HItno potreban odgvor. Hvala

vozačB

Početnik
Poruka
2
Pozdrav dobri ljudi...

Moguće je da je samo moja neinformisanost na delu, ali možda i nije.
Pre par meseci sam počeo sa časovima vožnje. Dobio sam instruktora koji je u suštini imbecil, ali kako sam uporan dečko, nisam osećao potrebu da tražim zamenu.

Uglavnom, nalazim se na 37. času (od 40). Vozio sam isključivo po Mirijevu, svaki čas, po manje više istoj ruti. Do sada ni jednom nisam vozio do grada (tj. do mesta sa intenzivnijim saobraćajem), nisam bio na kružnom toku, nisam ubacivao u četvrtu brzinu, niti sam imao obuku iz noćne vožnje.

Moje pitanje je - da li su gore navedene stvari obavezne stvari, iz kojih instruktor/auto-škola moraju da obezbede obuku, novopečenom vozaču? Ili sam zapravo prošao normalnu obuku, kao i svi, a te stvari sam treba da prokljuvim šta i kako...?

Pitam ovo, jer mi se čini nelogičnim da ni za šta od ovoga nisam "obučen" i planiram nakon praznika da odem do auto škole da se žalim... Naravno, ukoliko se moje sumnje ispostave kao tačne. Pokušao sam da nađem na netu neki plan i program autoškole, ali bezuspešno.. :/

Nadam se brzom odgovoru! Hvala.

Trebalo je da ides na nocnu voznju, bar 2 casa. Mada, nije tako bitno. Jos uvek nije kasno, ionako se to radi pred kraj obuke, ali nije u redu sto nisi "savladao" kruzni tok, to je, po meni, bilo obavezno odradtiti. I kako to da nisi nikad vozio u cetvrtoj brzini?! Zasto?

Po meni tu nesto definitivno ne valja.

1.Kruzni tok si trebao da radis bar 2 casa tj. da par puta bar prodjes kroz njega da vidis kako i sta.

2.Nisam bio u Mirijevu tako da ne znam kakav je tamo saobracaj. Ja sam se obucavao na Novom Beogradu gde ima saobracaja poprilicno mnogo uz to da sam prolazio kroz najprometnije ulice u tom delu grada (to je trajalo otprilike od 10. do negde 25. casa dok sam posle toga tek usavrsavao poligon i ucio polukruzna okretanja) tako da si trebao ici i na neke prometnije ulice da bi se navikao na gradsku guzvu.

3. Ja nisam imao nocnu voznju mada u sustini ne znam ni koliko se ona primenjuje po auto skolama. Meni je licno svejedno dal vozim danju ili nocu.

4. Ja sam se obucavao na Jugu (sa 5 brzina) i u svakoj sam brzini vozio a pogotovo u toj 4. tako da mi uopste nije jasno sto ti nije dao da bar probas na nekom delu puta da vozis u 4. a i ne znam na kom autu se obucavas.

Moje licno misljenje je da bi trebao da se zalis auto skoli za ove gore navedene stavke. :rtfm:

Poslednja izmena:
za dvocas mozes obici ceo Beograd,pod uslovom da ne uletis u ove bolesne guzve,izmenjas lepo sve brzine,2 kruzna toka i td.,kao sto si rekao instruktor ti je imbecil,i ako tako "dobro" obucenog misli da te stavi u saobracaj,batali sve sto te je naucio i trazi povracaj novca.
60% casova sam vozio nocu i po snegu,4 meseca mi je trajala obuka,ne mojom krivicom vec pretrpanoscu auto skole,svi culi za onih 500e i 6meseci pa nagrnuli po dozvole.

Treba da dobijes ono za sta ih placas,a to je "obuku" a ne "daj da te skinem sa ledja pa nek ti pandur pise bodove"
Kao da nije dovoljno sto su obuke "mlake" cast izuzecima,sednes u auto sam i shvatis da malo ko postuje propise i ide sistemom ko ce prvi da prodje,a o vozackoj kulturi da ti i ne pricam. Sve u svemu,zapamti dobro pravila i propise,i njih se pridrzavaj,neko moze 100 puta da udje u kruzni tok i svaku put da se pogubi ,a nekom pokazes jednom i dovoljno,sve ostalo je samo na praksi

Ljudi, veoma sam zahvalan na ovim odgovorima. Meni je susret sa "automobilom" bio kao polazak u prvi razred osnovne škole - bio sam totalno neupućen u gradivo.. nisam se ranije preterano interesovao za vožnju, tako da sam i ja jedan od ovih dok-još-može-po-starom-zakonu likova.

Što se tiče vožnje po Mirijevu... to ne može da se poredi sa vožnjom u centru npr. Ja sam Mirijevo naučio napamet, i poslednih 20 časova ja sam mehanički vozio, jer je ovaj instruktor uvek koristio istu rutu. Moram da naglasim da nisam najbolji vozač kog ćete sresti, ali nisam ni loš. Artikulisan sam veoma što se tiče pedala. Osećam gabarite vozila.. Pre svega, zdrav razum mi je na visokom nivou i razumem kako da se izborim sa kojom situacijom.
Ali eto, još jedna stvar koja me je iritirala kod instruktora je bila ta što kad god uđemo u neku dvosmernu ulicu, koja je zbog okolo parkiranih kola širine jednosmerne ulice, on uzima volan i obrće ga. Bez obzira na to kako ja vozio, a vozio sam prilično sigurno. Ali redovno.. A to nije radio samo meni, nego i drugim kandidatima. Plaši se ko da je otac kolima :S

Što se tiče 4. brzine... ni ja nemam odgovor zašto nisam ubacivao u istu :S
Za noćnu vožnju sam i ja čuo da mnoge škole ne praktikuju to, ali mislim da je to veoma bitna stvar, jer je vidljivost vidno različita, i treba se privići.

Sutra idem do auto-škole da tražim pravdu :D

Hvala vam mnogo :)

Ljudi, veoma sam zahvalan na ovim odgovorima. Meni je susret sa "automobilom" bio kao polazak u prvi razred osnovne škole - bio sam totalno neupućen u gradivo.. nisam se ranije preterano interesovao za vožnju, tako da sam i ja jedan od ovih dok-još-može-po-starom-zakonu likova.

Što se tiče vožnje po Mirijevu... to ne može da se poredi sa vožnjom u centru npr. Ja sam Mirijevo naučio napamet, i poslednih 20 časova ja sam mehanički vozio, jer je ovaj instruktor uvek koristio istu rutu. Moram da naglasim da nisam najbolji vozač kog ćete sresti, ali nisam ni loš. Artikulisan sam veoma što se tiče pedala. Osećam gabarite vozila.. Pre svega, zdrav razum mi je na visokom nivou i razumem kako da se izborim sa kojom situacijom.
Ali eto, još jedna stvar koja me je iritirala kod instruktora je bila ta što kad god uđemo u neku dvosmernu ulicu, koja je zbog okolo parkiranih kola širine jednosmerne ulice, on uzima volan i obrće ga. Bez obzira na to kako ja vozio, a vozio sam prilično sigurno. Ali redovno.. A to nije radio samo meni, nego i drugim kandidatima. Plaši se ko da je otac kolima :S

Što se tiče 4. brzine... ni ja nemam odgovor zašto nisam ubacivao u istu :S
Za noćnu vožnju sam i ja čuo da mnoge škole ne praktikuju to, ali mislim da je to veoma bitna stvar, jer je vidljivost vidno različita, i treba se privići.

Sutra idem do auto-škole da tražim pravdu :D

Hvala vam mnogo :)

Pa vazno ti je da naucis da vozis po Mirijevu,jer ces tu polagati gradsku voznju,po svom kraju,a ne po centru grada. Meni je sad najvaznije da naucim Borcu napamet,i poligon da usavrsim,a za grad me zabole. Rekao mi je instruktor na pocetku da cemo ici do centra,Slavije,Kalisa,al me zabole za to,vozicu tu sam...

Po zakonu su dužni u auto školi da kandidatu pokažu nastavni plan i program praktične obuke i da ga se pridržavaju u obuci, prilagođavajući ga veštini kandidata i trenutnim uslovima saobraćaja. Takođe bi trebalo pred svaki čas da instruktor objasni kandidatu kuda će ići i koje radnje će uvežbavati.
E pa sad, nekom je cilj da što lakše položi, pa se vrti oko škole, vežbajući putanju za ispit, a neko želi stvarno da nauči da vozi.
U svakom slučaju, kandidat bi trebalo ukoliko nije uvežbao određene radnje da zahteva od instruktora da mu ih objasni.
Iz mog iskustva (radim u auto školi već dugo), instruktori se uglavnom hvataju za volan kada moraju,(bez uvrede).
Ne znam da li je ovde u pitanju loša obuka ili kandidat kome treba malo više vežbe da bi mogao da vozi u frekventnijim saobraćajnicama.
Svakako imate prava da u auto školi dobijete kvalitetnu obuku ( platili ste) i nemojte prihvatati nikakve izgovore.
Srdačan pozdrav

Back