Hladni rat kroz vjeru

• Začetnik teme Začetnik teme Guede
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Odavno su antropolozi etnolozi sociolozi itd. utvrdili da ono što odvaja ljudski rod od životinjskog jeste kolektivno tj. društveno biće jer sve pojedinačne kvalitete koje poseduju ljudi imaju i životinje; inteligenciju , svest, svest o sebi , osećanja, pamćenje tj sećanja itd.) Znači kada kažeš ljudi pre svega misliš na kulturu religiju mit i ideologiju. Pojedinac i grupe mogu da menjaju sve navedeno ali su to večne kategorije dok postoje ljudi. .
Da,vera je pre svega kulturološka stvar da ne kažem stvar geografije i to je ujedno i nabolji dokaz da je stvar o zabludi jer bezbroj kultura rađa bezbroj religija koje su šanse da je baš tvoja ona prava koju propoveda tvorac univerzuma

Poslednja izmena:
Unaffiliated нису неизјашњени, него они који не припадају ниједној верској органзацији- из ког год разлога, било да су атеисти, агностици, деисти, спиритуални али не религиозни, итд. У стварности, већина њих су људи којима религија не игра улогу у животу, дакле, неверници, али има и међу доста оних који су имају неки лични верски систем.
ne nego neodredjeni..oni mozda jesu vernici ali se nisu izjasnili koji.

ne nego neodredjeni..oni mozda jesu vernici ali se nisu izjasnili koji.

Међу њима има верника, али има и много неверника.

Рецимо мени се лично свиђа "неопредељен", јер атеизам има један јако ружан и милитантан призвук, а већина људи схвата реч агностицизам као атеиста лајт. Ја на пример не волим да се изјашњавам на том пољу, али ако бих морао, рецимо да би "секуларни хуманиста" или "културолошки припадник СПЦ".

Таквих људи збиља није било много (свакако не 26%) пре 40 година, и зато разумем колегу који је поставио тему, и налазим је фасцинантном.

Jutuberi koji su ateisti.

Видиш, зато ја на пример лично не волим да се повезујем са изразом "атеизам" (иако де факто заправо јесам то).

Обојица су деловали доста хистерично и озлојеђено када су причали о религији.

Мене религија других људи не нервира, чак штавише, јако их поштујем све. Сваком своје.

Већ једноставно, немам у себи то веровање да постоји било шта више. Веру, ваљда, или имаш, или немаш.

По мом мишљењу, Бог је оно што људима одузима страх од бесконачности коју не могу да разумеју.

О чему причам?

Људска интелигенција је наш највећи еволутивни асет. Зато смо опстали као врста и стигли на 8 милијарди јединки, по чему смо једна од највећих макроскопсих врста на планети, а искрено не верујем ни да толико има припадника многих врста инсеката. Та интелиенција, односно ДНК мутација пристигла на таласима свемирске радијације једне млађе планете је оно што је издигло претка човека у односу на претке свих осталих животиња.

Али интелигенција и оно што бисмо назвали "самосвест" има и своје наличје. Наше постојање је ограничено, а свет око нас је неограничен. То ствара осећај страха и покушај да се мапира непознато, јер оно што мапирамо нас више не угрожава. Зато смо измисли концепт простра и времена. Али свемир је немогуће мапирати, и бесконачност је немогуће мапирати.

Зато је ту Бог, добронамерни Бог, који контролише ту бесконачност и чини да се она не окрене против човека, ако човек прати одређени сет правила.

Бог уводи ред у хаос, и зато је већини неопходан. Зато је његов настанак опет био природан еволутивни корак са циљем уклањања страха.

И зато ми је драго кад људе испуњава вера, и кад их теши Бог, јер ће онда бити срећни и наћи свој мир.

То није мој лични пут у срећу и спокој, али. Мојој психи одговара нешто друго.

Ја волим људе, сматрам да су упркос свим својим манама дивна створења, и радујем се напретку људског рода.

Poslednja izmena od moderatora:
Видиш, зато ја на пример лично не волим да се повезујем са изразом "атеизам" (иако де факто заправо јесам то).

Обојица су деловали доста хистерично и озлојеђено када су причали о религији.

Мене религија других људи не нервира, чак штавише, јако их поштујем све. Сваком своје.

Већ једноставно, немам у себи то веровање да постоји било шта више. Веру, ваљда, или имаш, или немаш.

По мом мишљењу, Бог је оно што људима одузима страх од бесконачности коју не могу да разумеју.

О чему причам?

Људска интелигенција је наш највећи еволутивни асет. Зато смо опстали као врста и стигли на 8 милијарди јединки, по чему смо једна од највећих макроскопсих врста на планети, а искрено не верујем ни да толико има припадника многих врста инсеката. Та интелиенција, односно ДНК мутација пристигла на таласима свемирске радијације једне млађе планете је оно што је издигло претка човека у односу на претке свих осталих животиња.

Али интелигенција и оно што бисмо назвали "самосвест" има и своје наличје. Наше постојање је ограничено, а свет око нас је неограничен. То ствара осећај страха и покушај да се мапира непознато, јер оно што мапирамо нас више не угрожава. Зато смо измисли концепт простра и времена. Али свемир је немогуће мапирати, и бесконачност је немогуће мапирати.

Зато је ту Бог, добронамерни Бог, који контролише ту бесконачност и чини да се она не окрене против човека, ако човек прати одређени сет правила.

Бог уводи ред у хаос, и зато је већини неопходан. Зато је његов настанак опет био природан еволутивни корак са циљем уклањања страха.

И зато ми је драго кад људе испуњава вера, и кад их теши Бог, јер ће онда бити срећни и наћи свој мир.

То није мој лични пут у срећу и спокој, али. Мојој психи одговара нешто друго.

Ја волим људе, сматрам да су упркос свим својим манама дивна створења, и радујем се напретку људског рода.
Mislim da ti ljudi u Americi deluju ozlojedjeno oko religije jer valjda stalno doživljavaju prozivke od strane one druge religiozne strane medju republikancima. To je tamo onaj cultural war kako ga zovu. U Evropi najverovatnije ateisti nemaju potrebu da se svadjaju sa vernicima jer u Evropi i sami vernici pre svega hrišćani ne prozivaju toliko ateiste. Nema tog kulturnog rata kao u Americi. Zato na primer u Evropi imamo skandinavske zemlje koje su baš ono ateističke a u USA još nema neke države da kažeš da je ono većinski ateistička. Možda to jednog dana postane Njujork ili tako neka plava država na severoistoku.

Mislim da ti ljudi u Americi deluju ozlojedjeno oko religije jer valjda stalno doživljavaju prozivke od strane one druge religiozne strane medju republikancima. To je tamo onaj cultural war kako ga zovu. U Evropi najverovatnije ateisti nemaju potrebu da se svadjaju sa vernicima jer u Evropi i sami vernici pre svega hrišćani ne prozivaju toliko ateiste. Nema tog kulturnog rata kao u Americi. Zato na primer u Evropi imamo skandinavske zemlje koje su baš ono ateističke a u USA još nema neke države da kažeš da je ono većinski ateistička. Možda to jednog dana postane Njujork ili tako neka plava država na severoistoku.

Ја типујем на Вашингтон и Орегон.

Зависи и од какве религије се атеиста одвојио.

У Америци сада доминирају "секте", плус католицизам. Љути баптисти, некакви харизматици који колутају очима, причају језицима, и истерују ђавле под шатром док се врти гуда испред шатре.

Англиканци, Лутерани, Презвитеријанци, Методисти, Калвинсти, свели су се на, уз изузетак Североисточне Обале, на КуД.

А могу да замислим да и љути Латиноси и друштво испод шатре хоће да линчују ако издаш.

С друге стране, у некој Шведској, никог није брига.

Back