HITNO problemi sa stomakom i crevima kod male mace

gost 303160

Domaćin
Poruka
3.630
Imam macu od jedno tri meseca (malo jače) pre 2 nedelje je počela da joj stalno curka neka sluz uz guze a i kada je kakila znalo je na kraju izmeta da joj bude malo krvi od naprezanja čak i ako je bilo baš jako mekan izmet. Mogla je ona da kaki normalno ali je stalno curkala ta sluz iz guze pa sam otišao kod veterinara i on mi je dao tabletu za čišćenje od glisti i parazita. Da bih joj pomogao promenio sam joj ishranu i počeo da je hranim hranom za mačke i prestalo je da joj sluzi iz guze ali sada ima zatvor i jadna već dva dana nije kakila kako treba nego joj samo komadići izmeta ispadaju iz guze a i kada sam je pregledao danas video sam oko guze neka dva crvića oko 2-3 milimetra dužine pa ne znam da li je to rezultat one tablete za čišćenje ili nije uglavnom maca ne može da se iskaki i sva je slabašna a i neće ceo dan da jede i ne znam šta da uradim.

Vecina veterinara rado daje savete i preko telefona, nije svaka situacija za odvodjenje zivotinje u ambulantu.
Moje iskustvo je da se za gliste kod malih macica najcesce ponovi terapija posle par dana. Znaci - 2 pilule, za svaki slucaj. Ali bih na vasem mestu prvo pitala veta.
Sto se tice zatvora - to mi se cini uobicajenim u slucaju prelaska na granuliranu hranu, to su normalne reakcije. Ali ako se problem nastavi i primetite da se macka bas muci - onda je uobicajeno dati ili malo butera, ili maslinovog ulja ili sirupa za bebe "PORTALAK" ( kupuje se bez recepta, u nasim apotekama).
Kolicina je uvek, za sve - KAFENA kasicica, 2-3 X dnevno, maksimalno. Ta kolicina butera se najzgodnije daje tako sto se stavi na prst pa gurne duboko u usta. Za ulje ili "portalak" u apoteci kupiti one vece spriceve, sa sirim grlom (bez igle, naravno) i uspricati joj kolicinu leka lagano u UGAO usta, sa strane.
U svakom slucaju - posavetujte se sa veterinarom, to je ipak najsigurnije. :)

Vecina veterinara rado daje savete i preko telefona, nije svaka situacija za odvodjenje zivotinje u ambulantu.
Moje iskustvo je da se za gliste kod malih macica najcesce ponovi terapija posle par dana. Znaci - 2 pilule, za svaki slucaj. Ali bih na vasem mestu prvo pitala veta.
Sto se tice zatvora - to mi se cini uobicajenim u slucaju prelaska na granuliranu hranu, to su normalne reakcije. Ali ako se problem nastavi i primetite da se macka bas muci - onda je uobicajeno dati ili malo butera, ili maslinovog ulja ili sirupa za bebe "PORTALAK" ( kupuje se bez recepta, u nasim apotekama).
Kolicina je uvek, za sve - KAFENA kasicica, 2-3 X dnevno, maksimalno. Ta kolicina butera se najzgodnije daje tako sto se stavi na prst pa gurne duboko u usta. Za ulje ili "portalak" u apoteci kupiti one vece spriceve, sa sirim grlom (bez igle, naravno) i uspricati joj kolicinu leka lagano u UGAO usta, sa strane.
U svakom slucaju - posavetujte se sa veterinarom, to je ipak najsigurnije. :)

Hvala na odgovoru, zapravo vet mi je bio savetovao da joj dam 1/4 tablete pošto je u pitanju malo mače i onda opet 1/4 tablete posle dve nedelje upravo danas sam joj dao ponovo 1/4 tablete jer sam primetio crviće (a i prošlo je oko 2 nedelje ) ali ću se ponovo konsultovati sa njim. Mislio sam da je u pitanju tvrda stolica pa jadna neće da se iskaki jer joj je neugodno ali sam primetio da su komadići koji joj ispadnu iz guze baš mekani tako da joj se zapravo verovatno metabolizam usporio tako da ću da probam jedno od ona tri rešenja hvala mnogo na odgovoru opet :hvala: .

Jesi li izmerio mače? I nelogično mi je da u periodu kad rastu kao iz vode, dobije istu dozu leka sa, tipa, 1kg i sa 1,5kg. I zovi veterinara, ako već nisi, ako su komadići mekani, sluzavi, krvavi... Može svašta da bude. Nadam se da si u međuvremenu našao veterinara koji zna nešto i da nije kasno za malenu. :(

Nažalost sinoć mi je uginula na rukama ... nemam više šta da dodam.

Back