je možda doista prvi put da smo vidjeli znanstvenike koji tvrde da su hobotnice iz svemira.

Iskreno, radi se o doista uzbudljivoj ideji. Uostalom, još uvijek ima mnogo toga što ne znamo o nastanku života. Ili čak postoji li život izvan našeg vlastitog planeta. Naravno, polako otkrivamo i više o svemiru, no ovaj se rad ne uspijeva staviti iznad bilo koje druge teorije koje imamo.

Velika-hobotnica.jpg
Foto: Andrej Špatak / Twitter
Keith Baverstock, znanstvenik sa Sveučilišta u Finskoj, pregledao je rad. U svojoj recenziji, naveo je da doista postoji mnogo dokaza koji ovu tezu čine vjerodostojnom. Međutim, istaknuo je i da znanost tako ne napreduje. Budući da veliki dio dokaza nije konačan, ova teza samo doprinosi misteriju oko podrijetla života. Zapravo, ništa nam u sažetku rada ne pomaže da bolje razumijemo povijest života na našem planetu. To samo dodaje još nagađanja u već prepunom loncu teorija koje je znanost rađala tijekom godina.

Ipak, postoji nešto zanimljivo o mogućnosti da su hobotnice iz svemira. Naravno, moglo bi zvučati ludo, ali autori ovog rada iznijeli su mnogo zanimljivih dokaza o kojima drugi znanstvenici mogu razmišljati. Naravno, trebat će puno da se to i dokaže. A izdvajanje jedne specifične skupine životinja moglo bi fokus učiniti preuskim da bi se išta moglo dokazati. Zasad, sve što možemo učiniti je osvrnuti se na ovaj znanstveni rad i gledati koje bi druge dokaze ovi znanstvenici mogli iznijeti u budućnosti.

izvz Morski HR​

 

Samsonight

Veoma poznat
Poruka
11.985
Well...
Da li je sve što živi na Zemlji došlo iz jednog izvora ili iz nekakve kolaboracije raznih kreatora?
Imam Isusa Hrista koji je vaskrsao iz mrtvih i Sin je Božiji, te Boga koji je stvorio svet...
Mislim da je to dovoljno veliko... i ne želim da se bavim time da li su hobotnice možda delo nekog šestog faktora.
I da hoću, ne mogu to sebi da priuštim. :eek:
 

markocheda

Domaćin
Moderator
Poruka
4.723
Ima neka priča koja je više "saj faj" ali u isto vreme teoretski moguća, a to je da je zemlja zamišljena kao zoo vrt, i da svako ko ima mogućnost, može da ostavi svoj dnk u njoj, i tako da učestvuje u eksperimentu. A eksperiment je korespondiranje odredjenog dnk sa drugim, prepušten sam sebi. Mi ovde na zemlji zaista imamo širok spektar raznih biljnih i životinjskih primera, i zaista je zadivljujuće, i zaista kad se pogleda naša planeta, laičko mišljenje bi bilo "pa ako je ovde ovako raznoliko, šta je tamo negde?". Odgovor može da bude depresivan iz naše perspektive, čak i bez odgovora... Ali ovo stanište gledanja da smo zoo vrt i eksperiment medjusobnom korespondiranju raznih mogućih bića iz drugih mesta, je po meni ohrabrujuć, iako je bez potvrde. Ako je tačno, to je samo za bića koja koriste kiseonik, pošto je ovo takva planeta. :)
 
Poslednja izmena od moderatora:

Top