Hleb poskupljuje na 70 dinara

Poskupljenje struje ne ugrožava pekare

16.03.2011. - 23:33

EPS - Poskupljenje struje u Srbiji od 1. aprila neće ugroziti profite koje pekari ostvaruju prodajom peciva, izjavio je Momčilo Cebalović, direktor u EPS-u. Povodom najave da će hleb poskupeti na 70 dinara zbog poskupljenja struje, Cebalović je naveo da
pekari već godinu dana jednu kiflu od 60 grama prodaju po ceni 12,4 kilovat-sata za koje je potrebno da se sagori 18,6 kilograma uglja.
http://www.24sata.rs/vesti.php?id=91590

Imam neke primedbe na vasu diskusiju.
Prvo , koliko ja proucih fiziologiju , ma kolika cena hleba bila, on iz dupeta u glavu ne moze da dodje...

Drugo narod je korumpiran, i vise od vlasti, pa sad vi to tumacili kao krumpir-an, ili kao koru-mpiran...Sredina je vazduh da vekna izgleda veca i da se narod ne ugoji...

Trece, masovno dokazivanje i kur.cenje medju sobom i dovodi do jacanja poslusnosti prema vlasti....Svako zna sve, cak i da stignem da progovorim, bicu nadglasan.

Cetvrto, osnovni postulat svakog seljaka je "ja kad se trudim , niko ne moze bolje od mene", e pa ovo je seljacka zemlja....cik dokazi bilo kome iz vlasti , ili iz naroda da ti kao mozes bolje....
Ovde je strucnost sve ono sto mogu svi da odrade, "samo ako imaju kefalo i koncentrisu se...." nas mentalni uspeh je koncentrisati se, jer toliko smo mocni da sve mozemo usput, zavezanih ociju , a svaki ili skoro svaki majstor na drvetu je bez min jednog prsta.....Kad ne stitimo sebe , stiticemo druge,....malo sutra...

Hleb nije zdrav, predjite na travu....ja vec duze vremena vidjam kad krenem ka smederevu, ljude kako kose ili beru koprive pored smederevca...e sad na njima ima toliko prasine da je neto 10% od bruto....
Sreca te nema toliko olovnog benzina, inace bi koprivari mogli da dobiju atest da ih ne vredi snimati rengenom...
Nije samo kopriva u modi, maslacak, rastika, poceli i onu nanu i maciju travu da kose...macija trava nekako ima slican miris....

Peto, koliko god ljudi mi prislo i pocelo da komunicira i nesto rekli o zelji da se promeni , na kraju se svede da zele isti nacin razmisljanja, a samo da se smeni kurta i murta....i da oni dobiju protekcionisticki polozaj u struci...
I svi biseri od pameti...nema vise coveka da nadjes da pricate, bez da je uopste bitno ko je u pravu, vec da samo pratite ideje i misli....

Ako radis za leba, a to je pred vratima, ima ponovo da dobijamo tuberkulozu masovno....a doktori da se prave mutavi....
1kg hleba, nedelju dana lekovi za srce, to je po ceni sada ekvivalent...

A ne zvao se ja sima strahota, ako prodavnice sa prodajom bajatog hleba ne budu naplacivale hleb skuplje od svezeg....

I napokon ima smisla odluka da licna karta i pasos vaze po 5 godina....sa ovakvom ishranom, licni opis ti se promeni za tih pet godina...

Večeras gledam onog Žarka Jokanovića na TV...ako se neko seća to je onaj mali klinja, koji izgovara onu čuvenu rečenicu u filmu Užička republika...Čiko, čiko jel' ovaj lebac sav tvoj?....i kaže čovek, parafraziram...da će njegove generacije u daljoj budućnosti, kada budu stari ljudi obilaziti pekare i postavljati slična pitanja pekarima...ljudi jel' ovaj lebac sav vaš?...

Večeras gledam onog Žarka Jokanovića na TV...ako se neko seća to je onaj mali klinja, koji izgovara onu čuvenu rečenicu u filmu Užička republika...Čiko, čiko jel' ovaj lebac sav tvoj?....i kaže čovek, parafraziram...da će njegove generacije u daljoj budućnosti, kada budu stari ljudi obilaziti pekare i postavljati slična pitanja pekarima...ljudi jel' ovaj lebac sav vaš?...

E ako je to onaj Žarko na kojeg ja mislim, za njega se ne brinem. O ljudima govore dela, a ne reči :think:

E ako je to onaj Žarko na kojeg ja mislim, za njega se ne brinem. O ljudima govore dela, a ne reči :think:

Ma da, ali je napravio interesantno poređenje.....jednostavno nije optimista kada je naša budućnost u pitanju...a naš vrli predsednik, nas kritikuje i savetuje da vedrije gledamo na situaciju u zemlji, njegov poziv na optimizam je neosnovan, kao da kaže zavaravajte se još malo, i ponaša se kao da je u zemlji sve ok., a on predsednik Amerike, a ne Srbije.

Ma da, ali je napravio interesantno poređenje.....jednostavno nije optimista kada je naša budućnost u pitanju...a naš vrli predsednik, nas kritikuje i savetuje da vedrije gledamo na situaciju u zemlji, njegov poziv na optimizam je neosnovan, kao da kaže zavaravajte se još malo, i ponaša se kao da je u zemlji sve ok., a on predsednik Amerike, a ne Srbije.

I ja bih bila optimista na njegovom mestu :think:. Njegova krava daje sto puta više litara mleka od moje kravice ;).

Nije bitno ko radi hleb,ispalo je da je takva cena kostanja i Adio Mare!!!Bitno je ko je kriv za ovo sto smo danas tu gde jesmo...da Srbija izveze brasno,pa ga posle uvoze monopolisti.

Da ovo je generalno naš problem i jako veliki problem što moram posebno da naglasim,da se nešto prvo izveze za male pare pa se posle uvozi to isto za duplo veće.:dash:
Uvoz koji je drastično veći od izvoza je poguban za jednu državu a još kad je na takav način onda je to prava katastrofa.....veća nego da nas zapljusne najveći cinami koji još nije viđen.

Boga mi ni predsednik Amerike nije takav optimista.:lol:

Мислим да је дошло крајње време да хлеб поскупи...
Поскупљује струја,поскупљује нафта,професори хоће већу плату,доктори хоће већу плату,сви хоће да живе у граду али би зато веома радо да купујете јефтин хлеб,умешен пшеницом која је сељаку отета за мизерне паре...
Мислим да је дошло време да сељак мало почне да живи боље

Мислим да је дошло крајње време да хлеб поскупи...
Поскупљује струја,поскупљује нафта,професори хоће већу плату,доктори хоће већу плату,сви хоће да живе у граду али би зато веома радо да купујете јефтин хлеб,умешен пшеницом која је сељаку отета за мизерне паре...
Мислим да је дошло време да сељак мало почне да живи боље
Tesko da ce seljak bolje poceti da zivi zato sto ce cena hleba otici na 70 din.Mnogo vise treba toga da se preuredi da bi seljak mogao bolje da zivi,a sto se tice razloga zasto cena hleba skace gore,to je vec objasnjeno.

HLEB TREBA DA POJEFTINI!

Uprkos tome što su stručnjaci izračunali da realna cena hleba iznosi 35 dinara, pekari za veknu traže čak 70

BEOGRAD - Bezobrazluk bez granice!
Institut za ekonomiku poljoprivrede napravio je proračun za proizvodnju hleba i utvrdio da je realna cena hleba 35 dinara. Međutim, pekari to demantuju i najavljuju novu cenu od 70 dinara po vekni! Kako tvrde, sve ispod toga im je neisplativo.

Direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, profesor dr Drago Cvijanović, koji je sastavio detaljan proračun za proizvodnju hleba, kaže da je proizvođačka cena - 24,93 dinara.
- U taj iznos uračunate su sirovine i ostali troškovi proizvodnje jedne vekne tipa 500. Kad tome dodamo cenu transporta, maržu i PDV, dolazimo do veleprodajne cene od 30,22 dinara! - objašnjava Cvijanović. Kako bi dobio realnu maloprodajnu cenu, direktor Instituta dodao je i ostale troškove, PDV i maržu od sedam odsto, koja je određena Uredbom o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba iz oktobra 2010.

- Tako sam došao do 35,22 dinara, što je dvostruko manje od iznosa koji pekari smatraju realnim. Čak i da poskupi struja i malo skoči marža, sve iznad 55 dinara bio bi čist bezobrazluk proizvođača - tvrdi Cvijanović. On podseća da su pre donošenja Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba marže dosezale i do neverovatnih 40 odsto.

- Kako Uredba važi do 31. marta, bojim se da će proizvođači i prodavci ponovo podići cenu marže, zbog čega će ispaštati građani, ali i primarni proizvođači, koji od poskupljenja hleba neće imati nikakve koristi.

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/hleb-treba-da-pojeftini-82195.php

Ovo vise nije kraduckanje nego organizovana pljacka naroda.

Nije bitno ko radi hleb,ispalo je da je takva cena kostanja i Adio Mare!!!Bitno je ko je kriv za ovo sto smo danas tu gde jesmo...da Srbija izveze brasno,pa ga posle uvoze monopolisti.( moj post od 11.03.2011.)
Da ovo je generalno naš problem i jako veliki problem što moram posebno da naglasim,da se nešto prvo izveze za male pare pa se posle uvozi to isto za duplo veće.:dash:
Uvoz koji je drastično veći od izvoza je poguban za jednu državu a još kad je na takav način onda je to prava katastrofa.....veća nego da nas zapljusne najveći cinami koji još nije viđen.
Nadopuna na nase zakljucke od pre pola meseca
1.Uvoz pšenice očekivan i neminovan
Uvoz pšenice bio je očekivan i neminovan jer je iz Srbije izvezeno više tržišnih viškova nego što je planirano, izjavio je danas predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica i izrazio očekivanje da će 100.000 tona pšenice, koliko treba da se uveze, biti dovoljno do sledeće žetve.....http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?id=35165 pa iz ovog prvog proizlazi ovo drugo:
2. Vlada Srbije je danas ograničila cenu vekne hleba od 600 grama, od brašna tip 500 na 54,22 dinara,
saopštio je danas direktor Kancelarije Vlade za odnose s javnošću Milovoje Mihajlović.
Uredba Vlade o obaveznoj proizvodnji 40 odsto hleba od brašna tip 500 produžena je do 30. septembra. Mihajlović je rekao da je suština te uredbe da se zaštite najširi slojevi stanovništva.Za pekare koji krše uredbu, predviđene su novčane kazne do dva miliona dinara i kazne zabrane obavljanja delatnosti od šest do 12 meseci.
Pekari su najavljivali da će, posle poskupljenja struje, vekna najtraženijeg hleba "sava" koji se pravi od brašna tip 500, koštati oko 70 dinara.

Poslednja izmena:

Back