HITNO potreban savet!!!

Poruka
4.413
Pre sat vremena zvonile su mi komsije na vrata da me obaveste da je Crnka ujela neko dete. Veujem da i jeste posto cujem da ceo komsiluk samo o tome prica. Elem, ona je u zadnje vreme vise napolju nego kod mene (za one koji ne znaju-lutalica je 4 godine, prosle godine u aprilu smo poceli da je uvodimo u stan i pustamo je kad god hoce da udje, sterilisana je, cipovana i vakcinisana), plasljiva je dosta sto i ne cudi jer svakodnevno dozivljava raznorazne stresove od dece koja je konstantno proganjaju naoruzani kamenjem, motkama itd, sto je i bio razlog zasto sam pocela da je uvodim. Imala sam nameru da je zadrzim i da postane kucni pas (u stanu je dusa, umiljata, poslusna, sve trpi, ma pas kakav se pozeleti moze) medjutim taj instinkt za lutanjem je izgleda kasno za obuzdati, na povodac nece tako da smo resili da je najbolje za nju da kad oseca strah moze unutra, kad joj se svidja napolju moze napolje.

Kad su mi zvonili na vrata rekla sam im da pas nije moj (realno i nije, komsicu je cipovana) a oni su me pitali sta da rade da se taj pas skloni, rekla sam da ne postoji nacin jer je odradjena. Medjutim cula sam razgovor komsija da planiraju da zovu policiju da se utvrdi ciji je pas i da ga "uklone" :neutral: Ja sam svesna da ako je agresivna nije joj mesto na ulici, ali me zanima sta rade sa takvim psima jer cula sam da se psi vise ne uspavljuju u BGu? Ja sumnjam da ce uspeti da je uhvate s obzirom da je vec vrlo iskusna a i brza, al opet me brine... Druga stvar koja me interesuje je da li mogu na neki nacin da meni pripisu krivicu za to sto je ujela s argumentom da je uvodim u stan pa je zato moja? I uopste svaki savet sta da radim ako mi dodje policija/inspekcija/neko treci je dobrodosao :neutral:

Ja ne perem ruke, ja bih volela da joj pomognem ali ne znam kako zato i pitam za savet one koji imaju vise iskustva.

Pa ako te brine da li ce ti natovariti policiju na vrat, moguce je, ali ce na kraju odgovarati onaj na koga je pas cipovan, a to je komsinica, jer je ona tehnicki vlasnik psa. To sto si ti uvodila psa u stan, cak moze i da te izvuce, jer eto pokusala si da sklonis psa koga je tehnicki vlasnik ostavljao na ulici. Nema zima za tebe, neces odgovarati, ali svejedno situacija je bljak. Da sam ja uzela psa sa ulice i cipovala ga na svoje ime, taj pas vise ne bi video ulicu, osim u setnji sa mnom, kao vlasnikom.
Inace, meni je pas uzet sa ulice jos 95 godine, uginuo pre dve godine i kao sto rekoh, ulicu je video samo u setnji sa mnom.

Microwave:
E evo situacije o kojoj sam govorio kad se pričalo o starateljstvu nad lutalicama...ja ću malo da se zezam, da se pravim human, sve dok neko ne nastrada a taman posla da preuzmem odgovornost. I čudo jedno kako ne osećam ni trunku zabrinutosti za to ujedeno dete...

:ok:

Tebi nece nista, komisnica ce nahebati, a bilo bi dobro od tebe da preuzmes polovinu krivice i to je to. Verovatno novcana kazna. A Crnku ce odneti -.-.
****** al tako je, takva je ova hebena drzava. Jednostavno si trebala ili totalno da je usvojis a ako je to nemoguce da je ubacis u neki azil i da mesecno dajes neku smesnu sumu cisto da paze na nju sa ljubavlju...

a koju to odgovornost ona da preuzme za psa koji je cipovan na komsinicu?
plus sto komsinica nije vlasnik nego staratelj,tako da u principu ona isto nem a za sta da odgovara,jer je pas vracen na lokaciju,a obaveza staratelja je da redovno vakcinise zivotinju(nakon sterilizacije),a ne da ide za njom na ulici i da je kontrolise

Ona nije uradila nista lose,pokusala je psa da uzme,ali pas nece jednostavno...sta treba da radi,da stavi psa u kavez ili okuje u lance?

Look nije tamo neka budala koja ce za agresivnog psa da vice da je mala maca(kao neki sto rade)
Zasto je pas ujeo dete,to se ne zna.

Look,agresivni psi se zadrzavaju u azilu u rakovici.
Kada neki pas ujede nekoga,vode ga u karantin u ovchi,pa tamo prvo vide jel slucajno zarazen,a onda procene njegov karakter da vide jel agresivan i ujedljiv ili nije.
ako je zivotinja ok,vraca se na lokaciju sa koje je uzeta.
ako nije,zadrzava se u rakovici...za stalno

Ja razumem sta vi pokusavate da kazete medjutim i meni bi najdraze bilo da je ona prosto htela da ulazi uvek ali nije a da je nateram nisam mogla jer je ionako dovoljno istraumirana. Sad ispada da bolje da sam je ostavila na ulici nego sto sam bar ovako pokusala da joj pruzim malo sigurnosti.

Zna li neko sta rade sa agresivnim psima posto ih navodno ne ubijaju?

A psu vise i ne moze da se pomogne ili ce je uzeti nadlezni organi ili ce je prebiti/otrovati komsije, ako se pojavi u kraju. Sada je tu i bes roditelja ujedenog deteta i to bes sa pravom i strah ostalih komsija za svoju decu. Ebi ga trebala si ranije da mislis o takvim mogucnostima....U ovoj situaciji mi je zao smao psa, koji je prevaren na neki nacin, i ujedenog deteta, koje ce se najverovatnije i kasnije u zivotu plasiti pasa, pa ce se posle neki pitati zasto ima ljudi koji mrze pse.

Tsu, hvala ti.

Kada neki pas ujede nekoga,vode ga u karantin u ovchi,pa tamo prvo vide jel slucajno zarazen,a onda procene njegov karakter da vide jel agresivan i ujedljiv ili nije.

E sad, ovo je zanimljivo. Oni ce, ako je uhvate (inace, jel su poceli onu taktiku sa strelicama za uspavljivanje?) moci da zakljuce samo da je uzasno uplasena, nema teorije da ce da pokaze trunku agresivnosti, ima da se trese kao prut. Pa sad me interesuje da li ce je bez obzira na to zadrzati tamo zbog toga sto je ujela (mada realno, gde je dokaz da je bas ona ujela, jel izjava deteta dovoljna?) ili ce je, ako procene da nije agresivna, pustiti?

Ebi ga trebala si ranije da mislis o takvim mogucnostima....

I da sta tacno uradim?

U ovoj situaciji mi je zao smao psa, koji je prevaren na neki nacin, i ujedenog deteta, koje ce se najverovatnije i kasnije u zivotu plasiti pasa, pa ce se posle neki pitati zasto ima ljudi koji mrze pse.

Ne razumem kako je pas prevaren? Ujedeno dete je prethodnih ne znam koliko meseci vijalo psa i pored upozorenja nas nekoliko da to ne radi jer pas moze da ga ujede. I meni je zao deteta za koje ocigledno roditelji nisu imali dovoljno pameti da ga nauce kako se ponasati sa psima.

a koju to odgovornost ona da preuzme za psa koji je cipovan na komsinicu?
plus sto komsinica nije vlasnik nego staratelj,tako da u principu ona isto nem a za sta da odgovara,jer je pas vracen na lokaciju,a obaveza staratelja je da redovno vakcinise zivotinju(nakon sterilizacije),a ne da ide za njom na ulici i da je kontrolise

Ona nije uradila nista lose,pokusala je psa da uzme,ali pas nece jednostavno...sta treba da radi,da stavi psa u kavez ili okuje u lance?

Look nije tamo neka budala koja ce za agresivnog psa da vice da je mala maca(kao neki sto rade)
Zasto je pas ujeo dete,to se ne zna.

Staratelj nema nikakvu odgovornost??? :eek: Pa o čemu se stara...da lutalice povede na plažu međ gomilu dece?

_Look_Of_Expectancy_:
I da sta tacno uradim?

Sada nista, trebala je komsinica da je uzme kod sebe i zadrzi u kuci/stanu na bilo koji nacin. Na kraju krajeva i psi u azilima, koji su prethodno lutali, su primorani da budu zatvoreni. Mozete jedino ako je vrate tu, da je neka od vas dve uzme u kucu i drzi, da ne je bi osvetnicki raspolozene komsije sredile ili da je odnesete nekome na cuvanje.

_Look_Of_Expectancy_:
Ne razumem kako je pas prevaren? Ujedeno dete je prethodnih ne znam koliko meseci vijalo psa i pored upozorenja nas nekoliko da to ne radi jer pas moze da ga ujede. I meni je zao deteta za koje ocigledno roditelji nisu imali dovoljno pameti da ga nauce kako se ponasati sa psima.

Radile ste sa njom polovicno. U svakom slucaju, ako je uhvate zatvorice je na silu, ako je puste i vrate na tu lokaciju gde si, ne bi me cudilo da psa proguta mrak.
E da najbolje je kriivcu svaliti na dete. Dete je krivo treba ga zatvoriti u azil. :roll:

Tsuymish:
staratelj sluzi da pomogne gradu da se psi vakcinisu i sterilisu a ne da snosi odgovornost za gradskog psa

Super, onda svi mozemo tako da gajimo pse. :roll:

Симаргъл:
Исто као што се чудом чуде кад им кажеш да пас мора бити на повоцу не дужем од 2 метра, и са корпом...

Za korpu nisam, bas zato sto uvek moze doci do incidenta sa lutalicama i u tom slucaju vlasnicki pas ne bi mogao da se brani.

Bas mi je sada drugarica javila da je na Vidikovcu sinoc copor od 10-ak lutalica napao coveka sa psom, pas je ujeden, posle toga su dosle majka i cerka da nahrane te pse. Toliko o brizi.:roll: Isti copor je napao i moju drugaricu, dok je setala psa, pre jedno mesec dana, ali na njenu srecu reagovali su i neki ljudi pa je copor rasteran.

_Look_Of_Expectancy_:
Oni ce, ako je uhvate (inace, jel su poceli onu taktiku sa strelicama za uspavljivanje?) moci da zakljuce samo da je uzasno uplasena, nema teorije da ce da pokaze trunku agresivnosti, ima da se trese kao prut.

Uplaseni psi takodje reaguju agresivno.

I jos da dodam, pas je mogao da se privikne na zivot u kuci u ljudskom coporu i da se rehabilituje tj. prevazidje svoje strahove, ali za to je bio potreban rad, jako puno rada. Medjutim, izgleda da je bilo lakse pustiti psa da se setka sa svojim strahovima izmedju kuce i ulice i da na ulici navlaci jos vece i vece strahove. Rezultat je ujedeno dete.

Poslednja izmena:
ja cu ovde reci moje misljenje, mada mislim da ti se nece svideti. Mozda grasim, al posto je komsinka imala sl problema, mozda uzmes neku korisnu informaciju. Naime, njena kerusa, koja je bila agresivna, je ujela dete ALI TO SU VIDELE KOMSIJE. za moj pojam je mnogo veci problem to sto su komsije GLEDALE A NISTA URADILI NISU.
dalje: platila je neku kaznu i priznala psa ko svog i cipovala ga
inace je ta kerusa mirna i samo bezi od svih redom
ne vidim kako tebe neko krivi zato sto si hranila psa
a ne vidim kako je komsinka mogla da cipuje kuce i pusti ga na ulicu
meni ovde stvarno fali informacija....
edit: ovde je pitanje da li ces tog psa uzeti ko svog ili ne. cinjenica je da ako to niko nije video, nema sta da se prica, mogao je da bude bilo koji 2 pas. ako jeste, a tebi je do njega stalo, msl da se to moze resi na 2 nacin
ne znam, samo kazem, ova zena je tog psa uzela, napravila mu box, i kad ga pusti da seta stavi mu korpu, a i ona ga je kao i ti samo hranila pred zgradom
PS box je stavila 1m od dvorista zgrade, pored garaze ga napravila
a bilo je reci da ga uspavaju... msl nadlezni organi
i da, sa srecom:)

Poslednja izmena:
I jos da dodam, pas je mogao da se privikne na zivot u kuci u ljudskom coporu i da se rehabilituje tj. prevazidje svoje strahove, ali za to je bio potreban rad, jako puno rada. Medjutim, izgleda da je bilo lakse pustiti psa da se setka

sad ce jos ona da ispadne negativac sto je pokusala da uzme psa i da u bg-u bude jedna lunjara manje
ne bi me cudilo ni da je neko optuzi da je svog psa pustila na ulicu i otarasila ga se :roll:

znas,nisu svi animal bihejvioristi ko chika Cezar pa da umeju da psa koji se treska i koji vristi kada ga vezes,nauce da prihvati povodac...

ja koja sam ceo zivot uz pse,nisam umela jednu lunjaru da naucim na povodac...sinteri su je istraumirali sa onom motkom i nema teorije da ide na povodac
i bezala mi je kada sam je setala i nisam uspela od nje da napravim kucnog psa
jbga
dosta toga znam,ali to nisam znala kako da resim

najlakse je uperiti prstom i isprozivati nekoga zato sto nesto nije uspeo da uradi

look je imala dobru volju i ne vidim sta je ona licno lose uradila i na koji nacin je ona odgovorna sto je ta kuja ujela dete

sta nije jasno?
ko gaji pse tako?
grad je nazovi "vlasnik" tih pasa,to su gradski psi
umesto da ih pobije,grad je odlucio da ih sterilise i vakcinise
i posto sluzba ne moze sama sve to da postigne,staratelji sluze da pomognu
jel treba da crtam?

To je odlican nacin gajenja psa, za svakoga ko zeli da ga ima, ali ne zeli da preuzme nikakvu odogvornost u slucaju da pas nekoga izujeda, niti bilo koju drugu odgovornost. Pri tome pas je cipovan na necije (konkretno) ime, taj neko mu je vlasnik, a ne staratelj. I jos jedna stvar, napisala si da psa nisu na silu mogle da uteraju u kucu, e pa sada ce na silu da jedno vreme provede u azilu, a ako se proceni da pas nije za ulicu ima na silu da bude dozivotno u azilu, umesto da su od pocetka radile sa tim psom i umanje mu strahove. I to ako je uhvate, a ako je ne uhvate istraumiran pas ce i dalje da vija ulicama, dok nekoga opet ne ujede ili ga neko ne ubije, bas super. :roll: Cista neodgovornost.
El to treba da se crta?

Back