HiSillicon Pangu M900 biće ugrađen u nove Huawei računare! Svi su ugroženi?!

Dr.Jackson

Iskusan
Moderator
Poruka
5.947
Поред тога штo je HiSilicon почео да уграђује RISC-V процесоре у телевизоре (ово је јако велика вест), кинески проивођач чипова почеће да израђује чипове за рачунаре средином 2022 преноси човек са Weibo-a а исти биће уграђени у нове Huawei рачунаре као замена за Intel и AMD чипсет.

1639068330823.png

Извор: https://www.huaweicentral.com/huawei-hisilicon-pangu-m900-chip-to-launch-in-mid-2022/

Остајемо да видимо шта ће бити и да ли ће у будућности сви чипови бити RISC-V које имају слободну лиценцу отвореног кода и ниједна компанија не стоји иза те архитектуре па самим тим не може нико да вам забрани ништа. Ако се то догоди угрожени су како amd64(x86_64) тако и arm процесори!

Poslednja izmena:
Ma nema brige, pare su osigurane..nema dzabe ni kod babe..
A to sto Kina hoce da preuzima CPU trziste je takodje logicno....
Trenutno je tu shizofrenija....samo sto ne bih da objasnjavam zasto, mada svi znaju manje vise da kad rastezes logiku i trziste, dobijas shizofreniju....

Nikad ili dok su ljudi ovakvi , nece pobediti logicnije i tehnoloski bolje resenje...

Poslednja izmena:
LOgican potez posto se juri ka low-power dizajnu.

Ја бих лично волео да се RISC-V развије а компанија која је одговорна није ми толико битна. Такође Huawei има своју Linux диструбицију базирану на CentOS-y зове се OpenEuler и он је FOSS.

Ја бих лично волео да се RISC-V развије а компанија која је одговорна није ми толико битна. Такође Huawei има своју Linux диструбицију базирану на CentOS-y зове се OpenEuler и он је FOSS.
Mene ne zanima Huawei , ja zelim da vidim konkurenciju.

AMD i INtel dominiraju.

Mene ne zanima Huawei , ja zelim da vidim konkurenciju.

AMD i INtel dominiraju.

Ако је архитектура свима доступна лако могу да се направе драјвери. И не само то и безбедност је у питању. :D

Они сами кажу да им је узор Linux.

Поред тога штo je HiSilicon почео да уграђује RISC-V процесоре у телевизоре (ово је јако велика вест), кинески проивођач чипова почеће да израђује чипове за рачунаре средином 2022 преноси човек са Weibo-a а исти биће уграђени у нове Huawei рачунаре као замена за Intel и AMD чипсет.

Pogledajte prilog 1064464

Извор: https://www.huaweicentral.com/huawei-hisilicon-pangu-m900-chip-to-launch-in-mid-2022/

Остајемо да видимо шта ће бити и да ли ће у будућности сви чипови бити RISC-V које имају слободну лиценцу отвореног кода и ниједна компанија не стоји иза те архитектуре па самим тим не може нико да вам забрани ништа. Ако се то догоди угрожени су како amd64(x86_64) тако и arm процесори!
Надам се да ће успети да се изборе за сопствени развојни пут и излазак из тоталитарног америчког система....

Што се тиче опасности за америчке компаније, ипак су то јаки играчи који практично усмеравају целу индустрију тако да ће Хуавеи ту бити само да им боде очи због способности да буду независни.
Већи проблем јесу политичке одлуке Американаца који практично могу да забране продају Хуавеијевих уређаја на својим и вазалним територијама тј већем броју земаља...

Већи проблем јесу политичке одлуке Американаца који практично могу да забране продају Хуавеијевих уређаја на својим и вазалним територијама тј већем броју земаља...

Aли ако је све FOSS онда не могу никако. Ни на архитектуру више неће моћи да се ваде... :hahaha:

Aли ако је све FOSS онда не могу никако. Ни на архитектуру више неће моћи да се ваде... :hahaha:
Могу на произвођача... Ни ових година се нису бунили због архитектуре већ до тога што није њихов производ већ Хуавијев тј нису имали приступ "подешавању" самих процесора у процесу израде...
Због тога су блокирали Хуавеи а не друге кинеске произвођаче телефона.
Није исто кад у току производње додаш неке могућности за на које клијент не може да утиче чак ни кад је свестан да не жели такве "могућности" у својим производима... и кад немаш приступ производном процесу а уређаји су врхунски и имају велику потражњу... Наравно да ће Амери дићи узбуну и забрнити такве урађаје јер се плаше да и други не раде исто оно што они раде свима осталима..

Другим речима, сваки произвођач који није потпуно отворен према Америчкој влади (и одговарајућим службама) неће моћи изаћи из матичних земаља на тржишта западне Европе или Америке, без обзира на квалитет својих производа... То се већ показало у претходних неколико година...

Nece Kina sigurno nuditi nista jeftinije , opet neke zablude ;)
Квалитет је квалитет и то нема везе одакле је, а да кинези могу направити нешто врхунскок гвалитета показатељ је и то да имају и сопствени орбитални геостратешки навигациони систем...
Сачекај само док Амери пребаце своје производне погоне из Кине у Америку па ћеш онда схватити колико је Кина значајна за технолопки напредак ...

Pogledajte prilog 1064464

Zadnji put kad sam gledao Risc-V je mogao da se nabavi od ruskog proizvodjaca mikrokontrolera u batchevima od po 20k bordova :P
i nigde vise...

Zadnji put kad sam gledao Risc-V je mogao da se nabavi od ruskog proizvodjaca mikrokontrolera u batchevima od po 20k bordova :P
i nigde vise...

Е па Huawei је почео да га ставља у телевизоре. Eво гледај и уживај.

Huawei’s HiSilicon launched Hi373V110 TV chip based on RISC V architecture

https://www.hisilicon.com/cn/products/smart-media/TV/Hi3731V110

https://www.huaweicentral.com/huawe...373v110-tv-chip-based-on-risc-v-architecture/

Могу на произвођача... Ни ових година се нису бунили због архитектуре већ до тога што није њихов производ већ Хуавијев тј нису имали приступ "подешавању" самих процесора у процесу израде...

Па Huawei планира да се врати на америчко тржиште али по брендом TD Tech брендом из Пекинга који је уско повезан са HMD Global / Nokia. Такође сад користе Qualcomm-ове процесоре.

Како стоје ствари, изгледа да ипак има нешто у информацији коју је пласирао CNN о томе да Кина жели да преузме TSMC?
С обзиром да TSMC држи преко 60% производње чипова може се наслутити шта би то било за глобалну индустрију. Кина би контролисала све?!

Е па Huawei је почео да га ставља у телевизоре. Eво гледај и уживај.
Moze u televizore, verovatno kupuju boardove od gorepomenutih Rusa, ali daleko je to od general purpose CPU, koji moze da konkurise Intelu i AMD-u. Jedina realna konkurencija trenutno je Apple Silicon, a to ide
samo za Apple :P

Како стоје ствари, изгледа да ипак има нешто у информацији коју је пласирао CNN о томе да Кина жели да преузме TSMC?
С обзиром да TSMC држи преко 60% производње чипова може се наслутити шта би то било за глобалну индустрију. Кина би контролисала све?!
Ne mogu oni da preuzmu TSMC mogu samo da kupe ,ali od toga nema nista.

Back