hitlerove govornicke sposobnosti .

ravana2

Domaćin
Banovan
Poruka
4.865
gledao sam prijevod jednog hitlerovog govora i tu nema nicega sto nismo slusali 90 - ih od nasih politicara . retorika pa i rijecnik su gotovo isti . sta je onda toliko zaludilo njemce da su ga obozavali a zene padale u trans kao da su na koncertu beatlesa ?

Može pod jezik sve dok ne sklizne o diskusiju o masovnoj psihologiji nacizma i sličnom. Dakle, držite se retorskih sposobnosti i manipulacije jezikom.

Hitler ne moze da se poredi sa velikim , klasicnim govornicima kao sto su bili Demosten ili Ciceron , pa kasnije i Cercil.
Problem je da se kvalitet i uspeh govornika stavljaju u istu ravan.

Hilter nije bio veliki govornik u estetsko- literarnom smislu. Ali je bez ikakve sumnje znao i razumeo da mobilise svoje slusaoce.
Njegov talenat vise pociva na demagogiji nego na genijalnoj retorici. Taj talenat je kasnije koristio tako sto je inscenario operete , a tako ga i znamo
iz genijalnog Caplinovog filma Veliki diktator.

Hitlerov uspeh kod sirokih masa moze da se poredi sa uspehom Lenjina, ali i Mao Ce tunga pri cemu ostaje otvoreno pitanje da li su i njih dvojica zeleli da osvoje svet
i da prave svetsku revioluciju.

Ja bih Hitlerov govornicki talenat ( a koji nije bio nikakav) poredila sa Tudjmanovim i Milosevicevim, a kako znamo i njih su dvojica bili cisti demagozi.
Jedan se proslavio rekavsi da Srbe ne sme da bije, a drugi da je srecan sto njegova zena nije Zidovka ili Srpkinja.

Za mene je velika govornica novijeg doba bila Margaret Tacher, ali ova tema zaista nije za lingvistiku, mozda za politiku.

rayela ti se kuzis u njemacki . kojim je on naglaskom pricao ? knjizevni njemacki ili nesto iz austrijske vukojebine ?

On je od 1932 u Berlinu posecivao casove retorike, tu nije ucio samo izgvor nego stvarno kao glumci na sceni i mimiku, pokrete.

Hitler nije bio moler:D ( u srpskom je moler onaj sto farba duvare), on je zavrsio srednju skolu u Lincu, pokusavao je da se upise na Likovnu Akademiju
u Becu, ali ga nisu primali.da su ga primili svet bi danas bio drugaciji:rtfm:

Ne, nije govorio dijalekt, govorio je savrsen hochdeutsch ( knjizevni jezik).

Back