Histeroskopija mioma

Nije novi, to je onaj isti, kojeg u prvom pokušaju nisu uspjeli cijelog odstraniti.

A možeš li, ako te ne mrzi, malo detaljnije da mi napišeš iskustvo sa operacije? Gde, kako, koj miom itd? Može i na pp.
Ajd da razbijem led :) Ja imam miom koji je maja meseca izazvao nenormalno krvarenje, u proseku 450ml za dva dana, to je toliko bilo obilno da sam morala da nosim pampers. Otišla sam na pregled, ispostavilo se da imam miom u samom zidu materice, veličine nešto malo manje od 8cm. Počela sa tabletama esmya, ne bi li se miom smanjio i bio lakši za operaciju, ispila jedan ciklus od 3 meseca. Miom je sada 60*58. Dobila menstruaciju 10. septembra i evo danas 28. septembra još traje... Nije bila obilna, baš naprotiv, prilično oskudna za moje pojmove, ali sa katastrofalno jakim bolovima, nalik porođajnim. Od juče je krenulo prilično obilno krvarenje i evo celo jutro trčim u wc...
Bila na kontroli u utorak, tad je izmereno da je miom 60*58, ali je dr izmerio i endometrijum koji je debljine 4cm i naložio hitnu kiretažu.
Još tada je hteo da me ostavi u bolnici, ja sam odbila, i evo danas je ponedeljak još nisam otišla.
Malo sam se raspitivala, proizvođač leka je mišljenja da treba sačekati i kraj sledećeg ciklusa pa ako se ne smanji endometrijum onda raditi kiretažu, a moj dr smatra da treba hitno kiretaža i da se šalje nalaz na patologiju. I eto. :)

Imam submukozni miom, koji je početkom godine počeo da raste i da pravi sve veće probleme, slično kao i kod tebe.
Prije same operacije bio je nešto manji od 4 cm. Sam zahvat i nije nešto posebno, došla sam ujutro rano u bolnicu, uradili su pripremu i isti dan sam operirana.
Sam zahvat inače traje do pola sata, ali se kod mene produžilo skoro na sat i po.
Nakon buđenja iz anestezije, imala sam jake bolove, maternica se grčila kao da ću se poroditi. Nakon injekcije sve se smirilo.
Prve dvije menstruacije bile su izrazito bolne, doslovno prva tri dana nisam mogla funkcionirati bez tableta, tada sam već vidjela po dužini trajanja, da nešto nije u redu.
Na prvoj kontroli rečeno mi je da je na istom mjestu miom veličine 2,5 cm. I tako, problemi su se nastavili, ja sam promijenila mnogo toga u životu od ishrane, počela sam
redovito vježbati i svašta nešto. Evo sad na dogovoru za operaciju miom je 1,7 cm. Problemi se nastavljaju i ne mogu tako normalno funkcionirati.
Nećeš ni ti moći tako jer s takvim krvarenjima iscrpljuje organizam, postat ćeš anemična, cijeli organizam pati.
Jednostavno to prihvati kao jednu prepreku u životu koju treba preskočiti. Nemoj se plašiti. Ako te bilo šta zanima, pitaj, rado ću ti pomoći.

Ma sve to stoji, al ja malo drugačije gledam na to. Eto vidiš ti si operisana i nisu ti izvadili ceo miom, samo su ga raščačkali pa nije ni čudo da je nastavio da pravi probleme. A svaka operacija i otvaranje stomaka nosi sa sobom nove rezove na materici koji vremenom debljaju i prerastaju u ožiljna tkiva i priraslice pa sutra i one prave probleme. Nekako se svi doktori, bar ovaj moj ponašaju nekako paušalno, tipa daj sad da seckamo, posle ćemo da vidimo šta i kako.
A što sad ideš na operaciju ako je počeo da se smanjuje? Očigledno je ta promena u tvom načinu života doprinela njegovom smanjenju? Jel bi mogla možda još malo da izguraš tako, možda bi se skroz izgubio? Mislim sad je 1,7cm, to mi nekako baš malo :)

Poslednja izmena:
Kod mene je slučaj da se miom smanjuje, a problemi rastu... :)
Kaže doktor da se samo začahurio, kako se rana stezala i da je to samo prividno smanjenje.
Uglavnom, imam neke planove zbog kojih mi je miom otežavajuća okolnost.
Zapravo sam ovom temom željela vidjeti kakva su iskustva drugih žena ovim zahvatom, ali nema povratnih informacija.

Iskreno ja ne znam da se bar ovde kod mene izvodi takva vrsta operacije. Obično je ili klasična, rez preko stomaka ili laparaskopska. Tvoj miom je mali, da li si možda razmišljala o embolizaciji? Mislim da bi s obzirom na veličinu to kod tebe moglo da bude uspešno.

Ne znam koliko imate godina, jer je to veoma važno kod operacije mioma. Ženama koje nemaju nameru više da rađaju (kao što sam ja) neće da operišu miom, već izvade celu matericu, uglavnom sa sve jajnicima jer je uočena češća pojava karcinoma jajnika posle histerektomije. Poštedna operacija sa očuvanjem materice se kod nas radi ženama koje zbog mioma ne mogu da zatrudne.
Što se embolizacije tiče, koliko je meni dr sa klinike rekao, u Beogradu se to ne radi.
Mislim da se za histeroskopsko otklanjanje mioma kod nas nešto doplaćuje u bolnicama. Imate cenovnik na sajtu klinike Narodni front

Poslednja izmena:
Ovdje kod mene (Zg) vade maternicu tek kada više nema nikakve nade da je spasu.
Bez obzira na godine i da li je žena već rađala, gubitak maternice znači prijevremeni ulazak u klimakterij, što za sobom nosi dodatne posljedice.
U bolnicama manjih gradova obično idu na histerektomiju jer im je tako najjednostavnije ili bolnice nisu dobro opremljene za modernije zahvate.
Histeroskopiju ovdje u cijelosti pokriva zdravstveno osiguranje. Pacijentice koje su blizu idu isti dan kući, a koje žive u udaljenijim mjestima,
ostaju obično do sutradan.

Back