Hitovi 70-tih (1971-1980)

Poruka
7.420
Možda i najkreativniji period u muzici, da ne favorizujem sad, ali veliki giganti, genijalni bendovi su se pojavili tada, sva sreća muzički spotovi su tada bili još u povoju, pa ćemo više obraćati pažnju na samu muziku, a i komercijalna muzika je tada bila nešto drugačija, pa su pesme često bile duže od 10 min. :D

NE BUDITE LENJI, pišite žanrove onoga što ostavite, npr. pop, rok, metal itd...

Ako favorizujete neki period, samo klik:
sa 19 godina, objavljeno kad je imao 20, vazi za remek delo progresivne muzike i ujedno njegova najpoznatija stvar.

Poslednja izmena:
Ovo je period koji najvise volim i vecina meni najdrazih pesama potice upravo iz tog perioda ili koju godinu pre. Nije tajna da mene opcinjavaju teski rok, progresiva i sinfo, a sve su to pravci koji su doduse krenuli jos krajem sezdesetih (otud onaj produzetak u prvoj recenici), ali su svoju pravu ekspoloziju doziveli bas tokom ovog perioda.

Ipak, resio sam da se ovoga puta osvrnem na pravac koji doduse takodje volim, ali ne kao pomenute. Ovo je iz razloga sto je taj pravac krenuo bas tokom sedamdesetih. Prva asocijacija na bunt u drustvenom smislu su svakako lude sezdesete i pravo je cudo sto se nije jos tada pojavila i prava buntovna muzika. Jeste da su se mnogi muzicari aktivno ukljucivali u borbu za mir i bolji svet, ali melodije nisu bile drugacije zbog toga, nego samo tekstovi. Pravu eksploziju bunta u muzici je medjutim doneo pank. Ludi ritam uz sablaznjavajuce tekstove izbacili su polovinom sedamdesetih Pistolse, Kleshovce i ostale u orbitu. Kako smo mi u to socijalisticko doba malo kaskali za svetom po pitanju muzike, morali smo na celu stvar u domacem izdanju cekati kraj te decenije. Vredelo je! Opaki novosadski profesor Nebojsa Conkic osnovao je 1978. bend Pekinska patka. Koja je to ludnica bila! Secam se koliko su ludeli nasi roditelji i profesori, a mi smo ih mozda i iz inata bar jos duplo vise voleli. Conta bog! Trajali su kratko, ali јеbiitacno:

Back