Хитлер је победио !

Kohen:
Vrano.............smetnuo si sa uma jednu kljucnu cinjenicu.................

SAD je svoje rasne probleme i nepravde, resila sama , bez pritisaka spolja........
Svojim , demokratskim kapacitetima........................

Možda nije suština u tome da je te probleme SAD rešila sama. Nego u tome kada ih je rešila. Koliko ja znam, rasizam je u SAD zvanično ukinut tek 1964. ili možda još kasnije. Posle SAD rasizam je zvanično postojao još jedino u Južnoafričkoj Republici i Mauritaniji.
Ako uzmemo u obzir sve što se do sada pisalo o SAD i na ovim forumima (agresija na druge zemlje, bacanje atomskih bombi, svrgavanje legalno izabranih vlada i predsednika, smrtna kazna...), dolazimo do toga da SAD uopšte nisu relevantan primer demokratije i ljudskih prava, naprotiv.
Isto tako nije ni ova knjiga o kojoj polemišemo relevantan primer za ono što je pisac hteo reći, a to je da su "mnoge Hitlerove ideje zaživele kroz instituciju EU", što smo pokazali da nije tačno...
Znači, ne treba olako potezati neke primere za ovo ili ono, jer ne postoji i nikada nije postojala idealna država, idealni sistem, idealni sud, pravo, pravda, načela, pokreti... samo je stvar pojedinca kako će nešto protumačiti i koliko se prikloniti određenim idejama.

Kohen:
Vrano.............smetnuo si sa uma jednu kljucnu cinjenicu.................

SAD je svoje rasne probleme i nepravde, resila sama , bez pritisaka spolja........
Svojim , demokratskim kapacitetima........................

jel si ozbiljan?
shta su reshili?
pa crnac tamo moze da uspe kao vrhunski sportista ili hip-hop zvezda (i donekle u ***** industriji ;))

mani me se sa prichom da su ljudi u USA slobodni i ravnopravni, molim te...

a narochito da je demokratija, mislim prava demokratija, svojstvena amerima.

nego... moze im se.
i bio bi srecan da sam citizen of U.S.A.
al nemoj se lazemo.

a segragacija do pre 40 god je sramota!
i meni iskreno idu na zivce kad oni nekom drze lekcije.

EU je OK

skandinavija je zakon! (i irska takodje ;))

al USA... :(

Mislim da ste pobegli malo sa teme :) Ono sto je sustina to je ono sto sam rekao pre nekih tri strane, a cemu su se neki podsmevali a koji evidentno nemaju veze sa istorijom i cinjenicama, Hitler je najbolje iskoristio jednu stvar koja je tad tek bila u povoju- PROPAGANDU. Narod kojem je inflacija rasla po 1 300 000 posto mesecno najlakse je bilo zavesti pricama o ponovnom radjanju nacije koja ce biti superiornija od ostalih. Imali smo takav model i kod nas. A govoriti da je Evropa danas ostvarenje Hitlerovog sna je totalno apsurdno i van svake pameti. Evropa danas je jedna od najdemokratskijih mesta na svetu. Ni USA niti bilo koja druga zemlja nisu ni prici Evropi po njenim standardima vezanim za demokratiju. Ni ona nije savrsena ali u odnosu na ostale zemlje ona je daleko ispred.

crow:
vidish batice,
to sa Dzesijem ti i nije najbolji primer
nisu ameri imali na umu da dokazu da su crnci podjednaki sa nemcima ili bolji, vec naprotiv, pokazivali su da je USA mocnija od Hitlera
Cenim da je primer na mestu zato shto pokazuje NJEGA kao lichnost, kao neunishtivi simbol atletike i choveka koji je i pored svega shto je proshao u zivotu ponosito drzao glavu iznad svega, a NIKAKO SAD kao velichanstvenu naciju! SAD je posebna pricha o rasizmu. Recimo, podatak da je Ovens u Hitlerovoj Nemachkoj mogao da se vozi normalno u gradskom prevozu sa belcima, da je mogao da jede u BILO KOM restoranu sa belcima, a to nije mogao u rodnoj zemlji je porazavajuc.
A, pricha o bacanju medalje u reku je vezana za svima nam dragog boksera Kejsijusa Kleja (ili Mohameda Alija) ;) koji je posle Olimpijade 1960. (cenim da je to Rim, ali nisam 100% siguran) doshao u svoj rodni grad ushao u restoran i spremao se da naruchi jelo.Medjutim, gazda mu je kratko odbrusio: "Ne sluzimo CHAMUGE!" Razocharan, svoju zlatnu olimpijsku medalju je bacio u reku ;)
To sa avionima nisam znao, ali me i ne chudi. Kad ih izrabljuju vishe od 250 godina, nije ni chudo shto imaju takav odnos. Neko je napomenuo ukidanje rosptva, ali je omashio za 100 godina. Ropstvo je ZVANICHNO ukinuto 1864., a ukinuo ga je Abraham Linkoln. Zato su ga i ubili kasnije ;) :) A, sad, to shto se to "nezvanichno ropstvo" nastavilo josh narednih 100 godina... Mishljenja sam, ali ne mogu to da dokazem, da se to ropstvo, nazalost, tim jadnim ljudima i dan danas odvija...

Back