ja sta sam radio sam radio - necu da se hvalim, ali sta radi stil trimer a ne radi recimo vilager ili einhel?
radi na blutut?, ima ugradjenu klimu, moze sam da kosi travu?
i sthil i neki "amaterski" kose travu, i kosnja zavisi opet od coveka a ne od masine. zato sam ti pomenuo kola ili recimo fotoaparat "kupio sam "profesionalni" aparat a ne mogu da napravim lepu fotografiju!" - pa nije do aparata do tebe je (saces da pomislis da sam neki fotograf

. To je vecinom trgovacki trik da navuku ljude da kupe "profesionalno". Ti imas i einhel i vilager trimere sa 3 godine pa cak neki modeli i sa 5 godina garancije, sto znaci da proizvodjac i prodavac su sigurni da ce 90% masina izdrzati bar toliko vremena eksploatacije, i sthil ima toliko garancije samo ces da placas i 3 puta skuplje glave za trimer ili konce ili nozeve. A ne daj boze da moras da ga posle garancije odneses na servis, pa servis cete kostati ko nov einhel sa 3 godine garancije.
ako covek zna da kosi, kosice i sa sthilom i sa einhelom i sa vilagerom, i on jadan ce morati i sa sthilom i vilagerom na 30 - 40 minuta da stane da odmori 15 - 20 minuta narocito na ovim vrucinama, niko ne kaze "uh sa sthilom mogu 4 sata bez prestanka da kosim, al sa ovim einhelom se umorim posle sat vremena"
tako da slobodno se opusti, tolika razlika u cenama od sthila ili neke "drugorazredne" marke se ne isplati (osim velikim preduzecima, zato sto oni imaju para i budzet da placaju i nepotrebne stvari.
Odgovor na vašu tvrdnju da nema hobi trimera ili ti trimera za kućnu upotrebu da se malo podsetimo:
1. Namena i trajnost
Hobi trimeri su pravljeni za povremenu upotrebu — tipično 1–2 sata rada nedeljno, za košenje okućnice, okupljanje trave oko staze ili bašte.
Profesionalni trimeri su projektovani da rade više sati dnevno, danima u nedelji, bez pregrevanja i preteranog habanja.
2. Konstrukcija i materijali
Hobi modeli često imaju lakši menjač, manju kubikažu motora, više plastike u delovima koji kod profi verzija imaju metal.
Profi modeli imaju jače kućište menjača, kvalitetnije ležajeve, bolje hlađenje i često višestruku zaštitu od prašine i nečistoća.
Cena i servis
Zbog jače izrade i pouzdanosti, profi mašine su skuplje, a delovi trajniji.
Kod hobi modela često je filozofija “kupiti – koristiti nekoliko sezona – zameniti”, dok se profi mašina isplati popravljati.
4. Primer
Hobi: Stihl FS 38, Husqvarna 122C – laki, 27–30 ccm, namenjeni za travu.
Profi: Stihl FS 350, Husqvarna 545RX – teži, 35–50 ccm, nose metalne noževe, rade i po 8 sati dnevno.
Znači, nije to "marketinška izmišljotina" kako neki tvrde — to su dve različite klase mašina, baš kao što postoje putnički automobili i kamioni: oba voze, ali nisu pravljena za isti posao.
Evo ti faktura iz stvarnosti:
Hobi trimer: 25–30 ccm, 0,9–1,2 kW, plastika na polužju, tanji prenosnik, radi par sati nedeljno pre nego se počne grejati i trošiti. Primer: Stihl FS 38, Husqvarna 122C.
Profi trimer: 35–50 ccm, 1,8–2,5 kW, metalno kućište, ojačani ležajevi, balansiran radilica, pravi za 8 sati dnevno i da pritom ne “cvili” kao hobi varijanta kad naiđe na korov deblji od olovke. Primer: Stihl FS 350, Husqvarna 545RX.
**"Kažeš da ne postoji hobi i profi trimer?
To ti je isto kao da kažeš da nema razlike između bicikla iz kineske radnje i trkačkog bicikla od 5000€. Oboje imaju točkove, pa ajde ti na kineskom pređi Tour de France.
"Ne postoji hobi i profi trimer?
To ti je kao da kažeš da nema razlike između bicikla iz kineske radnje i trkačkog od 5000€.
Hobi – 25–30 ccm, plastika, par sati nedeljno.
Profi – 35–50 ccm, metal, 8 sati dnevno.
Aj ti hobi mašinicom u šiblje pa javi kad crkne."