Hitno,problem sa elipsom

• Začetnik teme Začetnik teme kave
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

kave

Obećava
Poruka
76
Molio bih sve koji mogu da pomognu.

Zadatak:"Pod kojim se uglom vidi elipsa x²+ 2y²=162 iz tacke (6,15)?

Ako nekom nije problem jos jedan:Nadji cetri broja od kojih prva tri odredjuju geometriski niz,a poslednja tri aritmeticki niz,ako se zna da je zbir prvog i poslednjeg 32,a zbir drugog i treceg 24.

Molio bih sve koji mogu da pomognu.
Zadatak:"Pod kojim se uglom vidi elipsa x²+ 2y²=162 iz tacke (6,15)?
Na koji ugao se misli? Ako je ovaj što je obeležen sa alfa, javi ako ti treba postupak, dobio sam 86.8 stepeni . .:think:

elipsaiw2.jpg

ма решио сам га некако гломазно, сигурно има неко лакше решење али нема везе, да откуцам и постављам за неких сат времена,

edit
zadatteb8.jpg

Poslednja izmena:
Hvala na pomoci,ali jedino sto me buni u zadatku jeste kod 2 relacije ,pise zbir prvog i poslednjeg zar ne bi drugi clan trebao da bude a6 umesto a4 i u istoj toj relaciji pise a1q+2d zanima me kako se to dobije,pa ako ti nije problem da mi objasnis?

можда си лоше разумео текст задатка : "Нађи четири броја од којих 1. 2. и 3. чине ГН, а 2. 3. и 4. чине АН. "
кад се каже последња 3 мисли се на последња 3 од та 4.
''''
ако посматрамо задња 3 члана, значи 2, 3, и 4, они чине АН (сви се разликују за d)
зато се могу написати као
а1q, a1q+d, a1q+2d,

можда си лоше разумео текст задатка : "Нађи четири броја од којих 1. 2. и 3. чине ГН, а 2. 3. и 4. чине АН. "
кад се каже последња 3 мисли се на последња 3 од та 4.
''''
ако посматрамо задња 3 члана, значи 2, 3, и 4, они чине АН (сви се разликују за d)
зато се могу написати као
а1q, a1q+d, a1q+2d,

hvala

Back