Histeroskopija

palma 67

Primećen član
Poruka
900
Ne nađoh sličnu temu pa otvorih novu.

Prije neki dan sam radila histeroskopiju. Do tog momenta sam bila prestravljena u vezi te intervencije, ali bez razloga. Postupak traje oko 15-20 min i potpuno je bezbolan! Radi se pod takvom anestezijom koja ostavlja pacijenta svjesnim ali nikakav bol se ne osjeća. Iz bolnice se izađe istog dana poslije nekoliko sati dok se efekti anestezije ne povuku.

Zbog hiperplazije endometrijuma ( 15-16 mm ) i prisustva polipa, predložena mi je i urađena ova intervencija. Tokom intervencije otkrivena su čak 5 polipa, od kojih su 3 skinuta, a 2 su ostala "zarobljena" u endometrijumu. Inače neposredno pred intervenciju rađen je vaginalni UZ i pritom je debljina endometrijuma bila 19 mm ( ovulatorna faza).
U otpusnoj listi su svi parametri u redu.
Kao terapija određen mi je Dovicin ( Doksiciklin ) - 1 kut.
Treba još da primim 1 ampulu Diphereline 3.75 kojom bi se endometrijum stanjio toliko da bi na sledećoj histeroskopiji mogli da se skinu i preostala 2 polipa.

Može li mi neko reći, kakvi su tačno efekti ove doze Diferelina i da li se samo od jedne ampule može postići da se endometrijum drastično smanji.

Палма67, питање је уско специјалистичко тако да ти не могу дати прецизан одговор, али водећи се логиком да су они одредили да треба да примиш још једну ампулу, сигурно ће се ендометријум истањити од те дозе. :)

@ Moderna Pevačica
Drago mi je da je ispalo korisno :). Samo da dodam da me ni poslije prestanka djelovanja anestezije ništa nije boljelo. Skroz sam bila opuštena...

@Sofija
Da, znam da je specijalističko ali eto nadm se da mi može neko dati odgovor. Ne treba da primim još jednu dozu već je ovo prva i... nadam se jedina, posljednja :)

Da vratim temu na prvu stranu...

Pošto se niko nije javio sa iskustvom primljene inekcije Diphereline 3,75 ( triptorelin), samo da kažem da nemam nikakve nuspojave navedene u uputstvu, osim malo te čuvene "valunge", ali nije strašno. Navedeno je čak da postoji mogućnost hipertenzije a kod mene je pritisak normalizovan i čak niži, pa sam ponekad i pospana u toku dana.
Nadam se da će se terapija odraziti na endometrijum kako treba...

Juče mi je rađena kontrolna histeroskopija i tom prilikom su otklonjeni preostali polipi. Nije ih bilo 2 već 3, a mogli su se otkloniti tek poslije terapije Dipherelinom 3.75 na koji sam baš dobro reagovala, tj. smanjio se zid endometrijuma. Polipi su bili širokih baza tako da ih je bilo nemoguće otkloniti u prvom pokušaju.
Histero.-nalaz je u redu pa sam prezadovoljna....mislila sam da je nešto mnogo opasnije...da ne pominjem.

Ovog puta me poslije intervencije malko bolio stomak, kao neko štipanje, ali ništa strašno. to vjerovatno zbog tog jer su u pitanju bili veći polipi.

Inače ova metoda dijagnostike/terapije je fantastična samo ima jedna mana ( bar kod nas u Cg) što je nedostupna u bolnicama ( osim za pacijentkinje za VTO ). Ja sam tu "upala" nekom srećom.
Čula sam da ovakva intervencija u privatnoj ambulanti košta 1800 €!

Kakve su cijene ove intervencije u Srbiji? Da li je dostupna svim pacijentkinjama ( u bolnicama) ili samo onim koje se podvrgavaju VTO?

Сад контам, терапију су ти давали да би се ендометријум стањио како би лакше видели полипе. :)

Наравно да је хистероскопија свима доступна који су индикација за њу.
Не само женама које су на вто.

Индикација за хистероскопију нису само миоми који могу отежавати останак у другом стању или довести до побачаја већ и много озбиљнија стања као што су малигни тумори материце, грлића материце, абнормална матеична крварења...
Чуди ме да у ЦГ исту примењују само у том једном случају.

Back